2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciája

Hosz  |  2012. 10. 15., 15:11

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciáját a Prágától 30 km-re lévő Komorni Hrádekben tartották október 9-11 között. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte...

Komorni Hradekben található történelmi kastély közel 700 éves történelmi emlékhely, hanem ma a Cseh Honvédelmi Minisztérium kezelésében levő nagyon jó állapotú müemlék és múzeum funkciókat is ellátó épületegyüttes. A hétköznapok során nyelvi továbbképző intézet és nemzetközi konferenciáknak is helyet adó rendezvényközpont.

Ebbéli funkcióját használta ki a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetsége (Svaz), aki házigazdaként látta vendégül a XIV. Konferencia résztvevőit.: a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjeinek Tanácsa (Konwent) vezetőjét és képviselőit, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Szövetsége (Zväz) delegációját, valamint a Honvédszakszervezet képviseletében résztvevő Czövek János elnököt, Szendrei Zoltán alelnököt, valamint Dr. Hajós Dezső tagszervezési és szolgáltatási munkatársat.

A konferencia első napján részt vett Simbartl Stánislav szenátor, a Cseh Parlament felsőházának tagja, Malenínský Franti¹ek vezérőrnagy, a Cseh Hadsereg vezérkar főnök helyettese és Vobùrka Pavel ezredes, a vendéglátó intézmény vezetője. Ezen a napon nem csak az egyes delegációk előadásai hangzottak el, hanem aktív párbeszéd is kibontakozott a magas rangú hazai vendégek és a konferencia résztvevői között.

Mivel a Cseh védelmi szektor résztvevőinek nincs konkrét tapasztalata az érdekvédelmi szervezetekkel való konkrét együttmüködésről, így teljes újdonságként hatott mind a lengyel, mind a magyar tapasztalatok ismertetésekor, hogy a két szervezet részt vesz a jogalkotási folyamatban és ennek részeként saját javaslatokat is tehet.

A Konferencia második napján a Cseh Honvédelmi Minisztérium személyügyi munkájával, a humán erőforrás stratégiájával és annak végrehajtási folyamatával ismerkedhettek meg a résztvevők Venèura Petr, a minsztérium személyzeti osztály vezetőjének előadásában. A résztvevők szinte minden időt kihasználtak a személyes és négyszemközti konzultációkra, mely alatt folyamatosan formálódott az a közös nyilatkozat http://www.hsz.hu/rovatok/akt/pragai1015/, melyet az egyes delegációk vezetői láttak el kézjegyükkel október 10-én este megtartott ünnepélyes záró vacsora alkalmából.

Az eszmecsere idején egy rövid idő arra is jutott, hogy a közeli Konopi¹tì-be tegyenek látogatást a konferencia résztvevői, ahol megtekinthették  Ferenc Ferdinánd Kastélyában található vadászfegyver kiállítást, mely Európában a legnagyobb ilyen gyüjtemény.

A Konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a Visegrádi Csoport tagjai közötti együttmüködést és információcserét. A következő XV. Konferencia megrendezését a Konwent vállalta magára, így 2013. májusában Krakkóban folytatódik a térség professzionális katonái reprezentatív szervezeteinek közös tevékenysége.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.