2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyre nehezebb körülmények között élnek a nyugállományú katonák

Hosz  |  2012. 04. 19., 15:46

A költségvetés teljesülése, a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ), valamint a Hosz 2012. évi választmányi határozat-tervezetei szerepeltek a nyugállományú tagozat április 19-i választmánya előtt. A döntéshozó fórum ülése előtt Sörös István tagozatelnök vezetésével az időközben beérkezett segélykérelmekről határozott a tagozat elnöksége. Az ülést Czövek János elnök és Bazsik István alelnök is megtisztelte jelenlétével...

A határozatképesség megállapítása (122-96 mandátum – 78%), a döntéshozó fórum tisztségviselőinek megválasztása és a napirendi témák elfogadása után a Hosz Nyugállományú Tagozat elnökségének beszámolója hangzott el a 2011. évi költségvetésről. Sörös István az írásos beszámolóhoz füzött szóbeli kiegészítésében elmondta: nem kis munkát végeztünk el annak érdekében, hogy tagozat-, alapszervezet, sőt már csoportszinten is egyezik a bevételek és a kiadások helyzete a Hosz könyvelésével. A segélykérelmek száma már most, áprilisban minden eddigi mennyiséget meghaladnak, ezért a szociális segélyek tekintetében – amennyiben továbbra is ilyen jelentős számú igény érkezik be – 500 ezer forint átcsoportosítására teszek javaslatot.

A beszámolót a módosításra tett javaslattal együtt elfogadta a választmány.

Ezt követően a tagozat SZMSZ-ről tárgyaltak a nyugállományúak. Csak azt módosítsuk, ami mindenképpen muszáj – mondta előterjesztésének bevezetőjében a tagozatelnök. Miután élénk vita bontakozott ki a napirendi téma egyes részleteiről, a választmány tagjai elfogadták a módosított SZMSZ-t.

 

 

A tagozat megtárgyalta a Hosz április 26-27-i választmányi ülése elé kerülő anyagait is. Bazsik István alelnök miután az egyes költségvetési fejezetekre tervezett forrásokat ismertette – egyebek mellett – elmondta: a tervezett kiadások és bevételek stabilan biztosítják szakszervezetünk 2012-es költségvetését, illetve müködését.

 

 

Az egyebekben elsőként szakszervezetünk nemzetközi szövetségi kapcsolatairól, az Euromil-ben betöltött megfigyelői státuszunkról, a tagdíjfizetés felfüggesztéséről, valamint a hazai országos szakszervezeti konföderációkkal való tárgyalások tapasztalatairól is szót ejtett a tagozatelnök. Sörös István tagozatelnök az FRDÉSZ április 24-i Küldöttgyülésének előkészületeiről, a szövetség müködésének jelenlegi anomáliáiról is tájékoztatott.

 

Megtisztelte a nyugállományú tagozat választmányát jelenlétével Czövek János is. Szakszervezetünk vezetője miután az aktuális szakszervezet-politikai ügyekről tájékoztatott, arról is beszélt, hogy küszöbön áll a munkáltató és a szakszervezetek közötti kétoldalú- és kereset-megállapodás aláírása.

 

 

 

 

Miután a pártoló tagi viszonyról esett szó, a NYOK legutóbbi ülésén történtekről is tájékoztatott Sörös István. Beszélt arról a szakértői munkacsoportról is, melyet Csepeli György vezet, majd hozzátette, hogy dinamikus és jól szervezett NYOK-ra lenne szükség. Ezt követően a honlapon megjelentetni kívánt, a nyugállományú és a szolgálati járandóságos katonák számára fontos információkról, majd Csetényi László javaslatára az MH Szociálpolitikai Közalapítványhoz beérkezett segélykérelmekről informálta a megjelenteket.

Többek között arról is beszélt a kuratóriumi tag, hogy több bajtársunk egyre nehezebb körülmények között éli mindennapjait. Sokan már nem tudták fizetni CHF alapú devizahitelüket, ezért árverezésre is bocsátották lakóingatlanukat – tette hozzá Csetényi László. Az ülés végén a május elsejei közösségi rendezvények megszervezéséről is egyeztettek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.