2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz elnöksége: Közös fellépés és összefogás szükséges

Hosz  |  2011. 12. 13., 16:11

Az idei utolsó elnökségi üléssel egybekötött évzáró rendezvényünket a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. gödi üdülőjében - december 13-14-én - tartottuk. Miután Czövek János elnök köszöntötte a megjelent elnökségi tagokat, szekcióelnököket, a nagyobb taglétszámú alapszervezetek vezetőit, tisztségviselőinket, illetve a Katonákért Alapítvány és az Egység 2002 Kft. vezetőit, az alelnök kollégákkal együtt adott tájékoztatást az elmúlt időszak történéseiről...

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során a Hosz elnöke beszélt a Hjt. módosításának aktualitásairól, valamint a parlamenti törvénykezés még ez évi - ránk, katonákra vonatkozó - menetrendjéről is.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről részletesen is tájékoztatott Czövek János.

Ezt követően Bazsik István Hosz alelnök megköszönte, hogy ez alkalommal alulról jövő kezdeményezésként tudtak a Hosz vezetői napirend előtti kérdéseket megfogalmazni. Az alelnök a 2012. évi bértárgyalások megkezdéséről, valamint a bemutatkozó látogatások tapasztalatairól is tájékoztatta az elnökségi ülés résztvevőit.

Mint ahogy azt több fórumon is megfogalmazta, itt is elmondta a Hosz elnöke, hogy a HM kasszájában nincs forrás év végi bérmaradvány kifizetésére. Ennél a napirendi témánál elhangzott, hogy tagjaink sajnos egyre rosszabb gazdasági helyzetben vannak, sokan már jelenleg is megélhetési problémákkal küszködnek.

Az FRDÉSZ elnökének lemondása utáni helyzetről tájékoztatva Czövek János elmondta, hogy a rendkívüli küldöttgyülés megtartásáig Hosz elnökként ellátja ezt a feladatot is. Miután az FRDÉSZ folyamatban lévő ügyeiről szólt, kijelentette: az FRDÉSZ-t olyan módon kell megújítani, hogy a szakszervezeti szövetség Alapszabálya megnyissa a lehetőséget más rendvédelmi szakszervezetek csatlakozása előtt is. A Hosz elnöke az FRDÉSz székház jövőbeni sorsáról is tájékoztatta a megjelenteket.

Szendrei Zoltán alelnök arról szólt, hogy az elmúlt napok egyeztetésein a folyamatosság, valamint a tárca és a szakszervezet közötti együttmüködés hangsúlyozása volt lényeges. Az alelnök az elmúlt időszak személyi beszélgetéseinek tapasztalatairól, a szakszervezeti tisztségviselők részvételének hozadékairól is beszámolt.

Sörös István, a Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke a HM KPH és a Hosz közötti, bértárgyalásokról szóló első egyeztetésről tájékoztatott, majd az Idősügyi Tanács december 14-i ülése előtt a tanács elé kerülő legfontosabb napirenden szereplő témákról, közöttük is az önkéntes tartalékos rendszer felállításával kapcsolatos teendőkről is tájékoztatott.

Az előző elnökségi ülésen létrehozott munkabizottság munkájáról Sörös István elnökségi tag, mint a szakszervezeti konföderációkkal való együttmüködés hogyanját kidolgozó munkabizottság vezetőjeként elmondta: mindenki elismeri, hogy közös fellépésre, összefogásra van szükség. A Hosz munkabizottsága a mai napig a Liga Szakszervezetekkel, az ÉSZT-tel, valamint az MSZOSZ-szel egyeztetett, a tárgyalások még decemberben tovább folytatódnak.

A hozzázólások között a tatai nyugállományú alapszervezet vezetője, Mátyási Ferenc arra figyelmeztetett, hogy a katonai pálya utánpótlása egyre kilátástalanabb, Jakubik András szárazföldi képviseleti titkár pedig arra szólított fel, hogy nemcsak a konföderációknak, de a tárcán belüli érdekképviseleteknek – Hosz, Hodosz, CSÉSZ – is össze kellene fogni, illetve szorosabban kellene együttmüködni. Reflexiójában Czövek János elmondta, hogy a Hodosz és a BEOSZ régi-új irányítóival is leül majd egyeztetni a Hosz három vezető tisztségviselője.

Az egyebek napirendi téma során az elnök arról is tájékoztatott, hogy dr. Heiling Ottó alelnök december 15-i hatállyal lemondott Euromil ügyvezető elnökségi tagságáról. Miután az elnök arról is tájékoztatott, hogy 2012-ben Euromil kongresszus lesz, Szendrei Zoltán alelnököt javasolta az Euromil ügyvezető elnökségébe. Az elnökség a javaslatot tartózkodás és ellenszavazat nélkül támogatta. 

Ezt követően az elnök azt javasolta, hogy 2012. január 1-től Dr. Hajós Dezső folytassa a szolgáltatás- és tagszervezési tevékenységet. A jelölt rövid bemutatkozása után felajánlotta szaktudását a Hosz részére, ezt a javaslatot is támogatta az elnökség.

Ezt követően e sorok írója az Egység újság 2012-es terjesztésével kapcsolatos, a Magyar Posta 2012.évi terjesztési díjaira kötendő szerződéssel kapcsolatos egyeztető tárgyalásról tájékoztatta az elnökség tagjait.

Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig a pertársasággal kapcsolatos megnövekedett alapítványi tevékenységről, majd az szja 1%-ának Alapítványunk részére történő felajánlására hívta fel a tisztségviselők figyelmét.

Az elnökségi ülés végén a Hosz elnöke mindenkinek megköszönte 2011-es tevékenységét, majd kellemes karácsonyi ünnepeket és sikeres boldog új esztendőt kívánt.

A szárazföldi képviselet nevében Bálint Ákos képviseletvezető és a nagyobb taglétszámú szárazföldi alapszereveztek vezetői külön is megköszönték dr. Mészáros Melinda volt alelnökünk áldozatos tevékenységét, majd ajándéktárgyat nyújtottak át a szakszervezeti tisztségéről november 23-i hatállyal lemondott, jogsegélyszolgálatunk egykori vezetőjének.

Az évzáró esemény jóhangulatú szabadidős- és sportprogramokal zárult. A Hosz elnöksége legközelebb 2012. januárjában ülésezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.