2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz elnöksége: április 26-27-én lesz a választmányi ülés

Hosz  |  2012. 04. 03., 14:44

Az elnökségi ülés legfontosabb hírét az ülés végén jelenthette be Czövek János elnök. Eszerint a 2012. évi kereset-megállapodást - az előzetes tervek szerint - április 20-án írják alá a reprezentatív  szakszervezetek vezetői és a honvédelmi miniszter. Az aktuális szakszervezet-politikai ügyek mellett az április 3-i esemény napirendjén szerepeltek még a tavaszi választmányi ülés határozat-tervezetei, kiemelten az idei költségvetésünk, valamint az Egység 2002 Kft. gazdasági tevékenységéről szóló tájékoztató is...

A napirendi témák elfogadása és a határozatképesség megállapítása után vezető tisztségviselőink aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök a balatonkenesei továbbképzés óta eltelt időszak történései közül kiemelte a munkáltatóval lezajlott kereset- és kétoldalú egyeztetéseken elhangzottakat.

Szakszervezetünk elnöke hangsúlyozta, hogy 2012. második félévében újra lehetőség lesz a honvédelmi költségvetés áttekintésére, így megnyílhat a lehetőség az állomány egyszeri jutalmazására is. Hozzátette: Mivel a honvédelmi miniszter és a Hosz között közeledtek az álláspontok, így már áprilisban alá is írhatja a munkáltató és a munkavállalók képviselője a 2012. évi kereset-megállapodást.

A kétoldalú megállapodással kapcsolatban elhangzott: a vezérkar főnöke elfogadta szakszervezetünk kompromisszumos javaslatait, a honvédelmi miniszter pedig jóváhagyta azokat, így 2012-ben is biztosított a Hosz müködése.

Szendrei Zoltán alelnök hozzátette: ezek a megállapodások erre az évre gazdaságilag stabilizálják a Honvédszakszervezet müködését. Ennek ellenére saját belső szervezeti életünk költségtakarékos müködésére, bizonyos területek pénzügyi felülvizsgálatára teszünk majd a tavaszi választmányi ülésen konkrét javaslatokat.

Ezt követően Bácskai István légierő képviselet-vezető a tagság véleményét tolmácsolva - a kereset-megállapodás tervezetével összefüggésben - elmondta: a személyi állomány elkeseredettsége ellenére a visszajelzések nem annyira pesszimisták. A küszöbön álló kereset-megállapodással kapcsolatban azzal is elégedettek lennének tagjaink, ha idén nem csökkenne a keresetük.

Minden ember egyéni problémája a legfontosabb, ezért szakszervezetünknek akár személyre szabottan is, de megoldásokat kell találni tagjaink gondjaira – tette hozzá Czövek János, aki ezután az FRDÉSZ elnökségének legutóbbi ülésén történtekről, illetve a Küldöttgyülés április 24-i összehívásáról is tájékoztatott. Erről a témáról bővebben már olvashattak honlapunkon is – a szerk.

Bazsik István alelnök és Sörös István tagozatelnök hozzászólását követően élénk vita bontakozott ki, melynek során valamennyi elnökségi tag elmondta véleményét pro és kontra. Az ügyben a Hosz április 26-27-i választmányi ülése mondja ki majd a döntést.

Ezt követően a balatonkenesei továbbképzésen megfogalmazott problémákról (segélyezés, mobil telefonok és internetes tartozékok), illetve az ezekkel kapcsolatban már azóta elvégzett tevékenységről tájékoztatott Szendrei Zoltán alelnök.      

Az Egység 2002 Kft.-ről szóló napirendi téma során Ferenczi-Hevér Mónika ügyvezető arról tájékoztatott, hogy május 31 után nem tudja ellátni már feladatait, illetve az eredeti beosztását, a csoportvezetői teendőket sem folytatja. Ezt követően a Hosz elnöke és alelnökei megköszönték az eddigi tevékenységét és meghatározták a következő két hónapban ellátandó feladatokat. Az Alapszabály Szerkesztő Bizottság munkájáról szóló napirendi téma során Bazsik István arra tett javaslatot, hogy április 13-ra összehívja a bizottság ülését. Az alelnök a – képviseletvezetők javaslatai alapján – hétfős munkabizottság munkáját is megtervezte.      A választmányi anyagok megvitatásáról és a döntéshozó fórum összehívásáról szóló napirendi téma során elhangzott, hogy praktikus volna az április 26-27-i, badacsonylábdi továbbképzés során megtartani a választmányi ülést. Miután az elnökség támogatta az elnök javaslatát, Bazsik István alelnök vezetésével áttekintették az elnökség tagjai a választmányi határozat-tervezeteket. Kiemelten is tárgyaltak a 2012. évi költségvetés-tervezetről, a nemzetközi szakszervezeti szövetségi tagdíjfizetés felfüggesztéséről, a támogatási szabályzatról, valamint a Nyugállományú Tagozat és a Szerződéses Szekció Szervezeti és Müködési Szabályzatáról (SZMSZ) is.  Az egyebek során a kongresszuson hozott döntésekkel kapcsolatos munkáról egyeztettek. Elsőként az Ellenőrző Bizottság elnöke, Katócs Zsolt tájékoztatta a megjelenteket az elmúlt időszak ellenőrzéseinek tapasztalatairól. Ezt követően pedig Sörös István a szakszervezeti konföderációkkal lefolytatott tárgyalásokról informálta a döntéshozókat. A megbeszélések tapasztalatait összefoglalta, melyet a választmányi ülésen terjeszt elő.

Ezt követően a leltározásról és a selejtezésről informálta Bazsik István az elnökségi tagokat, majd a vezető tisztségviselők tiszteletdíjáról is javaslatot tette. Bazsik István alelnök tájékoztatást adott arról is, hogy előrehaladott egyeztetések zajlanak két multinacionális cég, a CBA és a TESCO vezetőivel. Megtudtuk, hogy optimáis esetben már júniustól jelentős kedvezményt biztosítana tagjainknak a két hipermarket.

Az egyebekben arról is szó esett, hogy a tagszervezési kampány április 13-án Kaposvárott veszi kezdetét, majd április 20-án Szentesen, a müszaki fegyvernem napján.folytatódik. A Honvédszakszervezet elnökségének döntése alapján szervezetünk csatlkaozott a ,,Bringázz a munkába" (BAM) mozgalomhoz. Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő a mozgalom részleteiről és az első idei eseményről, az április 11-i tavaszi akcióról is sok hasznos információt adott.

Személyi kérdésekről szólva Czövek János elnök bejelentette, hogy Lippai Csaba és Koncsecskó László szolgálati járandóságos katona a továbbiakban munkaszerződéssel folytatja munkáját a Honvédszakszervezetnél.

Szendrei Zoltán alelnök pedig arról tájékoztatott, hogy az Egység újságban áprilisi számában is közzétett országos horgászversenyt más időpontban és más helyszínen rendezzük meg. Ennek részleteiről hamarosan hírt adunk.

Miután állományt foglalkoztató, közérdeklődésre számot tartó kérdést tett fel Veszprémben az LVIK egyik tisztje, amire nem kapott megfelelő választ, Bácskai István légierő képviselet-vezető azt kérte, hogy kezdeményezzen a Hosz szakmai egyeztetést a munkáltató szakmai szervével a ruházati boltok ellátottságáról. Elhangzott: Nem lehet gyakorló öltözetet vásárolni, miközben a köznapi öltözetet be akarja tiltani az elöljáró.  

Üdülőink tavaszi szezonkezdéséről is megbeszélést tartott az elnökség. Ekkor jelentette be Mészáros Mária elnökségi tag, hogy májusban kollégái és szakszervezeti tagok közremüködésével társadalmi munkában felújítják a békésszentandrási pihenőnkben a horgászstéget.

Szakszervezetünk szolgáltatás- és tagszervezője arról tájékoztatta az elnökséget, hogy május 19-én a kislődi Sóbri Jóska kalandparkban valamennyi Hosz-tagnak kedvezményes belépést biztosító családi napot rendezünk. Dr. Hajós Dezső a HERVIS által nyújtott 10%-os kedvezményről is informálta a megjelenteket. Ezt a kedvezményt az MH Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred alapszervezetének és vezetője, Grell Norbert közremüködésénekköszönhetően értük el.

Az ülés végén szakszervezetünk elnöke bejelentette, hogy a munkáltató visszajelzése alapján április 20-án írják alá ünnepélyes keretek és a sajtó nyilvánossága előtt a 2012. évi kereset-megállapodást.

Az elnökségi ülés végén döntés született a következő ülés időpontjáról (május 8.) és napirendi témáiról is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.