2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Takarékos költségvetést tervez 2013-ra az elnökség

Hosz  |  2012. 09. 04., 16:32

A nyári szabadságolások után először tartott ülést elnökségünk. Czövek János elnök bevezetőjében megköszönte a nyári hónapokban elvégzett közösségi munkát, külön köszönetet mondott az Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai által végzett kidolgozói tevékenységért. A szeptember 4-i döntéshozó fórumon az egyes választmányi határozat-tervezetekről, a 2013-as költségvetés-tervezetről, a konföderációs csatlakozás alternativáiról, valamint az új Alapszabály-tervezetről is határoztak az elnökségi tagok...

A napirendi témák elfogadása után, a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során az elnök kronológiai sorrendben tekintette át az elmúlt hónap történéseit. Czövek János beszélt az EMC kártya elfogadóhelyeivel kapcsolatos egyeztetésekről, a szárazföldi képviselet kétnapos értekezletének tapasztalatairól, az Alapszabály-szerkesztő bizottság munkájáról, az új Hjt. megalkotása kapcsán lefolytatott szakmai egyeztetésekről, a csapatlátogatásokról, a különböző aktuális érdekvédelmi tájékoztatókról, az önkéntes tartalékos katonák behívásáról, a misszióba utazó katonák felkészítésén történő részvételről és életbiztosításukról, valamint a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteivel történő összefogásról is.

Az elnök ezt követően a következő napok, hetek feladatairól, így a képviseleti ülések, valamint a szeptember 11-i HÉF ülés feladatairól is szólt. Elmondta, hogy a HÉF-en, napirend előtt fog tárgyalni szakszervezetünk a személyi állomány jövő évi illetményfejlesztéséről.   

A júliusi és az augusztusi ülések jegyzőkönyveinek elfogadása után Zsikó Tamás, Szabó Katalin és Ernhöffer János pártoló tagi felvételéről döntöttek.

Ezt követően, az egyes választmányi határozatokról szóló egyeztetés előtt a szeptember 26-27-i napirendről, a választmányi ülés tisztségviselőiről és a novemberi kongresszus meghívott vendégköréről is tárgyalt az elnökség. Majd – dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető indokolása után – az elnökség javaslatára szeptember 26-27-re, csopaki helyszínre az elnökség határozata alapján az elnök választmányi ülést hívott össze.

Az egyes választmányi határozat-tervezeteket tárgyaló napirendi téma során a november 27-i kongresszus összehívásáról, napirendi témáiról és protokolljáról is tárgyaltak a döntéshozók. Az elnökség feladatot szabott a tisztségviselőknek, hogy a kongresszust megfelelő helyszínre és a megadott napirendi témákkal szervezze meg. 

Ezt követően pedig a 2013. évi munkatervről, a szakszervezet jövő évi fontosabb feladatairól, majd a rendezvénytervről is egyeztetett az elnökség.

A Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szekeres István azt kérte, hogy a szakszervezet határozza meg, hogy a segélyezés milyen protokoll szerint történjen, illetve milyen határok mentén segélyezzen az Alapítvány. Ennél a témánál a Hosz elnöke új segélyezési szabályzat kialakítására tett javaslatot. A választmányi ülésig az Alapítvány és a Hosz közösen dolgozza ki - a megváltozott gazdasági körülményekre szabott - új rendszert. 

Ezt követően az üdültetés támogatására, az átlag szakszervezeti tagdíjra, a Hosz-szervek költségeire, valamint a konföderációs tagsági díjra is megfogalmazta az elnökség a választmányi határozat-tervezeteket.  

Az Egység újság kigyártására és postai terjesztésére tett javaslat (évi 6 megjelenés, postai beterjesztés megszüntetése) után élénk vita bontakozott ki. A gazdasági és szakszervezet-politikai érvek pro és kontra felsorakoztatása után az elnök évi 6 megjelenésre és postai terjesztésre módosította a javaslatot.

A konföderációhoz való tartozás kérdésében az elnökség – hosszas polémia és titkos szavazás után - kettő szakszervezeti szövetség, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek mellett tette le a voksát, tehát ezt a két csatlakozási alternatívát fogalmazza majd meg a választmány számára.  

A 2013. évi költségvetés egyes tételeinek ismertetése után Bazsik István alelnök elmondta: A jövő évi takarékos költségvetés miatt minden területen a költségek csökkentését javaslom. Az alapszervezetek és csoportok által felhasználható keret ez alól kivételt képez.  

A választmányi határozat-tervezetek után az Alapszabály tervezetet tárgyalta az elnökség. Bazsik István kiemelte: nagyon fontos, hogy elkészült a novemberi kongresszus elé kerülő, már az új struktúrát is tartalmazó Alapszabály. A Hosz alelnöke után többen is megfogalmazták, hogy már a szeptemberi képviseleti ülések előtt is minél szélesebb körben kell megismertetni a tagsággal az új Alapszabály-tervezetet. Az elnökség döntött arról, hogy a bizottsági tagok által tett kiegészítésekkel kerül majd az új Alapszabály tervezete a képviseleti ülések, illetve a választmány elé.

Az egyebek napirendi téma során a költségvetés II. negyedéves helyzetének megtárgyalása, majd a Hosz 21-ik születésnapi-, illetve az évzáró rendezvényének (Cirkusz) és az október 4-i Egység Kupa kispályás focitorna szervezési kérdései kerültek fókuszba.

A Halottak napi megemlékezéssel kapcsolatban Sörös István tagozatelnök mondta el javaslatát, eszerint a jövőben a Hosz halottaira születésnapjukon emlékezünk.

Az Egység 2002 Kft.-ről szóló tájékoztató során az ügyvezető valamennyi szabályzat és az SzMSz módosítását is kezdeményezte. Bódis Sándor a Kft. alkalmazottairól, a céges munkamenetről, a napi feladatokról, az ügyviteli rendről, a Vodafone- és egyéb aktuális szerződésekről is tájékoztatott. A beszámoló végén a Kft. jövőbeni üzleti lehetőségeit is megfogalmazta az ügyvezető. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 3 hónapban az elnökség elégedett volt az ügyvezető munkájával, meghosszabbította a szerződését.

Az egyebekben szó esett még az OKÉT munkavállalói oldalán kialakult helyzetről, majd a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteivel történő további együttmüködésről is. Ekkor hangzott el, hogy október 2-án közös elnökségi ülést tartunk a társszervezetek döntéshozóival.

Ezt követően a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Honvédszakszervezet közötti - a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozókra vonatkozó - együttmüködési lehetőség megtárgyalása, valamint a haderőnemi képviseletek tagozódásának, létszámának áttekintése került a fókuszba.

Az ülés végén az elnök azt ismertette, hogy mindezidáig két jelölés érkezett az idei Szakszervezeti Munkáért Díjra. Saját alapszervezete Demeter Györgyöt és Nagyfejeő Gábort jelölte az elismerésre.

Az elnökség legközelebb október 2-án ülésezik.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.