2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Prágai Nyilatkozat

Hosz  |  2012. 10. 15., 14:57

A közös fejlődés és együttműködés szükségessége és szándéka alapján, a következő nyilatkozatot fogadták el a professzionális katonák reprezentatív szervezetei, Komorni Hrádekban  a 2012. október 9-11 között tartott XIV. Konferenciájuk összegzéseként...

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciáján elfogadott

NYILATKOZAT

Az országokban müködő saját katonai szervezetek képviseletében: a Honvédszakszervezet, a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjeinek Tanácsa, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Szövetsége, és a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetsége kifejezték, hogy a hazai saját céljaik megvalósítása mellett készek a jövőbeni együttmüködésre.

A professzionális katonák reprezentatív szervezeteinek feladata továbbra is a tárgyalásos párbeszéd fenntartása a katonai vezetőkkel és a kormányzati szervek képviselőivel az érintett területek tekintetében, valamint javaslatokat tenni a szolgálat hatékonyabbá tétele és a katona állomány munkakörülményeinek javítása érdekében. Ez együtt jár többek között, a katona- családok szociális kondícióinak javításával és a katonai nyugdíjak helyzetének figyelemmel kisérésével. A konkrét nevek megemlítése nélkül hangsúlyozni kívánjuk, hogy a katona állománynak szüksége van védelemre a jogai tekintetében. Alapvető kérdés, hogy aki a katonai szolgálat mellett kötelezi el magát, képes legyen a kapott feladatára koncentrálni a megfelelő szolgálati- és életkörülményekért cserébe.

Valamennyi szervezet felelősséggel viseltetik a Magyar, Lengyel, Szlovák és Cseh Köztársaság Hadseregeinek átalakítási és átszervezési stratégiáinak megvalósításáért, és ezzel egy időben részt vesznek azok megvalósítási folyamatában.

A Magyar Katonai Szakszervezet tájékoztatta a résztvevőket a partner szervezetekkel folytatott jó együttmüködéséről valamint a taglétszámának alakulásáról. A professzionális katonák több mit 50 %-a tagja a Honvédszakszervezetnek. Így a szervezet képes hatékony támogatást biztosítani a teljes katonai személyi állománynak. A konferencia résztvevői megelégedéssel vették tudomásul, hogy a Lengyel Tanács saját katonai dokumentumaival vesz részt a jogalkotás folyamatában.

A konferencia résztvevőinek az a véleménye, hogy a professzionális katonák reprezentatív szervezetei a jogvédelem megvalósításának legjobb szerveződései. Sajnálatos, hogy a Szlovák- és a Cseh Köztársaságban nem müködnek ilyenek.

A konferencia résztvevői valamennyi országban készek a katona nyugdíjasok problémáinak megoldására koncentrálni. Amikor a katona nyugdíjasok szociális- vagy nyugdíj helyzetében negatív változás áll be, a professzionális katonák reprezentatív szervezetei az Európai Uniós jogok figyelembevételével készek a katona nyugdíjasokat segíteni.

Meggyőződésünk, hogy a konferencia résztvevőinek jövőbeni céljai eléréséhez alapul szolgál a közös tapasztalatok és ismeretek cseréje. A jövőben is folyatatni kívánjuk az együttmüködést.

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XV. Konferenciáját a Lengyel Tanács tartja.

A Nyilatkozat angol és cseh nyelven megegyező tartalommal készült. A Nyilatkozat négy példányban került kinyomtatásra a jelenlévők számára.

Komorni Hrádek, 2012. október 9-11.

Honvédszakszervezet

Czövek János alez. 

 

Lengyel Professzionális Katonák

Rangidős Tisztjeinek Tanácsa

Babu¶ka Marian ezds. 

  

Szlovák Köztársaság

 Katonáinak Szövetsége

Bohunický Michal mk. ezds. 

 

Cseh Köztársaság Hadserege

Katonáinak Szövetsége

Doba Roman mk. alez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.