2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött a Liga Tanács: Szakszervezetünk újra a Liga tagja lett!

Hosz  |  2012. 11. 09., 13:01

A Honvédszakszervezet megértette a tagság érdekeit és felemelő, megalapozott, korrekt döntést hozott, amikor a csatlakozásról határozott. A katonák illetményének fejlesztése érdekében vívott harcban a Hosz várja a szolidaritásunkat - hangsúlyozta a november 9-i Liga Tanács ülésén Gaskó István elnök. Miután Czövek János Hosz elnök röviden bemutatta szakszervezetünket, a Liga Tanács egyhangú döntést hozott: a mai naptól újra a Liga tagjaként, jelenleg harmadik legnagyobb tagszervezetként tartanak bennünket számon…

A regisztráció után a mandátumvizsgáló bizottság elnöke azt jelentette, hogy 42.132 mandátumból 38.563-at vettek át a megjelent szakszervezetek vezetői. Tehát 91,5%-os részvételi aránnyal volt határozatképes a Liga Szakszervezetek.  

Bennünket Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökok, valamint Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő képviselt.

Első napirendi témaként tagfelvételről döntött a Liga Tanács. Miután Gaskó István elnök felemelőnek, megalapozott és korrekt eljárásnak nevezte a felvételüket kérő szakszervezetek döntését, Horváth Lajos ügyvezető alelnök terjesztette elő a felvételi kérelmeket, majd mindhárom szervezet bemutatkozott.

Elsőként Czövek János elnök mutatta be a közel 10 ezer fős Honvédszakszervezetet. Elmondta, hogy a katonák érdekeit egyetlen reprezentatív szakszervezetként képviseli a Hosz.

Bízom benne, hogy a közeljövőben több testületben is együtt és vállvetve dolgozhatunk – tette hozzá.

A szavazás során egyhangú döntés született: a Liga Tanács a Hosz-t ellenszavazat és tartózkodás nélkül visszavette a Liga nagy családjába. A gratulációkat követően Czövek János ígéretet tett arra, hogy a honvédek mindent megtesznek annak érdekében, hogy méltó tagjai legyenek a Liga Szakszervezeteknek.

Ezt követően az ezerötszáz fős Dunaferr Ifjúsági Szervezetet, majd a száztizenöt fős Dél-Alföldi Rendőrszakszervezet (DARSZ) is egyhangú döntéssel felvette a szakszervezeti szövetség tagjai sorába a Liga Tanács.

Második napirendi téma a 2013. évi minimálbérről és a szakmai bérminimumról szóló előterjesztés volt. Horváth Lajos ügyvezető alelnök miután tájékoztatott a bértárgyalások eddigi folyamatáról, elmondta, hogy a Liga álláspontja szerint érzékelhető reálbér-emelkedésnek kell történni, illetve szükséges a minimálbért is megemelni.

A Liga elnöke hozzátette: a kormány abban érdekelt, hogy inflációkövető legyen a minimálbér-emelés. Optimista vagyok, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy 5%-os emelést is megad mindkét tétel tekintetében a kormány.

Ezt követően a szakszervezeti feszített emelési javaslatról, vagyis a 105 ezer forintos minimálbér- és a 115 ezer forintos szakmai bérminimum-javaslatról döntött a Liga Tanács.

Ezt követően a rendkívüli kongresszus összehívásáról döntött a Liga Tanács. Az előterjesztésben elhangzott, hogy a kialakult folyamatok változása, a Liga fejlesztési stratégiájának teljesítése érdekében benyújtott pályázatok miatt jelentős szervezet-fejlesztés indult be. Ehhez pedig hozzá kell igazítani a Liga Alapszabályát és a Szervezeti és Müködési Szabályzatot is. A javaslat után arról döntöttek, hogy december 11-re a Liga rendkívüli kongresszust hívott össze. Napirenden az Alapszabály módosítása fog szerepelni.

Az egyebekben szó esett a pedagógusoknál kialakult sztrájkhelyzetről. A PDSZ képviselője azt kérte, hogy a megyei demonstrációkon a Liga tagszervezetei támogassák a pedagógusok béremelésre, leterheltségük enyhítésére vonatkozó követeléseit.

A Liga ezt követően határozatot fogadott el, eszerint a Liga Tanács szolidáris a pedagógustársadalom követeléseivel, mely a túlterhelés és az életpálya-modell elhalasztása ellen lép fel. A Liga Tanács felhívta tagszervezeteit, hogy támogassák a PDSZ jövőbeni megmozdulásait. Ezt követően Bazsik István, a Hosz alelnöke a katonák, majd Pach Dániel, az RSZV elnöke a rendőrök szolidaritásáról biztosította a PDSZ-t.

A Liga Tanács ülése után a Hosz vezetését fogadta Gaskó István. A Liga elnöke vezető tisztségviselőinkkel, Czövek János elnökkel, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökökkel folytatott konzultációt. A téma a jövőbeni együttmüködés megvalósítása volt.

A megbeszélésen Lippai Csaba érdekvédelmi szakértő és e sorok írója is részt vett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.