2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszteljétek a közkatonákat!

Hosz  |  2012. 03. 13., 09:23

AZ 1848–49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ÉVFORDULÓJA, A MAGYAR SAJTÓ NAPJA, VALAMINT MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE alkalmából Petőfi Sándor mai kor számára is komoly üzenetet tartalmazó versét közöljük. A szónoki beszéd 1848 őszén keletkezett a pákozdi csata tiszteletére...

TISZTELJÉTEK A KÖZKATONÁKAT!

Tiszt vagyok... ha lát a közlegénység,Tisztelkedve megyen el mellettem;Én pirúlok, gondolván magamban:Nincs igazság, nincs igazság ebben.Nekünk kéne köszönteni őket,Mert minálunk sokkal többet érnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Velök állunk a csaták tüzében,De mi tudjuk, hogy miért csatázunk,Mert van, ami győzelemre buzdít,Vagyon elvünk, van tán gazdaságunk,S von előre csábitó varázsaA dicsőség ragyogó szemének. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ők az elvet hirből sem ismérik,És a haza? kemény mostohájok,Izzadásuk díjában nekik csakKenyeret vet s rongyokat dob rájok,S zászlajához hogyha odaállnak,Nyomorért csak új nyomort cserélnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

S mit tudják ők, mi az a dicsőség?S ha tudnák is, mi hasznuk van benne?Nincsen lap a történet könyvében,Ahol nevök följegyezve lenne.Ki is győzné mind fölírni, akikTömegestül el-elvérezének? –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ha megtérnek csonkán a csatákból,Koldusbotot ád a haza nékik,S ha elesnek a felejtés árjaFoly sírjukon s neveiken végig.És ők mégis nekimennek bátranAz ellenség kardjának, tüzének! –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

(Debrecen, 1848. október–november.)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.