2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A vér nem vált vízzé - Esküt tettek az önkéntes műveleti tartalékosok

Hosz  |  2012. 10. 04., 14:00

Befejeződött annak az 1379 fő, kizárólag katonai alapképzéssel rendelkező, többségükben szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékos katona (volt hivatásos katona és rendészeti dolgozó) felkészítése, akik szeptember 24-én vonultak be tíznapos kiképzésre. Az eskütétel egy időben, három helyszínen, a Magyar Tartalékosok Napján zajlott le. Az eseményen a Honvédszakszervezetnél alkalmazott szolgálati járandóságban részesülő kollégák is esküt tettek...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében - az október 4-i - eskütételen, Budapesten, a Hősök terén dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Debrecenben, a Kossuth téren Fodor Lajos HM közigazgatási államtitkár, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese,

Tatán, a Hősök terén pedig Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelemtervezéséért felelős helyettes államtitkár, Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka mellett a helyi alakulatok parancsnokai és a polgármesterek is részt vettek.

A honvédelmi miniszter az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes müveleti tartalékosok ünnepélyes eskütételén egyebek mellett elmondta: „Ti meghallottátok a hívást és feleltetek rá! Jelentkeztetek, hogy újra szolgáljatok abban a hivatásban, amit jól értetek és amire az életeteket tettétek fel. Az elmúlt napok sikeres kiképzése igazolta, hogy igenis itt van a helyetek a honvédség kötelékében”.

A miniszter hozzátette: „A Magyar Honvédség csak akkor képes ellátni a feladatát, ha szükség esetén vannak, akik a civil életből érkeztek. Újra nyitva áll a szolgálat lehetősége minden elkötelezett ember számára. Ez a nemzet érdeke.”

A közel ötszáz budapesti tartalékos között ott volt Dr. Kántor Raimund, a Nyugállományú Tagozat titkára is.

A budapesti ünnepélyes eskütételen a díszelgők egykori parancsnoka, Talpas László ezredes mondta elő a fogadalom szövegét.  

„Esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom, hüséges honvédja leszek!” – fogadta meg a három helyszínen az esküt tett 1379 önkéntes müveleti tartalékos katona.

A Honvédszakszervezet alkalmazottjai közül - a Nyugállományú Tagozat titkára mellett - többen is esküt tettek. 

A fővárosi Hősök terén találkoztunk Lippai Csaba érdekvédelmi szakértővel (képünkön középen),

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervezővel (képünkön jobbra), valamint

dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezetővel (képünkön jobbra) is.

A tatai eskütételen a bevonulás, a történelmi zászlók és a csapatzászló fogadása után a Himnuszt énekelte el a közel ötszáz tartalékos. Az ünnepélyes eskütétel során Bene Tamás tartalékos őrnagy mondta elő a fogadalmat, majd az ünnepi beszédet Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára mondta e. A helyettes államtitkár beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tartalékos katonai rendszer felállítása, hiszen ezáltal újabb alkalom nyílik a társadalom számára történő bemutatkozás terén. Miután nemzetstratégiai ügynek nevezte Siklósi Péter az önkéntes tartalékos rendszert, kiemelte: Tartalékállomány nélkül nem létezik erős honvédelem. Ez e befektetés a biztonságunkba történő olyan befektetés, ami mindig megtérül. Nélkülözhetetlen képesség, olyan újfajta szolgálat, mely rengeteg kitartást és fegyelmet igényel.

A díszmenet - melyen nyugat-magyarországi területi összekötőnk, Németh Nándor is megmutatta alakiasságát - és a csapatzászlók kivonulása után a tatai dandár parancsnoka és két, korábban Szombathelyen szolgált katona mondta el benyomásait honlapunk főszerkesztőjének.  

Sándor Zsolt dandártábornok: A vér nem vált vízzé

- Valamennyi - négyszázhatvanegy fő – tatai résztvevőn látszott, hogy a ,,vér nem vált vízzé”. Azt tapasztaltuk, hogy a minimum 25 év szolgálati idővel rendelkezők jó hangulatban, fegyelmezetten tették a dolgukat. A rengeteg ismerős csak segítette a feladatok végrehajtását, a lőgyakorlatot kiemelkedően, kiváló és jó eredményességgel tudták el a tartalékosok.

A kiképzők és a tartalékosok közötti kommunikáció érdekes, mondhatnám szokatlan helyzetet teremtett. Ilyen feladata még senkinek nem volt, hogy mondjuk adott esetben a volt főnökének kellett feladatot szabnia a más állománykategóriában lévő, alacsonyabb rendfokozatot viselő. Ám a kezdeti megilletődöttség után nagy alázattal és tisztességgel, valamint kellő odafigyeléssel végezte mindenki a feladatát. A tartalékos katonák elismeréssel nyilatkoztak a kiképzőkről. Biztos vagyok benne, hogy ezek a kollégák sokkal magabiztosabbak lesznek a jövőben.

Dr. Földi Sándor nyá alezredes: Felelevenítettük a barátságokat

- A volt katonatársaimmal könnyedén, több esetben is meglepően kevés gyakorlás után teljesítettük a kiváló szintet. Nagyon jól éreztem magam, a hangulat remek volt, a rengeteg régi ismerős miatt nagyon sok baráti kapcsolatot sikerült feleleveníteni.

Kiss Zoltán nyá. alezredes: Le a kalappal a tatai kiképzők előtt!

- Abszolút profi módon szerepeltek a kiképzőink, összefoglalóan annyit mindenképpen el kell mondani az elmúlt két hétről, hogy ,,le a kalappal a tatai kiképzők előtt." Szakszervezeti tisztségviselőként nagyon sok hasznos információt tudtam adni a kollégáknak. Ezzel összefüggésben elmondható, hogy a városi legendák hiába terjedtek el – nyugodtam mondhatom, hogy országosan is – az állomány tagjai között, számomra kellemes csalódás volt, hogy mennyire tájékozottak saját jogi helyzetüket illetően a szolgálati járandóságban részesülő katonák.

A debreceni helyszínen Fodor Lajos, a HM közigazgatási álamtitkára azt hangsúlyozta, hogy  „A mai nappal új rend kezdődik a haderő életében: a honvédség felmorzsolódásának korszaka lezárult”.

Hogyan tovább? Tatán megtudtuk, hogy a dandár alájátszóként részt vesz a ,,Feltöltés 2012” gyakorlaton, emellett az ,,Alapos Bázis 2012” kiképzési feladatra is gőzerővel készülnek. A mostani állomány tagjai közül is többen részt vesznek ebben a feladatban, ők egyrészt a zászlóalj-törzsben, másrészt lövész katonaként a végrehajtó alegység tagjaként teljesítik majd előírt kötelezettségeiket.

A Magyar Honvédség a következő hetekben újabb hetven tartalékost hív majd be felkészítésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.