2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A V4-es országok katona-érdekképviseleti vezetőinek találkozója Szlovákiában

Hosz  |  2012. 08. 28., 08:36

Augusztus 24-26 között rendezték meg a V4-es országok katona-érdekképviseleti vezetőinek találkozóját, valamint a 17. nemzetközi Kriván hegymászó túrát Szlovákiában, melyre a Honvédszakszervezet (Hosz) delegátusát Czövek János elnököt, Lippai Csaba érdekvédelmi szakértőt és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező munkatársat is meghívta a Szlovák Katonai Szövetség (ZVAZ). A résztvevők tárgyalásokat folytattak az október 8-11 között Prágában megrendezendő Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei 14. Konferenciájának napirendjéről, az egyes országokban meglévő aktuális szervezeti kérdésekről, valamint az Európai Katonai Érdekvédelmi Szövetséggel (EUROMIL) folytatott együttműködés kérdéseiről is…

A visegrádi országok (Csehország, Magyarország Lengyelország, Szlovákia,) katonai érdekképviseleti szervezeteinek képviselői az augusztus 24-i ünnepélyes megnyitót követően több órás megbeszélést folytattak aktuális érdekképviseleti kérdésekről. Hangsúlyozták, hogy a V4-es katonai érdekvédelmi szervezetek közötti együttmüködés fő színtere az évente megrendezendő konferencia, melynek soros helyszíne Prága, időpontja pedig október 8-11 lesz.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a prágai konferencia egyik fő témája az egyes országok katonai érdekképviseleti szervezetei helyzetének bemutatása, valamint a tagság érdekében végzett munka konkrét ismertetése lesz. A másik fő téma pedig az EUROMIL kongresszusa előtt megvitatni a visegrádi négyek álláspontját az európai szervezettel folytatott együttmüködés gyakorlatáról, annak eredményességéről és a különböző szintü irányító testületekben megvalósítható közös képviseletről. A felek megállapodtak abban, hogy a V4-es együttmüködést tovább erősítik az információcsere gyakoriságának fokozásával, valamint az egyes rendezvényekre történő meghívással és bővítik a meghívott országok körét is. Így a következő konferenciára már meghívást kap az ukrán és a szlovén katonai érdekképviseleti szervezet is.

A következő nap délelőttjén a 17. nemzetközi Kriván hegymászó túra hivatalos programja a Csorba tónál (1300 m) lévő Szlovák Nemzeti Felkelés emlékmüvének megkoszorúzásával vette kezdetét, ahol a Honvédszakszervezet képviselői is elhelyezték a megemlékezés virágait. A Magas-Tátra nyugati szegletének jellemző impozáns csúcsa a Kriván (2494 m), amely a Magas-Tátra főgerincéből a Csubrinánál (Èubrina) kiágazó szárnyvonulat utolsó kiemelkedése.

A hegycsúcs a szlávság és a szlovákok szabadságának jelképe, megmászását pedig több évtizede minden évben a Szlovák Nemzeti Felkelés Kriván környéki hőseinek szentelik. A közel kilenc órás hegyi túra alatt a résztvevők számára nemcsak az 1200 m-es szintkülönbség jelentett komoly kihívást, hanem a több mint 20 km-es távolság is. A túra nagyon kedvező, száraz napos 23-25 ºC-os időben zajlott, mely ideális körülményt jelentett a nehéz fizikai próbához.

Az esemény elismertségét jelzi, hogy többek között a túrát teljesítette a Szlovák vezérkari főnök kiképzési helyettese, a katolikus tábori püspök, valamint a cseh védelmi minisztérium államtitkára is. Az eseményen kötetlen beszélgetésekre is volt lehetősége a Hosz képviselőinek.

Így baráti eszmecserét folytattak több szlovák hivatásos és nyugállományú katonával is. Az informális beszélgetésekről összefoglalóan az állapítható meg, hogy északi szomszédunknál hasonló megszorítások következtek be, mint nálunk a katonai élet területén, de a Szlovákiában meghozott intézkedések nem voltak visszamenőleges hatályúak. A találkozó programja esti tábortüzzel és további kétoldalú megbeszélésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.