2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszusra készülve

Hosz  |  2012. 11. 06., 15:33

A korkedvezményre való jogosultság, a nemzetközi és a szövetségi kapcsolatok, a befektetési politika, a Liga Szakszervezetekhez való csatlakozás, valamint a kongresszusra történő felkészülés is napirenden szerepelt szakszervezetünk elnökségének november 6-i ülésén. A fórumot Czövek János elnök vezette…

Az ülés elején Czövek János elnök köszöntötte a megjelenteket, – elnökségi tagokat, az EB elnökét, a titkárokat, a szakértőket és az alapszervezeti vezetőket – a napirendi témákat fogadták el. A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János időrendben tekintette át az elmúlt hetek történéseit. Az elnök szót ejtett a Visegrádi Négyek legutóbbi találkozóján elhangzott tájékoztatónkról, a közös nyilatkozat elfogadásáról, a nemzetközi együttmüködés hozadékairól, valamint a V4-ek katona-szakszervezetei, illetve érdekképviseletei életének specialitásairól is.

A nemzetközi kapcsolatokról szóló témát Szendrei Zoltán egészítette ki, aki a cseh sajátosságok között, a szabályos korfa mellett megemlítette, hogy Csehországban az őrmesteri rendfokozatnál alacsonyabb beosztások nincsenek feltöltve, mert az ott kapható illetmények már szinte méltatlanok. Hozzátette: az illetmények magasabbak, mint hazánkban, ugyanakkor, ha mérséklik a katonai költségvetést Csehországban, akkor, válaszul a személyi állomány létszámát csökkentik le.    

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek együttmüködési megállapodás létrejöttét is az elmúlt időszak kiemelt feladatának tekintette az elnök. Bazsik István alelnök a keret-megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy ez a szakszervezet-politikai és gazdasági összefogás kiegészülve a Liga fegyveres és rendvédelmi tagozatával sikeres lehet. Az október 16-i sajtótájékoztatóra utalva elmondta: 20%-os illetményfejlesztés igénye lett bejelentve. Ezzel kapcsolatban már a HM illetékes vezetőivel tárgyalásokat kezdeményeztünk, s ezek már meg is kezdődtek.

A szövetségi élettel kapcsolatban elhangzott még, hogy az FRDÉSZ maradék tagszervezetei – NBHSZ, PVDÉSZ, BVDOSZ – Talabér Zoltán (PVDÉSZ) személyében új elnököt választottak. Ennél a témánál Czövek János elnök arról tájékoztatott, hogy az FRDÉSZ tartozásai miatt azonnal felvette a kapcsolatot az új elnökkel, és kérte, hogy a bírósági bejegyzést követően mihamarabb rendezze az FRDÉSZ vagyonnal kapcsolatos ügyeket.

Az új Hjt.-vel kapcsolatban dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető kiemelte: a Hosz beadványai, javaslatai döntő többségét beépítette a HM a törvény tervezetébe. Egyebek mellett már nem szerepel benne a ,,bizalomvesztés” fogalma sem. Ahol viszont koncepcionális döntésre volt szükség, ott a HM nem engedett, ez az ő kompetenciájuk – mondták. Az új törvény várhatóan 2013 nyarán lép életbe.   

Ezt követően Bazsik István a tárgyalások részleteiről is tájékoztatott.

A jogsegélyszolgálat vezetője a korkedvezményre való jogosultságról szóló K01-es nyomtatványról, valamint a HM KPH, HVK Személyügyi Csoportfőnökség közös tájékoztatójáról (lásd a www.hsz.hu-n – a szerk.) és a Szabó Csaba kontra Honvédszakszervezet perről is informálta a megjelenteket.

Az aktuális tájékoztató végén a 2013. évi honvédségi költségvetésről zajló egyeztetésekről, majd a Vodafone-telefonok Egység 2002 Kft-s rendszeréből a Hosz flottájába való átvezetéséről informálta a megjelenteket az elnök.

A következő napirendi téma során a várpalotai Pongráczné Nagy Csilla pártoló tagi felvételéről döntöttek.

A befektetésekről szóló napirendi téma során Bazsik István alelnök két befektetési ajánlatról tájékoztatta az elnökségi tagokat. A befektetések nagy része ötéves programcsomag részeként állami garanciás értékpapírba és befektetési alapokba kerülne, melyek minimum 9%-os nettó hozama esetén érdemes a jelenleg 6%-os kamatú folyószámla pénzkeretét mozgatni – emelte ki az alelnök. Az elnökség arról döntött, hogy a Concorde és a Pannónia vagyonkezelő-befektető cégekkel elkezdődjenek a tárgyalások a szerződéskötés érdekében. A döntést a választmány hozza majd meg.

A Liga Szakszervezetek november 9-i Tanácsülésére történő felkészülés során a szövetségi tagdíj mértékéről, a pályázati és támogatási lehetőségekről, valamint a Liga Szakszervezetek egyes testületeiben vállalható szerepekről tárgyaltak a döntéshozók. Miután az elnökség megerősítette a Liga-tagságról szóló szeptember végi választmányi döntést, arról is szó esett, hogy kik képviselik majd szakszervezetünket a november 9-i Liga Tanácsülésen.   

A Liga Szakszervezetek fegyveres- és rendvédelmi tagozatának megújítása kapcsán elhangzott, hogy a Honvédszakszervezet vezető szerepet vállal a tagozat munkájában. Ezt követően a tagozat SzMSz-éről egyeztettek, majd Czövek János elnök azt javasolta, hogy a tagozat elnöki posztjára Bazsik István alelnököt jelölje az elnökség. A döntés a Liga Tanács ülése utáni napokban születik meg. 

A Hosz november 27-i kongresszusával kapcsolatos feladatok megbeszélése során a szervezést, a lebonyolítást, a technikai eszköz-segédletet és a napirendet érintő kérdések mellett a kongresszust megelőző haderőnemi értekezletekről, valamint a kongresszuson megválasztandó, jövőbeni érdekvédelmi ügyvivők személyéről is szó esett.     Az egyebek napirendi téma során az elnök – a belső szervezeti ügyekről szólva – arról tájékoztatott, hogy Borboláné Nagy Ilona korábbi asszisztenst december 1-től tovább foglalkoztatja a szakszervezet.

Az egyebekben még a káreseményekről, biztosítási ügyekről, valamint a december 15-16-i cirkuszi előadás lebonyolításáról is érdeklődtek a megjelentek. Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) mai oldalegyeztetésén történtekről adott tájékoztatást.

Az ülés végén Szendrei Zoltán alelnök külön köszönetét fejezte ki a Hosz aktivistáinak az októberi aktív és eredményes munkáért.  Szakszervezetünk elnöksége december 5-6-án tart évzáró ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.