2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Váll-lapos sportoló katonák

Hosz  |  2012. 02. 17., 14:41

Február 16-án mutatta be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége a \"Váll-lapos sportolók\" c. dokumentumfilmjét. Az MH Altiszti Akadémián február 16-án megrendezett eseményen köszöntőbeszédet mondó dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mellett részt vett a HM teljes politikai és katonai vezetése, de ott voltak neves sportolók, művészek és a hallgatói állomány is...

Nagy volt a készülődés az MH Altiszti Akadémián február 16-án megrendezett esemény előtt. Nemcsak a honvédelmi minisztert, az államtitkárokat, és a Honvéd Vezérkar főnökét várták, de a film alkotói és a londoni olimpiára készülő sportolók és sportvezetők is feltüntek.

A megnyitó során dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: a Budapesti Honvéd minden idők legeredményesebb pontszerző csapata. Coubertin bárót idézve, az olimpia évében kell boldogan hangsúlyoznom: ,,Béke vagy, te sport". Ajánlom mindenkinek a filmben szereplő nagyszerü sportolókat, akik egyben kiváló katonák is. Nagyszerü emberek, nagyszerü müvészek készítették a filmet, akik a befolyó bevételt felajánlottak azoknak a hadiárváknak, akik missziós és kiképzési feladatok gyakorlása, ellátása során veszítették el szüleiket.

Hende Csaba köszöntőbeszéde után "Óda a Sporthoz" címü versét Baranyai László adta elő, majd Sinkovits-Vitay András a Szózatot szavalta el. A közönség ezt követően tekinthette meg a "Váll-lapos Sportolók" címü, Salvatore Giuliano által rendezett dokumentumfilmet.

A mintegy 45 perces filmben Dr. Zölley Zoltán ny. alezredes kézitusa-szakértő, 7 danos mester, Martinek János ny. őrnagy olimpiai bajnok öttusázó, Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár, a küzdősportok közé tartozó wing-tsun kung-fu 4. mesterfokozatával rendelkező szerelmese, aki egyben a Bp. Honvéd SE. társadalmi elnöke, Márton Zsolt őrnagy labdarúgó játékvezető-asszisztens, a szentendrei Kinizsi Honvéd SE elnöke, Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, országgyülési képviselő, MOB elnök, Kassai Viktor, a 2011-es szezon legjobb játékvezetője,  Kővágó Zoltán százados, olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, dr. Szarka Gábor HM kabinetfőnök, a sport nagy támogatója, a Bp. Honvéd kosárlabda szakosztály társadalmi elnöke szerepelt.

Az egész nemzet büszke lehet a múlt és a jelen nagy katona-sportolóira. Ez a jövő számára a film üzenete - talán így lehetne összefoglalni a levetített dokumentumfilmet. 

A film a fegyelmezettségről, a koncentráló-képességről, a fizikai képességekről és a közösségben való megfelelésről is szólt. A katonaság és a sport elválaszthatatlanok egymástól – mondták el többen is a film főszereplői közül.

A riportfilm után  a "Váll-lapos sportolók kultikus tárgyai" címü kiállítást Márton Zsolt őrnagy, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sport Egyesület elnöke nyitotta meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.