2017. 12. 14. csütörtök
Szilárda
: 314 Ft   : 268 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A vér nem vált vízzé - Esküt tettek az önkéntes műveleti tartalékosok

Hosz  |  2012. 10. 04., 14:00

Befejeződött annak az 1379 fő, kizárólag katonai alapképzéssel rendelkező, többségükben szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékos katona (volt hivatásos katona és rendészeti dolgozó) felkészítése, akik szeptember 24-én vonultak be tíznapos kiképzésre. Az eskütétel egy időben, három helyszínen, a Magyar Tartalékosok Napján zajlott le. Az eseményen a Honvédszakszervezetnél alkalmazott szolgálati járandóságban részesülő kollégák is esküt tettek...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében - az október 4-i - eskütételen, Budapesten, a Hősök terén dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Debrecenben, a Kossuth téren Fodor Lajos HM közigazgatási államtitkár, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese,

Tatán, a Hősök terén pedig Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelemtervezéséért felelős helyettes államtitkár, Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka mellett a helyi alakulatok parancsnokai és a polgármesterek is részt vettek.

A honvédelmi miniszter az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes müveleti tartalékosok ünnepélyes eskütételén egyebek mellett elmondta: „Ti meghallottátok a hívást és feleltetek rá! Jelentkeztetek, hogy újra szolgáljatok abban a hivatásban, amit jól értetek és amire az életeteket tettétek fel. Az elmúlt napok sikeres kiképzése igazolta, hogy igenis itt van a helyetek a honvédség kötelékében”.

A miniszter hozzátette: „A Magyar Honvédség csak akkor képes ellátni a feladatát, ha szükség esetén vannak, akik a civil életből érkeztek. Újra nyitva áll a szolgálat lehetősége minden elkötelezett ember számára. Ez a nemzet érdeke.”

A közel ötszáz budapesti tartalékos között ott volt Dr. Kántor Raimund, a Nyugállományú Tagozat titkára is.

A budapesti ünnepélyes eskütételen a díszelgők egykori parancsnoka, Talpas László ezredes mondta elő a fogadalom szövegét.  

„Esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom, hüséges honvédja leszek!” – fogadta meg a három helyszínen az esküt tett 1379 önkéntes müveleti tartalékos katona.

A Honvédszakszervezet alkalmazottjai közül - a Nyugállományú Tagozat titkára mellett - többen is esküt tettek. 

A fővárosi Hősök terén találkoztunk Lippai Csaba érdekvédelmi szakértővel (képünkön középen),

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervezővel (képünkön jobbra), valamint

dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezetővel (képünkön jobbra) is.

A tatai eskütételen a bevonulás, a történelmi zászlók és a csapatzászló fogadása után a Himnuszt énekelte el a közel ötszáz tartalékos. Az ünnepélyes eskütétel során Bene Tamás tartalékos őrnagy mondta elő a fogadalmat, majd az ünnepi beszédet Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára mondta e. A helyettes államtitkár beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tartalékos katonai rendszer felállítása, hiszen ezáltal újabb alkalom nyílik a társadalom számára történő bemutatkozás terén. Miután nemzetstratégiai ügynek nevezte Siklósi Péter az önkéntes tartalékos rendszert, kiemelte: Tartalékállomány nélkül nem létezik erős honvédelem. Ez e befektetés a biztonságunkba történő olyan befektetés, ami mindig megtérül. Nélkülözhetetlen képesség, olyan újfajta szolgálat, mely rengeteg kitartást és fegyelmet igényel.

A díszmenet - melyen nyugat-magyarországi területi összekötőnk, Németh Nándor is megmutatta alakiasságát - és a csapatzászlók kivonulása után a tatai dandár parancsnoka és két, korábban Szombathelyen szolgált katona mondta el benyomásait honlapunk főszerkesztőjének.  

Sándor Zsolt dandártábornok: A vér nem vált vízzé

- Valamennyi - négyszázhatvanegy fő – tatai résztvevőn látszott, hogy a ,,vér nem vált vízzé”. Azt tapasztaltuk, hogy a minimum 25 év szolgálati idővel rendelkezők jó hangulatban, fegyelmezetten tették a dolgukat. A rengeteg ismerős csak segítette a feladatok végrehajtását, a lőgyakorlatot kiemelkedően, kiváló és jó eredményességgel tudták el a tartalékosok.

A kiképzők és a tartalékosok közötti kommunikáció érdekes, mondhatnám szokatlan helyzetet teremtett. Ilyen feladata még senkinek nem volt, hogy mondjuk adott esetben a volt főnökének kellett feladatot szabnia a más állománykategóriában lévő, alacsonyabb rendfokozatot viselő. Ám a kezdeti megilletődöttség után nagy alázattal és tisztességgel, valamint kellő odafigyeléssel végezte mindenki a feladatát. A tartalékos katonák elismeréssel nyilatkoztak a kiképzőkről. Biztos vagyok benne, hogy ezek a kollégák sokkal magabiztosabbak lesznek a jövőben.

Dr. Földi Sándor nyá alezredes: Felelevenítettük a barátságokat

- A volt katonatársaimmal könnyedén, több esetben is meglepően kevés gyakorlás után teljesítettük a kiváló szintet. Nagyon jól éreztem magam, a hangulat remek volt, a rengeteg régi ismerős miatt nagyon sok baráti kapcsolatot sikerült feleleveníteni.

Kiss Zoltán nyá. alezredes: Le a kalappal a tatai kiképzők előtt!

- Abszolút profi módon szerepeltek a kiképzőink, összefoglalóan annyit mindenképpen el kell mondani az elmúlt két hétről, hogy ,,le a kalappal a tatai kiképzők előtt." Szakszervezeti tisztségviselőként nagyon sok hasznos információt tudtam adni a kollégáknak. Ezzel összefüggésben elmondható, hogy a városi legendák hiába terjedtek el – nyugodtam mondhatom, hogy országosan is – az állomány tagjai között, számomra kellemes csalódás volt, hogy mennyire tájékozottak saját jogi helyzetüket illetően a szolgálati járandóságban részesülő katonák.

A debreceni helyszínen Fodor Lajos, a HM közigazgatási álamtitkára azt hangsúlyozta, hogy  „A mai nappal új rend kezdődik a haderő életében: a honvédség felmorzsolódásának korszaka lezárult”.

Hogyan tovább? Tatán megtudtuk, hogy a dandár alájátszóként részt vesz a ,,Feltöltés 2012” gyakorlaton, emellett az ,,Alapos Bázis 2012” kiképzési feladatra is gőzerővel készülnek. A mostani állomány tagjai közül is többen részt vesznek ebben a feladatban, ők egyrészt a zászlóalj-törzsben, másrészt lövész katonaként a végrehajtó alegység tagjaként teljesítik majd előírt kötelezettségeiket.

A Magyar Honvédség a következő hetekben újabb hetven tartalékost hív majd be felkészítésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.