2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a bértárgyalások és a takarékos költégvetés

Hosz  |  2012. 02. 07., 17:15

Várhatóen e héten folytatódnak a 2012. évi bértárgyalások - hangzott el a Hosz elnökségi ülésén. Az aktuális ügyek mellett a február 7-i esemény napirendjén szerepeltek még szakszervezetünk 2012. évi költségvetésével, üdülőink tavalyi kihasználtságával, valamint a következő időszak programjaival kapcsolatos szervezési kérdések is... 

Napirend előtt tájékoztató hangzott el az Egység 2002. Kft. gazdasági tevékenységének fellendítési lehetőségeiről. Bazsik István alelnök rövid bevezetője és a szolnoki kedvező tapasztalatairól szóló beszámolója után Koncsik István kapott szót. A Hosz-szal immár egy évtizede partneri kapcsolatban lévő Silicon Dreams Kft. ügyvezetője bevezetőjében elmondta: Amellett, hogy immár egy évtizede biztosítjuk a Honvédszakszervezet hivatalos honlapjának müködését, illetve az elektronikus levelezést, az öt éve müködő webshop-rendszerünket is felajánljuk a Hosz-nak (az áruház várhatóan márciustól a shop.hsz.hu címen lesz elérhető – a szerk.), illetve az Egység 2002 Kft.-nek. A szakszervezet fogja hirdetni a jelenlegi és a jövőbeni szolgáltatásokat. Minden alakulathoz, minden katonához szeretnénk eljutni, s ezzel – reményeink szerint – jelentős tagtoborzó hatást is elérnénk.

Koncsik István a www.hsz.hu korszerüsítése, illetve fejlesztése mellett arról is beszélt, hogy – a tízezres tagság elérése érdekében – miként lehetne megújítani, aktivizálni a szakszervezet belső kommunikációját.  A Hosz elnöksége egyhangúan támogatta az elhangzott javaslatokat. A részletekről az Egység márciusi száma, honlapunk pedig folyamatosan ad majd tájékoztatást.

Napirend előtt arról is szó volt, hogy a Hosz elnökségének szándékai szerint szükséges a nyugat-magyarországi régióban is érdekképviseleti-érdekvédelmi munkát ellátó szakembert foglalkoztatni. Az előzetes tervek szerint Németh Nándor nyugállományú alezredes (képünkön) – a Hosz tagság ügyes-bajos dolgainak intézése érdekében – Székesfehérváron, az MH ÖHP bázisán napi 4 órás munkakörben fog dolgozni. Az éveken keresztül humán szakterületen dolgozó jelölt rövid személyes bemutatkozása során elmondta, hogy 2001-óta szakszervezeti tag. Az új területi összekötő február 16-tól kezdi meg feladatainak ellátását.

Ezt követően az előző három ülés jegyzőkönyveit fogadták el az elnökségi tagok.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során elsőként Czövek János elnök adott hasznos információkat a megjelenteknek. A Hosz vezetője az FRDÉSZ januári elnökségi ülésein, illetve a február 10-i Küldöttgyülésén történtekről, majd az elnöki tisztség és a székház átadás-átvételének részleteiről is tájékoztatott. Ezt követően több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy minél hamarabb, de legkésőbb a március 20-i Küldöttgyülésen el kell dönteni az FRDÉSZ jövőjét.

A Hosz elnöke a bértárgyalások megkezdéséről is információkat adott, de azt is elmondta, hogy a HM-től mindezidáig nem kaptunk választ – az első egyeztetésen megfogalmazott – javaslatainkra. Miután elhangzott, hogy várhatóan e héten folytatódnak a 2012. évi bértárgyalások, az elnök hozzátette: A HM és a Hosz közötti kétoldalú megállapodást előkészítő tárgyalások is folyamatban vannak.  

Az aktuális tájékoztató következő epizódjaként a nemzetközi ügyekről szólt Szendrei Zoltán. Az alelnök arról tájékoztatott, hogy dr. Heiling Ottó december 15-i hatállyal lemondott az Euromil ügyvezető elnökségében betöltött tisztségéről. Az előzetes információk szerint sajnos nem feltételezhető, hogy szakszervezetünknek megmarad a helye az Euromil ügyvezető elnökségében.

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzete és az Egység 2002. Kft. tájékoztatója során Ferenczi-Hevér Mónika elmondta, hogy a december 31-i tényadatok szerint rentábilis volt a hajdúszoboszlói apartmanok 2011. évi kihasználtsága. A Kft. ügyvezetője hozzátette: mivel az üdülési csekkeket már nem kapott a személyi állomány a Honvédelmi Minisztériumtól, ezért használata minimálissá vált, ezért a továbbiakban a Hosz üdülők már nem fogadják el az üdülési csekkeket. A Kft. vezetője a bevétel-kiadások áttekintése után kijelentette, hogy a hajdúszoboszlói üdülő fenntartása nullszaldós, a békésszentandrási üdülőben pedig – horgászparadicsom mivolta miatt – nagyon sok volt a visszatérő vendég. 

A Hosz központi horgászversenyének előkészületeiről Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatott. Elhangzott, hogy a mintegy 30 csapat részvételével májusban megrendezendő sportesemény fő szervezője az MH LEK alapszervezete lesz. A helyszínről még zajlanak a tárgyalások a tógazdákkal. Ezt követően az idei Majális előkészületeiről tárgyalt az elnökség. A döntéshozók arról határoztak, hogy 2012-ben a Hosz nem szervez központi majálist, de alapszervezeteink helyi majálisokat szervezhetnek.

A 2012. évi leltári intézkedés elfogadása során az elnökség elfogadta a leltározási bizottságok összetételére tett javaslatokat. A bizottságok február 10-én kezdik meg tevékenységüket.

A 2012. évi költségvetés módosítás-tervezetét Bazsik István és Sándor Roland mutatta be. Miután az alelnök az egyes bevételi-kiadási tételeket áttekintette, a vita során több elnökségi tag is a takarékos müködés mellett emelt hangot.

Ezt követően arról döntött az elnökség, hogy Bácskayné Juhász Erzsébetet, Horváth Jenőnét és Szilaveczki Rudolfot felveszi a a Hosz pártoló tagjai sorába.

Az egyebek napirendi téma során elsőként a Biztosító Társaságoktól beérkezett ajánlatokról egyeztetett az elnökség. Itt hangzott el, hogy a tagság többségének igényei szerint szükséges döntést hozni. Az elnökség öt beérkezett ajánlat közül a CIG Pannónia ajánlatát fogadta el, mely 2012. január 1-től december 31-ig érvényes. A szerződést hamarosan közzétesszük.

Az elnökség tagjai tárgyaltak a február 29-i és a március 10-i demonstrációhoz való csatlakozás lehetőségéről is. Az elnökség a következő napokban dönt majd a részvétel, illetve a szolidaritás formájáról. A döntéshozók ezután a március 21-23 közötti balatonkenesei továbbképzés, összevont képviseleti értekezlet szervezési kérdéseiről is egyeztettek.

Az ülés végén még szó esett a kongresszusi határozatban is rögzített, az előző évek (2007-2009) gazdasági ügyeit vizsgáló munkabizottság eddig végzett feladatairól is. Szendrei Zoltán alelnök a folyamatban lévő tevékenységről tájékoztatott. 

A legközelebbi elnökségi ülés március 6-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.