2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bértárgyalások előtt

Hosz  |  2012. 01. 05., 18:20

Nagyon szűk a mozgásterünk, igen nehéz lesz eredményeket elérni, ám szakszervezetünk nem fogja támogatni a nettó illetmények csökkentését, sőt, mi az illetmények növelésében vagyunk érdekeltek – hangzott el a 2012-es bértárgyalásokra készülve, szakszervezetünk idei első elnökségi ülésén. A január 5-i eseményen a vezető tisztségviselők tájékoztatója mellett az elfogadott Hjt.-módosításokról, a következő havi érdekvédelmi ügyekről, a márciusi sajtónap szervezési kérdéseiről, az új üdültetési szabályzatunkról, valamint a kongresszusi határozatok végrehajtásáról is szó esett. Az ülés végén az elnökség felszólította az alapszervezeteket, csoportokat, hogy mozgósítsák tagjaikat az Szja 1%-ának alapítványunk javára történő felajánlására... 

Az ülés elején Czövek János minden résztvevőnek boldog új esztendőt, a magán- és a hivatali életben pedig sok sikert kívánt, majd a január 5-i, első elnökségi ülés megrendezését indokolta. Elmondta, hogy az FRDÉSZ január 10-i küldöttgyülése miatt volt fontos már az első héten találkozni az elnökség tagjainak.  

 

 

 

A bevezetőjében az elnök bemutatta a Hosz új munkatársait, szakértőit, Dr. Hajós Dezső szolgáltatás és tagszervezőt (tel.: 06/70-334-9694, e-mail: hajosd@hsz.hu), valamint dr. Szőcs Ferenc jogtanácsost (tel.: 06/70-337-8811, e-mail: szocs@hsz.hu).

 

 

 

 

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során az elnök a szolgálati nyugdíj megszünésével kapcsolatos – a Katonákért Alapítvány által összegyüjtött, majd a Helsinki Bizottság által az EU strasbourgi bírósága felé továbbított – beadványról beszélt. Külön is megköszönte a Katonákért Alapítvány munkatársai által végzett áldozatos munkát.

 

Az elnök közölte, hogy a bértárgyalások tárcaszintü lefolytatása a parlamenti államtitkárral való január 6-i találkozó után, a jövő héten már meg is kezdődhetnek.

Czövek János azt is elmondta tájékoztatójában, hogy az Mt.-ben megjelent szakszervezetekkel kapcsolatos módosítások nem lettek átvezetve a Hjt.-be. A Hosz és a HM közötti kétoldalú megállapodásról szóló egyeztetések hamarosan megkezdődhetnek - tette hozzá az elnök.

A helyőrségi klubok sorsáról kapcsolatos egyeztetésről Szendrei Zoltán számolt be. Az alelnök elmondta, hogy január 1-jével a HM Ei Zrt. átveszi a klubokkal kapcsolatos feladatokat, s addig viszi az ügyeket, amíg nem lesz az önkormányzatok és a HM között érvényes megállapodás. Bazsik István alelnök azt javasolta, hogy a helyi nyugállományú csoportok, alapszervezetek is aktivizálják magukat e kérdéskörben, s, ha lehet, szerezzenek be minél több információt a klubok sorsáról. Az elnökség arról is döntött, hogy levélben kéri a döntéshozót, hogy a témával összefüggő egyeztetéseken részt vehessenek a Hosz képvselői.

A szolgálati járadék ügyben rengeteg érdeklődő telefonhívás érkezett, amire dr. Szőcs Ferenc jogtanácsos készített összefoglaló anyagot, mely már olvasható a www.hsz.hu-n is. A szerződés-hosszabbítási díj kifizetéséről szóló Hjt. módosítás is kikerült a Hosz honlapjára - tette hozzá az elnök.

Ezt követően az önkéntes tartalékos katonai szolgálattal kapcsolatban január 4-én megkezdett egészségügyi és fizikai alkalmasság-vizsgálatról is szó esett.

Gáspár Tamásné elnökségi tag arra hívta fel a figyelmet, hogy január 11-én a Hjt. értelmezése lesz a téma a HM-ben szervezett tanácskozáson. Az eseményen - terveink szerint - részt vesz majd új jogtanácsosunk, dr. Szőcs Ferenc is.

Információink szerint a HM és az MH egyes gépjármüvei december 31-ig rendelkeztek CASCO-biztosítással. 2012-től a Magyar Honvédség ezeket nem hosszabbította meg. A biztosítási kötelezettség alól a HM kérte a mentesítést. Ugyanakkor a káreljárásokról szóló új HM rendeletet is elkészült már. A kárrendezéssel kapcsolatban egyéni elbírálásra is lesz mód.

 

A váltásos munkarendben szolgálók esetében az MH ÖHP parancsnokának parancsa nincs teljesen összhangban a HM utasítással – mondta Bácskai István. A légierő képviselet vezetője azt kérte, hogy a Hosz vezetői járjanak el az anomália megszüntetése érdekében.

Az illetménykiegészítéssel kapcsolatban néhány szervezetnél felvetődött, hogy a korábbi 50%-os kiegészítésben részesülő tisztek január 1-től már csak 35%-ot kapnak. A döntéshozó fórum felhatalmazta a három vezető tisztségviselőt, hogy a témában kezdjenek egyeztetéseket.  

 

Bazsik István alelnök a kongresszusi határozatokkal kapcsolatban szóba hozta, hogy november 23-át követően 90 napon belül tisztújítást kell végrehajtani az alapszervezeteknél.

Azt is hozzátette, hogy az Alapszabály-szerkesztő bizottság folytatja a munkáját, bár ameddig a kétoldalú megállapodást nem pontosítja a HM és a Hosz, addig az Alapszabály véglegesítése is nehézkes. Hozzátette, hogy szeptember 30-ig kell ezt a munkát befejezni.

Az Egység újság terjesztése továbbra is a Magyar Postán keresztül zajlik, ám kiegészül egy vélhetően sikeres marketingszerződéssel is - tájékoztatta a megjelenteket e sorok írója.

A következő havi érdekvédelmi ügyekről szóló döntés során az elnök azt kérte, hogy minden elnökségi tag gondolkodjon el, milyen elvek mentén, mit képviseljen a Hosz a bértárgyalásokon. A 2012-es bértárgyalásokban abban vagyunk érdekeltek, hogy az állomány nettó illetménye, valamint a béren kívüli juttatása ne csökkenjen. Ha ezen felül kis mértékü illetményemelést akarunk elérni, akkor a különböző kompenzációkat is figyelembe véve kell ezt elérni. Ez hatalmas vívmánya lenne a szakszervezetünknek - tette hozzá Bazsik István alelnök.

Amennyiben csak a keresetelemekről tudunk tárgyalni, akkor nagyon nehéz lesz, hiszen nagyon szük a mozgástér. Tudjuk, hogy a HM tárgyalni akar velünk, mi pedig a végletekig fogunk harcolni, nem fogunk belemenni abba, nem fogjuk elnézni, hogy a katonák nettó illetménye csökkenjen. Van lehetőség a megoldásra - hangzott el a napirendi téma megbeszélése során.  

Az FRDÉSZ január 10-i Küldöttgyülésére készülve Czövek János, az FRDÉSZ soros elnökeként elmondta, hogy milyen tennivalók várnak a Gogol utcai székházból történő február 29-i kiköltözésig. A technikai eszközök, a bútorzat elhelyezéséről, valamint az időközben megvalósult kifizetésekről is tájékoztatott az elnök. Ezt követően vita bontakozott ki a január 10-én eldöntendő kérdésekről. Elhangzott, hogy dönteni kell a soros elnök személyéről, a székhelyről, valamint elő kell készíteni az Alapszabályt. A Hosz küldötteket állított. Az eseményen Czövek János, Bazsik István, Szendrei Zoltán, Bálint Ákos, Sörös István, dr. Szőcs Ferenc, Jakubik András, Hefler István, Lippai Csaba, Koncsecskó László és e sorok írója képviseli majd a Hosz-t.

Sajtónap megrendezésével kapcsolatos tájékoztató során e sorok írója miután a korábbi sajtónapok tapasztalatait felidézte, az idén márciusban megrendezendő esemény részleteit, mondanivalóját, céljait ismertette.

Üdültetési díjak 2012.évi aktualizálásáról szóló napirendi téma során Bazsik István alelnök a változásokra hívta fel a figyelmet, majd Bácskai István elnökségi tag módosító javaslatáról tárgyaltak. A hamarosan közzé teendő szabályzatot a módosításokkal együtt elfogadta az elnökség.   

Az egyebekben az Egység 2002 Kft. jövőjéről egyeztetett az elnökség. Ferenczi-Hevér Mónika ügyvezető elmondta: mivel február 29-ig el kell hagynia a Kft.-nek az FRDÉSZ székházát, ezért a bútorzatról, a tárolt sportfelszerelésekről, valamint az adminisztráció, a dokumentumok raktározásáról is gondoskodni szükséges.  

 

 

A kongresszusi határozatnak megfelelően a Vizsgáló Bizottság hozott létre az elnökség. A bizottság vezetője Szendrei Zoltán alelnök, tagjai Mészáros Mária és Bácskai István elnökségi tagok, Czettisch József EB tag lettek. A szakszervezeti díjak felülvizsgálatáról szóló megbeszélést a februári ülésre halasztotta a döntéshozó fórum.

Az egyebekben szó volt még a kongresszuson elfogadott alapokmányok közzétételéről, az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozó ápoló jellegü munkakörben foglalkoztatottak jutalmazásáról, a testnevelés felmérések lebonyolításáról, valamint az Szja 1%-ának felajánlásáról is. Sörös István (képünkön jobbra) arról tájékoztatott, hogy február 2-án tartja a Nyugállományú Tagozat választmánya a tisztújítást.

A következő ülést február 7-én tartja az elnökség. Ekkor az állandó napirendi témák mellett az Egység 2002 Kft. beszámol az üdültetésről, de döntenek a Hosz tavasszal megrendezendő horgászversenyéről, valamint a szakszervezeti majális esetleges megrendezéséről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.