2023. 12. 03.
Ferenc, Olívia
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszteljétek a közkatonákat!

Hosz  |  2012. 03. 13., 09:23

AZ 1848–49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ÉVFORDULÓJA, A MAGYAR SAJTÓ NAPJA, VALAMINT MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE alkalmából Petőfi Sándor mai kor számára is komoly üzenetet tartalmazó versét közöljük. A szónoki beszéd 1848 őszén keletkezett a pákozdi csata tiszteletére...

TISZTELJÉTEK A KÖZKATONÁKAT!

Tiszt vagyok... ha lát a közlegénység,Tisztelkedve megyen el mellettem;Én pirúlok, gondolván magamban:Nincs igazság, nincs igazság ebben.Nekünk kéne köszönteni őket,Mert minálunk sokkal többet érnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Velök állunk a csaták tüzében,De mi tudjuk, hogy miért csatázunk,Mert van, ami győzelemre buzdít,Vagyon elvünk, van tán gazdaságunk,S von előre csábitó varázsaA dicsőség ragyogó szemének. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ők az elvet hirből sem ismérik,És a haza? kemény mostohájok,Izzadásuk díjában nekik csakKenyeret vet s rongyokat dob rájok,S zászlajához hogyha odaállnak,Nyomorért csak új nyomort cserélnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

S mit tudják ők, mi az a dicsőség?S ha tudnák is, mi hasznuk van benne?Nincsen lap a történet könyvében,Ahol nevök följegyezve lenne.Ki is győzné mind fölírni, akikTömegestül el-elvérezének? –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ha megtérnek csonkán a csatákból,Koldusbotot ád a haza nékik,S ha elesnek a felejtés árjaFoly sírjukon s neveiken végig.És ők mégis nekimennek bátranAz ellenség kardjának, tüzének! –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

(Debrecen, 1848. október–november.)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.