2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra együtt a volt Savariások

Hosz  |  2012. 02. 07., 12:37

Ha most végignézek az arcokon, akkor azt látom, hogy újra fel lehetne állítani egy dandárt, a rajparancsnoktól a dandárparancsnokig mindenki rendelkezésre áll. Nem hiányzik a technikai személyzet, a műszakiak, a hadművelet, a kiképzés, de még a személyügy sem – nyilatkozta honlapunknak Tánczos Mihály nyugállományú ezredes azon a kiváló hangulatú, kötetlen és politikamentes baráti találkozón, melyet február 4-én rendeztek Szombathelyen, az egykori Ifjúság Háza Színháztermében...

A II. Savaria Katonai Baráti Találkozóra gyülekezők egy monitoron tekinthették meg az elmúlt évtizedek legjelentősebb eseményeit, a katonai eskütételeket, az ünnepi állománygyüléseket, a kiképzési foglalkozásokat és a harcászati gyakorlatokat. Amikor aztán egyre többen álltak a képernyő elé, akkor már a viszontlátásnak is örültek az egykori kollégák, volt a beosztottak és az egykori elöljárók.

A találkozón korra, nemre, rendfokozatra, beosztásra való tekintet nélkül bárki részt vehetett, aki valaha is szolgált a Söptei úti laktanyában, vagy Szombathelyen, illetve más helyőrségben. Mindvégig politikamentes, poharazgatós, zsíros kenyeres, beszélgetős parti volt ez, ahol a megjelent mintegy százötven résztvevő felidézhette a múltat, áttekinthette a jelent, s erőt meríthetett a jövőt illetően is – ezt már Bondár György főszervezőtől tudtam meg.  A Honvédszakszervezet szombathelyi nyugállományú csoportjának vezetőségi tagja a hagyományteremtő szándékot, a kötetlen, baráti jelleget, illetve a kellemes együttlétet hangsúlyozta.

A rendezvénynek helyszínt biztosító Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke, Lass Béla nyá. alezredes a nyugállományú katonák megszólítását, aktivizálását tartotta fontosnak.

Kiss Zoltán, aki az elmúlt időszakban a Liga Szakszervezetek regionális irodavezetőjeként, több helyi sikeres demonstráció szervezőjeként vált ismertté pedig külön megszólította azokat is, akiket a január 1-től életbe lépett jogszabályok már szolgálati járandóságossá degradáltak. Elmondta, hogy a fiatalabb nyugdíjasok, a szolgálati járandóságosok hangulatát negatívan befolyásolják azok a jogszabályok, amelyek szerzett jogaikat vették el egyetlen tollvonással.

A volt szombathelyi elöljárók közül Tánczos Mihály ezredes tünt fel. Az egykori dandárparancsnok nagyon jó kezdeményezésnek tartja az eseményt, s ezt megörökítendő, rengeteg fotót is készített. Amikor dandárparancsnok voltam, akkor is tudtam, hogy sok nagyszerü ember van a csapatomban, de most, hogy újra látom őket és azt tapasztalom, hogy kötetlenül, barátsággal fordulnak egymás felé, ezt csak megerősíthetem. Mi egy igazi család voltunk, nem tapostunk le senkit. Ha gondja volt valakinek, akkor felkaroltuk, támogattuk. Sajnos olyan fiatalabb is van közöttünk, akinek gégerákja van, de olyan is, aki már idős és csak segítséggel tud mozogni, de összeszedte magát és eljött.

A késő estig tartó eseményen a ,,Fekete Sereg” tagjai mellett azok az egykori kollégák is megjelentek, akik a honvédségi laktanya megszünése után is a Söptei úti objektumban szolgálnak, de már bv-s egyenruhában. Ez a sztori viszont már egy másik történet lapjait gazdagíthatja. A rendezvény jól sikerült, s az is előfordulhat, hogy nem kell várni 2013-ig a III. Savaria Katonai Baráti Találkozóra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.