2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kompromisszumkészség hiányában

Hosz  |  2012. 04. 24., 13:11

Ilyen kevesen még soha nem voltunk Küldöttgyűlésen – jegyezte meg találóan az egyik küldött az április 24-i FRDÉSZ Küldöttgyűlés előtt. És valóban nemcsak kevesen voltak a küldöttek, de még két táborra is szakadt az FRDÉSZ. Így megfelelő kompromisszumkészség hiányában újfent nem lehetett elfogadni az új Alapszabályt, aminek egyenes következménye volt, hogy tisztségviselőket sem tudott választani a Küldöttgyűlés. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték…  

A hagyományos protokoll, a döntéshozó fórum határozatképességének megállapítása, az ülés napirendi témáinak elfogadása előtt Czövek János Hosz elnök tájékoztatta a küldötteket az aktualitásokról, majd megválasztották a Küldöttgyülés tisztségviselőit (mandátumvizsgáló- és szavazatszámláló bizottság, levezető elnök, jelölő-bizottság, jegyzőkönyvvezető és a hitelesítők), valamint mandátumvizsgálatot is tartottak az EB tagjai.

Miután Lipták István (PVDÉSZ) levezető elnök köszöntötte a küldötteket, ismertette a szavazás rendjét, majd elmondta, hogy 19 szavazatra és 4 szervezetre van szükség a minősített többséghez, az egyszerü többséghez pedig 15 mandátum és 3 tagszervezet kell. A Küldöttgyülés napirendi témáinak elfogadása után Czövek János füzött szóbeli kiegészítést a korábban már kiküldött írásos beszámolóhoz. Felhívta a figyelmet a kintlévőségekre, a szakszervezeti szövetség tartozásaira, majd a jelenlegi pénzügyi helyzetről is szólt. A beszámolót a Küldöttgyülés 22 szavazattal, egy szervezet tartózkodásával elfogadta.

Az alapszabály-módosításról szóló napirendi téma során dr. Ese Ferenc, a HTFSZ alelnöke mondta el a tüzoltók javaslatait, konkrétan is beszélt az új elnevezésről, valamint az új szakmai feladatokról is. Az új Alapszabályra vonatkozó másik javaslatot pedig Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök ismertette. Elhangzott, hogy az FRDÉSZ nagyon komoly értékeket képviselő, jelentős taglétszámot képviselő 21 esztendős szakszervezeti szövetség. A PVDÉSZ vezetője az ,,Egyenrangú szervezetek egyenrangú szövetségi elvét” is megfogalmazva azt javasolta, hogy a jövőben ne legyen mandátumalapú a szavazás. Ezt követően a két javaslatról vitáztak a megjelent tagszervezetek.

Mindenképpen meg kell védeni az OKÉT-helyeket, minimális tagdíjat kelljen fizetni, laza, konzultatív szövetségként müködjön a szövetség, nem képviselhető a PVDÉSZ által javasolt egy szervezet, egy mandátum elv, ezért a HTFSZ javaslatát támogatjuk – mondta el a Hosz véleményét Bazsik István alelnök.

 

Patthelyzet alakult ki a szavazás után, hiszen 22 mandátum 3 szervezet, 6 mandátum 3 szervezet ellenében voksoltak a megjelentek. Ezt követően a levezető elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tekintsünk a jövőbe, az új Alapszabály érdekében minden tagszervezet tanúsítson kompromisszumkészséget.

A levezető elnök által elrendelt technikai szünetet követően – ügyrendi javaslatra – valamennyi tagszervezet képviselője arról nyilatkozott, hogy milyen vitatott kérdésekben hajlandó kompromisszumra. Miután nem sikerült egyezségre jutni a Küldöttgyülés a levezető elnök befejezettnek nyilvánította. Az új Alapszabály előkészítése a következő FRDÉSZ elnökségi ülésen folytatódik.   

Új tisztségviselők megválasztására értelemszerüen nem kerülhetett sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.