2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszusra készülve: A logisztikai képviselet kialakította álláspontját

Hosz  |  2011. 11. 11., 07:26

Bő egy héttel szakszervezetünk V. kongresszusa előtt megkezdődtek a képviseletek jelölőgyűlései. Mészáros Mária logisztikai képviseletvezető megnyitó szavai után Czövek János elnök és Lippai Csaba alelnök tartott aktuális tájékoztatót. A november 10-i eseményen a jelöltek bemutatkozása után a képviselet kialakította álláspontját, a javaslatot a jelölő-bizottság is megkapja...

Az Mt.-ben és a Hjt.-ben is rögzített munkaidőkedvezmény-megváltás nagy valószínüséggel megszünik. A november 15-i parlamenti végszavazással lezárul a nyugállományúak, a szolgálati nyugdíjasokkal fogalkozó tárgyalási időszak, így a 2012-es év már az aktív, a hivatásos állományról szól majd.  Az Mt.-ben csak június 30-án lépnek hatályba a változások, ugyanakkor ezen módosítások már 2012. január 1-jével életbe lépnek a Hjt.-ben - hangzott el az aktuális tájékoztató elején. Az elnök beszélt a lehetséges szakmai kamarai tagságról is, majd úgy fogalmazott, hogy noha tagságveszteséggel járhat a következő időszak, egyben kell tartani a 20 éves Hosz-t.

Az elnök beszélt a 213 milliárdos honvédelmi költségvetés megnyirbálásáról, illetve összetételéről is, majd Lippai Csaba alelnök az Euromil 104. elnökségi ülésén történtekről, valamint a humánstratégia problematikájáról, és a külföldi országokban bevezetett veterántörvények részleteiről is tájékoztatott.

Szó esett még a választmányi ülésen történtekről, de a kongresszusi előkészületekről is egyeztettek a logisztikusok.

Ezt követően a képviselet tagjainak, a megjelent alapszervezeti -és csoportvezetőknek bemutatkoztak az elnök- illetve alelnök-jelöltek. A most következőkben a megszólalás sorrendjében idézünk a jelöltek elhangzott mondataiból.

Bazsik István alelnöki jelölést kapott: a jövő évi finanszírozás során az eddigi 16 tisztségviselői, de az alkalmazotti létszámot sem tudjuk fenntartani. A maradó 6-8 embernek szinte mindenhez értenie kell. Minden területen jelentős forráscsökkentésre van szükség, ám a kritikus létszám alá nem mehet a tisztségviselői létszám. Tárgyalni, demonstrálni, tárgyalni és megint csak tárgyalni szükséges. A nemzetközi kapcsolatainkat (Euromil) támogatom. A hazai konföderációhoz történő csatlakozáshoz közösségi döntés szükséges, de most ők jelentkezzenek be értünk és nem fordítva. Az FRDÉSZ-nek szerintem vége van, de szükség van egy fegyveres és rendvédelmi szövetségre. Mindenkivel hajlandó vagyok együtt dolgozni, akit a kongresszus mellém választ.

Jáger Tibor alelnök-jelölt: Univerzális, több mindenhez értő, elhivatott emberekre van most szükség. Nem kell azt sugallni, hogy itt a világ vége. Az nem lehet alternatíva, hogy nincs, illetve nem lesz Honvédszakszervezet. Nem felülről szerveződő, szakmai érdekképviseletre (KARESZSZKA) van szükség, hanem továbbra is a Hosz-ra. A munkáltatóval korrekt kapcsolatra kell törekedni, de olyan vezetőket kell választanunk, akik megfelelnek a jelenkor kihívásainak. Harcos időket élünk, úgy kell kiállni, hogy azt észre is vegyék. Van ilyen jelölt közöttünk, de egy adott szituációban, bármilyen poszton szívesen dolgoznék. Nem a munkáltatónak, hanem a tagságnak kell megfelelni – szerintem. Mindenkivel tudok és mindenkivel szeretnék is együtt dolgozni, aki a Hosz érdekében szeretne tenni.

Dr. Kántor Raimund elnök-jelölt: Szerintem ebben a helyzetben csapatra van szükség! A vezetés, az adminisztráció, a tisztségviselői kar szinte kiüresedett. Minél változatosabb lesz az új csapat, annál jobb lesz. Merész embernek tartom magamat, ezért is ígérem meg, hogy sasszemü leszek. Nem szabad hagyni, hogy széthulljon a szakszervezet. Arra senki ne számítson, hogy a munkaadó fogja majd képviselni a tagság érdekeit. Ha megszorításokról beszél a kormány, azon kell gondolkodni, honnan lehet bevételeket szerezni. Harcos időkben, harcos szakszervezetre van szükség. Bizalom nélkül semmi nem megy. Egymáshoz és egymás között kell őszintének lennünk. Véleményem szerint amennyiben a HM-mel kötött kétoldalú együttmüködés erre lehetőséget ad, akkor legyen továbbra is aktív állományú az elnök. Ha ez így lesz, és bizalmat kapok, akkor én biztosan beállok mögé.  

Czövek János elnök-jelölt: Úgy érzem, hogy az eddigi veszekedéssel ellentétben megbékélés jellemezte a szakszervezeti munkát. Az október 26-i rendkívüli kongresszuson meghatározottak szerint dolgoztunk, ezt szeretném folytatni. Sikerült elérni, hogy az általam vezetett 14 fegyveres és rendvédelmi szakszervezet hónapok óta hatékonyan együttmüködik, félretéve az eddigi különbözőségeket. Továbbra is az összefogásban látom a kormánnyal való tárgyalások sikeres kimenetelét.  Jómagam hivatásos állományú vagyok, de, ha úgy szükséges, ha azt kívánják majd a kongresszus küldöttei, akkor nyugállományú katonaként is vállalom a tisztséget. Olyan embert, olyan személyiséget kell választani, akit erre alkalmasnak találtok.

Szincsák Gyula elnök-jelölt: A katonák szakszervezete alulról szerveződő legyen egészen addig, amíg csak egy tagunk is van. A tisztségviselőket igen, ám az érdekvédelmet nem lehet átmenteni a szakmai kamarákba. Új módszereket kell meghonosítani, hiszen az autós demonstrációk kifulladni látszanak. Ha egy erős törvényi háttérrel rendelkező szakszervezet idáig jutott, akkor van elképzelésem, hogy mi lesz akkor, ha már a törvény, a jog sem áll mellettünk. Ezért is kellenek a szövetségesek. A konfliktuskezelésben is gyakorlott tisztségviselőkre van szükség. Nagyon jól meg kell nézni, hogy melyik konföderációba helyezzük a bizalmunkat. A nemzetközi terület fontossága is felerősödik akkor, amikor a hazai jogérvényesítés útjai véget érnek. Nagyon kemény, de nagyon szép feladat áll előttünk.

Lippai Csaba alelnök-jelölt: Az elmúlt 13 hónap alatt rengeteget tettünk, a számos demonstráció megszervezésétől kezdve egészen a 20 éves jubileumi év rendezvényeinek lebonyolításáig. Jómagam is több munkakört láttam el, alelnökként, de, ha kellett, akkor főtitkárként is helyt kellett állnom. Sajnos azonban a valódi bizalmat nem tudtuk visszaszerezni. Van egy szint, ami alá nem vagyok hajlandó menni. A tagság érdekeit képviselve, kiegészülve a saját meggyőződésemmel tudom csak elképzelni, hogy érdemben és hatékonyan odategyem magamat a közös ügy érdekében. Az ATV-ben elmondott szavaimmal, ,,A katona ne politizáljon...” ma is egyetértek, és még remélem sokan vannak ezzel így.

 

Ezt követően a logisztikai képviselet már a jelöltek és a vendégek nélkül ülésezett és kialakította haderőnemi áláspontját a jelölésekről.

Az elnökre, az alelnökökre és az elnökségi tagra vonatkozó végleges javaslatot a november 21-i  hivatalos jelölőgyülés után adja át a logisztikai képviselet vezetője a Szekeres István vezette jelölő-bizottságnak.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.