2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az ünnepi rendezvények

Hosz  |  2011. 09. 13., 15:50

Bizonytalanság és aggódás jellemzi kollégáinkat - ezt fogalmazta meg több képviselet vezetője is szakszervezetünk szeptember 13-i elnökségi ülésén. A döntéshozó fórum foglalkozott az ünnepi hét programjai, így a szombati jubileumi családi nap, az októberi választmányi ülés és a novemberi soros kongresszus szervezési kérdéseivel is. Az ülést Czövek János elnök vezette...

Az esemény elején – miután a Hosz elnöke köszöntötte az elnökség és az ügyvezetés tagjait, valamint a meghívottakat – a Honvédszakszervezet ,,20 év 20 program" elnevezésü rendezvénysorozatának ünnepi hetéről kaptak fontos információkat a megjelentek.

Ezt követően a jubileumról, a 20 évvel ezelőtti történtekről tartott rövid megemlékezést Czövek János. A Hosz elnök miután méltatta az elődök sorsfordító munkáját, beszélt a KÉSZ szakszervezetté alakulásáról, a szövetségi kapcsolatokról, valamint az érdekegyeztetés tárcaszintü és tárcaközi fórumairól is. Az elnök megköszönte az alapítók fáradságos munkáját, a függetlenített és nem függetlenített tisztségviselők, illetve a teljes tagság áldozatos tevékenységét. Czövek János ünnepi beszéde végén az elmúlt év legfontosabb eseményeit is felelevenítette, így – többek között – a SZÉF megszüntetéséről, a tavaszi demonstráció-sorozatról, de a megszorításokkal kapcsolatos, jelenleg is zajló tárgyalásokról, valamint a bürokrácia-csökkentésnek nevezett létszámleépítésről is nyomatékkal beszélt. Az elnök miután arra is rávilágított, hogy az Mt. beharangozott változásai a Hjt.-re is kihatnak, hangsúlyozottan kérte, hogy az elnökség és az ügyvezetés tagjai a következő időszakban is legyenek a vezető tisztségviselők aktív segítői.  

Ezt követően az előző elnökségi és választmányi ülések jegyzőkönyveit fogadták el.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János kiemelte a Visegrádi Négyek szlovákiai helyszínen közelmúltban megtartott találkozóját, az ott elhangzottakat. (Bővebb információkat a V4-ek találkozójáról szóló írásban találhatnak honlapunkon – a szerk.)

A Hosz elnöke a HM bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatban hozott döntéséről elmondta, hogy szakszervezetünk megdöbbenéssel fogadta az információkat és azonnali egyeztetéseket kezdett a tárcával. Ezt követően a szolgálati nyugellátásról, a szolgálati járandóságról, valamint az életpálya-modellről is szó esett. Ez utóbbival kapcsolatban Szijártó Zsolt szerződéses szekcióelnök a szerződéses állománnyal kapcsolatos jogszabályi döntésekről, illetve azok előkészítéséről érdeklődött. A humánstratégiával összefüggő kérdésre reagálva dr. Mészáros Melinda alelnök azt mondta, hogy a munkakörök újraelosztása fog megtörténni.

Az FRDÉSZ elnökségének szeptember 12-i üléséről az alelnök asszony elmondta, hogy az OKÉT októberben várható üléséről, az idei bértárgyalások jövőbeni beindulásáról, a progresszív adózásról, valamint a szeptember 29-re kezdeményezett demonstráció-sorozathoz (D-day) történő csatlakozási lehetőségről is egyeztettek. Ez utóbbival kapcsolatban csak egyöntetü döntés esetén csatlakozik az FRDÉSZ a szeptember 29-i akcióhoz – hangzott el. Az alelnök azt is hozzátette, hogy EU-konformnak nevezhető az a kormányzati terv, miszerint ne legyen a jövőben munkaidő-kedvezmény megváltás.

A következő havi érdekvédelmi ügyekről szóló döntést illető napirendi téma során, miután Bazsik István mb. főtitkár a szeptember 12-i demonstrációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, e sorok írója – kommunikációs szakértőként – azt javasolta, hogy az idő rövidsége, valamint a szervezési feladatok miatt a Hosz mihamarabb döntse el, csatlakozik-e, illetve támogatja-e az akciósorozatot. ezzel kapcsolatban több képviselet vezetője és vezető tisztségviselő is annak adott hangot, hogy napjainkban bizonytalanság és aggódás jellemzi az embereket. Sörös István arról tájékoztatta az elnökséget, hogy a budapesti nyugállományú alapszervezet (BECS) függetlenül a Hosz döntésétől, részt vesz az akciósorozat október 1-jei rendezvényén.

Ezt követően a képviseletvezetők egyenként is kifejtették véleményüket az akcióegységről, majd arról határoztak, hogy szeptember 14-én estig, begyüjtve az alapszervezetek és csoportok nézeteit, dönteni fognak a D-day-en történő szövetségi (FRDÉSZ), illetve saját szakszervezetünk részvételi szándékáról.      

Az elnökség - ezt követően - nyugállományú és pártolótagok felvételéről döntött.

Ezt követően az október 11-i választmányi ülés összehívásáról, annak napirendi témáiról, majd a Hosz következő – várhatóan november 22-23-án, Balatonkenesén megrendezendő soros  kongresszusával kapcsolatos kérdésekről vitáztak az elnökség tagjai. Az elnökség döntött a kongresszusi szervezőbizottság, valamint a jelölőbizottság összetételéről is.     

A költségvetés II. negyedéves helyzetéről Sándor Roland pénzügyi ügyvivő tájékoztatott, majd az elnök javaslatára döntés született a költségvetési tételek - ,,20 év 20 program" rendezvénysorozat miatti - átcsoportosításáról.  

Az egyebek során Lippai Csaba alelnök az ünnepi hét rendezvényeiről tartott tájékoztatót. Beszélt a szeptember 14-i pusztavacsi ünnepi megemlékezésről, a szeptember 16-i egyházi szertartásról, és persze a szeptember 17-i jubileumi családi nap előkészületeiről és a lebonyolítás részleteiről is.

Az ünnepi elnökségi ülést követően a Honvédelmi Minisztériumban rendezendő szakértői egyeztetésre siettek a vezető tisztségviselők. A téma a bürokrácia-csökkentéssel kapcsolatos létszámleépítés volt.

Kapcsolódó anyagaink között a július 26-i elnökségi ülésen elfogadott üdültetési szabályzatról szóló határozatot találják meg.

Az elnökség legközelebb október 4-én tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.