2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gaskó István: kompromisszumokkal haladnak az egyeztetések az új Munka törvénykönyvéről

Hosz  |  2011. 09. 20., 10:17

Kompromisszumokkal haladnak a tárgyalások az új Munka törvénykönyvéről a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között - nyilatkozta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn az MTI-nek. Emlékeztetett arra, hogy az új Munka törvénykönyvéről a három oldalú egyeztetés a kormány, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek között két héttel ezelőtt indultak be. Gaskó István úgy értékelte, hogy az első tárgyaláson látványos haladást értek el a munkavállalói kereset és juttatás kérdéseiben. A múlt héten a kollektív jogok kerültek napirendre, ebben a témában sem távoliak az álláspontok...

Az első tárgyaláson elért eredmények közé sorolta a Liga elnöke, hogy egyetértés volt abban, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésének hatásaként a munkavállalók keresete nem csökkenhet, ezt nagyon fontos kiindulási pontnak véli. Nagy valószínüséggel megmaradnak a müszakpótlékok, a korábbi pótlékok, de ha mégsem, akkor a keresetcsökkenést kompenzálni kell - mondta Gaskó István.Egyetértés volt abban is, hogy a munkavállalói kártérítés felelőssége nem lehet korlátok nélküli, ezért megállapodás körvonalazódik abban, hogy a törvény szerint legfeljebb 4 havi átlagkeresettel felelne a munkavállaló, ha gondatlanságból kárt okoz a munkáltatónak, a kollektív szerződésben pedig ezt 8 havi átlagkeresetben is szabályozhatják.Sikerült elérni, hogy a túlóra kérdéskörében a javaslat visszament a törvény esetében évi 250 órára a tervezett 300-ról, illetve a kollektív szerződésben megmarad a 300 túlóra megállapodási szint a tervezett 400 helyett - jelezte a Liga elnöke.Egyezség jött létre a személyiségi jogok kérdésében is, nem lehet a munkavállalót minden területen megfigyelni, csak a munkavégzéssel kapcsolatos dolgok esetében, például a szociális helyiségekben nem lehet kamerát kihelyezni, adatokat gyüjteni - ismertette Gaskó István.Nagyon fontos, hogy a munkavállaló munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetése esetében nem a munkavállalóé a bizonyítási teher, mint ahogyan azt az eredeti tervezet tartalmazta, hanem változatlanul a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a rendes felmondásban szereplő indoklás valós - mutatott rá a Liga elnöke.A jövőben is egy munkahelyen egy kollektív szerződést lehet majd kötni, mind eddig, és marad a szabadság eddigi rendszere is - idézte Gaskó István.A Liga azt reméli, hogy az egyeztetések az új Munka törvénykönyvéről a továbbiakban is hasonló szellemben, a felek kompromisszumkészségével zajlanak majd. Sok nyitott kérdés van még, azt elismerik, hogy a gazdasági válságból való kilábaláshoz szükség van bizonyos rugalmasságra a munkaerőpiacon a versenyképesség érdekében, viszont ez nem mehet a munkavállalók biztonságának rovására. Minden egyezségnél a szakszervezet szem előtt tartja, hogy a munkavállalói biztonság ne csökkenjen - hangsúlyozta Gaskó István.

gpe \\ guzMTI 2011. szeptember 19., hétfő 19:44

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.