2017. 11. 24. péntek
Emma
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Továbbra is Szijártó Zsolt a szekcióelnök

Hosz  |  2012. 02. 22., 18:33

A kötelezően előírt tisztújítás a szerződéses szekció küldöttgyűlésén is megtörtént. A Hosz elnökének és alelnökeinek részvételével megrendezett február 22-i esemény elején Szijártó Zsolt szekcióelnök köszöntötte a megjelenteket, majd az előírt feladatok, a levezető elnök és a küldöttgyűlés egyéb tisztségviselőinek megválasztása után Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező az Egység 2002 Kft. és a Hosz szolgáltatásairól adott aktuális tájékoztatót, de a tagszervezés fontosságára is felhívta a figyelmet. Ezt követően Szijártó Zsolt szekcióelnök beszámolója és Czövek János Hosz aktuális tájékoztatója hangzott el...

Jakubik András levezető elnök köszöntő szavai után a szekcióelnök elmondta, hogy az illetmények mellett a ruházat és a felszerelés állapota az elsődleges, ami a szerződéses katonákat leginkább foglalkoztatja. A ruházati boltokban semmilyen katonai ruházatot nem lehet vásárolni. Szijártó Zsolt a szekció 2011. évi legfontosabb eseményeinek – közöttük a tatai konferencia – értékelése mellett a Hjt. módosításai között szereplő szerződés-hosszabbítási díj kifizetéséről, valamint egyéb aktuális gondokról is beszélt.

A szekcióelnök megfogalmazta, hogy a Magyar Honvédségnél szolgáló szerződéses legénységi állomány jelentős része teljesen letargikus állapotban van, sokan már a létminimum alatt élnek. Ezért a HM politikai és katonai vezetésének nagyon sürgősen reagálnia kellene ezekre az egyre súlyosbodó problémákra. Sajnos nem tudok sok pozitívumot felsorolni, ami szerződéses katonákra vonatkozna, a tavalyi évre a stagnálás volt jellemző – tette hozzá.   

Czövek János Hosz elnök miután megköszönte a szekció és az egész szerződéses állomány 2011. évi munkáját, az aktuális tájékoztatójában kijelentette: noha tavaly elmaradt, az ügy fontossága miatt minden erőmmel azon leszek, hogy 2012-ben újra megrendezzük a szerződéses katonák országos találkozóját. A 2012. évi kereset-tárgyalások jelenlegi stádiumáról az elnök elmondta: illetményemelés nem lesz idén, a béren kívüli juttatások vonatkozásában pedig még zajlanak az egyeztetések. A Hosz nagyon szeretné, ha a katonák megélhetési gondjainak enyhítése érdekében – még az év elején – egyösszegü kifizetést biztosítana a HM. A Hosz továbbra is támogatja a szerződéses szekció munkáját, és elvárja, hogy saját csatornáinkon ezt követően is juttassák el a legfontosabb információkat.

A tájékoztatók után a küldöttek kérdéseire válaszoltak a megjelent vezető tisztségviselők és dr. Szőcs Ferenc jogtanácsos. A súlyos problémák között a nagy létszámú kiáramlásra, a ruházati és felszerelési gondokra hívták fel a figyelmet. A hódmezővásárhelyi küldött azt is elmondta, hogy nagy pocsékolás folyik, emellett igaz, hogy kiáramlást ellensúlyozandó be is jönnek az emberek, ám a minőség fokozatosan romlik, emellett az újabb kiképzések mind-mind többletkiadást előfeltételeznek.

Szendrei Zoltán alelnök reakciójában elmondta, hogy a honvédelmi vezetés sok esetben statisztikai adatokkal indokolja, hogy a jelenlegi illetmények nem átlag alattiak, sőt bizonyos munkáltatókhoz képest ezek biztos, havi bevételeknek bizonyulnak. Az alelnök hozzátette: a Hosz külön kérte, hogy az adójogszabályok változása miatt ne csökkenjenek a Magyar Honvédségnél szolgáló katonák illetményei. A tervek szerint 2013-ban már lesz illetményemelés.

A tisztújítás során a jelöltek neveit ismertették, majd a voksoltak a szekcióelnök, a helyettes és a vezetőségi tagok személyére. A küldöttek döntése alapján a régi-új szekcióelnök Szijártó Zsolt, a helyettes pedig Biri Viktor lett. A szekció SZMSZ-ének módosítása után nyolctagú – Bozzayné Horkay Renáta, Pap Viktória, Hangel Rita, Rácz Sándor, Csontos László, Holc János, Justin János és Horváth István – lett a kibővített vezetőség.

Ezt követően a 2012. évi pénzfelhasználási tervről és a legfontosabb idei rendezvényekről esett szó. Az egyebekben folytatták azt a megbeszélést, amit a szerződéses állomány legégetőbb problémáiról már a szekcióülés elején megkezdtek. Többen is megfogalmazták, hogy jó lenne látni a bejövő állománynak, hogy mire számíthat, hogy mi lesz akkor, amikor elhagyja 5, 10, 15 vagy 20 év múlva a Magyar Honvédséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokan kétkedve fogadták az elmúlt időszakban egyre gyakrabban felbukkanó hírt, mely szerint több évnyi üresjárat után ismét feltámadhat a magyar harci helikopteres képesség a korábban leállított Mi-24-es flotta néhány példányának nagyjavításával.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.