2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Takarékos költségvetést tervez 2013-ra az elnökség

Hosz  |  2012. 09. 04., 16:32

A nyári szabadságolások után először tartott ülést elnökségünk. Czövek János elnök bevezetőjében megköszönte a nyári hónapokban elvégzett közösségi munkát, külön köszönetet mondott az Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai által végzett kidolgozói tevékenységért. A szeptember 4-i döntéshozó fórumon az egyes választmányi határozat-tervezetekről, a 2013-as költségvetés-tervezetről, a konföderációs csatlakozás alternativáiról, valamint az új Alapszabály-tervezetről is határoztak az elnökségi tagok...

A napirendi témák elfogadása után, a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során az elnök kronológiai sorrendben tekintette át az elmúlt hónap történéseit. Czövek János beszélt az EMC kártya elfogadóhelyeivel kapcsolatos egyeztetésekről, a szárazföldi képviselet kétnapos értekezletének tapasztalatairól, az Alapszabály-szerkesztő bizottság munkájáról, az új Hjt. megalkotása kapcsán lefolytatott szakmai egyeztetésekről, a csapatlátogatásokról, a különböző aktuális érdekvédelmi tájékoztatókról, az önkéntes tartalékos katonák behívásáról, a misszióba utazó katonák felkészítésén történő részvételről és életbiztosításukról, valamint a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteivel történő összefogásról is.

Az elnök ezt követően a következő napok, hetek feladatairól, így a képviseleti ülések, valamint a szeptember 11-i HÉF ülés feladatairól is szólt. Elmondta, hogy a HÉF-en, napirend előtt fog tárgyalni szakszervezetünk a személyi állomány jövő évi illetményfejlesztéséről.   

A júliusi és az augusztusi ülések jegyzőkönyveinek elfogadása után Zsikó Tamás, Szabó Katalin és Ernhöffer János pártoló tagi felvételéről döntöttek.

Ezt követően, az egyes választmányi határozatokról szóló egyeztetés előtt a szeptember 26-27-i napirendről, a választmányi ülés tisztségviselőiről és a novemberi kongresszus meghívott vendégköréről is tárgyalt az elnökség. Majd – dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető indokolása után – az elnökség javaslatára szeptember 26-27-re, csopaki helyszínre az elnökség határozata alapján az elnök választmányi ülést hívott össze.

Az egyes választmányi határozat-tervezeteket tárgyaló napirendi téma során a november 27-i kongresszus összehívásáról, napirendi témáiról és protokolljáról is tárgyaltak a döntéshozók. Az elnökség feladatot szabott a tisztségviselőknek, hogy a kongresszust megfelelő helyszínre és a megadott napirendi témákkal szervezze meg. 

Ezt követően pedig a 2013. évi munkatervről, a szakszervezet jövő évi fontosabb feladatairól, majd a rendezvénytervről is egyeztetett az elnökség.

A Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szekeres István azt kérte, hogy a szakszervezet határozza meg, hogy a segélyezés milyen protokoll szerint történjen, illetve milyen határok mentén segélyezzen az Alapítvány. Ennél a témánál a Hosz elnöke új segélyezési szabályzat kialakítására tett javaslatot. A választmányi ülésig az Alapítvány és a Hosz közösen dolgozza ki - a megváltozott gazdasági körülményekre szabott - új rendszert. 

Ezt követően az üdültetés támogatására, az átlag szakszervezeti tagdíjra, a Hosz-szervek költségeire, valamint a konföderációs tagsági díjra is megfogalmazta az elnökség a választmányi határozat-tervezeteket.  

Az Egység újság kigyártására és postai terjesztésére tett javaslat (évi 6 megjelenés, postai beterjesztés megszüntetése) után élénk vita bontakozott ki. A gazdasági és szakszervezet-politikai érvek pro és kontra felsorakoztatása után az elnök évi 6 megjelenésre és postai terjesztésre módosította a javaslatot.

A konföderációhoz való tartozás kérdésében az elnökség – hosszas polémia és titkos szavazás után - kettő szakszervezeti szövetség, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek mellett tette le a voksát, tehát ezt a két csatlakozási alternatívát fogalmazza majd meg a választmány számára.  

A 2013. évi költségvetés egyes tételeinek ismertetése után Bazsik István alelnök elmondta: A jövő évi takarékos költségvetés miatt minden területen a költségek csökkentését javaslom. Az alapszervezetek és csoportok által felhasználható keret ez alól kivételt képez.  

A választmányi határozat-tervezetek után az Alapszabály tervezetet tárgyalta az elnökség. Bazsik István kiemelte: nagyon fontos, hogy elkészült a novemberi kongresszus elé kerülő, már az új struktúrát is tartalmazó Alapszabály. A Hosz alelnöke után többen is megfogalmazták, hogy már a szeptemberi képviseleti ülések előtt is minél szélesebb körben kell megismertetni a tagsággal az új Alapszabály-tervezetet. Az elnökség döntött arról, hogy a bizottsági tagok által tett kiegészítésekkel kerül majd az új Alapszabály tervezete a képviseleti ülések, illetve a választmány elé.

Az egyebek napirendi téma során a költségvetés II. negyedéves helyzetének megtárgyalása, majd a Hosz 21-ik születésnapi-, illetve az évzáró rendezvényének (Cirkusz) és az október 4-i Egység Kupa kispályás focitorna szervezési kérdései kerültek fókuszba.

A Halottak napi megemlékezéssel kapcsolatban Sörös István tagozatelnök mondta el javaslatát, eszerint a jövőben a Hosz halottaira születésnapjukon emlékezünk.

Az Egység 2002 Kft.-ről szóló tájékoztató során az ügyvezető valamennyi szabályzat és az SzMSz módosítását is kezdeményezte. Bódis Sándor a Kft. alkalmazottairól, a céges munkamenetről, a napi feladatokról, az ügyviteli rendről, a Vodafone- és egyéb aktuális szerződésekről is tájékoztatott. A beszámoló végén a Kft. jövőbeni üzleti lehetőségeit is megfogalmazta az ügyvezető. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 3 hónapban az elnökség elégedett volt az ügyvezető munkájával, meghosszabbította a szerződését.

Az egyebekben szó esett még az OKÉT munkavállalói oldalán kialakult helyzetről, majd a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteivel történő további együttmüködésről is. Ekkor hangzott el, hogy október 2-án közös elnökségi ülést tartunk a társszervezetek döntéshozóival.

Ezt követően a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Honvédszakszervezet közötti - a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozókra vonatkozó - együttmüködési lehetőség megtárgyalása, valamint a haderőnemi képviseletek tagozódásának, létszámának áttekintése került a fókuszba.

Az ülés végén az elnök azt ismertette, hogy mindezidáig két jelölés érkezett az idei Szakszervezeti Munkáért Díjra. Saját alapszervezete Demeter Györgyöt és Nagyfejeő Gábort jelölte az elismerésre.

Az elnökség legközelebb október 2-án ülésezik.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.