2017. 11. 24. péntek
Emma
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Keresetek: továbbra sincs megállapodás a HM és a szakszervezetek között

Hosz  |  2012. 03. 20., 13:33

Annak ellenére, hogy nagy várakozással tekintettünk az általunk kezdeményezett HÉF ülés elé, melynek március 20-i témája a 2012. évi kereset-megállapodás és a kétoldalú együttműködési megállapodás volt, csalódtunk. Szakszervezetünk vezetői ugyanis hiába ecsetelték hozzászólásaikban a katonák már-már megalázó problémáit, a tagjainktól érkezett levelek ismertetésével hiába érzékeltettük a súlyos gondokat, a tárca és a vezérkar prominensei szerint jelenleg nem áll rendelkezésre pénzügyi forrás, így nagy valószínűséggel nem lesz az első félévben egyszeri kifizetés. A tárgyalások március utolsó hetében folytatódnak...  

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére összehívott rendkívüli HÉF ülés napirendre tüzött témái előtt a BEOSZ újonnan megválasztott vezetőit, Kelemen József ny. altábornagyot és a szövetség tiszteletbeli elnökét és megválasztott alelnökeit köszöntötték.

 

 

 

Ezt követően Sipos Géza tiszteletbeli BEOSZ elnök emléktárgyat adott át a HM parlamenti államtitkárának azért, mert Dr. Simicskó István éveken keresztül hatékonyan támogatta a BEOSZ munkáját.

 

 

 

 

 

Az ülés levezető elnöke Szpisják József dandártábornok, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője volt, a munkavállalói oldal ügyvivői tisztét Czövek János Hosz elnök látta el. Szakszervezetünket az elnök mellett Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, Mészáros Mária és Bálint Ákos elnökségi tagok, valamint Koncsecskó László kelet-magyarországi területi összekötő képviselte.  

 

Napirend előtt Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár elmondta: örültünk a kezdeményezésnek, hiszen mindenki számára fontos kérdés a 2012. évi keresetek ügye. Szerény gazdálkodás és takarékos költségvetés mellett kell megtennünk mindent azért, hogy megállapodhassunk. Igyekeztünk megoldásokat találni, de a megértésen túl azt kérem, hogy mérlegeljenek a szakszervezetek, s legyenek empatikusak, fogadják el a jelenlegi gazdasági helyzet miatti ajánlatot. 

 

Napirenden elsőként a 2012. évi kereset-megállapodás helyzete szerepelt. A parlamenti államtitkár a HM legutóbbi, február 29-én közzétett - honlapunkon is megjelent - a szerk. - ajánlatát ismertette. Miután Dr. Simicskó István az egyes béren kívüli juttatások körébe tartozó elemeket szedte csokorba, elmondta, hogy a Hosz által kért egyszeri kifizetést nem teszik lehetővé a HM jelenlegi pénzügyi forrásai.

Ezt követően Czövek János Hosz elnök hangsúlyozta: a tagság véleményét tolmácsolva azt kell mondanunk, hogy nem elfogadható a HM kereset-ajánlata.

Ezután a Hosz vezetője röviden áttekintette az elmúlt évek - katonák illetményeivel és béren kívüli juttatásaival kapcsolatos - történéseit, miközben elmondta: semmilyen illetményemelés nem volt 2002 óta. Az állomány egy része olyan súlyos élethelyzetbe került, amely szinte lehetetlenné teszi a megélhetést, a költségek, a rezsi, a hitelek havi rendszeres kifizetését. A Hosz mindig azt kérte, hogy a katonák ne szenvedjenek el kereset-csökkenést, ebből nem engedhetünk. A helyzetre jellemző, hogy az altiszti és a tiszti állomány egy része már azon gondolkodik, hogy elhagyja-e a pályát.  Taglétszámunk állandó változásából is tudjuk, hogy megindult az elvándorlás, s ezzel a Magyar Honvédség képességeinek fenntartása is nehézkessé válhat. Azt hiszem vitathatatlan, hogy az újoncok kiképzése sokkal többe kerül, mint az állomány megtartása. A helyzet tarthatatlansága miatt, de közös érdekből is korrekt, de vállalható megállapodást javasol szakszervezetünk, ehhez viszont az szükséges, hogy a Húsvéti Ünnepekig, de legkésőbb a május 21-i Honvédelem Napjáig történjen meg az egyösszegü elismerés kifizetése.

Ezt követően Koncsecskó László kelet-magyarországi területi összekötőnk ismertette a tagjaink által a honvédelmi miniszternek és a Hosz elnökének írt leveleket.

Ezekből az Egység újság áprilisi száma közöl majd részleteket - a szerk.

 

 

 

 

Bazsik István alelnök hozzászólásában elmondta: a korábbi kormányzatok elhibázott politikájának ,,hála", nem volt illetményemelés egy évtizede, ezért is lenne fontos legalább egy lélegzetvételnyi segítségként az egyösszegü elismerés. Tudjuk, milyen elkötelezett munkát végez a kormányzat a gazdasági válság ellenében, ám a morálisan is kifáradt állomány részére mindenképpen szükséges a béren kívüli juttatás.

 

 

Hozzászólásában dr. Szarka Gábor kabinetfőnök kiemelte: a korkedvezményes nyugdíj megszüntetését is bekalkuláltuk az új életpálya-modell megalkotásába. A HM mindent megtesz azért, hogy minél tovább, akár 65 éves koráig is szolgálhassanak katonaként, illetve közalkalmazottként a kollégák. Azt javaslom, hogy a szakszervezetek fogadják el, hogy semmilyen döntés nem születik a katonák ellen, sőt a tárca vezetése, személy szerint a honvédelmi miniszter, az államtitkárok és a vezérkar főnöke és helyettese is mindent megtesz azért, hogy minden létező pénzügyi forrást a katonákra fordítson.

 

Reakciójában Bazsik István alelnök miután elmondta, hogy a Hosz a pufferzóna, így folytatta: szakszervezetünk  minden évben megtette javaslatait, hol, milyen területen kell, illetve lehet takarékossági intézkedésekkel forrásokhoz jutni. Más kérdés, hogy ezen javaslatainknak nem volt utóélete.

Orosz Zoltán altábornagy, a HM HVK főnök-helyettese is reagált az elhangzottakra: szabályzatainkban is rögzített, hogy a katonai vezetőknek képviselni kell az állomány érdekeit. Megerősítem, hogy tisztában vagyunk az állomány helyzetével, ugyanakkor az alaprendeltetésből adódó feladatoknak is meg kell felelni. Ezt a kényes egyensúlyt minden körülmények között biztosítanunk kell.

 

 

 

 

Ezt követően Dr. Simicskó István kért újra szót. A parlamenti államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy májusban kapja meg az univerzális kafetéria kártyát mindenki, s ez januárig visszamenőlegesen jár. Az államtitkár megerősítette, hogy a módosított Grippen-szerződés tekintetében valóban volt olyan szándék, hogy a megtakarítást személyi kiadásokra fordítja a tárca, ám ezt a kormány felülbírálta, így ezen forrásokat a dologi kiadásokra, illetve a hitelek törlesztésére kell fordítani.

Tudjuk, hogy az állomány megérdemelné az egyösszegü kifizetést, ám jelenleg ez nem megvalósítható. Mivel nem rendelkezünk mandátummal, a szakszervezet javaslatáról a miniszter fog dönteni - tette hozzá Dr. Simicskó István.

A Hodosz részéről dr. Zsiga Imre is azt kérte a Hosz-hoz hasonlóan, hogy legyen egyösszegü kifizetés. Számításaink szerint - mondta a Hodosz vezetője - a különböző elvonások (nyugdíjpénztár, egészségpénztár) következtében mintegy 1,2 milliárd forinttal kevesebb jut idén az állomány tagjainak. Ennek ellenére bízunk benne, hogy az elmúlt évek hagyományainak megfelelően, aláírhatjuk idén is a kereset-megállapodást. Dr. Zsiga Imre azt kérte, hogy minél hamarabb legyen a bérmegállapodásnak szöveg-tervezete, illetve, hogy a honvédelmi minisztert is tájékoztassák a HÉF-en elhangzottakról.

Dr. Simicskó István reakciójában aláhúzta: amellett, hogy tájékoztatjuk a minisztert, azt is rögzítjük a megállapodásban, hogy megtakarítás esetén nem zárkózunk el az egyszeri kifizetéstől. Ugyanakkor el kell mondani, hogy példaértékü egyeztetések zajlanak a tárcánál, a HM a megegyezés mellett van, hiszen mi is szeretnénk megbecsülni az állományt. Bízom benne, hogy lesz megállapodás.A második napirenden szereplő téma a kétoldalú megállapodások helyzetének elemzése volt. A HM parlamenti államtitkára előterjesztésében arról tájékoztatott, hogy a BEOSZ-szal és a Hodosz-szal is előrehaladott egyeztetések zajlottak, megoldás közeli a helyzet. A Hosz-nál több nyitott kérdés még függőben van - mondta. Ezért igyekszünk olyan megoldást találni, hogy tovább folytatódhasson az érdemi érdekvédelmi munka - tette hozzá.

Hozzászólásában Fodor Péter ezredes, a HM KPH vezérigazgatója pedig konkretizálta a még függőben lévő kérdéseket. Elmondta: el kell eldönteni, hogy a kedvezményes autóbuszhasználathoz, illetve a továbbképzések jövőbeni lebonyolításához miként járul hozzá 2012-ben a szaktárca.

Czövek János Hosz elnök az ülés végén újra azt hangsúlyozta, hogy ,,Érdekeltek vagyunk a megállapodásban, hiszen március 31-én a korábbi kétoldalú együttmüködés hatályát veszti."

A Hosz elnöke azt is újra megkérdezte, hogy a HM konkrétan milyen időpontig tárgyal tovább a Hosz-szal? A parlamenti államtitkártól kicsikart válasz szerint ,,a jövő héten a tárca mindkét megállapodás legújabb tervezetét leteszi az asztalra, a tárgyalások utolsó fordulója pedig március végéig megtörténik, ez pedig egy szakértői egyeztetés lesz."

Mit lehet ehhez még hozzátenni? Úgy legyen!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokan kétkedve fogadták az elmúlt időszakban egyre gyakrabban felbukkanó hírt, mely szerint több évnyi üresjárat után ismét feltámadhat a magyar harci helikopteres képesség a korábban leállított Mi-24-es flotta néhány példányának nagyjavításával.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.