2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciája

Hosz  |  2012. 10. 15., 15:11

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciáját a Prágától 30 km-re lévő Komorni Hrádekben tartották október 9-11 között. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte...

Komorni Hradekben található történelmi kastély közel 700 éves történelmi emlékhely, hanem ma a Cseh Honvédelmi Minisztérium kezelésében levő nagyon jó állapotú müemlék és múzeum funkciókat is ellátó épületegyüttes. A hétköznapok során nyelvi továbbképző intézet és nemzetközi konferenciáknak is helyet adó rendezvényközpont.

Ebbéli funkcióját használta ki a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetsége (Svaz), aki házigazdaként látta vendégül a XIV. Konferencia résztvevőit.: a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjeinek Tanácsa (Konwent) vezetőjét és képviselőit, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Szövetsége (Zväz) delegációját, valamint a Honvédszakszervezet képviseletében résztvevő Czövek János elnököt, Szendrei Zoltán alelnököt, valamint Dr. Hajós Dezső tagszervezési és szolgáltatási munkatársat.

A konferencia első napján részt vett Simbartl Stánislav szenátor, a Cseh Parlament felsőházának tagja, Malenínský Franti¹ek vezérőrnagy, a Cseh Hadsereg vezérkar főnök helyettese és Vobùrka Pavel ezredes, a vendéglátó intézmény vezetője. Ezen a napon nem csak az egyes delegációk előadásai hangzottak el, hanem aktív párbeszéd is kibontakozott a magas rangú hazai vendégek és a konferencia résztvevői között.

Mivel a Cseh védelmi szektor résztvevőinek nincs konkrét tapasztalata az érdekvédelmi szervezetekkel való konkrét együttmüködésről, így teljes újdonságként hatott mind a lengyel, mind a magyar tapasztalatok ismertetésekor, hogy a két szervezet részt vesz a jogalkotási folyamatban és ennek részeként saját javaslatokat is tehet.

A Konferencia második napján a Cseh Honvédelmi Minisztérium személyügyi munkájával, a humán erőforrás stratégiájával és annak végrehajtási folyamatával ismerkedhettek meg a résztvevők Venèura Petr, a minsztérium személyzeti osztály vezetőjének előadásában. A résztvevők szinte minden időt kihasználtak a személyes és négyszemközti konzultációkra, mely alatt folyamatosan formálódott az a közös nyilatkozat http://www.hsz.hu/rovatok/akt/pragai1015/, melyet az egyes delegációk vezetői láttak el kézjegyükkel október 10-én este megtartott ünnepélyes záró vacsora alkalmából.

Az eszmecsere idején egy rövid idő arra is jutott, hogy a közeli Konopi¹tì-be tegyenek látogatást a konferencia résztvevői, ahol megtekinthették  Ferenc Ferdinánd Kastélyában található vadászfegyver kiállítást, mely Európában a legnagyobb ilyen gyüjtemény.

A Konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a Visegrádi Csoport tagjai közötti együttmüködést és információcserét. A következő XV. Konferencia megrendezését a Konwent vállalta magára, így 2013. májusában Krakkóban folytatódik a térség professzionális katonái reprezentatív szervezeteinek közös tevékenysége.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.