2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A régi-új elnök: Czövek János

Hosz  |  2011. 11. 22., 23:48

November 22-én pár perccel 10 óra után megkezdődött a Hosz V. kongresszusa. A kongresszusi tisztségviselők megválasztása, a napirend, majd az elnökség beszámolója után a kongresszusi küldöttek nem fogadták el az Ellenőrző Bizottság jelentését. A tisztségviselők tiszteletdíjának és juttatásáról szóló határozat elfogadása után kezdődött meg az elnökválasztási procedúra. Az öt jelölt bemutatkozása, majd a kérdések és hozzászólások után Czövek János és Szincsák Gyula került fel a szabazólapra. Néhány perccel 23 óra előtt, a szavazatszámláló bizottság jelentése után kiderült, hogy a Hosz régi-új elnöke Czövek János lett...

Miután az ország szinte minden szegletéből megérkeztek küldöttek, a regisztráció után Czövek János elnök köszöntötte a megjelenteket. Az elnök megnyitójában megköszönte, hogy ilyen gondterhes időben is szép számmal jelentek meg a küldöttek, és a meghívottak.

A Hosz munkakongresszust tart, s ezen a két napon értékelni kell az eltelt időszakot, valamint meg kell határozni a következő ciklus feladatait, emellett persze tisztségviselőket is választani kell. A közös munka, a kiváló együttmüködés, a munkaszeretet a jövő záloga – tette hozzá az elnök.

A mandátumvizsgáló bizottság elnöke, Sörös István jelentése szerint 135 fő vesz részt mandátummal a Hosz V. kongresszusán, mely 82%-os határozatképességet jelent. A kongresszusi tisztségviselők megválasztása során a levezető elnököt, segítőjét, a jegyzőkönyvvezetőt, a mandátumvizsgáló bizottság elnökét és tagjait, a szavazatszámláló bizottság elnökét és tagjait, valamint a jegyzőkönyv hitelesítőit.

Ezt követően a napirendet fogadták el a kongresszusi küldöttek, majd Sörös István előterjesztése során a kongresszus ügyrendjéről tárgyaltak. Parázs vita bontakozott ki az egyes ügyrendi kérdésekről, majd mintegy másfél órás polémia után a küldöttek egyhangú szavazással elfogadták az ügyrendet.

Az elnökség beszámolója során Czövek János elnök rövid történeti áttekintést követően az érdekképviseleti-érdekvédelmi tevékenységről, a szervezeti életről, a Hosz gazdálkodásáról, szolgáltatásairól beszélt.

Az elnök elmondta: a beszámoló önkritikus, értékeli a küzdelmeket, a hibákat és az erényeket, majd megpróbál a jelenkor változásaira, kihívásaira válaszokat adni. A Hosz megpróbál alkalmazkodni a megváltozott jogszabályi háttérhez. Szervezetünk modern, európai szakszervezet, ahol az érdekvédelmi munka az elsődleges, és ahol a tagság bizalma és támogatása nélkül mindezt nem lehetett volna véghezvinni.  A 2007-es nyugalmas kép után kaotikus állapot alakult ki szakszervezetünknél, a nyilvánosság előtti viták, az Egység 2002 Kft. müködése körüli anomáliák miatt bizonytalanság alakult ki, a vezető tisztségviselők lemondása után korlátozott jogkörrel rendelkező főtitkár vezette a Hosz-t. Emellett több más probléma is felmerült, kintlévőségeink csak nőttek, a HÉF-et csak 2010 decemberében hívta össze a munkáltató. A 2010. októberi rendkívüli kongresszus 3 új vezető tisztségviselőt választott. Sokáig nem volt kapcsolatunk a HM politikai vezetésével, az államtitkárokkal, de lassan minden szintü vezetővel megismertettünk elképzeléseinket.

Az elnök ezt követően felelevenítette, hogy a Hosz példamutató érdekvédelmi-érdekképviseleti tevékenységét bemutatva sikerült elérni, hogy a HM levegye a napirendről korábbi előítéleteit. Ezt követően a HM és a BM vezetőivel lefolytatott egyeztetéseket elevenítette fel Czövek János.

A jelenleg is az Országgyülés előtt álló javaslatok a teljes honvéd társadalmat érinti. Jelenleg – a demonstrációinknak és a tárgyalássorozatnak köszönhetően – a civil szféránál kedvezőbb pozíciókat foglalunk el - mondta az elnök.

A Hosz elnöke a Hszt. és a Hjt. parlamenti képviselők elé terjesztéséről, az új típusú szakszervezet, a rendvédelmi kar, a kamara létrehozásáról is beszélt. Hangsúlyozta, hogy a Hosz-nak sikerült elérni, hogy a Hjt.-be még nem került be a felülről szerveződő érdekképviselet, a kamara létrehozása.

Az elnök szólt még szakszervezetünk 20 éves jubileumi évének kiemelt rendezvényeiről, a függetlenített tisztségviselők létszámának drasztikus csökkenéséről, majd kiemelte: a 20 éves történetünk legnehezebb esztendején vagyunk lassan túl, s úgy, hogy minden esetben a tagság érdekeit szem előtt tartva, tárgyalva, majd demonstrálva, majd újra tárgyalva sikerült eredményes lenni. Gazdasági helyzetünk alkalmas arra, hogy a következő években is sikeresek lehessünk, s ehhez az Egység 2002 Kft. ma már zavartalan müködése is hozzájárul.

Ezt követően hozzászólások, kérdések hangzottak el a beszámolóval kapcsolatban. Többen is érdeklődtek arról, mit tud tenni az Euromil a kialakult magyar katonák helyzetével kapcsolatban. Elhangzott, hogy megmaradtak azok a nemzetközi csatornák, mellyel a jövőben is tudnak támogatást nyújtani számunkra. 

A szolgálati nyugdíj visszamenőleges megvonásával kapcsolatos törvénykezéssel összefüggésben sokkal határozottabb szakszervezet-politizálást kért számon a vezetésen dr. Heiling Ottó. A volt alelnök szerint nagyon komoly szituációban van jelenleg a Hosz, és a kormányzati szándéktól túl sok jót nem várhat sem a munkavállaló, sem a szakszervezet. Buzai László összességében értékelte a beszámoló fő szegmenseit, az érdekképviseleti tevékenységet, a szervezeti életet, a gazdasági életet, valamint a szolgáltatásainkat. Tóvári Róbert, volt képviseleti titkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az utolsó esztendőben demokratikus müködés zajlott a Hosz-nál, itt van példaként ez a kongresszus is: meg kell csak nézni mennyi módosító javaslat futott be. Ez a kongresszus takarékos fórum, nem 6 millió forintba került, mint a 2007-es, itt mindenki szabadon mondhatja el véleményét, nem úgy mint a korábbi ciklusban - tette hozzá.

Szincsák Gyula volt ügyvezető alelnök hozzászólásában elmondta: a katonák mohácsa volt az elmúlt esztendő, hiszen mindent elvettek tőlünk, amit csak lehetett. Czövek János Hosz elnök reakciójában elmondta: nem ő volt az, aki elnök vagy főtitkár akart lenni, a volt elnök kérte fel, hogy főtitkár legyen, majd miután minden vezető tisztségviselő lemondott, a korábbi ügyvezető alelnök példának okáért a családját választotta, a feladatot pedig a ,,három hülye" megkapta, és végre is hajtotta. Csodát nem tudtam tenni, ez igaz.

Bagdi Sándor, az Egység 2002 Kft. volt ügyvezetője megköszönte azoknak, akik segítették a munkáját. Ezt követően a levezető elnök lezárta a vitát, majd a beszámolót a kongresszus 13 tartózkodás mellett elfogadta.

Az Ellenőrző Bizottság beszámolója alkalmával Nagy Zoltán EB elnök eltekintett a szóbeli kiegészítésről, majd voksolást követően nem olvasták fel Volentér Mihály volt alelnök véleményét. A küldöttek nem fogadták el az Ellenőrző Bizottság beszámolóját.

A tisztségviselők tiszteletdíjáról és juttatásáról szóló határozat-tervezetet Bácskai István ismertette. Elhangzott, hogy a törvényjavaslatok miatt hangsúlyozottan arra kell törekedni, hogy minél jobban függetlenítsük magunkat a honvédelmi tárcától. Több módosító javaslat befogadása után a küldöttek elfogadták a határozatot.

Tagdíj mértékének irányelvéről szóló napirendi témát Varga Árpád szárazföldi képviselő javaslatára november 23-ra halasztotta a kongresszus.

A tisztségviselők jelölése során Szekeres István, a jelölő-bizottság elnöke tájékoztatott az elvégzett munkáról. Ezt követően megkezdődött az elnök-jelöltek ismertetése. ABC sorrendben Czövek János elnök kezdte meg a 2 perces beszédeket. Kiemelte, hogy szeretné folytatni a megkezdett munkát, majd hozzátette: minél többet szeretne a csapatoknál jelen lenni, emellett a kommunikációra is hatékonyabb figyelmet fordítana.

Másodikként Dr. Kántor Raimund mondhatta el beszédét. Kérte, hogy mindegyik képviselt állománykategória mérlegelje, eltudja-e végezni a feladatot, megfelel-e a kihívásoknak. Elmondta: Az utóbbi évben nagyon nagy munkát végeztem, több bizottságban is jelen voltam, dolgoztam, kiváló kapcsolatokat szereztem. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy milyen szakszervezeti tisztségeket látott el mindezidáig.

Harmadikként Kónya Péter kapott lehetőséget beszédének elmondására. Ám FRDÉSZ elnökként a mostani jelölést nem tudta vállalni.

Negyedikként Szendrei Zoltán kapott lehetőséget. Beszédében elmondta, hogy szeretné hivatásos katonaként ellátni az elnöki funkciót. Ám, ha a kongresszus úgy határoz, hogy munka mellett lássa el az elnök a feladatait, azt is vállalja. 

Ötödikként Szincsák Gyula kapott szót. Elmondta, hogy a beterjesztések javarészét dr. Heiling Ottó, illetve ő készítette, illetve keresett hozzá beterjesztőket. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a HOMNYP IT tagságáról való lemondása után ő maga keresett állást, s ebben segített a közigazgatási államtitkár. Ezt követően a jövő nagy kihívásairól, feladatairól beszélt, majd hozzátette, hogy az FRDÉSZ-szel vagy mással, Kónya Péterrel vagy mással, de együtt kell menetelni a a rendvédelmisekkel.  

Ezt követően Sörös István a helyszínen jelölést kapott, ám ő ezt nem fogadta el.

A megjelent küldöttek 50%+1 voksával ketten kerültek fel a szavazólapra: Czövek János 92, Szincsák Gyula pedig 66 szavazattal. A voksolás lebonyolítása után a kongresszusi küldöttek döntése alapján a Hosz régi-új elnöke Czövek János lett. A szavazatszámláló bizottság jelentése szerint a kiosztott 135 szavazólapból 133 volt érvényes, ebből 72 voksot Czövek János, 61-et Szincsák Gyula kapott.

A hosszú és tartalmas munkakongresszus első napja szórakoztató programmal ért véget.

Az alelnökök megválasztása, a Hosz programja, valamint az Alapszabály vitája, illetve az egyebeket november 23-án tárgyalja a kongresszus.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.