2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május elseje

Hosz  |  2012. 04. 30., 14:02

Május elseje, a Munka Ünnepe alkalmából több tisztségviselőnk is megjelent a helyi rendezvényeken. Szakszervezetünk elnöke, Czövek János a budapesti Városligetben a Hodosz vezetőivel majálisozott...

Egy kis történelem: Igaz, hogy tüntetések, sztrájkok hatására, de 1847-ben a nők és a gyermekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában. Európában az 1848-as forradalmak után a munkásmozgalmi vezetőket bebörtönözték vagy emigrációba kényszerítették. A XIX. század végén az észak-amerikai ipari nagyvárosok munkásai naponta több mint 10 órát dolgoztak és csak létminimumon éltek. Elviselhető napi 8 órás munkaidőt akartak. Ennek érdekében 1884-ben egyesítette erőit a három legnagyobb amerikai munkás szervezet. Elfogadták azt a javaslatot, hogy 1886. május 1-jére általános sztrájkot hirdessenek, amennyiben az érvényben lévő munkaügyi törvényt követeléseiknek megfelelően addig nem módosítják.A módosítások elmaradtak és jól szervezett tömegtüntetések robbantak ki több nagyvárosban. Május 3-án a három munkás szervezet egyike újabb gyülést hívott össze Chicagóban, amelyen 1400 munkás vett részt. Sajnálatosan a tüntetés során keletkezett konfliktus rendőrsortüzhöz vezetett. E miatt aznap kétszáznál is több súlyos sérülés és számos haláleset történt. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé, ahol a következő határozatot fogadták el.

„Nagy nemzetközi tüntetést kell szervezni egy időpontban, oly módon, hogy a munkások egy meghatározott napon egyidejüleg valamennyi országban, minden nagyvárosban terjesszék a képviseleti szervek elé azt a követelést, hogy törvényesen csökkentsék a napi munkaidőt nyolc órára … Figyelembe véve, hogy az American Federation of Labor St. Louis-ban 1888-ban rendezett évi kongresszusán már határozatot hozott hasonló tüntetés rendezésére 1890. május elsejére, ezt a dátumot kell elfogadni a nemzetközi tüntetés időpontjaként.”

Ezen a kongresszuson részt vett a Magyarországi Általános Munkáspárt delegációja is, amely a hazai demonstráció szervezését tervezte. A korabeli Népszava becslése szerint hatvanezer ember trappolt végig a belügyminiszteri rosszallás ellenére a Kálvin tér, Kiskörút, Andrássy út, Városliget útvonalon:

„A csapatok katonás rendben érkeztek. Zárt sorban a város minden részéből, a liget határán kibontják a zászlót, magasra emelik a jelszavakat hirdető táblákat, melyekről a párizsi kongresszus három nyolcasa sötétlik: 8 óra munka, 8 óra szórakozás, 8 óra alvás.”

Ne feledjük mi történt azóta is a május elsejéken, emlékezzünk a munkásmozgalmi múltra, a bebörtönzött, kivégzett munkásmozgalmi, szakszervezeti mártírokra és nem kell csodálkozzunk, ha egyes szakszervezetek tüntettek ezen a napon. Ne feledjük hazánk sajátos múltját, hiszen elődeink csak 1945-re tudták kivívni a május elsejei munkaszüneti napot és lehetséges, hogy a közeljövőben ismét esedékessé válik rosszallásunk kifejezése, a napi 8 óra munka, a szakszervezeti és az alapvető munkavállalói jogok visszakövetelése.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.