2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szigorú költségvetés

Hosz  |  2011. 10. 04., 14:31

Az október 4-i elnökségi ülés középpontjában az őszi választmányi ülés és a novemberi kongresszus előkészítése, azok szervezési, lebonyolítási tennivalói szerepeltek. A választmányi határozat-tervezetek megvitatása előtt az ülést levezető Czövek János elnök azt hangsúlyozta, hogy ,,meg kell szorítani a nadrágszíjat”, vagyis szigorú 2012-es költségvetésre van szüksége a Honvédszakszervezetnek...

A napirendi témák elfogadása után Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a megváltozott finanszírozási, költségvetési nehézségekről beszélt. Az alelnök asszony hozzátette: a Hosz jövő évi költségvetése visszafogott költségvetés lesz. A tervezet szerint 50-51%-ra csökken minden költségvetési fejezet forrása. A Hosz nem szervez, nem tervez központi rendezvényt olyan számban, mint 2011-ben, a jubileumi évben tette azt. Szakszervezetünk 2012-ben központi nagy rendezvényt sem tervez. Várhatóan két területen, a kommunikáció és PR költségek, valamint a jogsegélyszolgálat esetében nem csökkennek a források. Minimális mértékben csökken a segélyezésre fordítható összeg.

Ezt követően az alelnök asszony ismertette a 2012-es költségvetést terhelő egyes határozat-tervezeteket.

A napirendi téma tárgyalása során elhangzott még: A müködési költségeket is lefaragjuk. Az átlagtagdíjat viszont változatlan formában hagyjuk. Amennyiben lehetőségünk lesz a források bővítésére, akkor is szükségesnek tartjuk a szigorú költségvetés betartását.  

A Katonákért Alapítvány támogatása során előtérbe kell helyezni az szja 1%-os felajánlásaiból származó bevételeket. Ennek érdekében hatákony kampány keretében szólítjuk majd meg tagjainkat és támogatóinkat.

Élénk vita bontakozott ki az Egység újság terjesztésével kapcsolatban. Többen is megfogalmazták, hogy a lap nem postai úton történő terjesztésével jelentős költségeket takarítana meg a Honvédszakszervezet. A vezető tisztségviselők további javaslatokat várnak e témában.

A javaslatok megvitatása után az elnökség megszavazta a határozat-tervezetek választmány elé kerülését.

Ezt követően Varga Árpád szárazföldi képviseletvezető, elnökségi tag arról tájékoztatta az elnökséget, hogy megkeresték a dél-alföldi térségben – az ősz folyamán – szervezendő autós demonstrációval kapcsolatban. Varga Árpád felvetésére az elnökség a megfontolt döntés érdekében azt kérte, hogy minél több információt szerezzen be a helyi szakszervezeti tiltakozással kapcsolatban. 

Ezt követően nem a költségvetést terhelő határozat-tervezeteket, így a 2012. évi főbb feladatokat, a rendezvénytervet, valamint a munkatervet tárgyalta meg és pontosította az elnökség.

Javaslattétel személyügyi kérdésekben címet viselő napirendi téma során Czövek János elnök elmondta, hogy az elmúlt időszakban megüresedett az egyik területi ügyvivői tisztség. Miután röviden bemutatta az új jelöltet, Bálint Ákos kaposvári alapszervezeti vezetőt, a szárazföldi képviselet helyettes vezetőjét, az elnökségi tagok tehettek fel kérdéseket. Az érintett elmondta, hogy megválasztása esetén - a kongresszust követően - tisztújítás lesz a helyi alapszervezetnél. Az ellenőrző bizottsági elnök felügyelete alatt lefolytatott titkos szavazást követően az elnök elmondta, hogy az elnökség Bálint Ákost javasolja a választmány számára területi ügyvivőnek.

A nyugállományú tagfelvételről szóló előterjesztés során Sörös István tagozatelnök kilenc fő felvételére tett javaslatot, amelyet az elnökség el is fogadott.

Az egyebek napirendi téma során Czövek János elnök ismertette a Szakszervezeti Munkáért Díjra jelöltek neveit: Bálint Ákos, Grell Norbert, Kiss Csaba, Nagyfejeő Gábor, Oláh József, Rozgonyi Sándor és Tóvári Róbert. Ezt követően több tisztségviselő indokolást is füzött a nevek mellé. Mivel függetlenített tisztségviselő, Tóvári Róbert személyéről szavazni kellett. A voksoláson az elnökség egyöntetüen támogatta a jelöltet, így a választmány róla is dönteni fog.

Ezt követően a Fővárosi Nagycirkusz kedvezményes látogatásáról, majd az EDC kártya által biztosított kedvezményes vásárlói szolgáltatásokról egyeztettek. Az elnök az ülés végén arról tájékoztatott, hogy a kongresszust előkészítő bizottság október 5-én tart ülést, de folytatódnak a képviseleti értekezletek is.

Október 6-án a nyugállományú tagozat és a légierő képviselet, míg október 7-én a logisztikai képviselet, október 10-én pedig a szárazföldi képviselet tart értekezletet az október 11-i őszi választmányi ülés előtt.

A következő elnökségi ülés november 8-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.