2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciája

Hosz  |  2012. 10. 15., 15:11

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciáját a Prágától 30 km-re lévő Komorni Hrádekben tartották október 9-11 között. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte...

Komorni Hradekben található történelmi kastély közel 700 éves történelmi emlékhely, hanem ma a Cseh Honvédelmi Minisztérium kezelésében levő nagyon jó állapotú müemlék és múzeum funkciókat is ellátó épületegyüttes. A hétköznapok során nyelvi továbbképző intézet és nemzetközi konferenciáknak is helyet adó rendezvényközpont.

Ebbéli funkcióját használta ki a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetsége (Svaz), aki házigazdaként látta vendégül a XIV. Konferencia résztvevőit.: a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjeinek Tanácsa (Konwent) vezetőjét és képviselőit, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Szövetsége (Zväz) delegációját, valamint a Honvédszakszervezet képviseletében résztvevő Czövek János elnököt, Szendrei Zoltán alelnököt, valamint Dr. Hajós Dezső tagszervezési és szolgáltatási munkatársat.

A konferencia első napján részt vett Simbartl Stánislav szenátor, a Cseh Parlament felsőházának tagja, Malenínský Franti¹ek vezérőrnagy, a Cseh Hadsereg vezérkar főnök helyettese és Vobùrka Pavel ezredes, a vendéglátó intézmény vezetője. Ezen a napon nem csak az egyes delegációk előadásai hangzottak el, hanem aktív párbeszéd is kibontakozott a magas rangú hazai vendégek és a konferencia résztvevői között.

Mivel a Cseh védelmi szektor résztvevőinek nincs konkrét tapasztalata az érdekvédelmi szervezetekkel való konkrét együttmüködésről, így teljes újdonságként hatott mind a lengyel, mind a magyar tapasztalatok ismertetésekor, hogy a két szervezet részt vesz a jogalkotási folyamatban és ennek részeként saját javaslatokat is tehet.

A Konferencia második napján a Cseh Honvédelmi Minisztérium személyügyi munkájával, a humán erőforrás stratégiájával és annak végrehajtási folyamatával ismerkedhettek meg a résztvevők Venèura Petr, a minsztérium személyzeti osztály vezetőjének előadásában. A résztvevők szinte minden időt kihasználtak a személyes és négyszemközti konzultációkra, mely alatt folyamatosan formálódott az a közös nyilatkozat http://www.hsz.hu/rovatok/akt/pragai1015/, melyet az egyes delegációk vezetői láttak el kézjegyükkel október 10-én este megtartott ünnepélyes záró vacsora alkalmából.

Az eszmecsere idején egy rövid idő arra is jutott, hogy a közeli Konopi¹tì-be tegyenek látogatást a konferencia résztvevői, ahol megtekinthették  Ferenc Ferdinánd Kastélyában található vadászfegyver kiállítást, mely Európában a legnagyobb ilyen gyüjtemény.

A Konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a Visegrádi Csoport tagjai közötti együttmüködést és információcserét. A következő XV. Konferencia megrendezését a Konwent vállalta magára, így 2013. májusában Krakkóban folytatódik a térség professzionális katonái reprezentatív szervezeteinek közös tevékenysége.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.