2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Húszszázalékos illetményemelést követel hat fegyveres és rendvédelmi szakszervezet

Hosz  |  2012. 10. 16., 09:24

A munkavállalók érdekeinek még hatékonyabb képviselete érdekében hat társszakszervezet (Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete - RKDSZ, Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete - FTSZ, Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete - HTFSZ, Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége - FBVSZOSZ, Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete - VPDSZ és a Honvédszakszervezet - Hosz) együttműködési megállapodást kötött. Az október 16-án lebonyolított ünnepélyes aláírás után sajtótájékoztatót tartottunk a Honvéd Kulturális Központ Kőlovas termében, melyen az együttműködési megállapodás megkötését történelmi lépésnek nevezte a szakszervezetünk képviseletében aláíró Bazsik István alelnök. Az eseményen húszszázalékos illetményemelést követeltek a büntetés-végrehajtási dolgozók, a katonák, a rendőrök, a tűzoltók és a vámosok. A társszakszervezetek - az elhalasztott béremelés miatt - szolidaritásukat fejezték ki a pedagógusokkal és az őket képviselő szakszervezetekkel. Az alábbiakban az MTI által kiadott sajtóanyagot olvashatják...

Az RKDSZ, a Hosz, az FTSZ, a HTFSZ, az FBVSZOSZ), valamint a VPDSZ vezetői által aláírt dokumentum egységes fellépést és akár közös demonstráció szervezését is lehetővé teszi.

A dokumentum aláírói - az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala által elfogadott - 20 százalékos béremelés követelése mellett elfogadhatatlannak tartják a szolgálati nyugdíjrendszer eltörlését, a szakszervezeti jogok csorbítását, valamint sürgetik hivatásuk elismerését.

Az aláírás után Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke elmondta, hogy tíz éve nem volt érdemi béremelés, így a mostani követelésük mindössze évi kétszázalékos illetménynövelést tartalmaz. Álláspontja szerint ez a rendőrségi dolgozók puszta megélhetését szolgálja.A büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozók egy része a minimálbérnél is kevesebbet keres, sokan lakhatási és fütési támogatásra szorulnak - mondta az FBSZOSZ főtitkára. Kucsera Miklós szerint évente kötelező bérminimum-emelésre lenne szükség. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a belügyminiszter október 31-re hívta össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot.

A honvédségnél tíz éve nem volt érdemi illetményemelés, megszünt a 13. havi bér, az állomány kétharmada a létminimum alatt él - erről a HSZ alelnöke beszélt. Bazsik István szerint az elmúlt évtized 50 százalékos reálbércsökkenésével szemben mindössze 20 százalékos illetményemelést követelnek.

A HTFSZ elnöke a jelenlegi és a korábbi kormányok által is beígért, de meg nem valósított életpályamodell kidolgozását és bevezetését sürgette. Salamon Lajos bírálta az uniós normáktól eltérő kötelező 48 órás munkahetet, és a tüzoltóságtól való nagyarányú elvándorlásra is felhívta a figyelmet.Kiss József, az FTSZ elnöke szerint a követelt 20 százalékos béremelés csak a dolgozók túlélésére elég, miközben az állomány tagjaival szembeni elvárások folyamatosan nőnek. A VPDSZ elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a folyamatosan növekvő feladatok mellett a vámosok lassan ellehetetlenülnek.Holecz Gábor emlékeztetett rá, hogy a nemzetgazdasági miniszter még egyszer sem fogadta őket, ahogyan a Közpénzügyi Érdekegyeztető Tanácsot sem hívta eddig össze. A dokumentum aláírói várják további fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek és konföderációk csatlakozását is a megállapodáshoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.