2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a bértárgyalások és a takarékos költégvetés

Hosz  |  2012. 02. 07., 17:15

Várhatóen e héten folytatódnak a 2012. évi bértárgyalások - hangzott el a Hosz elnökségi ülésén. Az aktuális ügyek mellett a február 7-i esemény napirendjén szerepeltek még szakszervezetünk 2012. évi költségvetésével, üdülőink tavalyi kihasználtságával, valamint a következő időszak programjaival kapcsolatos szervezési kérdések is... 

Napirend előtt tájékoztató hangzott el az Egység 2002. Kft. gazdasági tevékenységének fellendítési lehetőségeiről. Bazsik István alelnök rövid bevezetője és a szolnoki kedvező tapasztalatairól szóló beszámolója után Koncsik István kapott szót. A Hosz-szal immár egy évtizede partneri kapcsolatban lévő Silicon Dreams Kft. ügyvezetője bevezetőjében elmondta: Amellett, hogy immár egy évtizede biztosítjuk a Honvédszakszervezet hivatalos honlapjának müködését, illetve az elektronikus levelezést, az öt éve müködő webshop-rendszerünket is felajánljuk a Hosz-nak (az áruház várhatóan márciustól a shop.hsz.hu címen lesz elérhető – a szerk.), illetve az Egység 2002 Kft.-nek. A szakszervezet fogja hirdetni a jelenlegi és a jövőbeni szolgáltatásokat. Minden alakulathoz, minden katonához szeretnénk eljutni, s ezzel – reményeink szerint – jelentős tagtoborzó hatást is elérnénk.

Koncsik István a www.hsz.hu korszerüsítése, illetve fejlesztése mellett arról is beszélt, hogy – a tízezres tagság elérése érdekében – miként lehetne megújítani, aktivizálni a szakszervezet belső kommunikációját.  A Hosz elnöksége egyhangúan támogatta az elhangzott javaslatokat. A részletekről az Egység márciusi száma, honlapunk pedig folyamatosan ad majd tájékoztatást.

Napirend előtt arról is szó volt, hogy a Hosz elnökségének szándékai szerint szükséges a nyugat-magyarországi régióban is érdekképviseleti-érdekvédelmi munkát ellátó szakembert foglalkoztatni. Az előzetes tervek szerint Németh Nándor nyugállományú alezredes (képünkön) – a Hosz tagság ügyes-bajos dolgainak intézése érdekében – Székesfehérváron, az MH ÖHP bázisán napi 4 órás munkakörben fog dolgozni. Az éveken keresztül humán szakterületen dolgozó jelölt rövid személyes bemutatkozása során elmondta, hogy 2001-óta szakszervezeti tag. Az új területi összekötő február 16-tól kezdi meg feladatainak ellátását.

Ezt követően az előző három ülés jegyzőkönyveit fogadták el az elnökségi tagok.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során elsőként Czövek János elnök adott hasznos információkat a megjelenteknek. A Hosz vezetője az FRDÉSZ januári elnökségi ülésein, illetve a február 10-i Küldöttgyülésén történtekről, majd az elnöki tisztség és a székház átadás-átvételének részleteiről is tájékoztatott. Ezt követően több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy minél hamarabb, de legkésőbb a március 20-i Küldöttgyülésen el kell dönteni az FRDÉSZ jövőjét.

A Hosz elnöke a bértárgyalások megkezdéséről is információkat adott, de azt is elmondta, hogy a HM-től mindezidáig nem kaptunk választ – az első egyeztetésen megfogalmazott – javaslatainkra. Miután elhangzott, hogy várhatóan e héten folytatódnak a 2012. évi bértárgyalások, az elnök hozzátette: A HM és a Hosz közötti kétoldalú megállapodást előkészítő tárgyalások is folyamatban vannak.  

Az aktuális tájékoztató következő epizódjaként a nemzetközi ügyekről szólt Szendrei Zoltán. Az alelnök arról tájékoztatott, hogy dr. Heiling Ottó december 15-i hatállyal lemondott az Euromil ügyvezető elnökségében betöltött tisztségéről. Az előzetes információk szerint sajnos nem feltételezhető, hogy szakszervezetünknek megmarad a helye az Euromil ügyvezető elnökségében.

A Hosz kezelésében lévő üdülők helyzete és az Egység 2002. Kft. tájékoztatója során Ferenczi-Hevér Mónika elmondta, hogy a december 31-i tényadatok szerint rentábilis volt a hajdúszoboszlói apartmanok 2011. évi kihasználtsága. A Kft. ügyvezetője hozzátette: mivel az üdülési csekkeket már nem kapott a személyi állomány a Honvédelmi Minisztériumtól, ezért használata minimálissá vált, ezért a továbbiakban a Hosz üdülők már nem fogadják el az üdülési csekkeket. A Kft. vezetője a bevétel-kiadások áttekintése után kijelentette, hogy a hajdúszoboszlói üdülő fenntartása nullszaldós, a békésszentandrási üdülőben pedig – horgászparadicsom mivolta miatt – nagyon sok volt a visszatérő vendég. 

A Hosz központi horgászversenyének előkészületeiről Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatott. Elhangzott, hogy a mintegy 30 csapat részvételével májusban megrendezendő sportesemény fő szervezője az MH LEK alapszervezete lesz. A helyszínről még zajlanak a tárgyalások a tógazdákkal. Ezt követően az idei Majális előkészületeiről tárgyalt az elnökség. A döntéshozók arról határoztak, hogy 2012-ben a Hosz nem szervez központi majálist, de alapszervezeteink helyi majálisokat szervezhetnek.

A 2012. évi leltári intézkedés elfogadása során az elnökség elfogadta a leltározási bizottságok összetételére tett javaslatokat. A bizottságok február 10-én kezdik meg tevékenységüket.

A 2012. évi költségvetés módosítás-tervezetét Bazsik István és Sándor Roland mutatta be. Miután az alelnök az egyes bevételi-kiadási tételeket áttekintette, a vita során több elnökségi tag is a takarékos müködés mellett emelt hangot.

Ezt követően arról döntött az elnökség, hogy Bácskayné Juhász Erzsébetet, Horváth Jenőnét és Szilaveczki Rudolfot felveszi a a Hosz pártoló tagjai sorába.

Az egyebek napirendi téma során elsőként a Biztosító Társaságoktól beérkezett ajánlatokról egyeztetett az elnökség. Itt hangzott el, hogy a tagság többségének igényei szerint szükséges döntést hozni. Az elnökség öt beérkezett ajánlat közül a CIG Pannónia ajánlatát fogadta el, mely 2012. január 1-től december 31-ig érvényes. A szerződést hamarosan közzétesszük.

Az elnökség tagjai tárgyaltak a február 29-i és a március 10-i demonstrációhoz való csatlakozás lehetőségéről is. Az elnökség a következő napokban dönt majd a részvétel, illetve a szolidaritás formájáról. A döntéshozók ezután a március 21-23 közötti balatonkenesei továbbképzés, összevont képviseleti értekezlet szervezési kérdéseiről is egyeztettek.

Az ülés végén még szó esett a kongresszusi határozatban is rögzített, az előző évek (2007-2009) gazdasági ügyeit vizsgáló munkabizottság eddig végzett feladatairól is. Szendrei Zoltán alelnök a folyamatban lévő tevékenységről tájékoztatott. 

A legközelebbi elnökségi ülés március 6-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.