2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszusra készülve

Hosz  |  2012. 11. 06., 15:33

A korkedvezményre való jogosultság, a nemzetközi és a szövetségi kapcsolatok, a befektetési politika, a Liga Szakszervezetekhez való csatlakozás, valamint a kongresszusra történő felkészülés is napirenden szerepelt szakszervezetünk elnökségének november 6-i ülésén. A fórumot Czövek János elnök vezette…

Az ülés elején Czövek János elnök köszöntötte a megjelenteket, – elnökségi tagokat, az EB elnökét, a titkárokat, a szakértőket és az alapszervezeti vezetőket – a napirendi témákat fogadták el. A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János időrendben tekintette át az elmúlt hetek történéseit. Az elnök szót ejtett a Visegrádi Négyek legutóbbi találkozóján elhangzott tájékoztatónkról, a közös nyilatkozat elfogadásáról, a nemzetközi együttmüködés hozadékairól, valamint a V4-ek katona-szakszervezetei, illetve érdekképviseletei életének specialitásairól is.

A nemzetközi kapcsolatokról szóló témát Szendrei Zoltán egészítette ki, aki a cseh sajátosságok között, a szabályos korfa mellett megemlítette, hogy Csehországban az őrmesteri rendfokozatnál alacsonyabb beosztások nincsenek feltöltve, mert az ott kapható illetmények már szinte méltatlanok. Hozzátette: az illetmények magasabbak, mint hazánkban, ugyanakkor, ha mérséklik a katonai költségvetést Csehországban, akkor, válaszul a személyi állomány létszámát csökkentik le.    

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek együttmüködési megállapodás létrejöttét is az elmúlt időszak kiemelt feladatának tekintette az elnök. Bazsik István alelnök a keret-megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy ez a szakszervezet-politikai és gazdasági összefogás kiegészülve a Liga fegyveres és rendvédelmi tagozatával sikeres lehet. Az október 16-i sajtótájékoztatóra utalva elmondta: 20%-os illetményfejlesztés igénye lett bejelentve. Ezzel kapcsolatban már a HM illetékes vezetőivel tárgyalásokat kezdeményeztünk, s ezek már meg is kezdődtek.

A szövetségi élettel kapcsolatban elhangzott még, hogy az FRDÉSZ maradék tagszervezetei – NBHSZ, PVDÉSZ, BVDOSZ – Talabér Zoltán (PVDÉSZ) személyében új elnököt választottak. Ennél a témánál Czövek János elnök arról tájékoztatott, hogy az FRDÉSZ tartozásai miatt azonnal felvette a kapcsolatot az új elnökkel, és kérte, hogy a bírósági bejegyzést követően mihamarabb rendezze az FRDÉSZ vagyonnal kapcsolatos ügyeket.

Az új Hjt.-vel kapcsolatban dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető kiemelte: a Hosz beadványai, javaslatai döntő többségét beépítette a HM a törvény tervezetébe. Egyebek mellett már nem szerepel benne a ,,bizalomvesztés” fogalma sem. Ahol viszont koncepcionális döntésre volt szükség, ott a HM nem engedett, ez az ő kompetenciájuk – mondták. Az új törvény várhatóan 2013 nyarán lép életbe.   

Ezt követően Bazsik István a tárgyalások részleteiről is tájékoztatott.

A jogsegélyszolgálat vezetője a korkedvezményre való jogosultságról szóló K01-es nyomtatványról, valamint a HM KPH, HVK Személyügyi Csoportfőnökség közös tájékoztatójáról (lásd a www.hsz.hu-n – a szerk.) és a Szabó Csaba kontra Honvédszakszervezet perről is informálta a megjelenteket.

Az aktuális tájékoztató végén a 2013. évi honvédségi költségvetésről zajló egyeztetésekről, majd a Vodafone-telefonok Egység 2002 Kft-s rendszeréből a Hosz flottájába való átvezetéséről informálta a megjelenteket az elnök.

A következő napirendi téma során a várpalotai Pongráczné Nagy Csilla pártoló tagi felvételéről döntöttek.

A befektetésekről szóló napirendi téma során Bazsik István alelnök két befektetési ajánlatról tájékoztatta az elnökségi tagokat. A befektetések nagy része ötéves programcsomag részeként állami garanciás értékpapírba és befektetési alapokba kerülne, melyek minimum 9%-os nettó hozama esetén érdemes a jelenleg 6%-os kamatú folyószámla pénzkeretét mozgatni – emelte ki az alelnök. Az elnökség arról döntött, hogy a Concorde és a Pannónia vagyonkezelő-befektető cégekkel elkezdődjenek a tárgyalások a szerződéskötés érdekében. A döntést a választmány hozza majd meg.

A Liga Szakszervezetek november 9-i Tanácsülésére történő felkészülés során a szövetségi tagdíj mértékéről, a pályázati és támogatási lehetőségekről, valamint a Liga Szakszervezetek egyes testületeiben vállalható szerepekről tárgyaltak a döntéshozók. Miután az elnökség megerősítette a Liga-tagságról szóló szeptember végi választmányi döntést, arról is szó esett, hogy kik képviselik majd szakszervezetünket a november 9-i Liga Tanácsülésen.   

A Liga Szakszervezetek fegyveres- és rendvédelmi tagozatának megújítása kapcsán elhangzott, hogy a Honvédszakszervezet vezető szerepet vállal a tagozat munkájában. Ezt követően a tagozat SzMSz-éről egyeztettek, majd Czövek János elnök azt javasolta, hogy a tagozat elnöki posztjára Bazsik István alelnököt jelölje az elnökség. A döntés a Liga Tanács ülése utáni napokban születik meg. 

A Hosz november 27-i kongresszusával kapcsolatos feladatok megbeszélése során a szervezést, a lebonyolítást, a technikai eszköz-segédletet és a napirendet érintő kérdések mellett a kongresszust megelőző haderőnemi értekezletekről, valamint a kongresszuson megválasztandó, jövőbeni érdekvédelmi ügyvivők személyéről is szó esett.     Az egyebek napirendi téma során az elnök – a belső szervezeti ügyekről szólva – arról tájékoztatott, hogy Borboláné Nagy Ilona korábbi asszisztenst december 1-től tovább foglalkoztatja a szakszervezet.

Az egyebekben még a káreseményekről, biztosítási ügyekről, valamint a december 15-16-i cirkuszi előadás lebonyolításáról is érdeklődtek a megjelentek. Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) mai oldalegyeztetésén történtekről adott tájékoztatást.

Az ülés végén Szendrei Zoltán alelnök külön köszönetét fejezte ki a Hosz aktivistáinak az októberi aktív és eredményes munkáért.  Szakszervezetünk elnöksége december 5-6-án tart évzáró ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.