2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Továbbra is Szijártó Zsolt a szekcióelnök

Hosz  |  2012. 02. 22., 18:33

A kötelezően előírt tisztújítás a szerződéses szekció küldöttgyűlésén is megtörtént. A Hosz elnökének és alelnökeinek részvételével megrendezett február 22-i esemény elején Szijártó Zsolt szekcióelnök köszöntötte a megjelenteket, majd az előírt feladatok, a levezető elnök és a küldöttgyűlés egyéb tisztségviselőinek megválasztása után Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező az Egység 2002 Kft. és a Hosz szolgáltatásairól adott aktuális tájékoztatót, de a tagszervezés fontosságára is felhívta a figyelmet. Ezt követően Szijártó Zsolt szekcióelnök beszámolója és Czövek János Hosz aktuális tájékoztatója hangzott el...

Jakubik András levezető elnök köszöntő szavai után a szekcióelnök elmondta, hogy az illetmények mellett a ruházat és a felszerelés állapota az elsődleges, ami a szerződéses katonákat leginkább foglalkoztatja. A ruházati boltokban semmilyen katonai ruházatot nem lehet vásárolni. Szijártó Zsolt a szekció 2011. évi legfontosabb eseményeinek – közöttük a tatai konferencia – értékelése mellett a Hjt. módosításai között szereplő szerződés-hosszabbítási díj kifizetéséről, valamint egyéb aktuális gondokról is beszélt.

A szekcióelnök megfogalmazta, hogy a Magyar Honvédségnél szolgáló szerződéses legénységi állomány jelentős része teljesen letargikus állapotban van, sokan már a létminimum alatt élnek. Ezért a HM politikai és katonai vezetésének nagyon sürgősen reagálnia kellene ezekre az egyre súlyosbodó problémákra. Sajnos nem tudok sok pozitívumot felsorolni, ami szerződéses katonákra vonatkozna, a tavalyi évre a stagnálás volt jellemző – tette hozzá.   

Czövek János Hosz elnök miután megköszönte a szekció és az egész szerződéses állomány 2011. évi munkáját, az aktuális tájékoztatójában kijelentette: noha tavaly elmaradt, az ügy fontossága miatt minden erőmmel azon leszek, hogy 2012-ben újra megrendezzük a szerződéses katonák országos találkozóját. A 2012. évi kereset-tárgyalások jelenlegi stádiumáról az elnök elmondta: illetményemelés nem lesz idén, a béren kívüli juttatások vonatkozásában pedig még zajlanak az egyeztetések. A Hosz nagyon szeretné, ha a katonák megélhetési gondjainak enyhítése érdekében – még az év elején – egyösszegü kifizetést biztosítana a HM. A Hosz továbbra is támogatja a szerződéses szekció munkáját, és elvárja, hogy saját csatornáinkon ezt követően is juttassák el a legfontosabb információkat.

A tájékoztatók után a küldöttek kérdéseire válaszoltak a megjelent vezető tisztségviselők és dr. Szőcs Ferenc jogtanácsos. A súlyos problémák között a nagy létszámú kiáramlásra, a ruházati és felszerelési gondokra hívták fel a figyelmet. A hódmezővásárhelyi küldött azt is elmondta, hogy nagy pocsékolás folyik, emellett igaz, hogy kiáramlást ellensúlyozandó be is jönnek az emberek, ám a minőség fokozatosan romlik, emellett az újabb kiképzések mind-mind többletkiadást előfeltételeznek.

Szendrei Zoltán alelnök reakciójában elmondta, hogy a honvédelmi vezetés sok esetben statisztikai adatokkal indokolja, hogy a jelenlegi illetmények nem átlag alattiak, sőt bizonyos munkáltatókhoz képest ezek biztos, havi bevételeknek bizonyulnak. Az alelnök hozzátette: a Hosz külön kérte, hogy az adójogszabályok változása miatt ne csökkenjenek a Magyar Honvédségnél szolgáló katonák illetményei. A tervek szerint 2013-ban már lesz illetményemelés.

A tisztújítás során a jelöltek neveit ismertették, majd a voksoltak a szekcióelnök, a helyettes és a vezetőségi tagok személyére. A küldöttek döntése alapján a régi-új szekcióelnök Szijártó Zsolt, a helyettes pedig Biri Viktor lett. A szekció SZMSZ-ének módosítása után nyolctagú – Bozzayné Horkay Renáta, Pap Viktória, Hangel Rita, Rácz Sándor, Csontos László, Holc János, Justin János és Horváth István – lett a kibővített vezetőség.

Ezt követően a 2012. évi pénzfelhasználási tervről és a legfontosabb idei rendezvényekről esett szó. Az egyebekben folytatták azt a megbeszélést, amit a szerződéses állomány legégetőbb problémáiról már a szekcióülés elején megkezdtek. Többen is megfogalmazták, hogy jó lenne látni a bejövő állománynak, hogy mire számíthat, hogy mi lesz akkor, amikor elhagyja 5, 10, 15 vagy 20 év múlva a Magyar Honvédséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.