2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz bizakodva tekint a 2012-es bértárgyalások elé

Hosz  |  2011. 12. 09., 20:43

A címben szereplő mondat a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum december 9-i ülésén hangzott el, amikor a 2012-es Bérmegállapodás előkészítéséről egyeztetett a munkaadói és a munkavállalói oldal. Az eseményen a honvédelmi miniszter képviseletében Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár vett részt, szakszervezetünket Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, valamint Gáspár Tamásné elnökségi tag képviselte...

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum december 9-i ülését Váradi László alezredes soros elnök vezette, a munkában Lukácsházi Gergely HÉF titkár is közremüködött.

A munkaadói oldal ügyvivői feladatait a parlamenti államtitkár, míg a munkavállalói oldal ügyvivői teendőit a Hosz elnöke látta el.

A napirend előtt a parlamenti államtitkár elmondta, hogy nagyon nehéz évet zár 2011-ben a HM tárca. A szakminisztérium részéről hangsúlyozta: az együttmüködésnek nincs alternatívája, bérmegállapodást szeretne kötni a HM az ágazathoz tartozó reprezentatív szakszervezetekkel.

Tekintettel az adventi időszakra az államtitkár hozzátette: még inkább oda kell figyelni egymásra, hiszen a szeretet jegyében, a remény, a hit a legfontosabb, s bízom benne a mai tanácskozás is ennek jegyében zajlik. 

Napirend előtt Bazsik István, a Hosz alelnöke arról érdeklődött, hogy ,,A HM milyen formában kívánja megoldani a váltásos munkarendben dolgozók ellátását?" Kérdezte ezt azért, mert a váltásos munkarendben dolgozók étkezési ellátása több helyen is csak utalvánnyal oldható meg. Ezt követően hozzátette: A legénységi állomány az étkezési ellátásáról nyilatkozni köteles. S mivel bizonytalanság van az állomány körében, jó lenne a kérdést tisztázni.

Az élelmezési szakterület oldaláról résztvevő szakember reakciójában elmondta: A HM KPH-val egyeztetve továbbra is a jelenlegihez azonos módon kívánjuk biztosítani az érintett állomány ellátását. A legénységi állomány számára továbbra is biztosított a választás lehetősége. Az egyeztetések folytatására azonban nyitottak vagyunk.

Pál István ezredes, a HM KPH vezérigazgató-helyettese a szakmai oldal válaszát kiegészítve azt hangsúlyozta, hogy az adótörvények változása miatt lehetőség van a kedvező adózású Erzsébet-kártya bevezetésére, ám a repülő-hajózók esetében továbbra is utalvány vagy kártya módján van lehetőség az ugyanolyan összegü járandóság munkavállalói részről történő igénybevételére, illetve a tárca részéről a járandóság biztosítására.  

Czövek János Hosz elnök azt hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben nagyon sokat jelentene, ha az átmeneti időszakban az étkezési utalvány helyett valami más ellátási formát biztosítana a HM, hiszen az érintettek csupán a minimálbérnek megfelelő összeget kapják csak kézhez.

A parlamenti államtitkár elmondta, hogy továbbítja a miniszter számára a javaslatot.

Napirend szerinti első téma a HÉF I. féléves munkarendjének megtárgyalása volt. Lukácsházi Gergely HÉF titkár előterjesztését mindkét oldal elfogadta.

A 2011. évre szóló ,,Bérmegállapodás” 12. pontjában foglaltak megvizsgálása során Dr. Simicskó István elmondta, hogy a HM tárca 2011-es vállalásait teljesítette, sőt a bérmegállapodáson kívül is sikerült juttatni az állománynak (szeptemberben kaptuk meg a 20 ezer forint étkezési utalványt). A személyi juttatások tekintetében a szakszervezeti vezetők felvetették, hogy maradvány esetén biztosítson a tárca külön év végi kifizetést.

A felvetésre reagálva elhangzott, hogy mivel nincs maradvány, pénzügyi forrást nem tud a HM biztosítani, viszont a két ünnep közötti munkanapok kiképzés menetessé tétele lehetséges, ám ez még további egyeztetést igényel.

Sulyok János dandártábornok hozzátette: valóban nem lehetséges az év végi kifizetés, viszont az egészségügyben dolgozók, így a magyar Honvédség esetében a Honvéd Kórházban dolgozó szakállomány, katonaorvosok és asszisztensek, valamint más egészségügyi dolgozók részére egyéb állami forrásból biztosított lesz az ún. pulykapénz.   

A Hosz reakcióját megfogalmazó Czövek János elnök kiemelte: az elmúlt években hagyomány volt, hogy az állomány mindig kapott többletjuttatást, ezért aztán a katonák idén is várják ezt, ezért újra kérem, hogy a HM fontolja meg az egyszeri 3 ezer forintos kifizetést – ez egyébként összesen 100 millió forintot jelentene a költségvetés tekintetében – és a szabadnapok kiadását is.

A Hodosz nevében megszólaló dr. Zsiga Imre elnök elmondta: szomorúan, de tudomásul vesszük, hogy nincs pénz a kasszában. Azt kérem, hogy minél hamarabb döntsön a miniszter, hiszen a kiképzésmentes munkanapok kiadása még takarékoskodást is jelentene az év végén.

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese kiemelte: a vezérkar főnöke nem ellenzi a 4 nap kiadását, illetve kiképzésmentessé nyilvánítását, ám kezelni kell a parancsnokoknak az esetlegesen felgyülemlett szabadnapokkal való gazdálkodást.   

A 2012. évre szóló ,,Bérmegállapodás” előkészítő tárgyalásának megkezdéséről szóló napirendi téma során az államtitkár elmondta: mivel a 2012-es költségvetést még nem fogadta el a parlament, így nehéz lenne bármit is ígérni. Azt javaslom, hogy alapelveket fogadjunk el. Igen takarékos költségvetés alapján tudunk majd gazdálkodni, ám fontos, hogy a szakszervezetekkel kialakítsuk a közös álláspontot. Javaslom, hogy a tárgyalások során Fodor Péter ezredes, a HM KPH vezérigazgatója képviselje majd a tárcát.

Sulyok János dandártábornok a fentiekhez hozzátette: még decemberben történjen meg a bértárgyalások következő fordulója, majd a költségvetés elfogadása után, jövő januárban gyorsuljanak fel a tárgyalások, majd a bérmegállapodás aláírásával, legkésőbb márciusban érjen véget az egyeztetés-sorozat.

Bazsik István, a Hosz alelnöke reakciójában elmondta: A Hosz abban érdekelt, hogy bérmegállapodás szülessen, ugyanakkor számunkra elfogadhatatlan lenne a nettó illetmények és a béren kívüli juttatások jövő évi esetleges csökkenése.

Simicskó István parlamenti államtitkár ezt követően azt hangsúlyozta, hogy: A tárca 2012-ben is igyekszik teljesíteni majd vállalásait mind az illetmények, mind a béren kívüli juttatások terén.

Viszontválaszában Bazsik István megköszönte a tájékoztatást, majd szakszervezetünk véleményét megfogalmazva hozzátette: A Hosz bizakodva néz a tárgyalások elé.

A szervezeti és létszám-racionalizálási feladatok végrehajtásának idei tapasztalatairól szóló napirendi témát Kovács Tamás, a HM humánpolitikai osztályvezetője terjesztette elő. Az osztályvezető elmondta: az átalakítás során mintegy 5500 ember jogviszonya került szóba, 220 katona jogviszonya megszünt, de 200-an már szolgálati járadékosként távoznak 2012-ben a rendszerből.

A Hodosz elnöke a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. megszüntetése ügyében azt javasolta, hogy a HÉF állítson fel szakértői csoportot. A Hodosz vezetői hozzászólásukban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre átvett, volt ZMNE-s dolgozók ügyében jelentős jövedelemcsökkenéseket prognosztizáltak. Varga István Hodosz alelnök arról érdeklődött, hogy van-e ismerete arról a tárcának, hogy hol nem kívánja átvenni a helyi önkormányzat a helyőrségi klubok müködtetését.

A parlamenti államtitkár leszögezte, hogy minden átalakítás érdeksérelmeket okoz, ám a humán szempontok figyelembe vételével, a jogszabályok betartásával kell azokat végrehajtani. Azt kérte, hogy az inkriminált eseteket a Hodosz juttassa el a jogi helyettes államtitkárhoz, s ezeket a HM megvizsgálja majd. A ZMNE dolgozói esetéről dr. Dankó István jogi helyettes államtitkár megerősítette, hogy ezeket az eseteket is kivizsgáljuk.

A helyőrségi klubok átvételéről még nem rendelkezünk korrekt adatokkal – mondta el a korábbi Hodosz-kérdésre reflektálva Bozó Tibor dandártábornok. A személyzeti csoportfőnök kiemelte: megszólítottuk az önkormányzatokat, folyamatban van az ügy, van ahol kedvezően, de olyan helyőrség is akad, ahol nem megfelelően állnak a megoldáshoz.

A tábornok ezt követően rövid áttekintést adott a létszám-racionalizálással kapcsolatos személyi beszélgetésekről is. 

Czövek János miután megköszönte Kovács Tamás előterjesztését, a további együttmüködés fontosságára hívott fel, majd azt kérte, hogy az államtitkár jelöljön ki kapcsolattartót a helyőrségi klubok átadás-átvétele ügyében. A parlamenti államtitkér Steiger József ezredest jelölte ki az ügy vitelére.

A devizahitelesek végtörlesztésével kapcsolatos munkáltatói hitelezés kérdéskörének megtárgyalásáról szóló napirendi témát dr. Dankó István helyettes államtitkár terjesztette a HÉF elé. Miután rövid tájékoztatást adott az NGM által kidolgozott opcióról, elmondta: A december 14-i kormányülésen mindenképpen dönteni kell, hiszen ellenkező esetben a határidő nem lesz tartható. Az előzetes felmérések szerint közel 47 milliárd forint terheli a HM-nél dolgozó, szolgáló devizahiteleseket.

Miután Czövek János Hosz elnök az állomány problémáinak legkritikusabb pontjának nevezte a devizahitelezést, Bazsik István alelnök hozzátette: a kitünő ötlet még kevés, hiszen ebben a bizonytalanságban nem lehet rosszul kommunikálni ezt, a katonák számára is megoldást jelentő lehetőséget!

A parlamenti államtitkár a témát záró összefoglalójában elmondta: az állományért aggódó szakszervezetek jól érzékeltetik a bajokat, azonban azt jól kell tudni, meg kell érteni, hogy a hiteleket nem a kormány és nem a miniszterelnök vette fel. Arra kérek mindenkit, hogy a szerdai kormányülés után kommunikáljuk a lehetséges megoldásokat. Pénzügyi-gazdasági értelemben vett világháború zajlik, voltak olyanok, akik államadósság miatt államcsődöt terveztek ellenünk. Mi, a kormány azonban mindezt megakadályoztuk. Tudjuk, hogy nem lehet az állományt tovább terhelni, de szerdáig még türelmet kérünk.

A zárszó során Szendrei Zoltán Hosz alelnök a téma megfelelő kommunikációjára tett javaslatot, amit az államtitkár elfogadott. 

A HÉF legközelebb 2012-ben tart ülést.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.