2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az ünnepi rendezvények

Hosz  |  2011. 09. 13., 15:50

Bizonytalanság és aggódás jellemzi kollégáinkat - ezt fogalmazta meg több képviselet vezetője is szakszervezetünk szeptember 13-i elnökségi ülésén. A döntéshozó fórum foglalkozott az ünnepi hét programjai, így a szombati jubileumi családi nap, az októberi választmányi ülés és a novemberi soros kongresszus szervezési kérdéseivel is. Az ülést Czövek János elnök vezette...

Az esemény elején – miután a Hosz elnöke köszöntötte az elnökség és az ügyvezetés tagjait, valamint a meghívottakat – a Honvédszakszervezet ,,20 év 20 program" elnevezésü rendezvénysorozatának ünnepi hetéről kaptak fontos információkat a megjelentek.

Ezt követően a jubileumról, a 20 évvel ezelőtti történtekről tartott rövid megemlékezést Czövek János. A Hosz elnök miután méltatta az elődök sorsfordító munkáját, beszélt a KÉSZ szakszervezetté alakulásáról, a szövetségi kapcsolatokról, valamint az érdekegyeztetés tárcaszintü és tárcaközi fórumairól is. Az elnök megköszönte az alapítók fáradságos munkáját, a függetlenített és nem függetlenített tisztségviselők, illetve a teljes tagság áldozatos tevékenységét. Czövek János ünnepi beszéde végén az elmúlt év legfontosabb eseményeit is felelevenítette, így – többek között – a SZÉF megszüntetéséről, a tavaszi demonstráció-sorozatról, de a megszorításokkal kapcsolatos, jelenleg is zajló tárgyalásokról, valamint a bürokrácia-csökkentésnek nevezett létszámleépítésről is nyomatékkal beszélt. Az elnök miután arra is rávilágított, hogy az Mt. beharangozott változásai a Hjt.-re is kihatnak, hangsúlyozottan kérte, hogy az elnökség és az ügyvezetés tagjai a következő időszakban is legyenek a vezető tisztségviselők aktív segítői.  

Ezt követően az előző elnökségi és választmányi ülések jegyzőkönyveit fogadták el.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János kiemelte a Visegrádi Négyek szlovákiai helyszínen közelmúltban megtartott találkozóját, az ott elhangzottakat. (Bővebb információkat a V4-ek találkozójáról szóló írásban találhatnak honlapunkon – a szerk.)

A Hosz elnöke a HM bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatban hozott döntéséről elmondta, hogy szakszervezetünk megdöbbenéssel fogadta az információkat és azonnali egyeztetéseket kezdett a tárcával. Ezt követően a szolgálati nyugellátásról, a szolgálati járandóságról, valamint az életpálya-modellről is szó esett. Ez utóbbival kapcsolatban Szijártó Zsolt szerződéses szekcióelnök a szerződéses állománnyal kapcsolatos jogszabályi döntésekről, illetve azok előkészítéséről érdeklődött. A humánstratégiával összefüggő kérdésre reagálva dr. Mészáros Melinda alelnök azt mondta, hogy a munkakörök újraelosztása fog megtörténni.

Az FRDÉSZ elnökségének szeptember 12-i üléséről az alelnök asszony elmondta, hogy az OKÉT októberben várható üléséről, az idei bértárgyalások jövőbeni beindulásáról, a progresszív adózásról, valamint a szeptember 29-re kezdeményezett demonstráció-sorozathoz (D-day) történő csatlakozási lehetőségről is egyeztettek. Ez utóbbival kapcsolatban csak egyöntetü döntés esetén csatlakozik az FRDÉSZ a szeptember 29-i akcióhoz – hangzott el. Az alelnök azt is hozzátette, hogy EU-konformnak nevezhető az a kormányzati terv, miszerint ne legyen a jövőben munkaidő-kedvezmény megváltás.

A következő havi érdekvédelmi ügyekről szóló döntést illető napirendi téma során, miután Bazsik István mb. főtitkár a szeptember 12-i demonstrációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, e sorok írója – kommunikációs szakértőként – azt javasolta, hogy az idő rövidsége, valamint a szervezési feladatok miatt a Hosz mihamarabb döntse el, csatlakozik-e, illetve támogatja-e az akciósorozatot. ezzel kapcsolatban több képviselet vezetője és vezető tisztségviselő is annak adott hangot, hogy napjainkban bizonytalanság és aggódás jellemzi az embereket. Sörös István arról tájékoztatta az elnökséget, hogy a budapesti nyugállományú alapszervezet (BECS) függetlenül a Hosz döntésétől, részt vesz az akciósorozat október 1-jei rendezvényén.

Ezt követően a képviseletvezetők egyenként is kifejtették véleményüket az akcióegységről, majd arról határoztak, hogy szeptember 14-én estig, begyüjtve az alapszervezetek és csoportok nézeteit, dönteni fognak a D-day-en történő szövetségi (FRDÉSZ), illetve saját szakszervezetünk részvételi szándékáról.      

Az elnökség - ezt követően - nyugállományú és pártolótagok felvételéről döntött.

Ezt követően az október 11-i választmányi ülés összehívásáról, annak napirendi témáiról, majd a Hosz következő – várhatóan november 22-23-án, Balatonkenesén megrendezendő soros  kongresszusával kapcsolatos kérdésekről vitáztak az elnökség tagjai. Az elnökség döntött a kongresszusi szervezőbizottság, valamint a jelölőbizottság összetételéről is.     

A költségvetés II. negyedéves helyzetéről Sándor Roland pénzügyi ügyvivő tájékoztatott, majd az elnök javaslatára döntés született a költségvetési tételek - ,,20 év 20 program" rendezvénysorozat miatti - átcsoportosításáról.  

Az egyebek során Lippai Csaba alelnök az ünnepi hét rendezvényeiről tartott tájékoztatót. Beszélt a szeptember 14-i pusztavacsi ünnepi megemlékezésről, a szeptember 16-i egyházi szertartásról, és persze a szeptember 17-i jubileumi családi nap előkészületeiről és a lebonyolítás részleteiről is.

Az ünnepi elnökségi ülést követően a Honvédelmi Minisztériumban rendezendő szakértői egyeztetésre siettek a vezető tisztségviselők. A téma a bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatos létszámleépítés volt.

Kapcsolódó anyagaink között a július 26-i elnökségi ülésen elfogadott üdültetési szabályzatról szóló határozatot találják meg.

Az elnökség legközelebb október 4-én tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.