2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Veletek, értetek, köztetek

Hosz  |  2012. 09. 19., 14:14

Nem szabad az aktívak és a nyugállományúak közötti különbségeket szítani, veletek, értetek, köztetek szeretnénk tevékenykedni – hangzott el a Nyugállományú Tagozat szeptember 19-i választmányi ülésének elején. Miután Sörös István tagozatelnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Czövek János elnököt és Bazsik István alelnököt, Csetényi László, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke bejelentette: 84/96 mandátum van jelen, tehát határozatképes a választmány...

Jakubik András alelnök bevezető szavai után, napirend előtt Sörös István a jubileumi születésnaposokat köszöntötte. Hefler István és Iváncsik Miklós az 50., Jászai László az 55., Szőke István pedig a 80. születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból ajándéktárgyat kaptak az ünnepeltek, melyet a Hosz elnöke nyújtott át.

A napirendi témák elfogadása után Sörös István a tagozat 2013-as költségvetésének főbb adatait ismertette. Beszélt a müködési költségekről, a tagdíjbevételekről, majd a 2013. évi fő feladatokat terjesztette a tagozat döntéshozói elé. Itt fogalmazta meg a tagozatelnök, hogy nagy siker lenne, ha a szolgálati nyugdíj intézményét visszaállítaná az állam, bár hozzátette, hogy ez csak kormányváltás esetén realizálható. 

A feladatokról szóló vita során a nyugdíjak mértékéről vita bontakozott ki, Szoboszlai Endre saját példáján a relatív nyugdíjfeszültségről is beszélt. A tagozatelnök pedig az aktív és a nyugállományú állomány összefogását sürgette. Azt mondta, hogy nem kellene szítani a két állománykategória képviselői között tátongó ellentéteket. Dr. Hajós Dezső, budapesti ,,Zrínyi csoport” küldöttje pedig az új állománykategória tagjai, az önkéntes tartalékosok ,,híd” szerepére hívta fel a figyelmet.  

Ezt követően az egyes választmányi határozat-tervezetekről egyeztettek a tagozat küldöttei. Részletes vita zajlott szakszervezetünk jövő évi költségvetéséről, valamint a konföderációhoz történő csatlakozásról is. Ez utóbbi napirendi téma során Sörös István valamennyi, tehát mind a hat szakszervezeti szövetségről elmondta a legfontosabb tudnivalókat, az előnyöket, illetve a hátrányokat. Ekkor ismertette a Liga Szakszervezetek elnöke által – a Tagozat elnökének – írt levelet is. A kibontakozó polémia során a tagozat elnöke elmondta: számunkra az lenne a fontos, hogy olyan szövetséghez tartozzunk, ahol a nyugállományúak érdekképviselete erős és hatékony. Kettő ilyen konföderáció van jelenleg, a Liga és a SZEF.      

Ezt követően pro és kontra is elhangzottak vélemények, döntést a szeptember 26-27-i csopaki választmányi ülés hoz. Napirenden szerepelt még az új Alapszabály tervezete, a kongresszus összehívása és a legfőbb döntéshozó fórum tisztségviselőire tett személyi javaslatok egyeztetése. A választmány tagjai Szoboszlai Endre személyében javaslatot tettek az idei Szakszervezeti Munkáért Díjasra is.

                                                                                                            
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.