2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz bizakodva tekint a 2012-es bértárgyalások elé

Hosz  |  2011. 12. 09., 20:43

A címben szereplő mondat a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum december 9-i ülésén hangzott el, amikor a 2012-es Bérmegállapodás előkészítéséről egyeztetett a munkaadói és a munkavállalói oldal. Az eseményen a honvédelmi miniszter képviseletében Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár vett részt, szakszervezetünket Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, valamint Gáspár Tamásné elnökségi tag képviselte...

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum december 9-i ülését Váradi László alezredes soros elnök vezette, a munkában Lukácsházi Gergely HÉF titkár is közremüködött.

A munkaadói oldal ügyvivői feladatait a parlamenti államtitkár, míg a munkavállalói oldal ügyvivői teendőit a Hosz elnöke látta el.

A napirend előtt a parlamenti államtitkár elmondta, hogy nagyon nehéz évet zár 2011-ben a HM tárca. A szakminisztérium részéről hangsúlyozta: az együttmüködésnek nincs alternatívája, bérmegállapodást szeretne kötni a HM az ágazathoz tartozó reprezentatív szakszervezetekkel.

Tekintettel az adventi időszakra az államtitkár hozzátette: még inkább oda kell figyelni egymásra, hiszen a szeretet jegyében, a remény, a hit a legfontosabb, s bízom benne a mai tanácskozás is ennek jegyében zajlik. 

Napirend előtt Bazsik István, a Hosz alelnöke arról érdeklődött, hogy ,,A HM milyen formában kívánja megoldani a váltásos munkarendben dolgozók ellátását?" Kérdezte ezt azért, mert a váltásos munkarendben dolgozók étkezési ellátása több helyen is csak utalvánnyal oldható meg. Ezt követően hozzátette: A legénységi állomány az étkezési ellátásáról nyilatkozni köteles. S mivel bizonytalanság van az állomány körében, jó lenne a kérdést tisztázni.

Az élelmezési szakterület oldaláról résztvevő szakember reakciójában elmondta: A HM KPH-val egyeztetve továbbra is a jelenlegihez azonos módon kívánjuk biztosítani az érintett állomány ellátását. A legénységi állomány számára továbbra is biztosított a választás lehetősége. Az egyeztetések folytatására azonban nyitottak vagyunk.

Pál István ezredes, a HM KPH vezérigazgató-helyettese a szakmai oldal válaszát kiegészítve azt hangsúlyozta, hogy az adótörvények változása miatt lehetőség van a kedvező adózású Erzsébet-kártya bevezetésére, ám a repülő-hajózók esetében továbbra is utalvány vagy kártya módján van lehetőség az ugyanolyan összegü járandóság munkavállalói részről történő igénybevételére, illetve a tárca részéről a járandóság biztosítására.  

Czövek János Hosz elnök azt hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben nagyon sokat jelentene, ha az átmeneti időszakban az étkezési utalvány helyett valami más ellátási formát biztosítana a HM, hiszen az érintettek csupán a minimálbérnek megfelelő összeget kapják csak kézhez.

A parlamenti államtitkár elmondta, hogy továbbítja a miniszter számára a javaslatot.

Napirend szerinti első téma a HÉF I. féléves munkarendjének megtárgyalása volt. Lukácsházi Gergely HÉF titkár előterjesztését mindkét oldal elfogadta.

A 2011. évre szóló ,,Bérmegállapodás” 12. pontjában foglaltak megvizsgálása során Dr. Simicskó István elmondta, hogy a HM tárca 2011-es vállalásait teljesítette, sőt a bérmegállapodáson kívül is sikerült juttatni az állománynak (szeptemberben kaptuk meg a 20 ezer forint étkezési utalványt). A személyi juttatások tekintetében a szakszervezeti vezetők felvetették, hogy maradvány esetén biztosítson a tárca külön év végi kifizetést.

A felvetésre reagálva elhangzott, hogy mivel nincs maradvány, pénzügyi forrást nem tud a HM biztosítani, viszont a két ünnep közötti munkanapok kiképzés menetessé tétele lehetséges, ám ez még további egyeztetést igényel.

Sulyok János dandártábornok hozzátette: valóban nem lehetséges az év végi kifizetés, viszont az egészségügyben dolgozók, így a magyar Honvédség esetében a Honvéd Kórházban dolgozó szakállomány, katonaorvosok és asszisztensek, valamint más egészségügyi dolgozók részére egyéb állami forrásból biztosított lesz az ún. pulykapénz.   

A Hosz reakcióját megfogalmazó Czövek János elnök kiemelte: az elmúlt években hagyomány volt, hogy az állomány mindig kapott többletjuttatást, ezért aztán a katonák idén is várják ezt, ezért újra kérem, hogy a HM fontolja meg az egyszeri 3 ezer forintos kifizetést – ez egyébként összesen 100 millió forintot jelentene a költségvetés tekintetében – és a szabadnapok kiadását is.

A Hodosz nevében megszólaló dr. Zsiga Imre elnök elmondta: szomorúan, de tudomásul vesszük, hogy nincs pénz a kasszában. Azt kérem, hogy minél hamarabb döntsön a miniszter, hiszen a kiképzésmentes munkanapok kiadása még takarékoskodást is jelentene az év végén.

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese kiemelte: a vezérkar főnöke nem ellenzi a 4 nap kiadását, illetve kiképzésmentessé nyilvánítását, ám kezelni kell a parancsnokoknak az esetlegesen felgyülemlett szabadnapokkal való gazdálkodást.   

A 2012. évre szóló ,,Bérmegállapodás” előkészítő tárgyalásának megkezdéséről szóló napirendi téma során az államtitkár elmondta: mivel a 2012-es költségvetést még nem fogadta el a parlament, így nehéz lenne bármit is ígérni. Azt javaslom, hogy alapelveket fogadjunk el. Igen takarékos költségvetés alapján tudunk majd gazdálkodni, ám fontos, hogy a szakszervezetekkel kialakítsuk a közös álláspontot. Javaslom, hogy a tárgyalások során Fodor Péter ezredes, a HM KPH vezérigazgatója képviselje majd a tárcát.

Sulyok János dandártábornok a fentiekhez hozzátette: még decemberben történjen meg a bértárgyalások következő fordulója, majd a költségvetés elfogadása után, jövő januárban gyorsuljanak fel a tárgyalások, majd a bérmegállapodás aláírásával, legkésőbb márciusban érjen véget az egyeztetés-sorozat.

Bazsik István, a Hosz alelnöke reakciójában elmondta: A Hosz abban érdekelt, hogy bérmegállapodás szülessen, ugyanakkor számunkra elfogadhatatlan lenne a nettó illetmények és a béren kívüli juttatások jövő évi esetleges csökkenése.

Simicskó István parlamenti államtitkár ezt követően azt hangsúlyozta, hogy: A tárca 2012-ben is igyekszik teljesíteni majd vállalásait mind az illetmények, mind a béren kívüli juttatások terén.

Viszontválaszában Bazsik István megköszönte a tájékoztatást, majd szakszervezetünk véleményét megfogalmazva hozzátette: A Hosz bizakodva néz a tárgyalások elé.

A szervezeti és létszám-racionalizálási feladatok végrehajtásának idei tapasztalatairól szóló napirendi témát Kovács Tamás, a HM humánpolitikai osztályvezetője terjesztette elő. Az osztályvezető elmondta: az átalakítás során mintegy 5500 ember jogviszonya került szóba, 220 katona jogviszonya megszünt, de 200-an már szolgálati járadékosként távoznak 2012-ben a rendszerből.

A Hodosz elnöke a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. megszüntetése ügyében azt javasolta, hogy a HÉF állítson fel szakértői csoportot. A Hodosz vezetői hozzászólásukban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre átvett, volt ZMNE-s dolgozók ügyében jelentős jövedelemcsökkenéseket prognosztizáltak. Varga István Hodosz alelnök arról érdeklődött, hogy van-e ismerete arról a tárcának, hogy hol nem kívánja átvenni a helyi önkormányzat a helyőrségi klubok müködtetését.

A parlamenti államtitkár leszögezte, hogy minden átalakítás érdeksérelmeket okoz, ám a humán szempontok figyelembe vételével, a jogszabályok betartásával kell azokat végrehajtani. Azt kérte, hogy az inkriminált eseteket a Hodosz juttassa el a jogi helyettes államtitkárhoz, s ezeket a HM megvizsgálja majd. A ZMNE dolgozói esetéről dr. Dankó István jogi helyettes államtitkár megerősítette, hogy ezeket az eseteket is kivizsgáljuk.

A helyőrségi klubok átvételéről még nem rendelkezünk korrekt adatokkal – mondta el a korábbi Hodosz-kérdésre reflektálva Bozó Tibor dandártábornok. A személyzeti csoportfőnök kiemelte: megszólítottuk az önkormányzatokat, folyamatban van az ügy, van ahol kedvezően, de olyan helyőrség is akad, ahol nem megfelelően állnak a megoldáshoz.

A tábornok ezt követően rövid áttekintést adott a létszám-racionalizálással kapcsolatos személyi beszélgetésekről is. 

Czövek János miután megköszönte Kovács Tamás előterjesztését, a további együttmüködés fontosságára hívott fel, majd azt kérte, hogy az államtitkár jelöljön ki kapcsolattartót a helyőrségi klubok átadás-átvétele ügyében. A parlamenti államtitkér Steiger József ezredest jelölte ki az ügy vitelére.

A devizahitelesek végtörlesztésével kapcsolatos munkáltatói hitelezés kérdéskörének megtárgyalásáról szóló napirendi témát dr. Dankó István helyettes államtitkár terjesztette a HÉF elé. Miután rövid tájékoztatást adott az NGM által kidolgozott opcióról, elmondta: A december 14-i kormányülésen mindenképpen dönteni kell, hiszen ellenkező esetben a határidő nem lesz tartható. Az előzetes felmérések szerint közel 47 milliárd forint terheli a HM-nél dolgozó, szolgáló devizahiteleseket.

Miután Czövek János Hosz elnök az állomány problémáinak legkritikusabb pontjának nevezte a devizahitelezést, Bazsik István alelnök hozzátette: a kitünő ötlet még kevés, hiszen ebben a bizonytalanságban nem lehet rosszul kommunikálni ezt, a katonák számára is megoldást jelentő lehetőséget!

A parlamenti államtitkár a témát záró összefoglalójában elmondta: az állományért aggódó szakszervezetek jól érzékeltetik a bajokat, azonban azt jól kell tudni, meg kell érteni, hogy a hiteleket nem a kormány és nem a miniszterelnök vette fel. Arra kérek mindenkit, hogy a szerdai kormányülés után kommunikáljuk a lehetséges megoldásokat. Pénzügyi-gazdasági értelemben vett világháború zajlik, voltak olyanok, akik államadósság miatt államcsődöt terveztek ellenünk. Mi, a kormány azonban mindezt megakadályoztuk. Tudjuk, hogy nem lehet az állományt tovább terhelni, de szerdáig még türelmet kérünk.

A zárszó során Szendrei Zoltán Hosz alelnök a téma megfelelő kommunikációjára tett javaslatot, amit az államtitkár elfogadott. 

A HÉF legközelebb 2012-ben tart ülést.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.