2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május elseje

Hosz  |  2012. 04. 30., 14:02

Május elseje, a Munka Ünnepe alkalmából több tisztségviselőnk is megjelent a helyi rendezvényeken. Szakszervezetünk elnöke, Czövek János a budapesti Városligetben a Hodosz vezetőivel majálisozott...

Egy kis történelem: Igaz, hogy tüntetések, sztrájkok hatására, de 1847-ben a nők és a gyermekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában. Európában az 1848-as forradalmak után a munkásmozgalmi vezetőket bebörtönözték vagy emigrációba kényszerítették. A XIX. század végén az észak-amerikai ipari nagyvárosok munkásai naponta több mint 10 órát dolgoztak és csak létminimumon éltek. Elviselhető napi 8 órás munkaidőt akartak. Ennek érdekében 1884-ben egyesítette erőit a három legnagyobb amerikai munkás szervezet. Elfogadták azt a javaslatot, hogy 1886. május 1-jére általános sztrájkot hirdessenek, amennyiben az érvényben lévő munkaügyi törvényt követeléseiknek megfelelően addig nem módosítják.A módosítások elmaradtak és jól szervezett tömegtüntetések robbantak ki több nagyvárosban. Május 3-án a három munkás szervezet egyike újabb gyülést hívott össze Chicagóban, amelyen 1400 munkás vett részt. Sajnálatosan a tüntetés során keletkezett konfliktus rendőrsortüzhöz vezetett. E miatt aznap kétszáznál is több súlyos sérülés és számos haláleset történt. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé, ahol a következő határozatot fogadták el.

„Nagy nemzetközi tüntetést kell szervezni egy időpontban, oly módon, hogy a munkások egy meghatározott napon egyidejüleg valamennyi országban, minden nagyvárosban terjesszék a képviseleti szervek elé azt a követelést, hogy törvényesen csökkentsék a napi munkaidőt nyolc órára … Figyelembe véve, hogy az American Federation of Labor St. Louis-ban 1888-ban rendezett évi kongresszusán már határozatot hozott hasonló tüntetés rendezésére 1890. május elsejére, ezt a dátumot kell elfogadni a nemzetközi tüntetés időpontjaként.”

Ezen a kongresszuson részt vett a Magyarországi Általános Munkáspárt delegációja is, amely a hazai demonstráció szervezését tervezte. A korabeli Népszava becslése szerint hatvanezer ember trappolt végig a belügyminiszteri rosszallás ellenére a Kálvin tér, Kiskörút, Andrássy út, Városliget útvonalon:

„A csapatok katonás rendben érkeztek. Zárt sorban a város minden részéből, a liget határán kibontják a zászlót, magasra emelik a jelszavakat hirdető táblákat, melyekről a párizsi kongresszus három nyolcasa sötétlik: 8 óra munka, 8 óra szórakozás, 8 óra alvás.”

Ne feledjük mi történt azóta is a május elsejéken, emlékezzünk a munkásmozgalmi múltra, a bebörtönzött, kivégzett munkásmozgalmi, szakszervezeti mártírokra és nem kell csodálkozzunk, ha egyes szakszervezetek tüntettek ezen a napon. Ne feledjük hazánk sajátos múltját, hiszen elődeink csak 1945-re tudták kivívni a május elsejei munkaszüneti napot és lehetséges, hogy a közeljövőben ismét esedékessé válik rosszallásunk kifejezése, a napi 8 óra munka, a szakszervezeti és az alapvető munkavállalói jogok visszakövetelése.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.