2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciája

Hosz  |  2012. 10. 15., 15:11

A professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XIV. Konferenciáját a Prágától 30 km-re lévő Komorni Hrádekben tartották október 9-11 között. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte...

Komorni Hradekben található történelmi kastély közel 700 éves történelmi emlékhely, hanem ma a Cseh Honvédelmi Minisztérium kezelésében levő nagyon jó állapotú müemlék és múzeum funkciókat is ellátó épületegyüttes. A hétköznapok során nyelvi továbbképző intézet és nemzetközi konferenciáknak is helyet adó rendezvényközpont.

Ebbéli funkcióját használta ki a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetsége (Svaz), aki házigazdaként látta vendégül a XIV. Konferencia résztvevőit.: a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjeinek Tanácsa (Konwent) vezetőjét és képviselőit, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Szövetsége (Zväz) delegációját, valamint a Honvédszakszervezet képviseletében résztvevő Czövek János elnököt, Szendrei Zoltán alelnököt, valamint Dr. Hajós Dezső tagszervezési és szolgáltatási munkatársat.

A konferencia első napján részt vett Simbartl Stánislav szenátor, a Cseh Parlament felsőházának tagja, Malenínský Franti¹ek vezérőrnagy, a Cseh Hadsereg vezérkar főnök helyettese és Vobùrka Pavel ezredes, a vendéglátó intézmény vezetője. Ezen a napon nem csak az egyes delegációk előadásai hangzottak el, hanem aktív párbeszéd is kibontakozott a magas rangú hazai vendégek és a konferencia résztvevői között.

Mivel a Cseh védelmi szektor résztvevőinek nincs konkrét tapasztalata az érdekvédelmi szervezetekkel való konkrét együttmüködésről, így teljes újdonságként hatott mind a lengyel, mind a magyar tapasztalatok ismertetésekor, hogy a két szervezet részt vesz a jogalkotási folyamatban és ennek részeként saját javaslatokat is tehet.

A Konferencia második napján a Cseh Honvédelmi Minisztérium személyügyi munkájával, a humán erőforrás stratégiájával és annak végrehajtási folyamatával ismerkedhettek meg a résztvevők Venèura Petr, a minsztérium személyzeti osztály vezetőjének előadásában. A résztvevők szinte minden időt kihasználtak a személyes és négyszemközti konzultációkra, mely alatt folyamatosan formálódott az a közös nyilatkozat http://www.hsz.hu/rovatok/akt/pragai1015/, melyet az egyes delegációk vezetői láttak el kézjegyükkel október 10-én este megtartott ünnepélyes záró vacsora alkalmából.

Az eszmecsere idején egy rövid idő arra is jutott, hogy a közeli Konopi¹tì-be tegyenek látogatást a konferencia résztvevői, ahol megtekinthették  Ferenc Ferdinánd Kastélyában található vadászfegyver kiállítást, mely Európában a legnagyobb ilyen gyüjtemény.

A Konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a Visegrádi Csoport tagjai közötti együttmüködést és információcserét. A következő XV. Konferencia megrendezését a Konwent vállalta magára, így 2013. májusában Krakkóban folytatódik a térség professzionális katonái reprezentatív szervezeteinek közös tevékenysége.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.