2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszteljétek a közkatonákat!

Hosz  |  2012. 03. 13., 09:23

AZ 1848–49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ÉVFORDULÓJA, A MAGYAR SAJTÓ NAPJA, VALAMINT MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE alkalmából Petőfi Sándor mai kor számára is komoly üzenetet tartalmazó versét közöljük. A szónoki beszéd 1848 őszén keletkezett a pákozdi csata tiszteletére...

TISZTELJÉTEK A KÖZKATONÁKAT!

Tiszt vagyok... ha lát a közlegénység,Tisztelkedve megyen el mellettem;Én pirúlok, gondolván magamban:Nincs igazság, nincs igazság ebben.Nekünk kéne köszönteni őket,Mert minálunk sokkal többet érnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Velök állunk a csaták tüzében,De mi tudjuk, hogy miért csatázunk,Mert van, ami győzelemre buzdít,Vagyon elvünk, van tán gazdaságunk,S von előre csábitó varázsaA dicsőség ragyogó szemének. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ők az elvet hirből sem ismérik,És a haza? kemény mostohájok,Izzadásuk díjában nekik csakKenyeret vet s rongyokat dob rájok,S zászlajához hogyha odaállnak,Nyomorért csak új nyomort cserélnek. –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

S mit tudják ők, mi az a dicsőség?S ha tudnák is, mi hasznuk van benne?Nincsen lap a történet könyvében,Ahol nevök följegyezve lenne.Ki is győzné mind fölírni, akikTömegestül el-elvérezének? –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

Ha megtérnek csonkán a csatákból,Koldusbotot ád a haza nékik,S ha elesnek a felejtés árjaFoly sírjukon s neveiken végig.És ők mégis nekimennek bátranAz ellenség kardjának, tüzének! –Tiszteljétek a közkatonákat,Nagyobbak ők, mint a hadvezérek.

(Debrecen, 1848. október–november.)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.