2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszusra készülve

Hosz  |  2012. 11. 06., 15:33

A korkedvezményre való jogosultság, a nemzetközi és a szövetségi kapcsolatok, a befektetési politika, a Liga Szakszervezetekhez való csatlakozás, valamint a kongresszusra történő felkészülés is napirenden szerepelt szakszervezetünk elnökségének november 6-i ülésén. A fórumot Czövek János elnök vezette…

Az ülés elején Czövek János elnök köszöntötte a megjelenteket, – elnökségi tagokat, az EB elnökét, a titkárokat, a szakértőket és az alapszervezeti vezetőket – a napirendi témákat fogadták el. A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János időrendben tekintette át az elmúlt hetek történéseit. Az elnök szót ejtett a Visegrádi Négyek legutóbbi találkozóján elhangzott tájékoztatónkról, a közös nyilatkozat elfogadásáról, a nemzetközi együttmüködés hozadékairól, valamint a V4-ek katona-szakszervezetei, illetve érdekképviseletei életének specialitásairól is.

A nemzetközi kapcsolatokról szóló témát Szendrei Zoltán egészítette ki, aki a cseh sajátosságok között, a szabályos korfa mellett megemlítette, hogy Csehországban az őrmesteri rendfokozatnál alacsonyabb beosztások nincsenek feltöltve, mert az ott kapható illetmények már szinte méltatlanok. Hozzátette: az illetmények magasabbak, mint hazánkban, ugyanakkor, ha mérséklik a katonai költségvetést Csehországban, akkor, válaszul a személyi állomány létszámát csökkentik le.    

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek együttmüködési megállapodás létrejöttét is az elmúlt időszak kiemelt feladatának tekintette az elnök. Bazsik István alelnök a keret-megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy ez a szakszervezet-politikai és gazdasági összefogás kiegészülve a Liga fegyveres és rendvédelmi tagozatával sikeres lehet. Az október 16-i sajtótájékoztatóra utalva elmondta: 20%-os illetményfejlesztés igénye lett bejelentve. Ezzel kapcsolatban már a HM illetékes vezetőivel tárgyalásokat kezdeményeztünk, s ezek már meg is kezdődtek.

A szövetségi élettel kapcsolatban elhangzott még, hogy az FRDÉSZ maradék tagszervezetei – NBHSZ, PVDÉSZ, BVDOSZ – Talabér Zoltán (PVDÉSZ) személyében új elnököt választottak. Ennél a témánál Czövek János elnök arról tájékoztatott, hogy az FRDÉSZ tartozásai miatt azonnal felvette a kapcsolatot az új elnökkel, és kérte, hogy a bírósági bejegyzést követően mihamarabb rendezze az FRDÉSZ vagyonnal kapcsolatos ügyeket.

Az új Hjt.-vel kapcsolatban dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető kiemelte: a Hosz beadványai, javaslatai döntő többségét beépítette a HM a törvény tervezetébe. Egyebek mellett már nem szerepel benne a ,,bizalomvesztés” fogalma sem. Ahol viszont koncepcionális döntésre volt szükség, ott a HM nem engedett, ez az ő kompetenciájuk – mondták. Az új törvény várhatóan 2013 nyarán lép életbe.   

Ezt követően Bazsik István a tárgyalások részleteiről is tájékoztatott.

A jogsegélyszolgálat vezetője a korkedvezményre való jogosultságról szóló K01-es nyomtatványról, valamint a HM KPH, HVK Személyügyi Csoportfőnökség közös tájékoztatójáról (lásd a www.hsz.hu-n – a szerk.) és a Szabó Csaba kontra Honvédszakszervezet perről is informálta a megjelenteket.

Az aktuális tájékoztató végén a 2013. évi honvédségi költségvetésről zajló egyeztetésekről, majd a Vodafone-telefonok Egység 2002 Kft-s rendszeréből a Hosz flottájába való átvezetéséről informálta a megjelenteket az elnök.

A következő napirendi téma során a várpalotai Pongráczné Nagy Csilla pártoló tagi felvételéről döntöttek.

A befektetésekről szóló napirendi téma során Bazsik István alelnök két befektetési ajánlatról tájékoztatta az elnökségi tagokat. A befektetések nagy része ötéves programcsomag részeként állami garanciás értékpapírba és befektetési alapokba kerülne, melyek minimum 9%-os nettó hozama esetén érdemes a jelenleg 6%-os kamatú folyószámla pénzkeretét mozgatni – emelte ki az alelnök. Az elnökség arról döntött, hogy a Concorde és a Pannónia vagyonkezelő-befektető cégekkel elkezdődjenek a tárgyalások a szerződéskötés érdekében. A döntést a választmány hozza majd meg.

A Liga Szakszervezetek november 9-i Tanácsülésére történő felkészülés során a szövetségi tagdíj mértékéről, a pályázati és támogatási lehetőségekről, valamint a Liga Szakszervezetek egyes testületeiben vállalható szerepekről tárgyaltak a döntéshozók. Miután az elnökség megerősítette a Liga-tagságról szóló szeptember végi választmányi döntést, arról is szó esett, hogy kik képviselik majd szakszervezetünket a november 9-i Liga Tanácsülésen.   

A Liga Szakszervezetek fegyveres- és rendvédelmi tagozatának megújítása kapcsán elhangzott, hogy a Honvédszakszervezet vezető szerepet vállal a tagozat munkájában. Ezt követően a tagozat SzMSz-éről egyeztettek, majd Czövek János elnök azt javasolta, hogy a tagozat elnöki posztjára Bazsik István alelnököt jelölje az elnökség. A döntés a Liga Tanács ülése utáni napokban születik meg. 

A Hosz november 27-i kongresszusával kapcsolatos feladatok megbeszélése során a szervezést, a lebonyolítást, a technikai eszköz-segédletet és a napirendet érintő kérdések mellett a kongresszust megelőző haderőnemi értekezletekről, valamint a kongresszuson megválasztandó, jövőbeni érdekvédelmi ügyvivők személyéről is szó esett.     Az egyebek napirendi téma során az elnök – a belső szervezeti ügyekről szólva – arról tájékoztatott, hogy Borboláné Nagy Ilona korábbi asszisztenst december 1-től tovább foglalkoztatja a szakszervezet.

Az egyebekben még a káreseményekről, biztosítási ügyekről, valamint a december 15-16-i cirkuszi előadás lebonyolításáról is érdeklődtek a megjelentek. Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) mai oldalegyeztetésén történtekről adott tájékoztatást.

Az ülés végén Szendrei Zoltán alelnök külön köszönetét fejezte ki a Hosz aktivistáinak az októberi aktív és eredményes munkáért.  Szakszervezetünk elnöksége december 5-6-án tart évzáró ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.