2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszteljétek a közkatonákat!

Hosz  |  2012. 03. 13., 09:23

AZ 1848–49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ÉVFORDULÓJA, A MAGYAR SAJTÓ NAPJA, VALAMINT MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE alkalmából Petőfi Sándor mai kor számára is komoly üzenetet tartalmazó versét közöljük. A szónoki beszéd 1848 őszén keletkezett a pákozdi csata tiszteletére...

TISZTELJÉTEK A KÖZKATONÁKAT!

Tiszt vagyok... ha lát a közlegénység,Tisztelkedve megyen el mellettem;Én pirúlok, gondolván magamban:Nincs igazság, nincs igazság ebben.Nekünk kéne köszönteni őket,Mert minálunk sokkal többet érnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Velök állunk a csaták tüzében,De mi tudjuk, hogy miért csatázunk,Mert van, ami győzelemre buzdít,Vagyon elvünk, van tán gazdaságunk,S von előre csábitó varázsaA dicsőség ragyogó szemének. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ők az elvet hirből sem ismérik,És a haza? kemény mostohájok,Izzadásuk díjában nekik csakKenyeret vet s rongyokat dob rájok,S zászlajához hogyha odaállnak,Nyomorért csak új nyomort cserélnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

S mit tudják ők, mi az a dicsőség?S ha tudnák is, mi hasznuk van benne?Nincsen lap a történet könyvében,Ahol nevök följegyezve lenne.Ki is győzné mind fölírni, akikTömegestül el-elvérezének? –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ha megtérnek csonkán a csatákból,Koldusbotot ád a haza nékik,S ha elesnek a felejtés árjaFoly sírjukon s neveiken végig.És ők mégis nekimennek bátranAz ellenség kardjának, tüzének! –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

(Debrecen, 1848. október–november.)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.