2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz elnöksége: Közös fellépés és összefogás szükséges

Hosz  |  2011. 12. 13., 16:11

Az idei utolsó elnökségi üléssel egybekötött évzáró rendezvényünket a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. gödi üdülőjében - december 13-14-én - tartottuk. Miután Czövek János elnök köszöntötte a megjelent elnökségi tagokat, szekcióelnököket, a nagyobb taglétszámú alapszervezetek vezetőit, tisztségviselőinket, illetve a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 Kft. vezetőit, az alelnök kollégákkal együtt adott tájékoztatást az elmúlt időszak történéseiről...

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során a Hosz elnöke beszélt a Hjt. módosításának aktualitásairól, valamint a parlamenti törvénykezés még ez évi - ránk, katonákra vonatkozó - menetrendjéről is.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről részletesen is tájékoztatott Czövek János.

Ezt követően Bazsik István Hosz alelnök megköszönte, hogy ez alkalommal alulról jövő kezdeményezésként tudtak a Hosz vezetői napirend előtti kérdéseket megfogalmazni. Az alelnök a 2012. évi bértárgyalások megkezdéséről, valamint a bemutatkozó látogatások tapasztalatairól is tájékoztatta az elnökségi ülés résztvevőit.

Mint ahogy azt több fórumon is megfogalmazta, itt is elmondta a Hosz elnöke, hogy a HM kasszájában nincs forrás év végi bérmaradvány kifizetésére. Ennél a napirendi témánál elhangzott, hogy tagjaink sajnos egyre rosszabb gazdasági helyzetben vannak, sokan már jelenleg is megélhetési problémákkal küszködnek.

Az FRDÉSZ elnökének lemondása utáni helyzetről tájékoztatva Czövek János elmondta, hogy a rendkívüli küldöttgyülés megtartásáig Hosz elnökként ellátja ezt a feladatot is. Miután az FRDÉSZ folyamatban lévő ügyeiről szólt, kijelentette: az FRDÉSZ-t olyan módon kell megújítani, hogy a szakszervezeti szövetség Alapszabálya megnyissa a lehetőséget más rendvédelmi szakszervezetek csatlakozása előtt is. A Hosz elnöke az FRDÉSz székház jövőbeni sorsáról is tájékoztatta a megjelenteket.

Szendrei Zoltán alelnök arról szólt, hogy az elmúlt napok egyeztetésein a folyamatosság, valamint a tárca és a szakszervezet közötti együttmüködés hangsúlyozása volt lényeges. Az alelnök az elmúlt időszak személyi beszélgetéseinek tapasztalatairól, a szakszervezeti tisztségviselők részvételének hozadékairól is beszámolt.

Sörös István, a Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke a HM KPH és a Hosz közötti, bértárgyalásokról szóló első egyeztetésről tájékoztatott, majd az Idősügyi Tanács december 14-i ülése előtt a tanács elé kerülő legfontosabb napirenden szereplő témákról, közöttük is az önkéntes tartalékos rendszer felállításával kapcsolatos teendőkről is tájékoztatott.

Az előző elnökségi ülésen létrehozott munkabizottság munkájáról Sörös István elnökségi tag, mint a szakszervezeti konföderációkkal való együttmüködés hogyanját kidolgozó munkabizottság vezetőjeként elmondta: mindenki elismeri, hogy közös fellépésre, összefogásra van szükség. A Hosz munkabizottsága a mai napig a Liga Szakszervezetekkel, az ÉSZT-tel, valamint az MSZOSZ-szel egyeztetett, a tárgyalások még decemberben tovább folytatódnak.

A hozzázólások között a tatai nyugállományú alapszervezet vezetője, Mátyási Ferenc arra figyelmeztetett, hogy a katonai pálya utánpótlása egyre kilátástalanabb, Jakubik András szárazföldi képviseleti titkár pedig arra szólított fel, hogy nemcsak a konföderációknak, de a tárcán belüli érdekképviseleteknek – Hosz, Hodosz, CSÉSZ – is össze kellene fogni, illetve szorosabban kellene együttmüködni. Reflexiójában Czövek János elmondta, hogy a Hodosz és a BEOSZ régi-új irányítóival is leül majd egyeztetni a Hosz három vezető tisztségviselője.

Az egyebek napirendi téma során az elnök arról is tájékoztatott, hogy dr. Heiling Ottó alelnök december 15-i hatállyal lemondott Euromil ügyvezető elnökségi tagságáról. Miután az elnök arról is tájékoztatott, hogy 2012-ben Euromil kongresszus lesz, Szendrei Zoltán alelnököt javasolta az Euromil ügyvezető elnökségébe. Az elnökség a javaslatot tartózkodás és ellenszavazat nélkül támogatta. 

Ezt követően az elnök azt javasolta, hogy 2012. január 1-től Dr. Hajós Dezső folytassa a szolgáltatás- és tagszervezési tevékenységet. A jelölt rövid bemutatkozása után felajánlotta szaktudását a Hosz részére, ezt a javaslatot is támogatta az elnökség.

Ezt követően e sorok írója az Egység újság 2012-es terjesztésével kapcsolatos, a Magyar Posta 2012.évi terjesztési díjaira kötendő szerződéssel kapcsolatos egyeztető tárgyalásról tájékoztatta az elnökség tagjait.

Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig a pertársasággal kapcsolatos megnövekedett alapítványi tevékenységről, majd az szja 1%-ának Alapítványunk részére történő felajánlására hívta fel a tisztségviselők figyelmét.

Az elnökségi ülés végén a Hosz elnöke mindenkinek megköszönte 2011-es tevékenységét, majd kellemes karácsonyi ünnepeket és sikeres boldog új esztendőt kívánt.

A szárazföldi képviselet nevében Bálint Ákos képviseletvezető és a nagyobb taglétszámú szárazföldi alapszereveztek vezetői külön is megköszönték dr. Mészáros Melinda volt alelnökünk áldozatos tevékenységét, majd ajándéktárgyat nyújtottak át a szakszervezeti tisztségéről november 23-i hatállyal lemondott, jogsegélyszolgálatunk egykori vezetőjének.

Az évzáró esemény jóhangulatú szabadidős- és sportprogramokal zárult. A Hosz elnöksége legközelebb 2012. januárjában ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.