2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az ünnepi rendezvények

Hosz  |  2011. 09. 13., 15:50

Bizonytalanság és aggódás jellemzi kollégáinkat - ezt fogalmazta meg több képviselet vezetője is szakszervezetünk szeptember 13-i elnökségi ülésén. A döntéshozó fórum foglalkozott az ünnepi hét programjai, így a szombati jubileumi családi nap, az októberi választmányi ülés és a novemberi soros kongresszus szervezési kérdéseivel is. Az ülést Czövek János elnök vezette...

Az esemény elején – miután a Hosz elnöke köszöntötte az elnökség és az ügyvezetés tagjait, valamint a meghívottakat – a Honvédszakszervezet ,,20 év 20 program" elnevezésü rendezvénysorozatának ünnepi hetéről kaptak fontos információkat a megjelentek.

Ezt követően a jubileumról, a 20 évvel ezelőtti történtekről tartott rövid megemlékezést Czövek János. A Hosz elnök miután méltatta az elődök sorsfordító munkáját, beszélt a KÉSZ szakszervezetté alakulásáról, a szövetségi kapcsolatokról, valamint az érdekegyeztetés tárcaszintü és tárcaközi fórumairól is. Az elnök megköszönte az alapítók fáradságos munkáját, a függetlenített és nem függetlenített tisztségviselők, illetve a teljes tagság áldozatos tevékenységét. Czövek János ünnepi beszéde végén az elmúlt év legfontosabb eseményeit is felelevenítette, így – többek között – a SZÉF megszüntetéséről, a tavaszi demonstráció-sorozatról, de a megszorításokkal kapcsolatos, jelenleg is zajló tárgyalásokról, valamint a bürokrácia-csökkentésnek nevezett létszámleépítésről is nyomatékkal beszélt. Az elnök miután arra is rávilágított, hogy az Mt. beharangozott változásai a Hjt.-re is kihatnak, hangsúlyozottan kérte, hogy az elnökség és az ügyvezetés tagjai a következő időszakban is legyenek a vezető tisztségviselők aktív segítői.  

Ezt követően az előző elnökségi és választmányi ülések jegyzőkönyveit fogadták el.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János kiemelte a Visegrádi Négyek szlovákiai helyszínen közelmúltban megtartott találkozóját, az ott elhangzottakat. (Bővebb információkat a V4-ek találkozójáról szóló írásban találhatnak honlapunkon – a szerk.)

A Hosz elnöke a HM bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatban hozott döntéséről elmondta, hogy szakszervezetünk megdöbbenéssel fogadta az információkat és azonnali egyeztetéseket kezdett a tárcával. Ezt követően a szolgálati nyugellátásról, a szolgálati járandóságról, valamint az életpálya-modellről is szó esett. Ez utóbbival kapcsolatban Szijártó Zsolt szerződéses szekcióelnök a szerződéses állománnyal kapcsolatos jogszabályi döntésekről, illetve azok előkészítéséről érdeklődött. A humánstratégiával összefüggő kérdésre reagálva dr. Mészáros Melinda alelnök azt mondta, hogy a munkakörök újraelosztása fog megtörténni.

Az FRDÉSZ elnökségének szeptember 12-i üléséről az alelnök asszony elmondta, hogy az OKÉT októberben várható üléséről, az idei bértárgyalások jövőbeni beindulásáról, a progresszív adózásról, valamint a szeptember 29-re kezdeményezett demonstráció-sorozathoz (D-day) történő csatlakozási lehetőségről is egyeztettek. Ez utóbbival kapcsolatban csak egyöntetü döntés esetén csatlakozik az FRDÉSZ a szeptember 29-i akcióhoz – hangzott el. Az alelnök azt is hozzátette, hogy EU-konformnak nevezhető az a kormányzati terv, miszerint ne legyen a jövőben munkaidő-kedvezmény megváltás.

A következő havi érdekvédelmi ügyekről szóló döntést illető napirendi téma során, miután Bazsik István mb. főtitkár a szeptember 12-i demonstrációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, e sorok írója – kommunikációs szakértőként – azt javasolta, hogy az idő rövidsége, valamint a szervezési feladatok miatt a Hosz mihamarabb döntse el, csatlakozik-e, illetve támogatja-e az akciósorozatot. ezzel kapcsolatban több képviselet vezetője és vezető tisztségviselő is annak adott hangot, hogy napjainkban bizonytalanság és aggódás jellemzi az embereket. Sörös István arról tájékoztatta az elnökséget, hogy a budapesti nyugállományú alapszervezet (BECS) függetlenül a Hosz döntésétől, részt vesz az akciósorozat október 1-jei rendezvényén.

Ezt követően a képviseletvezetők egyenként is kifejtették véleményüket az akcióegységről, majd arról határoztak, hogy szeptember 14-én estig, begyüjtve az alapszervezetek és csoportok nézeteit, dönteni fognak a D-day-en történő szövetségi (FRDÉSZ), illetve saját szakszervezetünk részvételi szándékáról.      

Az elnökség - ezt követően - nyugállományú és pártolótagok felvételéről döntött.

Ezt követően az október 11-i választmányi ülés összehívásáról, annak napirendi témáiról, majd a Hosz következő – várhatóan november 22-23-án, Balatonkenesén megrendezendő soros  kongresszusával kapcsolatos kérdésekről vitáztak az elnökség tagjai. Az elnökség döntött a kongresszusi szervezőbizottság, valamint a jelölőbizottság összetételéről is.     

A költségvetés II. negyedéves helyzetéről Sándor Roland pénzügyi ügyvivő tájékoztatott, majd az elnök javaslatára döntés született a költségvetési tételek - ,,20 év 20 program" rendezvénysorozat miatti - átcsoportosításáról.  

Az egyebek során Lippai Csaba alelnök az ünnepi hét rendezvényeiről tartott tájékoztatót. Beszélt a szeptember 14-i pusztavacsi ünnepi megemlékezésről, a szeptember 16-i egyházi szertartásról, és persze a szeptember 17-i jubileumi családi nap előkészületeiről és a lebonyolítás részleteiről is.

Az ünnepi elnökségi ülést követően a Honvédelmi Minisztériumban rendezendő szakértői egyeztetésre siettek a vezető tisztségviselők. A téma a bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatos létszámleépítés volt.

Kapcsolódó anyagaink között a július 26-i elnökségi ülésen elfogadott üdültetési szabályzatról szóló határozatot találják meg.

Az elnökség legközelebb október 4-én tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.