2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szigorú és takarékos

Hosz  |  2011. 10. 11., 18:04

A Stefánia Kulturális Központ Palota termében rendeztük meg az őszi választmányi ülést. Az október 11-i eseményen a választmány tagjai elfogadták a Hosz 2012-es szigorú és takarékos költségvetését, de döntöttek a jövő évi fő feladatokról, valamint a munka- és rendezvénytervről is. A választmányi ülés végén Czövek János elnök átadta az idei ,,Szakszervezeti Munkáért Díj”-akat…  

A kötelező protokoll, a regisztráció, a munkabizottságok megválasztása után, de még a napirendi témák megtárgyalása előtt Hefler István nyugállományú alapszervezeti vezető azt javasolta, hogy tárgyaljon a választmány a Szolidaritási Mozgalomhoz történő csatlakozásról. A választmány nem támogatta a javaslatot. 

 

 

Az elnökség aktuális tájékoztatója során Czövek János elnök mérföldkőnek, történelmi eseménynek nevezte a 2011-es esztendő egyes történéseit.

A betervezett rendezvényeket végrehajtottuk, sőt számtalan előre nem látható programot is lebonyolítottunk, szerveztünk, illetve részt is vettünk rajtuk – mondta.

Az elnök emlékeztetett a kormánnyal, a miniszterelnökkel, illetve a honvédelmi miniszterrel történő tárgyalásokra, valamint a Széll Kálmán Terv okozta, a nyugállományú katonákra vonatkozó hátrányokra is. A Honvédszakszervezet elnöke azt kérte a választmánytól, hogy a napirendi témákat áttárgyalva olyan szigorú, takarékos költségvetést fogadjon el, ami elősegíti a szakszervezet további eredményes müködését.

Az elfogadott napirendi témára térve, a 2012. évi költségvetés egyes tételeit meghatározó választmányi határozattervezetek megvitatása során Doszpolyné dr. Mészáros Melinda alelnök bevezetőjében elmondta: valamennyi határozati javaslatot megtárgyalták a képviseletek és a nyugállományú tagozat is.

Elsőként az Egység újság elkészítéséről, az Egység újság terjesztéséről, majd az egyes Hosz szervek müködési költségeinek biztosításáról döntöttek. Ezt követően az üdülők fenntartásának támogatásáról, majd a Katonákért Alapítvány támogatásáról határozott a választmány. Szekeres István, a Katonákért Alapítvány elnökének – a tisztségviselők képzési támogatásáról, valamint a pályázatokon való részvételről szóló – hozzászólása után a választmány ezeket a határozatokat is elfogadta. 

Az országos szintü szakszervezeti szövetségnek történő tagdíjfizetési kötelezettségről szóló előterjesztés során az alelnök – a reprezentativitásra vonatkozó jogszabályok megváltozása miatt – azt javasolta, hogy a forrás kerüljön fejezeti tartalékba. Ennek későbbi felhasználásáról csak egy későbbi választmányi ülés határozhat.

A Hosz és a Katonákért Alapítvány együttmüködése során létrehozott, a szerzett jogok védelme érdekében müködő pertársaságra szánt forrásokat is fejezeti tartalékba helyezte a választmány. Jászai László debreceni nyugállományú alapszervezeti vezető módosító javaslatával kiegészített határozatot a választmány nem fogadta el, ehelyett az eredeti tervezetet hagyta jóvá.  

Ezt követően a 2012. évi átlag szakszervezeti tagdíjról (880 Ft), végül pedig a Hosz 2012. évi költségvetéséről szóló választmányi határozattervezetet terjesztette a döntéshozó fórum elé az alelnök asszony. A választmány a határozati javaslatot eredeti formájában támogatta.

Ezt követően a Hosz 2012. évi fontosabb feladatairól szóló, majd a Hosz elnökségének 2012. évi munkatervéről szóló, végül pedig a Hosz 2012. évi rendezvénytervéről szóló választmányi határozattervezet ismertette Lippai Csaba. Az alelnök által előterjesztett határozati javaslatokat a választmány elfogadta.

A „Szakszervezeti Munkáért” díj odaítélése előtt Czövek János elnök ismertette a jelölteket. Eszerint Bálint Ákos, Grell Norbert, Kiss Csaba Attila, Nagyfejeő Gábor, Oláh József, Rozgonyi Sándor és Tóvári Róbert kapott jelöléseket. Az utóbbi jelölt pedig, mint a légierő képviselet titkára a jelölést nem fogadta el, mivel szerinte a díj adományozásának feltételei nem rögzítettek. Erre vonatkozó javaslatát a novemberi kongresszuson – elmondása szerint – be is terjeszti.

A támogató javaslatok ismertetése után, a titkos szavazás eredményeként az idei elismeréseket Bálint Ákos kaposvári,

 

 

 

 

 

 

Oláh József veszprémi és

 

 

 

 

 

 

 

a 85 esztendős Rozgonyi Sándor győri nyugállományú alapszervezeti vezetők kapták meg.

Az egyebekben Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. elnök-vezérigazgatója adott tájékoztatást a lakáslízinggel kapcsolatban várhatóan bekövetkező változásokról.

Ezt követően a választmány a kongresszus jelölő bizottságát választotta meg: Szekeres István elnök, tagok: Horváth Béla (közigazgatási képviselet), Nagyfejeő Gábor (szárazföldi képviselet), Balogh Sándor (logisztikai képviselet), Orbán Miklós (légierő képviselet), Szoboszlai Endre (nyugállományú tagozat).

Ezt követően a Katonai és Rendészeti Szakszervezetek Szakmai Kamarájához (KARESZSZKA) történő csatlakozás kérdése került napirendre. A témáról a Választmány szavazott, de a szükséges 2/3-os többség hiányában nem támogatta a KARESZSZKA-hoz való csatlakozást. Ezt követően Bácskai István elnökségi tag azt javasolta, hogy a Hosz jövőbeni szövetségi kapcsolatairól a novemberi kongresszus mindenképpen hozzon döntést.

Ezt követően kiemelkedő tevékenységük elismeréseként pénzjutalmat vehetett át Szőke István, Hefler István, Szoboszlai Endre, Bálint Zoltán, Balog Sándor, Bíró László, Varga Zoltán, Garda Zoltán, Gál Jenő, Szijártó Zsolt, Grell Norbert, Fábián Gábor, Földesi András, Horváth Józsefné, Nagyfejeő Gábor, dr. Kleisz Gyöngyi, Rádler Mária, Hujber László, Liktor András, Horváth Béla, Mészáros Tibor, Szücs Andrea, Bozzainé Horkai Renáta, Orbán Miklós, Kiss Csaba Attila és Katócs Zsolt. Az elismeréseket Czövek János elnök adta át. Soós Ferenc tárgyjutalmat kapott a logisztikai képviselet javaslatára. Az elismerést Mészáros Mária elnökségi tag adta át.  

Ezt követően Koncsecskó László levezető elnök azt kérte, hogy e sorok írója ismertesse a sajtóközleményt.  

Sajtóközlemény

A katonák reprezentatív szakszervezete, a Honvédszakszervezet (Hosz) október 11-i választmányi ülése megtárgyalta az aktuális szakszervezet-politikai ügyeket, majd döntött a szigorú és takarékos 2012. évi költségvetésről, valamint a jövő évi legfontosabb érdekképviseleti, érdekvédelmi feladatokról is.

Kiemelkedő közösségi tevékenységük elismeréseként az idei ,,Szakszervezeti Munkáért Díj”-akat Bálint Ákos kaposvári, Oláh József veszprémi és Rozgonyi Sándor alapszervezeti vezetők vehették át. 

                                                                           Budapest, 2011. október 11.

                                                                                          Czövek János elnök sk.

A választmányi ülés a Hosz elnökének zárszavával ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.