2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Január 10-től Czövek János az FRDÉSZ elnöke

Hosz  |  2012. 01. 11., 09:45

Ismeretes, hogy december 1-jén lemondott FRDÉSZ elnöki tisztéről Kónya Péter. Ezt követően - a szövetség elnökségének megbízásából, a január 10-i rendkívüli küldöttgyűlésig - Czövek János soros elnökként vállalta az ügyek vitelét. Ezt követően kerülhetett sor az FRDÉSZ budapesti Gogol utcai székházában a szövetség legfőbb döntéshozó fórumának megtartására. A több órás, heves vitáktól sem mentes elnökségi ülés után lebonyolított rendkívüli küldöttgyűlés döntése értelmében továbbra is szakszervezetünk elnöke, Czövek János vezeti a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét...

A január 10-i esemény elején Czövek János soros elnök adott tájékoztatást a rendkívüli Küldöttgyülés előzményeiről. Miután az FRDÉSZ elnökének lemondásáról, a január 5-i elnökségi ülésen történtekről és az elnöki tisztség átadás-átvételéről tájékoztatott, a rendkívüli Küldöttgyülés feladatairól, illetve az eldöntendő kérdésekről informálta a résztvevőket. 

 

 

A Küldöttgyülés előtt megtartott elnökségi ülésen több tagszervezet vezetője is szóvá tette, hogy a legfőbb döntéshozó fórum csak az elnök személyéről és a székhelyről határozhat, az Alapszabály elfogadása nem lehetséges, hiszen elnökségi vélemény sem áll mögötte. Ezt követően az egyes tagszervezetek megfogalmazták, hogy azt kell először eldönteni, hogy akarjuk-e és hogyan tovább müködtetni az FRDÉSZ-t? A kérdésre válaszolva minden tagszervezet arról nyilatkozott, hogy tovább szeretné müködtetni az FRDÉSZ-t!

Mivel a jelenlgei Gogol utcai székházat február 29-ig el kell hagyni, az FRDÉSZ új székhelyére két javaslat is érkezett, melyről a következő héten dönt a HTFSZ és a PVDÉSZ döntéshozó fóruma.

Az elnökségi ülés végén konszenzussal arról határoztak, hogy az összehívott rendkívüli Küldöttgyülés csupán az elnök személyéről döntsön. Több tagszervezet is Talabér Zoltán PVDÉSZ elnököt javasolta az FRDÉSZ elnöki tisztére. A jelölt miután megköszönte a jelölést, elmondta: ez a munka egész embert igényel, ugyanakkor a megváltozott jogszabályi környezetben minden tagszervezetnek van mivel foglalkoznia, ezért azt javaslom, hogy a december 1-jei hatállyal lemondott Kónya Péter a márciusi soros Küldöttgyülésig vigye tovább a napi ügyeket.

 

Ezt követően vita bontakozott ki, melynek során több tagszervezet vezetője is azt hangoztatta, hogy a jelenlegi FRDÉSZ elnökség tagjai közül szükséges elnököt választani.

Sörös István, a Hosz elnökségi tag azt javasolta, hogy a soros elnöki feladatokat a Hosz a következő soros Küldöttgyülésig felvállalja, a soros elnöki tisztet a Hosz elnöke látja majd el. A többi tagszervezet arra tett javaslatot, hogy az FRDÉSZ elnöksége tárgyalja meg a két javaslatot. Ekkor hangzott el az  is, hogy az FRDÉSZ március 20-án tartja majd soros Küldöttgyülését. Az Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai az FRDÉSZ elnökségi tagjai lesznek, mely február 17-ig befejezi a tevékenységét.

A rendkívüli Küldöttgyülésen történt

A több órás, több szünettel is tarkított elnökségi ülés után, 13 órakor kezdetét vette a rendkívüli küldöttgyülés. A döntéshozó fórum tisztségviselőinek – mandátumvizsgáló-bizottság tagjai, jelölő-bizottság tagjai, Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai, levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és a hitelesítők – megválasztása után Lipták István (PVDÉSZ) levezető elnök (képünkön) köszöntötte a megjelent, mandátummal rendelkező küldötteket. Ezt követően ismertette a Küldöttgyülés ügyrendi kérdéseit, a szavazások lebonyolítási rendjét. A három negyedévi tagdíjhátralékot felhalmozó FBVSZOSZ-nak nem volt mandátuma, így nem is szvazhatott.

 

 

A napirendi témák - tisztségviselő-választás, FRDÉSZ Alapszabály módosítása, egyebek - elfogadása után - arról döntöttek a küldöttek, hogy az eredeti változat marad érvényben, vagyis választott elnöke lesz az FRDÉSZ-nek. A tagdíj mértéke a korábbi változat helyett 3Ft/tag/hó lett.

 

 

 

Az FRDÉSZ tisztségviselőinek megválasztása során Kónya Péter és Szita Róbert (Hosz) kapott jelölést. Az első körben a szavazás érvényes volt, ám eredménytelen, hiszen mindkét jelöltet 3-3 tagszervezet támogatta. Ezt követően a VPDSZ elnöke, Holecz Gábor Czövek János eddigi soros elnököt javasolta, akit meg is választották az FRDÉSZ elnökévé.

 

Az egyebekben az új elnök, Czövek János megköszönte a bizalmat, majd azt kérte, hogy mindenki hatékonyan müködjön közre a március 20-i küldöttgyülés megszervezésében és eredményes végrehajtásában.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.