2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kompromisszumkészség hiányában

Hosz  |  2012. 04. 24., 13:11

Ilyen kevesen még soha nem voltunk Küldöttgyűlésen – jegyezte meg találóan az egyik küldött az április 24-i FRDÉSZ Küldöttgyűlés előtt. És valóban nemcsak kevesen voltak a küldöttek, de még két táborra is szakadt az FRDÉSZ. Így megfelelő kompromisszumkészség hiányában újfent nem lehetett elfogadni az új Alapszabályt, aminek egyenes következménye volt, hogy tisztségviselőket sem tudott választani a Küldöttgyűlés. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték…  

A hagyományos protokoll, a döntéshozó fórum határozatképességének megállapítása, az ülés napirendi témáinak elfogadása előtt Czövek János Hosz elnök tájékoztatta a küldötteket az aktualitásokról, majd megválasztották a Küldöttgyülés tisztségviselőit (mandátumvizsgáló- és szavazatszámláló bizottság, levezető elnök, jelölő-bizottság, jegyzőkönyvvezető és a hitelesítők), valamint mandátumvizsgálatot is tartottak az EB tagjai.

Miután Lipták István (PVDÉSZ) levezető elnök köszöntötte a küldötteket, ismertette a szavazás rendjét, majd elmondta, hogy 19 szavazatra és 4 szervezetre van szükség a minősített többséghez, az egyszerü többséghez pedig 15 mandátum és 3 tagszervezet kell. A Küldöttgyülés napirendi témáinak elfogadása után Czövek János füzött szóbeli kiegészítést a korábban már kiküldött írásos beszámolóhoz. Felhívta a figyelmet a kintlévőségekre, a szakszervezeti szövetség tartozásaira, majd a jelenlegi pénzügyi helyzetről is szólt. A beszámolót a Küldöttgyülés 22 szavazattal, egy szervezet tartózkodásával elfogadta.

Az alapszabály-módosításról szóló napirendi téma során dr. Ese Ferenc, a HTFSZ alelnöke mondta el a tüzoltók javaslatait, konkrétan is beszélt az új elnevezésről, valamint az új szakmai feladatokról is. Az új Alapszabályra vonatkozó másik javaslatot pedig Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök ismertette. Elhangzott, hogy az FRDÉSZ nagyon komoly értékeket képviselő, jelentős taglétszámot képviselő 21 esztendős szakszervezeti szövetség. A PVDÉSZ vezetője az ,,Egyenrangú szervezetek egyenrangú szövetségi elvét” is megfogalmazva azt javasolta, hogy a jövőben ne legyen mandátumalapú a szavazás. Ezt követően a két javaslatról vitáztak a megjelent tagszervezetek.

Mindenképpen meg kell védeni az OKÉT-helyeket, minimális tagdíjat kelljen fizetni, laza, konzultatív szövetségként müködjön a szövetség, nem képviselhető a PVDÉSZ által javasolt egy szervezet, egy mandátum elv, ezért a HTFSZ javaslatát támogatjuk – mondta el a Hosz véleményét Bazsik István alelnök.

 

Patthelyzet alakult ki a szavazás után, hiszen 22 mandátum 3 szervezet, 6 mandátum 3 szervezet ellenében voksoltak a megjelentek. Ezt követően a levezető elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tekintsünk a jövőbe, az új Alapszabály érdekében minden tagszervezet tanúsítson kompromisszumkészséget.

A levezető elnök által elrendelt technikai szünetet követően – ügyrendi javaslatra – valamennyi tagszervezet képviselője arról nyilatkozott, hogy milyen vitatott kérdésekben hajlandó kompromisszumra. Miután nem sikerült egyezségre jutni a Küldöttgyülés a levezető elnök befejezettnek nyilvánította. Az új Alapszabály előkészítése a következő FRDÉSZ elnökségi ülésen folytatódik.   

Új tisztségviselők megválasztására értelemszerüen nem kerülhetett sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.