2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a bértárgyalások és a takarékos költégvetés

Hosz  |  2012. 02. 07., 17:15

Várhatóen e héten folytatódnak a 2012. évi bértárgyalások - hangzott el a Hosz elnökségi ülésén. Az aktuális ügyek mellett a február 7-i esemény napirendjén szerepeltek még szakszervezetünk 2012. évi költségvetésével, üdülőink tavalyi kihasználtságával, valamint a következő időszak programjaival kapcsolatos szervezési kérdések is... 

Napirend előtt tájékoztató hangzott el az Egység 2002. Kft. gazdasági tevékenységének fellendítési lehetőségeiről. Bazsik István alelnök rövid bevezetője és a szolnoki kedvező tapasztalatairól szóló beszámolója után Koncsik István kapott szót. A Hosz-szal immár egy évtizede partneri kapcsolatban lévő Silicon Dreams Kft. ügyvezetője bevezetőjében elmondta: Amellett, hogy immár egy évtizede biztosítjuk a Honvédszakszervezet hivatalos honlapjának müködését, illetve az elektronikus levelezést, az öt éve müködő webshop-rendszerünket is felajánljuk a Hosz-nak (az áruház várhatóan márciustól a shop.hsz.hu címen lesz elérhető – a szerk.), illetve az Egység 2002 Kft.-nek. A szakszervezet fogja hirdetni a jelenlegi és a jövőbeni szolgáltatásokat. Minden alakulathoz, minden katonához szeretnénk eljutni, s ezzel – reményeink szerint – jelentős tagtoborzó hatást is elérnénk.

Koncsik István a www.hsz.hu korszerüsítése, illetve fejlesztése mellett arról is beszélt, hogy – a tízezres tagság elérése érdekében – miként lehetne megújítani, aktivizálni a szakszervezet belső kommunikációját.  A Hosz elnöksége egyhangúan támogatta az elhangzott javaslatokat. A részletekről az Egység márciusi száma, honlapunk pedig folyamatosan ad majd tájékoztatást.

Napirend előtt arról is szó volt, hogy a Hosz elnökségének szándékai szerint szükséges a nyugat-magyarországi régióban is érdekképviseleti-érdekvédelmi munkát ellátó szakembert foglalkoztatni. Az előzetes tervek szerint Németh Nándor nyugállományú alezredes (képünkön) – a Hosz tagság ügyes-bajos dolgainak intézése érdekében – Székesfehérváron, az MH ÖHP bázisán napi 4 órás munkakörben fog dolgozni. Az éveken keresztül humán szakterületen dolgozó jelölt rövid személyes bemutatkozása során elmondta, hogy 2001-óta szakszervezeti tag. Az új területi összekötő február 16-tól kezdi meg feladatainak ellátását.

Ezt követően az előző három ülés jegyzőkönyveit fogadták el az elnökségi tagok.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során elsőként Czövek János elnök adott hasznos információkat a megjelenteknek. A Hosz vezetője az FRDÉSZ januári elnökségi ülésein, illetve a február 10-i Küldöttgyülésén történtekről, majd az elnöki tisztség és a székház átadás-átvételének részleteiről is tájékoztatott. Ezt követően több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy minél hamarabb, de legkésőbb a március 20-i Küldöttgyülésen el kell dönteni az FRDÉSZ jövőjét.

A Hosz elnöke a bértárgyalások megkezdéséről is információkat adott, de azt is elmondta, hogy a HM-től mindezidáig nem kaptunk választ – az első egyeztetésen megfogalmazott – javaslatainkra. Miután elhangzott, hogy várhatóan e héten folytatódnak a 2012. évi bértárgyalások, az elnök hozzátette: A HM és a Hosz közötti kétoldalú megállapodást előkészítő tárgyalások is folyamatban vannak.  

Az aktuális tájékoztató következő epizódjaként a nemzetközi ügyekről szólt Szendrei Zoltán. Az alelnök arról tájékoztatott, hogy dr. Heiling Ottó december 15-i hatállyal lemondott az Euromil ügyvezető elnökségében betöltött tisztségéről. Az előzetes információk szerint sajnos nem feltételezhető, hogy szakszervezetünknek megmarad a helye az Euromil ügyvezető elnökségében.

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzete és az Egység 2002. Kft. tájékoztatója során Ferenczi-Hevér Mónika elmondta, hogy a december 31-i tényadatok szerint rentábilis volt a hajdúszoboszlói apartmanok 2011. évi kihasználtsága. A Kft. ügyvezetője hozzátette: mivel az üdülési csekkeket már nem kapott a személyi állomány a Honvédelmi Minisztériumtól, ezért használata minimálissá vált, ezért a továbbiakban a Hosz üdülők már nem fogadják el az üdülési csekkeket. A Kft. vezetője a bevétel-kiadások áttekintése után kijelentette, hogy a hajdúszoboszlói üdülő fenntartása nullszaldós, a békésszentandrási üdülőben pedig – horgászparadicsom mivolta miatt – nagyon sok volt a visszatérő vendég. 

A Hosz központi horgászversenyének előkészületeiről Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatott. Elhangzott, hogy a mintegy 30 csapat részvételével májusban megrendezendő sportesemény fő szervezője az MH LEK alapszervezete lesz. A helyszínről még zajlanak a tárgyalások a tógazdákkal. Ezt követően az idei Majális előkészületeiről tárgyalt az elnökség. A döntéshozók arról határoztak, hogy 2012-ben a Hosz nem szervez központi majálist, de alapszervezeteink helyi majálisokat szervezhetnek.

A 2012. évi leltári intézkedés elfogadása során az elnökség elfogadta a leltározási bizottságok összetételére tett javaslatokat. A bizottságok február 10-én kezdik meg tevékenységüket.

A 2012. évi költségvetés módosítás-tervezetét Bazsik István és Sándor Roland mutatta be. Miután az alelnök az egyes bevételi-kiadási tételeket áttekintette, a vita során több elnökségi tag is a takarékos müködés mellett emelt hangot.

Ezt követően arról döntött az elnökség, hogy Bácskayné Juhász Erzsébetet, Horváth Jenőnét és Szilaveczki Rudolfot felveszi a a Hosz pártoló tagjai sorába.

Az egyebek napirendi téma során elsőként a Biztosító Társaságoktól beérkezett ajánlatokról egyeztetett az elnökség. Itt hangzott el, hogy a tagság többségének igényei szerint szükséges döntést hozni. Az elnökség öt beérkezett ajánlat közül a CIG Pannónia ajánlatát fogadta el, mely 2012. január 1-től december 31-ig érvényes. A szerződést hamarosan közzétesszük.

Az elnökség tagjai tárgyaltak a február 29-i és a március 10-i demonstrációhoz való csatlakozás lehetőségéről is. Az elnökség a következő napokban dönt majd a részvétel, illetve a szolidaritás formájáról. A döntéshozók ezután a március 21-23 közötti balatonkenesei továbbképzés, összevont képviseleti értekezlet szervezési kérdéseiről is egyeztettek.

Az ülés végén még szó esett a kongresszusi határozatban is rögzített, az előző évek (2007-2009) gazdasági ügyeit vizsgáló munkabizottság eddig végzett feladatairól is. Szendrei Zoltán alelnök a folyamatban lévő tevékenységről tájékoztatott. 

A legközelebbi elnökségi ülés március 6-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.