2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz elnöksége: Közös fellépés és összefogás szükséges

Hosz  |  2011. 12. 13., 16:11

Az idei utolsó elnökségi üléssel egybekötött évzáró rendezvényünket a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. gödi üdülőjében - december 13-14-én - tartottuk. Miután Czövek János elnök köszöntötte a megjelent elnökségi tagokat, szekcióelnököket, a nagyobb taglétszámú alapszervezetek vezetőit, tisztségviselőinket, illetve a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 Kft. vezetőit, az alelnök kollégákkal együtt adott tájékoztatást az elmúlt időszak történéseiről...

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során a Hosz elnöke beszélt a Hjt. módosításának aktualitásairól, valamint a parlamenti törvénykezés még ez évi - ránk, katonákra vonatkozó - menetrendjéről is.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről részletesen is tájékoztatott Czövek János.

Ezt követően Bazsik István Hosz alelnök megköszönte, hogy ez alkalommal alulról jövő kezdeményezésként tudtak a Hosz vezetői napirend előtti kérdéseket megfogalmazni. Az alelnök a 2012. évi bértárgyalások megkezdéséről, valamint a bemutatkozó látogatások tapasztalatairól is tájékoztatta az elnökségi ülés résztvevőit.

Mint ahogy azt több fórumon is megfogalmazta, itt is elmondta a Hosz elnöke, hogy a HM kasszájában nincs forrás év végi bérmaradvány kifizetésére. Ennél a napirendi témánál elhangzott, hogy tagjaink sajnos egyre rosszabb gazdasági helyzetben vannak, sokan már jelenleg is megélhetési problémákkal küszködnek.

Az FRDÉSZ elnökének lemondása utáni helyzetről tájékoztatva Czövek János elmondta, hogy a rendkívüli küldöttgyülés megtartásáig Hosz elnökként ellátja ezt a feladatot is. Miután az FRDÉSZ folyamatban lévő ügyeiről szólt, kijelentette: az FRDÉSZ-t olyan módon kell megújítani, hogy a szakszervezeti szövetség Alapszabálya megnyissa a lehetőséget más rendvédelmi szakszervezetek csatlakozása előtt is. A Hosz elnöke az FRDÉSz székház jövőbeni sorsáról is tájékoztatta a megjelenteket.

Szendrei Zoltán alelnök arról szólt, hogy az elmúlt napok egyeztetésein a folyamatosság, valamint a tárca és a szakszervezet közötti együttmüködés hangsúlyozása volt lényeges. Az alelnök az elmúlt időszak személyi beszélgetéseinek tapasztalatairól, a szakszervezeti tisztségviselők részvételének hozadékairól is beszámolt.

Sörös István, a Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke a HM KPH és a Hosz közötti, bértárgyalásokról szóló első egyeztetésről tájékoztatott, majd az Idősügyi Tanács december 14-i ülése előtt a tanács elé kerülő legfontosabb napirenden szereplő témákról, közöttük is az önkéntes tartalékos rendszer felállításával kapcsolatos teendőkről is tájékoztatott.

Az előző elnökségi ülésen létrehozott munkabizottság munkájáról Sörös István elnökségi tag, mint a szakszervezeti konföderációkkal való együttmüködés hogyanját kidolgozó munkabizottság vezetőjeként elmondta: mindenki elismeri, hogy közös fellépésre, összefogásra van szükség. A Hosz munkabizottsága a mai napig a Liga Szakszervezetekkel, az ÉSZT-tel, valamint az MSZOSZ-szel egyeztetett, a tárgyalások még decemberben tovább folytatódnak.

A hozzázólások között a tatai nyugállományú alapszervezet vezetője, Mátyási Ferenc arra figyelmeztetett, hogy a katonai pálya utánpótlása egyre kilátástalanabb, Jakubik András szárazföldi képviseleti titkár pedig arra szólított fel, hogy nemcsak a konföderációknak, de a tárcán belüli érdekképviseleteknek – Hosz, Hodosz, CSÉSZ – is össze kellene fogni, illetve szorosabban kellene együttmüködni. Reflexiójában Czövek János elmondta, hogy a Hodosz és a BEOSZ régi-új irányítóival is leül majd egyeztetni a Hosz három vezető tisztségviselője.

Az egyebek napirendi téma során az elnök arról is tájékoztatott, hogy dr. Heiling Ottó alelnök december 15-i hatállyal lemondott Euromil ügyvezető elnökségi tagságáról. Miután az elnök arról is tájékoztatott, hogy 2012-ben Euromil kongresszus lesz, Szendrei Zoltán alelnököt javasolta az Euromil ügyvezető elnökségébe. Az elnökség a javaslatot tartózkodás és ellenszavazat nélkül támogatta. 

Ezt követően az elnök azt javasolta, hogy 2012. január 1-től Dr. Hajós Dezső folytassa a szolgáltatás- és tagszervezési tevékenységet. A jelölt rövid bemutatkozása után felajánlotta szaktudását a Hosz részére, ezt a javaslatot is támogatta az elnökség.

Ezt követően e sorok írója az Egység újság 2012-es terjesztésével kapcsolatos, a Magyar Posta 2012.évi terjesztési díjaira kötendő szerződéssel kapcsolatos egyeztető tárgyalásról tájékoztatta az elnökség tagjait.

Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig a pertársasággal kapcsolatos megnövekedett alapítványi tevékenységről, majd az szja 1%-ának Alapítványunk részére történő felajánlására hívta fel a tisztségviselők figyelmét.

Az elnökségi ülés végén a Hosz elnöke mindenkinek megköszönte 2011-es tevékenységét, majd kellemes karácsonyi ünnepeket és sikeres boldog új esztendőt kívánt.

A szárazföldi képviselet nevében Bálint Ákos képviseletvezető és a nagyobb taglétszámú szárazföldi alapszereveztek vezetői külön is megköszönték dr. Mészáros Melinda volt alelnökünk áldozatos tevékenységét, majd ajándéktárgyat nyújtottak át a szakszervezeti tisztségéről november 23-i hatállyal lemondott, jogsegélyszolgálatunk egykori vezetőjének.

Az évzáró esemény jóhangulatú szabadidős- és sportprogramokal zárult. A Hosz elnöksége legközelebb 2012. januárjában ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.