2018. 02. 17. szombat
Donát
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május elseje

Hosz  |  2012. 04. 30., 14:02

Május elseje, a Munka Ünnepe alkalmából több tisztségviselőnk is megjelent a helyi rendezvényeken. Szakszervezetünk elnöke, Czövek János a budapesti Városligetben a Hodosz vezetőivel majálisozott...

Egy kis történelem: Igaz, hogy tüntetések, sztrájkok hatására, de 1847-ben a nők és a gyermekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában. Európában az 1848-as forradalmak után a munkásmozgalmi vezetőket bebörtönözték vagy emigrációba kényszerítették. A XIX. század végén az észak-amerikai ipari nagyvárosok munkásai naponta több mint 10 órát dolgoztak és csak létminimumon éltek. Elviselhető napi 8 órás munkaidőt akartak. Ennek érdekében 1884-ben egyesítette erőit a három legnagyobb amerikai munkás szervezet. Elfogadták azt a javaslatot, hogy 1886. május 1-jére általános sztrájkot hirdessenek, amennyiben az érvényben lévő munkaügyi törvényt követeléseiknek megfelelően addig nem módosítják.A módosítások elmaradtak és jól szervezett tömegtüntetések robbantak ki több nagyvárosban. Május 3-án a három munkás szervezet egyike újabb gyülést hívott össze Chicagóban, amelyen 1400 munkás vett részt. Sajnálatosan a tüntetés során keletkezett konfliktus rendőrsortüzhöz vezetett. E miatt aznap kétszáznál is több súlyos sérülés és számos haláleset történt. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé, ahol a következő határozatot fogadták el.

„Nagy nemzetközi tüntetést kell szervezni egy időpontban, oly módon, hogy a munkások egy meghatározott napon egyidejüleg valamennyi országban, minden nagyvárosban terjesszék a képviseleti szervek elé azt a követelést, hogy törvényesen csökkentsék a napi munkaidőt nyolc órára … Figyelembe véve, hogy az American Federation of Labor St. Louis-ban 1888-ban rendezett évi kongresszusán már határozatot hozott hasonló tüntetés rendezésére 1890. május elsejére, ezt a dátumot kell elfogadni a nemzetközi tüntetés időpontjaként.”

Ezen a kongresszuson részt vett a Magyarországi Általános Munkáspárt delegációja is, amely a hazai demonstráció szervezését tervezte. A korabeli Népszava becslése szerint hatvanezer ember trappolt végig a belügyminiszteri rosszallás ellenére a Kálvin tér, Kiskörút, Andrássy út, Városliget útvonalon:

„A csapatok katonás rendben érkeztek. Zárt sorban a város minden részéből, a liget határán kibontják a zászlót, magasra emelik a jelszavakat hirdető táblákat, melyekről a párizsi kongresszus három nyolcasa sötétlik: 8 óra munka, 8 óra szórakozás, 8 óra alvás.”

Ne feledjük mi történt azóta is a május elsejéken, emlékezzünk a munkásmozgalmi múltra, a bebörtönzött, kivégzett munkásmozgalmi, szakszervezeti mártírokra és nem kell csodálkozzunk, ha egyes szakszervezetek tüntettek ezen a napon. Ne feledjük hazánk sajátos múltját, hiszen elődeink csak 1945-re tudták kivívni a május elsejei munkaszüneti napot és lehetséges, hogy a közeljövőben ismét esedékessé válik rosszallásunk kifejezése, a napi 8 óra munka, a szakszervezeti és az alapvető munkavállalói jogok visszakövetelése.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.