2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HONVÉDEK a Hősök terén és a Városligetben

Hosz  |  2012. 05. 19., 17:12

A Helyőrségi Tavaszi Szemlén - május 18-án - az MH Támogató Dandár, a Honvéd Vezérkar közvetlen alárendelt szervezetei, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Budapesten diszlokáló alárendelt alakulatai, valamint az MH Ludovika Zászlóalj közel hétszáz katonája vett részt, és persze ott voltunk mi is. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte...

A Hősök terén Hende Csaba honvédelmi miniszter a megjelenteket köszöntve azokról a katonákról beszélt, „akik ebben a városban − a nemzet fővárosában − és ezért a városért szolgálnak”. Mindez azért is fontos, mert a Magyar Honvédség tagjai így kerülnek közel a civilekhez, a polgárokhoz, akikért mindennapi munkájukat végzik.

A cél is ez: a honvédelmi miniszter ugyanis szeretné, ha a mindennapokban több honvédet láthatnánk, „honvédeket, akik a haza szabadságáért és a nemzet jogainak védelmében élik le napjaikat. Honvédeket, akik tudják a kötelességüket, elég elkötelezettek és elég képzettek ahhoz, hogy el is tudják azt látni. Honvédeket, akik, ha kell, vállalják a veszélyt, ha kell, dolgoznak pontosan és megbízhatóan. Honvédeket, akikre minden körülmények között számíthatunk, akik a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy mindenféle fenyegetésre, biztonsági kihívásra az első pillanatban megadják a megfelelő válaszokat.”

A köszöntőt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere kötött szalagot az MH Támogató Dandár csapatzászlójára, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka helyezett el koszorút a Hősök Emlékkövénél.

A rendezvény végén a résztvevő katonák és szakszervezetünk vezető tisztségviselői az Olof Palme sétányon a városligeti Napozórétre vonultak, ahol a Honvéd Vezérkar főnökének rövid beszéde után a Honvéd Együttes müsora, illetve a Különleges Díszelgő Csoport és a Központi Zenekar bemutatója következett.

Az érdeklődők a délután folyamán bepillantást nyerhettek az MH Támogató Dandár tevékenységébe és mindennapjaiba: láthattak VSAT antennát és R-142 rádióállomást, T-72 harckocsit és D-20 tarackot, hadi targoncát és kézi lőfegyvereket, tüzszerészrobotot és sugárzásvizsgálót, illetve akár egy repülőgép-szimulátort is kipróbálhattak.

A Budapesti Helyőrség-parancsnokság az egyedüli olyan szervezet a Magyar Honvédségben, amelyet annak megalakításával egy időben szerveztek meg, s azóta is lényegében azonos feladatokat ellátva müködik. A Magyar Királyi Honvédség Budapesten elhelyezett katonai alakulatai korábban a kiképzési időszakok megkezdése előtt menetben vonultak végig az Andrássy úton a Városligetbe. Ezt a szokást eleveníti fel a Helyőrségi Tavaszi Szemle. A rendezvény fő célja annak bemutatása, hogy Budapest ma is jelentős katonai jelenléttel rendelkezik, a Magyar Honvédség katonái magas szintü szakmai ismereteikkel készek a Haza védelmére, jelenlétük színesíti fővárosunk mindennapi életét, de szükség esetén Budapest lakosságának is segítséget tudnak nyújtani.

Aki pedig lemaradt volna, ne csüggedjen: a Támogató Dandár legközelebb ősszel tart majd hasonló bemutatót a Hősök terén!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.