2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az új Hjt. és a nyári szakszervezeti rendezvények

Hosz  |  2012. 05. 08., 11:24

Annak érdekében, hogy valamennyi hivatásos és szerződéses katona számára elfogadható új Hjt. szülessen, szükséges, hogy minél többen megfogalmazzák véleményüket - hangzott el május 8-i elnökségi ülésünkön. A döntéshozó fórum foglalkozott az Egység 2002 Kft. aktuális gazdasági helyzetével, valamint a közelgő nyári szakszervezeti rendezvények megszervezésével  is. A munkát Czövek János elnök vezette...

Az elnökségi tagok, titkárok, szekcióvezetők és a meghívottak köszöntése után a napirendi témákat fogadták el, majd a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Czövek János elnök elmondta: a másfél hete megrendezett választmányi ülés óta eltelt időszak történéseit főleg a tagszervezési kampány és a jól sikerült  családi napok jellemezték.

Az elnök külön is megemlítette az új Hjt. tervezetét, az idei átpolitizált majálist, de beszélt a kaposvári családi nap sikeréről, a hódmezővásárhelyi érdekvédelmi tájékoztatóról, valamint az egyre aktívabb kerékpáros túrákról is.

Ezt követően Szendrei Zoltán és Bazsik István alelnökök egészítették ki személyes tapasztalataikkal az elhangzottakat. Szó esett a tagszervezési kampány egyes helyszínein tapasztalt gondokról, a szerződéses és hivatásos állomány megoldandó problémáiról, valamint a csapatoknál érzékelt pesszimista hangulatról is.

A szakszervezetpolitikai aktualitásokra, költségvetési nehézségekre rátérve Sörös István elnökségi tag hangsúlyozta: Ettől a tárcától többet már nem lehet elvenni, ide csak adni szabad és kell is.   

Jogsegélyszolgálatunk vezetője, dr. Szőcs Ferenc a vidéki ügyvédek munkájáról tájékoztatott, majd azt javasolta, hogy az alapszervezetek döntése alapján gondoljuk át, hogyan foglalkoztatjuk a jövőben a helyi jogászokat, ügyvédeket.

Szendrei Zoltán az Állatkert főigazgatójával történt megbeszéléséről visszaérkezve arról tájékoztatott, hogy Dr. Persányi István és munkatársai kidolgoznak egy nagyon kedvezményes akciós csomagot a Honvédszakszervezet tagsága számára. Az Állatkert munkatársai nagyon nyitottak, várják a Hosz tagokat és családtagjaikat - tette hozzá az alelnök.

Az egyes választmányi határozatok végrehajtásáról szóló napirendi témánál Czövek János elmondta, hogy az FRDÉSZ tagszervezeteit levélben tájékoztatta a szövetségből történő kilépésünkről.

Szendrei Zoltán alelnök pedig arról tájékoztatott, hogy az Euromil elnökségét levélben informálta a választmány döntéséről, a megfigyelői státuszról és a tagdíjfizetési kötelezettség felfüggesztéséről.  

A nyári Aquaparkos rendezvények megszervezéséről Bazsik István alelnök elmondta: az idei ceglédi és tatabányai családi napokat július 7-én rendezzük meg.

Ferenczi-Hevér Mónika, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője pedig a szervezési részletekről tájékoztatott.  

Ezt követően szakszervezetünk által delegált kuratóriumi tag, Csetényi László által átadott tájékoztatót osztotta meg a megjelentekkel az elnök. A HM Szociálpolitikai Közalapítvány segélyezési tevékenységéről elhangzott: 2011-ben közel 40 millió forint összegben osztott ki segélyeket az Alapítvány. 

 Ezt követően Szendrei Zoltán alelnök a korábban már elfogadott szakszervezeti segélyezési ars poeticára hívta fel az elnökség figyelmét. A témával összefüggésben döntéshozó fórumunk azt kérte, hogy a rászorulók, a gyermeküket egyedül nevelők, illetve a 3 vagy több gyermeket nevelő családok a tisztségviselőinken keresztül forduljanak az Alapítványhoz.

A már hosszú hagyományoknak örvendő Egység Kupa kispályás labdarúgó-torna idei megrendezéséről Bazsik István tájékoztatott. Az alelnök azt kérte, hogy valamely alapszervezet ajánlja fel segítségét, és rendezze meg, biztosítson helyszínt a várhatóan szeptember-októberben megrendezendő rangos sportesemény számára.

 

Az egyebek napirendi téma során először az Egység 2002 Kft aktuális helyzetéről tájékoztatott az ügyvezető asszony. Ferenczi-Hevér Mónika elsőként a gyömrői tónál megrendezendő szakszervezeti horgászverseny előkészületeiről adott információkat. A cég gazdasági helyzetét összefoglaló ügyvezető elmondta: nincs könnyü helyzetben a Kft., a bevételek egyre csekélyebbek, már a Vodafone-telefonszámlák okozta kintlévőségekből adódó behajtásból származó források is lecsökkentek. Sajnos kiadásainkon eddig nem tudtunk faragni, így a bevételeink sem egalizálhatják havi kiadásainkat.

A Honvédszakszervezet tagsága érdekében tevékenykedő Kft. minimális költségvetéssel dolgozik. Mivel azonban továbbra is az a célunk, az a jól felfogott érdekünk, hogy ezt követően is müködtessük a szolgáltatásainkat, ezért a költségeinket még inkább minimalizálni szükséges - foglalta össze az elhangzottakat Bazsik István alelnök.  

A legdrágább az üres üdülő, ezért az üdülőink kihasználtságának javítása érdekében célszerü lenne a helyi lapokban, illetve utazási irodákon keresztül hirdetni az üres férőhelyeket - javasolta Bácskai István.

Az új Hjt.-vel kapcsolatban Czövek János elnök azt kérte, hogy május 22-ig kell juttassák el az elnökségi tagok a véleményeket a jogsegélyszolgálat vezetőjének. Annak érdekében, hogy a teljes katona állomány számára elfogadható új Hjt. szülessen a képviseletek vezetőin keresztül azt kérte az elnök a tagságtól, hogy folyamatosan alakítsák ki és fogalmazzák meg álláspontjukat.

Az elnökség további aktuális - katonákat érintő - kérdésekről, így többek között a Honvéd Nyugdíjpénztár küldöttgyülésének feladatairól, valamint a szolgálat után járó pihenőnapok kiadásának anomáliáiról is egyeztetett.

Az elnökség június 5-én tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.