2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Takarékos költségvetést tervez 2013-ra az elnökség

Hosz  |  2012. 09. 04., 16:32

A nyári szabadságolások után először tartott ülést elnökségünk. Czövek János elnök bevezetőjében megköszönte a nyári hónapokban elvégzett közösségi munkát, külön köszönetet mondott az Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai által végzett kidolgozói tevékenységért. A szeptember 4-i döntéshozó fórumon az egyes választmányi határozat-tervezetekről, a 2013-as költségvetés-tervezetről, a konföderációs csatlakozás alternativáiról, valamint az új Alapszabály-tervezetről is határoztak az elnökségi tagok...

A napirendi témák elfogadása után, a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során az elnök kronológiai sorrendben tekintette át az elmúlt hónap történéseit. Czövek János beszélt az EMC kártya elfogadóhelyeivel kapcsolatos egyeztetésekről, a szárazföldi képviselet kétnapos értekezletének tapasztalatairól, az Alapszabály-szerkesztő bizottság munkájáról, az új Hjt. megalkotása kapcsán lefolytatott szakmai egyeztetésekről, a csapatlátogatásokról, a különböző aktuális érdekvédelmi tájékoztatókról, az önkéntes tartalékos katonák behívásáról, a misszióba utazó katonák felkészítésén történő részvételről és életbiztosításukról, valamint a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteivel történő összefogásról is.

Az elnök ezt követően a következő napok, hetek feladatairól, így a képviseleti ülések, valamint a szeptember 11-i HÉF ülés feladatairól is szólt. Elmondta, hogy a HÉF-en, napirend előtt fog tárgyalni szakszervezetünk a személyi állomány jövő évi illetményfejlesztéséről.   

A júliusi és az augusztusi ülések jegyzőkönyveinek elfogadása után Zsikó Tamás, Szabó Katalin és Ernhöffer János pártoló tagi felvételéről döntöttek.

Ezt követően, az egyes választmányi határozatokról szóló egyeztetés előtt a szeptember 26-27-i napirendről, a választmányi ülés tisztségviselőiről és a novemberi kongresszus meghívott vendégköréről is tárgyalt az elnökség. Majd – dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető indokolása után – az elnökség javaslatára szeptember 26-27-re, csopaki helyszínre az elnökség határozata alapján az elnök választmányi ülést hívott össze.

Az egyes választmányi határozat-tervezeteket tárgyaló napirendi téma során a november 27-i kongresszus összehívásáról, napirendi témáiról és protokolljáról is tárgyaltak a döntéshozók. Az elnökség feladatot szabott a tisztségviselőknek, hogy a kongresszust megfelelő helyszínre és a megadott napirendi témákkal szervezze meg. 

Ezt követően pedig a 2013. évi munkatervről, a szakszervezet jövő évi fontosabb feladatairól, majd a rendezvénytervről is egyeztetett az elnökség.

A Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szekeres István azt kérte, hogy a szakszervezet határozza meg, hogy a segélyezés milyen protokoll szerint történjen, illetve milyen határok mentén segélyezzen az Alapítvány. Ennél a témánál a Hosz elnöke új segélyezési szabályzat kialakítására tett javaslatot. A választmányi ülésig az Alapítvány és a Hosz közösen dolgozza ki - a megváltozott gazdasági körülményekre szabott - új rendszert. 

Ezt követően az üdültetés támogatására, az átlag szakszervezeti tagdíjra, a Hosz-szervek költségeire, valamint a konföderációs tagsági díjra is megfogalmazta az elnökség a választmányi határozat-tervezeteket.  

Az Egység újság kigyártására és postai terjesztésére tett javaslat (évi 6 megjelenés, postai beterjesztés megszüntetése) után élénk vita bontakozott ki. A gazdasági és szakszervezet-politikai érvek pro és kontra felsorakoztatása után az elnök évi 6 megjelenésre és postai terjesztésre módosította a javaslatot.

A konföderációhoz való tartozás kérdésében az elnökség – hosszas polémia és titkos szavazás után - kettő szakszervezeti szövetség, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek mellett tette le a voksát, tehát ezt a két csatlakozási alternatívát fogalmazza majd meg a választmány számára.  

A 2013. évi költségvetés egyes tételeinek ismertetése után Bazsik István alelnök elmondta: A jövő évi takarékos költségvetés miatt minden területen a költségek csökkentését javaslom. Az alapszervezetek és csoportok által felhasználható keret ez alól kivételt képez.  

A választmányi határozat-tervezetek után az Alapszabály tervezetet tárgyalta az elnökség. Bazsik István kiemelte: nagyon fontos, hogy elkészült a novemberi kongresszus elé kerülő, már az új struktúrát is tartalmazó Alapszabály. A Hosz alelnöke után többen is megfogalmazták, hogy már a szeptemberi képviseleti ülések előtt is minél szélesebb körben kell megismertetni a tagsággal az új Alapszabály-tervezetet. Az elnökség döntött arról, hogy a bizottsági tagok által tett kiegészítésekkel kerül majd az új Alapszabály tervezete a képviseleti ülések, illetve a választmány elé.

Az egyebek napirendi téma során a költségvetés II. negyedéves helyzetének megtárgyalása, majd a Hosz 21-ik születésnapi-, illetve az évzáró rendezvényének (Cirkusz) és az október 4-i Egység Kupa kispályás focitorna szervezési kérdései kerültek fókuszba.

A Halottak napi megemlékezéssel kapcsolatban Sörös István tagozatelnök mondta el javaslatát, eszerint a jövőben a Hosz halottaira születésnapjukon emlékezünk.

Az Egység 2002 Kft.-ről szóló tájékoztató során az ügyvezető valamennyi szabályzat és az SzMSz módosítását is kezdeményezte. Bódis Sándor a Kft. alkalmazottairól, a céges munkamenetről, a napi feladatokról, az ügyviteli rendről, a Vodafone- és egyéb aktuális szerződésekről is tájékoztatott. A beszámoló végén a Kft. jövőbeni üzleti lehetőségeit is megfogalmazta az ügyvezető. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 3 hónapban az elnökség elégedett volt az ügyvezető munkájával, meghosszabbította a szerződését.

Az egyebekben szó esett még az OKÉT munkavállalói oldalán kialakult helyzetről, majd a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteivel történő további együttmüködésről is. Ekkor hangzott el, hogy október 2-án közös elnökségi ülést tartunk a társszervezetek döntéshozóival.

Ezt követően a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Honvédszakszervezet közötti - a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozókra vonatkozó - együttmüködési lehetőség megtárgyalása, valamint a haderőnemi képviseletek tagozódásának, létszámának áttekintése került a fókuszba.

Az ülés végén az elnök azt ismertette, hogy mindezidáig két jelölés érkezett az idei Szakszervezeti Munkáért Díjra. Saját alapszervezete Demeter Györgyöt és Nagyfejeő Gábort jelölte az elismerésre.

Az elnökség legközelebb október 2-án ülésezik.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.