2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra együtt a volt Savariások

Hosz  |  2012. 02. 07., 12:37

Ha most végignézek az arcokon, akkor azt látom, hogy újra fel lehetne állítani egy dandárt, a rajparancsnoktól a dandárparancsnokig mindenki rendelkezésre áll. Nem hiányzik a technikai személyzet, a műszakiak, a hadművelet, a kiképzés, de még a személyügy sem – nyilatkozta honlapunknak Tánczos Mihály nyugállományú ezredes azon a kiváló hangulatú, kötetlen és politikamentes baráti találkozón, melyet február 4-én rendeztek Szombathelyen, az egykori Ifjúság Háza Színháztermében...

A II. Savaria Katonai Baráti Találkozóra gyülekezők egy monitoron tekinthették meg az elmúlt évtizedek legjelentősebb eseményeit, a katonai eskütételeket, az ünnepi állománygyüléseket, a kiképzési foglalkozásokat és a harcászati gyakorlatokat. Amikor aztán egyre többen álltak a képernyő elé, akkor már a viszontlátásnak is örültek az egykori kollégák, volt a beosztottak és az egykori elöljárók.

A találkozón korra, nemre, rendfokozatra, beosztásra való tekintet nélkül bárki részt vehetett, aki valaha is szolgált a Söptei úti laktanyában, vagy Szombathelyen, illetve más helyőrségben. Mindvégig politikamentes, poharazgatós, zsíros kenyeres, beszélgetős parti volt ez, ahol a megjelent mintegy százötven résztvevő felidézhette a múltat, áttekinthette a jelent, s erőt meríthetett a jövőt illetően is – ezt már Bondár György főszervezőtől tudtam meg.  A Honvédszakszervezet szombathelyi nyugállományú csoportjának vezetőségi tagja a hagyományteremtő szándékot, a kötetlen, baráti jelleget, illetve a kellemes együttlétet hangsúlyozta.

A rendezvénynek helyszínt biztosító Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke, Lass Béla nyá. alezredes a nyugállományú katonák megszólítását, aktivizálását tartotta fontosnak.

Kiss Zoltán, aki az elmúlt időszakban a Liga Szakszervezetek regionális irodavezetőjeként, több helyi sikeres demonstráció szervezőjeként vált ismertté pedig külön megszólította azokat is, akiket a január 1-től életbe lépett jogszabályok már szolgálati járandóságossá degradáltak. Elmondta, hogy a fiatalabb nyugdíjasok, a szolgálati járandóságosok hangulatát negatívan befolyásolják azok a jogszabályok, amelyek szerzett jogaikat vették el egyetlen tollvonással.

A volt szombathelyi elöljárók közül Tánczos Mihály ezredes tünt fel. Az egykori dandárparancsnok nagyon jó kezdeményezésnek tartja az eseményt, s ezt megörökítendő, rengeteg fotót is készített. Amikor dandárparancsnok voltam, akkor is tudtam, hogy sok nagyszerü ember van a csapatomban, de most, hogy újra látom őket és azt tapasztalom, hogy kötetlenül, barátsággal fordulnak egymás felé, ezt csak megerősíthetem. Mi egy igazi család voltunk, nem tapostunk le senkit. Ha gondja volt valakinek, akkor felkaroltuk, támogattuk. Sajnos olyan fiatalabb is van közöttünk, akinek gégerákja van, de olyan is, aki már idős és csak segítséggel tud mozogni, de összeszedte magát és eljött.

A késő estig tartó eseményen a ,,Fekete Sereg” tagjai mellett azok az egykori kollégák is megjelentek, akik a honvédségi laktanya megszünése után is a Söptei úti objektumban szolgálnak, de már bv-s egyenruhában. Ez a sztori viszont már egy másik történet lapjait gazdagíthatja. A rendezvény jól sikerült, s az is előfordulhat, hogy nem kell várni 2013-ig a III. Savaria Katonai Baráti Találkozóra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.