2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyre nehezebb körülmények között élnek a nyugállományú katonák

Hosz  |  2012. 04. 19., 15:46

A költségvetés teljesülése, a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ), valamint a Hosz 2012. évi választmányi határozat-tervezetei szerepeltek a nyugállományú tagozat április 19-i választmánya előtt. A döntéshozó fórum ülése előtt Sörös István tagozatelnök vezetésével az időközben beérkezett segélykérelmekről határozott a tagozat elnöksége. Az ülést Czövek János elnök és Bazsik István alelnök is megtisztelte jelenlétével...

A határozatképesség megállapítása (122-96 mandátum – 78%), a döntéshozó fórum tisztségviselőinek megválasztása és a napirendi témák elfogadása után a Hosz Nyugállományú Tagozat elnökségének beszámolója hangzott el a 2011. évi költségvetésről. Sörös István az írásos beszámolóhoz füzött szóbeli kiegészítésében elmondta: nem kis munkát végeztünk el annak érdekében, hogy tagozat-, alapszervezet, sőt már csoportszinten is egyezik a bevételek és a kiadások helyzete a Hosz könyvelésével. A segélykérelmek száma már most, áprilisban minden eddigi mennyiséget meghaladnak, ezért a szociális segélyek tekintetében – amennyiben továbbra is ilyen jelentős számú igény érkezik be – 500 ezer forint átcsoportosítására teszek javaslatot.

A beszámolót a módosításra tett javaslattal együtt elfogadta a választmány.

Ezt követően a tagozat SZMSZ-ről tárgyaltak a nyugállományúak. Csak azt módosítsuk, ami mindenképpen muszáj – mondta előterjesztésének bevezetőjében a tagozatelnök. Miután élénk vita bontakozott ki a napirendi téma egyes részleteiről, a választmány tagjai elfogadták a módosított SZMSZ-t.

 

 

A tagozat megtárgyalta a Hosz április 26-27-i választmányi ülése elé kerülő anyagait is. Bazsik István alelnök miután az egyes költségvetési fejezetekre tervezett forrásokat ismertette – egyebek mellett – elmondta: a tervezett kiadások és bevételek stabilan biztosítják szakszervezetünk 2012-es költségvetését, illetve müködését.

 

 

Az egyebekben elsőként szakszervezetünk nemzetközi szövetségi kapcsolatairól, az Euromil-ben betöltött megfigyelői státuszunkról, a tagdíjfizetés felfüggesztéséről, valamint a hazai országos szakszervezeti konföderációkkal való tárgyalások tapasztalatairól is szót ejtett a tagozatelnök. Sörös István tagozatelnök az FRDÉSZ április 24-i Küldöttgyülésének előkészületeiről, a szövetség müködésének jelenlegi anomáliáiról is tájékoztatott.

 

Megtisztelte a nyugállományú tagozat választmányát jelenlétével Czövek János is. Szakszervezetünk vezetője miután az aktuális szakszervezet-politikai ügyekről tájékoztatott, arról is beszélt, hogy küszöbön áll a munkáltató és a szakszervezetek közötti kétoldalú- és kereset-megállapodás aláírása.

 

 

 

 

Miután a pártoló tagi viszonyról esett szó, a NYOK legutóbbi ülésén történtekről is tájékoztatott Sörös István. Beszélt arról a szakértői munkacsoportról is, melyet Csepeli György vezet, majd hozzátette, hogy dinamikus és jól szervezett NYOK-ra lenne szükség. Ezt követően a honlapon megjelentetni kívánt, a nyugállományú és a szolgálati járandóságos katonák számára fontos információkról, majd Csetényi László javaslatára az MH Szociálpolitikai Közalapítványhoz beérkezett segélykérelmekről informálta a megjelenteket.

Többek között arról is beszélt a kuratóriumi tag, hogy több bajtársunk egyre nehezebb körülmények között éli mindennapjait. Sokan már nem tudták fizetni CHF alapú devizahitelüket, ezért árverezésre is bocsátották lakóingatlanukat – tette hozzá Csetényi László. Az ülés végén a május elsejei közösségi rendezvények megszervezéséről is egyeztettek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.