2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HONVÉDEK a Hősök terén és a Városligetben

Hosz  |  2012. 05. 19., 17:12

A Helyőrségi Tavaszi Szemlén - május 18-án - az MH Támogató Dandár, a Honvéd Vezérkar közvetlen alárendelt szervezetei, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Budapesten diszlokáló alárendelt alakulatai, valamint az MH Ludovika Zászlóalj közel hétszáz katonája vett részt, és persze ott voltunk mi is. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte...

A Hősök terén Hende Csaba honvédelmi miniszter a megjelenteket köszöntve azokról a katonákról beszélt, „akik ebben a városban − a nemzet fővárosában − és ezért a városért szolgálnak”. Mindez azért is fontos, mert a Magyar Honvédség tagjai így kerülnek közel a civilekhez, a polgárokhoz, akikért mindennapi munkájukat végzik.

A cél is ez: a honvédelmi miniszter ugyanis szeretné, ha a mindennapokban több honvédet láthatnánk, „honvédeket, akik a haza szabadságáért és a nemzet jogainak védelmében élik le napjaikat. Honvédeket, akik tudják a kötelességüket, elég elkötelezettek és elég képzettek ahhoz, hogy el is tudják azt látni. Honvédeket, akik, ha kell, vállalják a veszélyt, ha kell, dolgoznak pontosan és megbízhatóan. Honvédeket, akikre minden körülmények között számíthatunk, akik a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy mindenféle fenyegetésre, biztonsági kihívásra az első pillanatban megadják a megfelelő válaszokat.”

A köszöntőt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere kötött szalagot az MH Támogató Dandár csapatzászlójára, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka helyezett el koszorút a Hősök Emlékkövénél.

A rendezvény végén a résztvevő katonák és szakszervezetünk vezető tisztségviselői az Olof Palme sétányon a városligeti Napozórétre vonultak, ahol a Honvéd Vezérkar főnökének rövid beszéde után a Honvéd Együttes müsora, illetve a Különleges Díszelgő Csoport és a Központi Zenekar bemutatója következett.

Az érdeklődők a délután folyamán bepillantást nyerhettek az MH Támogató Dandár tevékenységébe és mindennapjaiba: láthattak VSAT antennát és R-142 rádióállomást, T-72 harckocsit és D-20 tarackot, hadi targoncát és kézi lőfegyvereket, tüzszerészrobotot és sugárzásvizsgálót, illetve akár egy repülőgép-szimulátort is kipróbálhattak.

A Budapesti Helyőrség-parancsnokság az egyedüli olyan szervezet a Magyar Honvédségben, amelyet annak megalakításával egy időben szerveztek meg, s azóta is lényegében azonos feladatokat ellátva müködik. A Magyar Királyi Honvédség Budapesten elhelyezett katonai alakulatai korábban a kiképzési időszakok megkezdése előtt menetben vonultak végig az Andrássy úton a Városligetbe. Ezt a szokást eleveníti fel a Helyőrségi Tavaszi Szemle. A rendezvény fő célja annak bemutatása, hogy Budapest ma is jelentős katonai jelenléttel rendelkezik, a Magyar Honvédség katonái magas szintü szakmai ismereteikkel készek a Haza védelmére, jelenlétük színesíti fővárosunk mindennapi életét, de szükség esetén Budapest lakosságának is segítséget tudnak nyújtani.

Aki pedig lemaradt volna, ne csüggedjen: a Támogató Dandár legközelebb ősszel tart majd hasonló bemutatót a Hősök terén!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.