2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A vér nem vált vízzé - Esküt tettek az önkéntes műveleti tartalékosok

Hosz  |  2012. 10. 04., 14:00

Befejeződött annak az 1379 fő, kizárólag katonai alapképzéssel rendelkező, többségükben szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékos katona (volt hivatásos katona és rendészeti dolgozó) felkészítése, akik szeptember 24-én vonultak be tíznapos kiképzésre. Az eskütétel egy időben, három helyszínen, a Magyar Tartalékosok Napján zajlott le. Az eseményen a Honvédszakszervezetnél alkalmazott szolgálati járandóságban részesülő kollégák is esküt tettek...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében - az október 4-i - eskütételen, Budapesten, a Hősök terén dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Debrecenben, a Kossuth téren Fodor Lajos HM közigazgatási államtitkár, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese,

Tatán, a Hősök terén pedig Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelemtervezéséért felelős helyettes államtitkár, Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka mellett a helyi alakulatok parancsnokai és a polgármesterek is részt vettek.

A honvédelmi miniszter az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz bevonult önkéntes müveleti tartalékosok ünnepélyes eskütételén egyebek mellett elmondta: „Ti meghallottátok a hívást és feleltetek rá! Jelentkeztetek, hogy újra szolgáljatok abban a hivatásban, amit jól értetek és amire az életeteket tettétek fel. Az elmúlt napok sikeres kiképzése igazolta, hogy igenis itt van a helyetek a honvédség kötelékében”.

A miniszter hozzátette: „A Magyar Honvédség csak akkor képes ellátni a feladatát, ha szükség esetén vannak, akik a civil életből érkeztek. Újra nyitva áll a szolgálat lehetősége minden elkötelezett ember számára. Ez a nemzet érdeke.”

A közel ötszáz budapesti tartalékos között ott volt Dr. Kántor Raimund, a Nyugállományú Tagozat titkára is.

A budapesti ünnepélyes eskütételen a díszelgők egykori parancsnoka, Talpas László ezredes mondta elő a fogadalom szövegét.  

„Esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom, hüséges honvédja leszek!” – fogadta meg a három helyszínen az esküt tett 1379 önkéntes müveleti tartalékos katona.

A Honvédszakszervezet alkalmazottjai közül - a Nyugállományú Tagozat titkára mellett - többen is esküt tettek. 

A fővárosi Hősök terén találkoztunk Lippai Csaba érdekvédelmi szakértővel (képünkön középen),

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervezővel (képünkön jobbra), valamint

dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezetővel (képünkön jobbra) is.

A tatai eskütételen a bevonulás, a történelmi zászlók és a csapatzászló fogadása után a Himnuszt énekelte el a közel ötszáz tartalékos. Az ünnepélyes eskütétel során Bene Tamás tartalékos őrnagy mondta elő a fogadalmat, majd az ünnepi beszédet Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára mondta e. A helyettes államtitkár beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tartalékos katonai rendszer felállítása, hiszen ezáltal újabb alkalom nyílik a társadalom számára történő bemutatkozás terén. Miután nemzetstratégiai ügynek nevezte Siklósi Péter az önkéntes tartalékos rendszert, kiemelte: Tartalékállomány nélkül nem létezik erős honvédelem. Ez e befektetés a biztonságunkba történő olyan befektetés, ami mindig megtérül. Nélkülözhetetlen képesség, olyan újfajta szolgálat, mely rengeteg kitartást és fegyelmet igényel.

A díszmenet - melyen nyugat-magyarországi területi összekötőnk, Németh Nándor is megmutatta alakiasságát - és a csapatzászlók kivonulása után a tatai dandár parancsnoka és két, korábban Szombathelyen szolgált katona mondta el benyomásait honlapunk főszerkesztőjének.  

Sándor Zsolt dandártábornok: A vér nem vált vízzé

- Valamennyi - négyszázhatvanegy fő – tatai résztvevőn látszott, hogy a ,,vér nem vált vízzé”. Azt tapasztaltuk, hogy a minimum 25 év szolgálati idővel rendelkezők jó hangulatban, fegyelmezetten tették a dolgukat. A rengeteg ismerős csak segítette a feladatok végrehajtását, a lőgyakorlatot kiemelkedően, kiváló és jó eredményességgel tudták el a tartalékosok.

A kiképzők és a tartalékosok közötti kommunikáció érdekes, mondhatnám szokatlan helyzetet teremtett. Ilyen feladata még senkinek nem volt, hogy mondjuk adott esetben a volt főnökének kellett feladatot szabnia a más állománykategóriában lévő, alacsonyabb rendfokozatot viselő. Ám a kezdeti megilletődöttség után nagy alázattal és tisztességgel, valamint kellő odafigyeléssel végezte mindenki a feladatát. A tartalékos katonák elismeréssel nyilatkoztak a kiképzőkről. Biztos vagyok benne, hogy ezek a kollégák sokkal magabiztosabbak lesznek a jövőben.

Dr. Földi Sándor nyá alezredes: Felelevenítettük a barátságokat

- A volt katonatársaimmal könnyedén, több esetben is meglepően kevés gyakorlás után teljesítettük a kiváló szintet. Nagyon jól éreztem magam, a hangulat remek volt, a rengeteg régi ismerős miatt nagyon sok baráti kapcsolatot sikerült feleleveníteni.

Kiss Zoltán nyá. alezredes: Le a kalappal a tatai kiképzők előtt!

- Abszolút profi módon szerepeltek a kiképzőink, összefoglalóan annyit mindenképpen el kell mondani az elmúlt két hétről, hogy ,,le a kalappal a tatai kiképzők előtt." Szakszervezeti tisztségviselőként nagyon sok hasznos információt tudtam adni a kollégáknak. Ezzel összefüggésben elmondható, hogy a városi legendák hiába terjedtek el – nyugodtam mondhatom, hogy országosan is – az állomány tagjai között, számomra kellemes csalódás volt, hogy mennyire tájékozottak saját jogi helyzetüket illetően a szolgálati járandóságban részesülő katonák.

A debreceni helyszínen Fodor Lajos, a HM közigazgatási álamtitkára azt hangsúlyozta, hogy  „A mai nappal új rend kezdődik a haderő életében: a honvédség felmorzsolódásának korszaka lezárult”.

Hogyan tovább? Tatán megtudtuk, hogy a dandár alájátszóként részt vesz a ,,Feltöltés 2012” gyakorlaton, emellett az ,,Alapos Bázis 2012” kiképzési feladatra is gőzerővel készülnek. A mostani állomány tagjai közül is többen részt vesznek ebben a feladatban, ők egyrészt a zászlóalj-törzsben, másrészt lövész katonaként a végrehajtó alegység tagjaként teljesítik majd előírt kötelezettségeiket.

A Magyar Honvédség a következő hetekben újabb hetven tartalékost hív majd be felkészítésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők Hkp 14 (leánykori nevén NHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit korábban terveztek.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.