2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az új Hjt. és a nyári rendezvények lebonyolítása

Hosz  |  2012. 07. 03., 14:28

Az új Hjt. kodifikációja során további egyeztetések szükségesek ahhoz, hogy a Hosz álláspontja markánsabban jelenjen meg - hangzott el szakszervezetünk elnökségének július 3-i ülésén. Az ülésen, melyet Czövek János elnök vezetett, szó esett saját szakszervezeti szolgáltatásainkról, nyári szabadidős rendezvényeinkről, valamint a Liga Szakszervezetek által ajánlott együttműködésről is...

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János elnök szedte csokorba az elmúlt időszak legfontosabb történéseit. Póda Jenő ügyvezető igazgatóval való találkozója kapcsán az elnök beszélt a Honvéd Nyugdíjpénztár és a Honvédszakszervezet aktuális kapcsolatáról, majd az elnökségi tagok és a meghívott vendégek is elmondhatták véleményüket. Miután az elnökség felhatalmazta az elnököt, hogy a közeljövőben aláírhassa a Hosz és a Nyugdíjpénztár közötti megújított együttmüködési megállapodást, a vidéki állománygyüléseken történő részvételünk tapasztalatait osztotta meg Czövek János a jelenlévőkkel.

Ezt követően a szervezeti élettel és a szolgáltatásokkal kapcsolatos információk kerültek fókuszba. Szendrei Zoltán alelnök a CBA és a Hosz közötti egyeztetésről, míg az elnök a szakszervezet és a Vodafone Zrt., valamint a szakszervezet és az Egység 2002 Kft. közötti kapcsolatrendszerről, illetve a Kft. új ügyvezetőjének eddigi munkájáról tájékoztatott. Az elnök informálta még az elnökséget a CIG Pannónia és a Hosz közötti kontraktusról, és a Signal biztosítóval együttmüködésről is.

Czövek János az OKÉT legutóbbi oldalegyeztetésén, valamint plenáris ülésén történtekről, majd az új Hjt.-vel kapcsolatos HM-Hosz közötti folyamatos egyeztetésekről is beszélt. Ekkor mondta el Bácskai István, a légierő képviselet vezetője, hogy az lenne az igazi elismerése a Hosz munkájának, ha a HM partnerként, minél több véleményünket befogadná.

Szakszervezetünk elnöke és alelnöke a különböző sport- és szabadidős rendezvények eredményeiről is tájékoztatta az elnökségi tagokat. Ezt követően pedig dr. Szőcs Ferenc jogsegély-szolgálatvezető adott információkat a Szabó Csaba kontra Honvédszakszervezet peres ügyről is.

Az aktuális tájékoztató végén az elnökség megtárgyalta a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel fennálló jelenlegi kapcsolatainkat, majd arról döntött, hogy fejleszteni, szélesíteni kell az együttmüködést. Az elnökség támogatta azt a javaslatot, miszerint a Hosz vezetése kezdjen egyeztető kétoldalú tárgyalásokat a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel.   

Ezt követően a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga Szakszervezetek) kezdeményezésére dr. Mészáros Melinda tartott szakmai tájékoztatót a különböző szakszervezeti és konföderációs szolgáltatásokról. A Liga felajánlotta a Hosz számára azt a szorosabb együttmüködést, mellyel az országos és nemzetközi érdekegyeztető fórumokon (OKÉT, ETUC, stb.) is megjelenhetne, illetve helyet kapna a katonák reprezentatív érdekképviselete. A Liga Szakszervezetek által biztosított szolgáltatásokról és a jogpont+ által nyújtható jogi segítségnyújtási lehetőségről is informálta dr. Mészáros Melinda a megjelenteket. A tájékoztató után az elnökségi tagok tették fel a Liga és a Hosz közötti lehetséges együttmüködési megállapodás részleteire vonatkozó kérdéseiket, végül pedig az elnökség külön is megbeszélést folytatott a témáról. A tagság álláspontjának megismerése után az egyeztetések a konföderációkkal tovább folytatódnak.   

Ezt követően az előző ülések és a választmányi ülés jegyzőkönyveit fogadták el az elnökség tagjai.

Az Aquaparki rendezvények (Tatabánya, Cegléd) és a várpalotai alapszervezet által szervezett horgászverseny szervezési és lebonyolítási előkészületeiről Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatott.   

Az egyebek során a Honvédszakszervezet gépjármüveinek kilométer-felhasználási adatairól, Bense Bernadett pártoló tagsági felvételéről, valamint a Nemzeti Ünnepeinkre történő HM elismerésekre való felterjesztésekről is szó esett. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy Oláh József lemondott szakszervezeti tisztségeiről, így az alapszervezeti vezetői posztjáról és az EB tagságáról is. Az új EB tag Nagy Zoltán eddigi póttag lett. Ezt követően Szendrei alelnök az Euromil elnökétől érkezett válaszlevél tartalmáról informálta az elnökségi tagokat.

Sörös István tagozatelnök pedig a HKNYP és a Hosz közötti együttmüködési megállapodásról adott rövid tájékoztatást. E sorok írója pedig az Egység újság e havi, valamint az üdülési leporelló megjelenéséről tájékoztatta az elnökséget.    

Az elnökség legközelebb szeptember 4-én ülésezik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.