2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Önkéntes bevonulás

Hosz  |  2012. 09. 24., 08:25

Szeptember 24-én, összesen mintegy 1500 fő kezdte meg tartalékos szolgálatát három helyőrségben: Budapesten, Tatán és Debrecenben (Hajdúhadház-Téglás). Ebből 909 fő önkéntes műveleti tartalékos az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt katonai szervezeteihez (Tata, Debrecen) vonult be. A fővárosi bevonuláson (képünkön) Czövek János elnök, a tatain Szendrei Zoltán alelnök, míg a debrecenin (hajdúhadház-téglási) Jakubik András szárazföldi képviseleti titkár képviselte szakszervezetünket...

Talán minden olvasónk előtt ismeretes már, hogy az önkéntes müveleti tartalékos beosztások a Haza fegyveres védelme feltételeinek biztosítása érdekében kiemelt jelentőséggel bírnak. Elsősorban olyan beosztásokról van szó, amelynek békeidőszaki folyamatos, vagy tényleges állománnyal történő feltöltése nem elsődleges fontosságú, illetve nem biztosított, azonban a betöltésükhöz szükséges felkészülésre már a békeidőszakban szükség van.

Az önkéntes müveleti tartalékosok a békeidőszaki szolgálatuk során pótolhatják a humán erőforráshiányokat. Így többek között beoszthatók huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba, vagy missziókban résztvevők hazai pótlására, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt.

Az önkéntes müveleti tartalékos beosztások feltöltése kizárólag a toborzó rendszeren keresztül történik. Szerződésüket határozott időre köti az állományilletékes parancsnok, 6 hónap próbaidővel.

Tényleges szolgálatra történő behívásukra normál (béke) időszakban kiképzésre és felkészítésre, valamint tényleges szolgálatra (beosztásukból adódó alapfeladatra, természeti és ipari katasztrófa helyzetek elhárításában való részvételre), illetve személyes vállalásuk alapján külszolgálat teljesítésre, továbbá különleges jogrendben (veszélyhelyzet, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot és váratlan külső fegyveres támadás esetén) az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) által kiadott behívóparanccsal kerülhet sor.    

Az MH HKNYP ideiglenes állományjegyzékébe történő szerződéskötés célja, a katonai szervezeteknél rendszeresített önkéntes müveleti tartalékos beosztások feltöltésének pontos megtervezése, a beosztások betöltéséhez szükséges vizsgálatok elvégzésének biztosítása úgy, hogy zeen időszak alatt az önkéntes tartalékos már rendelkezésre álljon, és tényleges szolgálatra behívható legyen.

A Hjt. 47/A. § (4.) bekezdése az önkéntes tartalékosok esetében háromévente hat hónap igénybevételt tesz lehetővé a kiképzésen túl (ez az időtartam az érintett beleegyezsével meghosszabbítható). A behívások ütemezése során figyelembe kell venni a Hjt. 47/B. § rendelkezéseit, mely szerint a tervezett feladatok esetében a behívás időpontját a tényleges szolgálatot megelőzően az érintettel közölnek. A tényleges szolgálat ideje az MH igényeinek megfelelően, a tényleges feladat alapján lesz meghatározva. Az önkéntes tartalékos katona a Hjt. alapján vezényelhető.

Az MH HKNYP weblapján az is elolvasható, hogy a korszerü és elmélyült katonai szaktudás biztosítása érdekében lehetőség van a jelentős katonai előképzettséggel és tapasztalattal rendelkező szolgálati járandóságra jogosultak önkéntes tartalékos állományba vételére is.

A szeptember 24-október 5-ig tartó kiképzés célja a szolgálati járandóságban részesülő ÖMT állomány általános katonai ismereteinek felfrissítése (szinten tartása), az aktív állományból történő kiválásuk óta bekövetkezett (az általános katonai kiképzés területét érintő) változások: új eljárásmódok megismertetése, új egyéni harci-technikai (védő) eszközök használatának megismertetése.

A szolgálati járandóságban részesülő ÖMT állomány a katonai szervezeteknél tervezett tartalékos beosztásához kapcsolódó szakmai (alap) ismeretek felfrissítése (szinten tartása), valamint az aktív állományból történő kiválásuk óta (tartalékos beosztásuknak megfelelő szakterületen) bekövetkezett változások megismerése.  

A püspökszilágyi és ócsai bázisok programjában alaki- és, lőkiképzés, járőrgyakorlat, vezetéselmélet, haderőtervezés, katasztrófavédelem, informatika és biztonságpolitika is szerepel. A kiképzést a Hosz vezetői folyamatosan figyelemmel kísérik és előadást is tartanak az állomány tagjainak.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.