2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciája

Hosz  |  2012. 10. 15., 15:11

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciáját a Prágától 30 km-re lévő Komorni Hrádekben tartották október 9-11 között. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte...

Komorni Hradekben található történelmi kastély közel 700 éves történelmi emlékhely, hanem ma a Cseh Honvédelmi Minisztérium kezelésében levő nagyon jó állapotú müemlék és múzeum funkciókat is ellátó épületegyüttes. A hétköznapok során nyelvi továbbképző intézet és nemzetközi konferenciáknak is helyet adó rendezvényközpont.

Ebbéli funkcióját használta ki a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetsége (Svaz), aki házigazdaként látta vendégül a XIV. Konferencia résztvevőit.: a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjeinek Tanácsa (Konwent) vezetőjét és képviselőit, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Szövetsége (Zväz) delegációját, valamint a Honvédszakszervezet képviseletében résztvevő Czövek János elnököt, Szendrei Zoltán alelnököt, valamint Dr. Hajós Dezső tagszervezési és szolgáltatási munkatársat.

A konferencia első napján részt vett Simbartl Stánislav szenátor, a Cseh Parlament felsőházának tagja, Malenínský Franti¹ek vezérőrnagy, a Cseh Hadsereg vezérkar főnök helyettese és Vobùrka Pavel ezredes, a vendéglátó intézmény vezetője. Ezen a napon nem csak az egyes delegációk előadásai hangzottak el, hanem aktív párbeszéd is kibontakozott a magas rangú hazai vendégek és a konferencia résztvevői között.

Mivel a Cseh védelmi szektor résztvevőinek nincs konkrét tapasztalata az érdekvédelmi szervezetekkel való konkrét együttmüködésről, így teljes újdonságként hatott mind a lengyel, mind a magyar tapasztalatok ismertetésekor, hogy a két szervezet részt vesz a jogalkotási folyamatban és ennek részeként saját javaslatokat is tehet.

A Konferencia második napján a Cseh Honvédelmi Minisztérium személyügyi munkájával, a humán erőforrás stratégiájával és annak végrehajtási folyamatával ismerkedhettek meg a résztvevők Venèura Petr, a minsztérium személyzeti osztály vezetőjének előadásában. A résztvevők szinte minden időt kihasználtak a személyes és négyszemközti konzultációkra, mely alatt folyamatosan formálódott az a közös nyilatkozat http://www.hsz.hu/rovatok/akt/pragai1015/, melyet az egyes delegációk vezetői láttak el kézjegyükkel október 10-én este megtartott ünnepélyes záró vacsora alkalmából.

Az eszmecsere idején egy rövid idő arra is jutott, hogy a közeli Konopi¹tì-be tegyenek látogatást a konferencia résztvevői, ahol megtekinthették  Ferenc Ferdinánd Kastélyában található vadászfegyver kiállítást, mely Európában a legnagyobb ilyen gyüjtemény.

A Konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a Visegrádi Csoport tagjai közötti együttmüködést és információcserét. A következő XV. Konferencia megrendezését a Konwent vállalta magára, így 2013. májusában Krakkóban folytatódik a térség professzionális katonái reprezentatív szervezeteinek közös tevékenysége.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.