2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HONVÉDEK a Hősök terén és a Városligetben

Hosz  |  2012. 05. 19., 17:12

A Helyőrségi Tavaszi Szemlén - május 18-án - az MH Támogató Dandár, a Honvéd Vezérkar közvetlen alárendelt szervezetei, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Budapesten diszlokáló alárendelt alakulatai, valamint az MH Ludovika Zászlóalj közel hétszáz katonája vett részt, és persze ott voltunk mi is. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte...

A Hősök terén Hende Csaba honvédelmi miniszter a megjelenteket köszöntve azokról a katonákról beszélt, „akik ebben a városban − a nemzet fővárosában − és ezért a városért szolgálnak”. Mindez azért is fontos, mert a Magyar Honvédség tagjai így kerülnek közel a civilekhez, a polgárokhoz, akikért mindennapi munkájukat végzik.

A cél is ez: a honvédelmi miniszter ugyanis szeretné, ha a mindennapokban több honvédet láthatnánk, „honvédeket, akik a haza szabadságáért és a nemzet jogainak védelmében élik le napjaikat. Honvédeket, akik tudják a kötelességüket, elég elkötelezettek és elég képzettek ahhoz, hogy el is tudják azt látni. Honvédeket, akik, ha kell, vállalják a veszélyt, ha kell, dolgoznak pontosan és megbízhatóan. Honvédeket, akikre minden körülmények között számíthatunk, akik a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy mindenféle fenyegetésre, biztonsági kihívásra az első pillanatban megadják a megfelelő válaszokat.”

A köszöntőt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere kötött szalagot az MH Támogató Dandár csapatzászlójára, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka helyezett el koszorút a Hősök Emlékkövénél.

A rendezvény végén a résztvevő katonák és szakszervezetünk vezető tisztségviselői az Olof Palme sétányon a városligeti Napozórétre vonultak, ahol a Honvéd Vezérkar főnökének rövid beszéde után a Honvéd Együttes müsora, illetve a Különleges Díszelgő Csoport és a Központi Zenekar bemutatója következett.

Az érdeklődők a délután folyamán bepillantást nyerhettek az MH Támogató Dandár tevékenységébe és mindennapjaiba: láthattak VSAT antennát és R-142 rádióállomást, T-72 harckocsit és D-20 tarackot, hadi targoncát és kézi lőfegyvereket, tüzszerészrobotot és sugárzásvizsgálót, illetve akár egy repülőgép-szimulátort is kipróbálhattak.

A Budapesti Helyőrség-parancsnokság az egyedüli olyan szervezet a Magyar Honvédségben, amelyet annak megalakításával egy időben szerveztek meg, s azóta is lényegében azonos feladatokat ellátva müködik. A Magyar Királyi Honvédség Budapesten elhelyezett katonai alakulatai korábban a kiképzési időszakok megkezdése előtt menetben vonultak végig az Andrássy úton a Városligetbe. Ezt a szokást eleveníti fel a Helyőrségi Tavaszi Szemle. A rendezvény fő célja annak bemutatása, hogy Budapest ma is jelentős katonai jelenléttel rendelkezik, a Magyar Honvédség katonái magas szintü szakmai ismereteikkel készek a Haza védelmére, jelenlétük színesíti fővárosunk mindennapi életét, de szükség esetén Budapest lakosságának is segítséget tudnak nyújtani.

Aki pedig lemaradt volna, ne csüggedjen: a Támogató Dandár legközelebb ősszel tart majd hasonló bemutatót a Hősök terén!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.