2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az új Hjt. és a nyári szakszervezeti rendezvények

Hosz  |  2012. 05. 08., 11:24

Annak érdekében, hogy valamennyi hivatásos és szerződéses katona számára elfogadható új Hjt. szülessen, szükséges, hogy minél többen megfogalmazzák véleményüket - hangzott el május 8-i elnökségi ülésünkön. A döntéshozó fórum foglalkozott az Egység 2002 Kft. aktuális gazdasági helyzetével, valamint a közelgő nyári szakszervezeti rendezvények megszervezésével  is. A munkát Czövek János elnök vezette...

Az elnökségi tagok, titkárok, szekcióvezetők és a meghívottak köszöntése után a napirendi témákat fogadták el, majd a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Czövek János elnök elmondta: a másfél hete megrendezett választmányi ülés óta eltelt időszak történéseit főleg a tagszervezési kampány és a jól sikerült  családi napok jellemezték.

Az elnök külön is megemlítette az új Hjt. tervezetét, az idei átpolitizált majálist, de beszélt a kaposvári családi nap sikeréről, a hódmezővásárhelyi érdekvédelmi tájékoztatóról, valamint az egyre aktívabb kerékpáros túrákról is.

Ezt követően Szendrei Zoltán és Bazsik István alelnökök egészítették ki személyes tapasztalataikkal az elhangzottakat. Szó esett a tagszervezési kampány egyes helyszínein tapasztalt gondokról, a szerződéses és hivatásos állomány megoldandó problémáiról, valamint a csapatoknál érzékelt pesszimista hangulatról is.

A szakszervezetpolitikai aktualitásokra, költségvetési nehézségekre rátérve Sörös István elnökségi tag hangsúlyozta: Ettől a tárcától többet már nem lehet elvenni, ide csak adni szabad és kell is.   

Jogsegélyszolgálatunk vezetője, dr. Szőcs Ferenc a vidéki ügyvédek munkájáról tájékoztatott, majd azt javasolta, hogy az alapszervezetek döntése alapján gondoljuk át, hogyan foglalkoztatjuk a jövőben a helyi jogászokat, ügyvédeket.

Szendrei Zoltán az Állatkert főigazgatójával történt megbeszéléséről visszaérkezve arról tájékoztatott, hogy Dr. Persányi István és munkatársai kidolgoznak egy nagyon kedvezményes akciós csomagot a Honvédszakszervezet tagsága számára. Az Állatkert munkatársai nagyon nyitottak, várják a Hosz tagokat és családtagjaikat - tette hozzá az alelnök.

Az egyes választmányi határozatok végrehajtásáról szóló napirendi témánál Czövek János elmondta, hogy az FRDÉSZ tagszervezeteit levélben tájékoztatta a szövetségből történő kilépésünkről.

Szendrei Zoltán alelnök pedig arról tájékoztatott, hogy az Euromil elnökségét levélben informálta a választmány döntéséről, a megfigyelői státuszról és a tagdíjfizetési kötelezettség felfüggesztéséről.  

A nyári Aquaparkos rendezvények megszervezéséről Bazsik István alelnök elmondta: az idei ceglédi és tatabányai családi napokat július 7-én rendezzük meg.

Ferenczi-Hevér Mónika, az Egység 2002 Kft. ügyvezetője pedig a szervezési részletekről tájékoztatott.  

Ezt követően szakszervezetünk által delegált kuratóriumi tag, Csetényi László által átadott tájékoztatót osztotta meg a megjelentekkel az elnök. A HM Szociálpolitikai Közalapítvány segélyezési tevékenységéről elhangzott: 2011-ben közel 40 millió forint összegben osztott ki segélyeket az Alapítvány. 

 Ezt követően Szendrei Zoltán alelnök a korábban már elfogadott szakszervezeti segélyezési ars poeticára hívta fel az elnökség figyelmét. A témával összefüggésben döntéshozó fórumunk azt kérte, hogy a rászorulók, a gyermeküket egyedül nevelők, illetve a 3 vagy több gyermeket nevelő családok a tisztségviselőinken keresztül forduljanak az Alapítványhoz.

A már hosszú hagyományoknak örvendő Egység Kupa kispályás labdarúgó-torna idei megrendezéséről Bazsik István tájékoztatott. Az alelnök azt kérte, hogy valamely alapszervezet ajánlja fel segítségét, és rendezze meg, biztosítson helyszínt a várhatóan szeptember-októberben megrendezendő rangos sportesemény számára.

 

Az egyebek napirendi téma során először az Egység 2002 Kft aktuális helyzetéről tájékoztatott az ügyvezető asszony. Ferenczi-Hevér Mónika elsőként a gyömrői tónál megrendezendő szakszervezeti horgászverseny előkészületeiről adott információkat. A cég gazdasági helyzetét összefoglaló ügyvezető elmondta: nincs könnyü helyzetben a Kft., a bevételek egyre csekélyebbek, már a Vodafone-telefonszámlák okozta kintlévőségekből adódó behajtásból származó források is lecsökkentek. Sajnos kiadásainkon eddig nem tudtunk faragni, így a bevételeink sem egalizálhatják havi kiadásainkat.

A Honvédszakszervezet tagsága érdekében tevékenykedő Kft. minimális költségvetéssel dolgozik. Mivel azonban továbbra is az a célunk, az a jól felfogott érdekünk, hogy ezt követően is müködtessük a szolgáltatásainkat, ezért a költségeinket még inkább minimalizálni szükséges - foglalta össze az elhangzottakat Bazsik István alelnök.  

A legdrágább az üres üdülő, ezért az üdülőink kihasználtságának javítása érdekében célszerü lenne a helyi lapokban, illetve utazási irodákon keresztül hirdetni az üres férőhelyeket - javasolta Bácskai István.

Az új Hjt.-vel kapcsolatban Czövek János elnök azt kérte, hogy május 22-ig kell juttassák el az elnökségi tagok a véleményeket a jogsegélyszolgálat vezetőjének. Annak érdekében, hogy a teljes katona állomány számára elfogadható új Hjt. szülessen a képviseletek vezetőin keresztül azt kérte az elnök a tagságtól, hogy folyamatosan alakítsák ki és fogalmazzák meg álláspontjukat.

Az elnökség további aktuális - katonákat érintő - kérdésekről, így többek között a Honvéd Nyugdíjpénztár küldöttgyülésének feladatairól, valamint a szolgálat után járó pihenőnapok kiadásának anomáliáiról is egyeztetett.

Az elnökség június 5-én tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.