2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HONVÉDEK a Hősök terén és a Városligetben

Hosz  |  2012. 05. 19., 17:12

A Helyőrségi Tavaszi Szemlén - május 18-án - az MH Támogató Dandár, a Honvéd Vezérkar közvetlen alárendelt szervezetei, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Budapesten diszlokáló alárendelt alakulatai, valamint az MH Ludovika Zászlóalj közel hétszáz katonája vett részt, és persze ott voltunk mi is. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte...

A Hősök terén Hende Csaba honvédelmi miniszter a megjelenteket köszöntve azokról a katonákról beszélt, „akik ebben a városban − a nemzet fővárosában − és ezért a városért szolgálnak”. Mindez azért is fontos, mert a Magyar Honvédség tagjai így kerülnek közel a civilekhez, a polgárokhoz, akikért mindennapi munkájukat végzik.

A cél is ez: a honvédelmi miniszter ugyanis szeretné, ha a mindennapokban több honvédet láthatnánk, „honvédeket, akik a haza szabadságáért és a nemzet jogainak védelmében élik le napjaikat. Honvédeket, akik tudják a kötelességüket, elég elkötelezettek és elég képzettek ahhoz, hogy el is tudják azt látni. Honvédeket, akik, ha kell, vállalják a veszélyt, ha kell, dolgoznak pontosan és megbízhatóan. Honvédeket, akikre minden körülmények között számíthatunk, akik a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy mindenféle fenyegetésre, biztonsági kihívásra az első pillanatban megadják a megfelelő válaszokat.”

A köszöntőt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere kötött szalagot az MH Támogató Dandár csapatzászlójára, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka helyezett el koszorút a Hősök Emlékkövénél.

A rendezvény végén a résztvevő katonák és szakszervezetünk vezető tisztségviselői az Olof Palme sétányon a városligeti Napozórétre vonultak, ahol a Honvéd Vezérkar főnökének rövid beszéde után a Honvéd Együttes müsora, illetve a Különleges Díszelgő Csoport és a Központi Zenekar bemutatója következett.

Az érdeklődők a délután folyamán bepillantást nyerhettek az MH Támogató Dandár tevékenységébe és mindennapjaiba: láthattak VSAT antennát és R-142 rádióállomást, T-72 harckocsit és D-20 tarackot, hadi targoncát és kézi lőfegyvereket, tüzszerészrobotot és sugárzásvizsgálót, illetve akár egy repülőgép-szimulátort is kipróbálhattak.

A Budapesti Helyőrség-parancsnokság az egyedüli olyan szervezet a Magyar Honvédségben, amelyet annak megalakításával egy időben szerveztek meg, s azóta is lényegében azonos feladatokat ellátva müködik. A Magyar Királyi Honvédség Budapesten elhelyezett katonai alakulatai korábban a kiképzési időszakok megkezdése előtt menetben vonultak végig az Andrássy úton a Városligetbe. Ezt a szokást eleveníti fel a Helyőrségi Tavaszi Szemle. A rendezvény fő célja annak bemutatása, hogy Budapest ma is jelentős katonai jelenléttel rendelkezik, a Magyar Honvédség katonái magas szintü szakmai ismereteikkel készek a Haza védelmére, jelenlétük színesíti fővárosunk mindennapi életét, de szükség esetén Budapest lakosságának is segítséget tudnak nyújtani.

Aki pedig lemaradt volna, ne csüggedjen: a Támogató Dandár legközelebb ősszel tart majd hasonló bemutatót a Hősök terén!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.