2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: nem közeledtek az álláspontok a HM és a szakszervezetek között

Hosz  |  2012. 11. 28., 12:22

Noha vezető tisztségviselőink a honvédelmi miniszterrel történő személyes megbeszélésen, de a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésén is nyomatékosították, hogy a katonák egyre romló megélhetési körülményei miatt elengedhetetlenül szükséges az illetményemelés és az év végi kifizetés, nem közeledtek az álláspontok. A november 28-i eseményen továbbra is az ország túlzott deficit-eljárás alól történő mentesülésére, valamint a költségvetési hiány 3% alatt tartására, illetve forráshiányra hivatkozott a munkáltató képviselője, Vargha Tamás parlamenti államtitkár. A HÉF-en szakszervezetünket Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, valamint Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte...

A HÉF idei utolsó rendes ülését Szpisják József dandártábornok vezette, a munkavállalói oldal ügyvivője dr. Zsiga Imre, a Hodosz elnöke volt.

Napirend előtt Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára köszöntötte a megjelenteket abból az alkalomból, hogy most első alkalommal vesz részt HÉF ülésen. Ezt követően eredményes munkát kívánt mindkét oldal képviselői számára.

Napirend előtt elsőként ,,A 2013. évi bérfejlesztés lehetőségeinek megvitatása, az érdekképviseleti oldal bérigényének megfogalmazása” volt a téma. Sulyok János dandártábornok a bérigények megfogalmazása ügyében, miután emlékeztetett a szeptemberi HÉF ülésen elhangzottakra, elmondta: a 2013-as magyarországi költségvetés végszavazása várhatóan a jövő hét elején történik meg, ezért azt javaslom, hogy a HM és a szakszervezetek közötti egyeztetések csak ezt követően kezdődjenek meg.

A 2013. évi béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalás megindítása és a 2012. évi „Bérmegállapodás” 10. pontja alapján a személyi juttatásokon esetlegesen képződő megtakarítások és azok felhasználásáról szóló egyeztetés - címet viselte a napirend előtti második téma.

A megtakarításokról Fodor Péter ezredes, a HM KPH főigazgatója szükszavúan csak annyit mondott: nem képződött olyan maradvány, amit felhasználhatnánk, a helyzet a legutóbbi HÉF ülés óta nem változott.

Bazsik István alelnök reakciójában kifejtette: nyilván tudomásul kell venni, hogy nincs parlamenti döntés, ezért csak tervezetről tudunk beszélni. Noha érzékeljük a tárca jó szándékát, ám ez az ajánlat számunkra elfogadhatatlan! Tisztában vagyunk az ország gazdasági helyzetével, de kompromisszumokra kellene törekedni. Kérjük a politikai vezetés támogatását ahhoz, hogy legalább egy gesztusértékü illetményemelésről tárgyalhassunk. Pozitív megerősítéseket, értelmes alkut várunk!

Hozzátette: a béren kívüli juttatások tekintetében ugyanúgy bizonyos juttatások emelését szorgalmazzuk. A 2012. évi bérmegállapodás tekintetében: mindenki tisztában van azzal, hogy a katonaállomány jelentős része nagyon nehéz anyagi helyzetben van, ezért a karácsonyi ünnepek előtt szükséges volna pénzbeli vagy természetbeni segítségre!

Vargha Tamás parlamenti államtitkár hozzászólásában elmondta: Emlékeztetek mindenkit a NATO és Európai Uniós szövetségi kötelezettségeinkre, az ország gazdasági helyzetére, a hazánk ellen évek óta zajló túlzott deficit-eljárásra, a költségvetési hiány 3% alatt tartására. Hangsúlyozom, hogy mi, a tárca vezetése lennénk a legboldogabbak, ha adhatnánk illetményemelést. A tárca nyitott a tárgyalásokra és a későbbi megegyezésre is! A kormány elkötelezett amellett, hogy nem emeli a személyi jövedelemadót, inkább a fogyasztási adókat növeli. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a szinten tartás és az eddigi eredmények megőrzése is a tárca erőfeszítéseinek köszönhető.  Ugyanakkor tudjuk, hogy ellentételezni szükséges a hosszú évek kitartó és példamutató tevékenységét, mi is erre törekszünk.

Varga István, a Hodosz alelnöke is hozzászólt. Évek óta nominált szinten van az általunk képviselt civilek bére, ez számunkra elfogadhatatlan.  A KSH adatai szerint az idei létminimum összege 89 ezer forint körül mozog. Az általunk képviseltek között számosan ez alatt a szint alatt keresnek. Ugyanakkor a létminimum, a szociológusok szerint a tisztességes szegénységhez elegendő jövedelem, ennél azért többet érdemelnének a HM-nél dolgozó közalkalmazottaink. Mi is kérjük az év végi kifizetést - mondta.

A vita ezt követően tovább folytatódott, Bazsik István alelnök kiemelte: noha érzékeljük a kormány erőfeszítéseit, mégis úgy gondoljuk, hogy egy kissé jobb odafigyeléssel juthatott volna forrás az illetményekre. Példának okáért az állami költségvetésben szereplő ingatlanfejlesztések elodázhatóak lehettek volna, emellett a HM Ei Zrt.-nél tapasztalt kifizetések, az ottani béren kívüli juttatások diszkriminatívak, bérfeszültséget okoznak a katonaállomány körében. Nem azt kérjük, hogy vegyék el tőlük, hanem azt, hogy a katona és a polgári állomány is részesüljön ezekből a forrásokból. Emellett fontos a cél és a jövőkép is. Jelenleg óriási gond az is, hogy bizonytalanság, kilátástalanság van a tagság, a személyi állomány körében.

Viszont reakciójában az államtitkár elmondta: a HM Ei Zrt. más jogokkal és kötelezettségekkel rendelkező szervezet, mint a HM és az MH szervezetei.  A kiszámíthatóság valóban  nagyon fontos, ám szerintem ma az is nagy eredmény, ha valakinek állása, munkaköre, beosztása és így minden hónapban illetménye is van. 

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese itt érezte úgy, hogy neki is szükséges hozzászólnia: a honvédelmi miniszter és a vezérkar főnöke is tisztában van azzal, hogy erő felett teljesít az állomány. Szilárd döntésünk, hogy képességeket nem veszíthetünk, így minden alakulat, katonai szervezet megmarad, a személyi állomány beosztása nem forog veszélyben. Értve és elfogadva a jogos szakszervezeti felvetéseket, a katonai oldal is azon dolgozik, hogy szinten tartsuk a jelen időig elért nívót.

 

 

Szendrei Zoltán alelnök ezt követően kompromisszumos javaslatot fogalmazott meg: azt kérjük, hogy az év végi ünnepek közötti munkanapokra szabadságot biztosítson a HM vezetése, illetve, hogy az adóváltozások ellenére a jövőre se csökkenjenek a nettó illetmények. 

A javaslattal kapcsolatban arról állapodtak meg a felek, hogy hamarosan megkezdik az egyeztetéseket.

Napirend előtti téma volt még ,,Az egészségügyi bérfejlesztésből kimaradtak problémája” is. Miután Kovács Tamás, a HM humánpolitikai főosztályvezetője részletesen is jelentette a számadatokat a HÉF számára, elhangzott: a rendszer forráshiányos, ha nincs központi forrás, akkor pedig tudomásul kell venni, hogy a tárca költségvetéséből nehezen lehet a bérfejlesztést megvalósítani.

Napirend előtti utolsó téma a honvédségi étkezdékben biztosított ebéd ára csökkentésének kérdése volt. Rövid időn belül kész van és aláírásra fog várni a tervezet – mondta előterjesztésében dr. Balogh András jogi főosztályvezető. A Hodosz elnöke kifejezte, hogy abban bízik, hogy január 1-től érvénybe is lép az erre vonatkozó HM rendelet.

Napirend szerint elsőként a HÉF 2013. I. félévi munkaterve volt a téma. A HÉF titkára elmondta: többkörös egyeztetésre mindenki megkapta a tervezetet. A Hosz alelnöke, Bazsik István kiemelte: a társadalmi szervezetekről szóló téma esetében mi, a Hosz képviselői is előterjesztők lennénk a Hodosz mellett.

Az önkéntes müveleti tartalékos rendszer tapasztalatainak feldolgozása – címü témakört Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka terjesztette elő. Az elmúlt hetek, hónapok tevékenysége sikeres volt, az egykori egyveres és rendvédelmi dolgozók megfelelő aktivitást mutattak, a jelentkezések száma, a kiképzésen történő megjelenés, valamint a szerződéskötések is azt igazolják, hogy jó úton haladunk - kezdte mondandóját a parancsnok.

Az ezredes kiemelte: a motivációról elmondható, hogy alapvető indok a 16%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól való mentesülés volt. A szolgálati járandóságosok aránya 91%-os. A szolgálathalasztásokat akceptáltuk, ezek száma meghaladta a százat. A behívás kilátásba helyezése után hetvenkettő fő kezdeményezte az azonnali szerződésbontást. Az önkéntes müveleti tartalékosok után a fő célcsoport – ezt követően – a katonamúlttal nem rendelkezők, vagyis a felsőfokú tanulmányaikat folytató hallgatók közössége lesz. Ez még csak a folyamat kezdete, de már érződik a hatás. A regisztráltak között az ő arányuk 9-ről 26%-ra növekedett az elmúlt hetekben.

Ezt követően az önkéntes tartalékosok által kritikával illetett feltételekről, az elhelyezési körülményekkel, a munkáltatói kompenzációval, és a fizikai felméréssel kapcsolatos hiányosságok jogosságára hívta fel a figyelmet és egyben a megértést is kérte. A tartalékos rendszer fejlesztése érdekében minden jelenlévőtől azt kérem, hogy dolgozzunk együtt azon, hogy az egész társadalom elfogadja az önkéntes tartalékos rendszer szükségességét - füzte hozzá a HKNYP parancsnoka.

A BEOSZ nevében Kelemen József nyá. altábornagy hangsúlyozta: Az összegzést köszönjük, de újra elmondom, hogy a megfelelő körülmények megteremtése – az érintettek előrehaladott életkora miatt is – nagyon fontos. Azt javasoljuk, hogy a honvédségi tanintézetek legyenek a jövőben a kiképzés bázisai, hiszen itt adottak a feltételek, tanszünetben pedig semmilyen zavaró tényező nem lesz.

Bazsik István alelnök a Hosz véleményét fogalmazta meg: Kettős érzésünk van, az a munka, amellyel a rendszer felépült mindenképpen dicséretes, ám a nyugállományúak által felvetett javaslatokat építsük be a jövőbeni előkészítő-szervező munkába.

A hozzászólások után Vargha Tamás államtitkár kért újra szót: senkinek nem kell kényelmetlenül éreznie magát azért, hogy negatívumokat fogalmaz meg. Nagyot léptünk előre, hiszen a tartalékosok száma az elmúlt időszakban 17-ről 4 ezerre növekedhetett. Ezúton is megköszönöm mindenkinek, aki jelentkezett erre a szolgálatra.  

Az MH Honvéd Kórház szervezeti racionalizációjáról Szabó István mérnök dandártábornok, az MH Honvéd Kórház parancsnoka adott elő.

Könnyü helyzetben vagyok azért, mert eddig már több alkalommal is találkozhattam a szakszervezeti vezetőkkel, így bemutatkoznom nem kell. Amiatt viszont nehéz helyzetben vagyok, hogy le kell vezetnem egy olyan racionalizálási folyamatot, amely bizony nem fog érdeksérelmek nélkül járni. Örömmel adhatok hírt arról, hogy a SOTE oktató kórháza címet vehettem át a minap az egyetem dékánjától. Ez többek között annak a fantasztikus szellemi kapacitásnak is köszönhető, melynek egyik legfőbb ismérve, hogy személyi állományunk 20%-a tudományos fokozattal rendelkezik.

Miután a gigaszervezet strukturális átalakításáról is beszélt, kijelentette: Az intézmény folyamatos adósságválságban van, jelenleg mintegy nettó 4 milliárd forint ez az összeg.  

A Honvéd Kórház parancsnoka a nehézségeket hosszasan sorolva kiemelte: amennyiben az ellátási kört tekintjük át, minimum hatszáz fővel több egészségügyi dolgozóra lenne szükségünk.

Elhangzott az is, hogy a 3500 fős személyi állomány átszervezésével kapcsolatos időszak megkezdődött, és 2013. október 31-én zárul majd le. A szervezeti racionalizáció személyi hatásairól szólva a Verőcei Betegotthon és az Alkalmasság-vizsgáló Intézet integrálódik a Kecskeméti Repülő-orvosi Alkalmasság-vizsgáló és Kutató Intézet szervezetébe.  Az új szervezet 117 fővel csökken.

Ezt követően a BEOSZ, a Hodosz és a Hosz is véleményt és kérdéseket fogalmazott meg. Szakszervezetünk nevében Bazsik István, a Hosz alelnöke kiemelte: a racionalizációval egyetértünk, hiszen nem lehet a továbbiakban is veszteséget termelni. A Verőcei Betegotthon diszlokációjával kapcsolatban azonban zavart érzünk. Ezzel összefüggésben petíciót is benyújtottak az érintettek. Az ingatlanon folyamatos felújítások történtek, ezért sem érthető a Betegotthon megszüntetése.

A BEOSZ és a Hodosz is megfogalmazta kételyeit, és elmondták, hogy a tájékoztató anyag nem is foglalkozik az átköltöztetés költségeivel, emellett az érintettek közül csak alig tízen vállalják a kecskeméti munkát, sőt, Kecskeméten még többet is kell fizetni a bérekre, mint Verőcén kellett. A szakszervezetek részletes hatástanulmányok elkészítését javasolták, majd felajánlották támogatásukat is.

Válaszában Szabó dandártábornok kijelentette: az igényjogosultsági kör nem változik, sőt, igényjogosultsági kártya bevezetését és kiadását is hamarosan megoldjuk. Összehasonlításként: a Verőcei Betegotthon évente 200 millió forintos adósságot termel, ezt nem lehet tovább finanszírozni. A volt légvédelmi alakulat pavilonos, egymással nem kapcsolódó épületegyüttese teljesen alkalmatlan komplexum a feladatok ellátására, mint egészségügyi infrastruktúra.

A vitát Vargha Tamás zárta le: bármelyik kórház elsődleges feladata a hatékony betegellátás, csak ezután jöhet a racionalitással összefüggő költséghatékonyság.    

A HÉF utolsó napirendi témája a HM EI Zrt. alvállalkozói feladatai átvételével kapcsolatos tapasztalatok, és a jövőbeni feladatok megtárgyalása volt. Az előterjesztő Czirók Ferenc, ingatlanüzemeltetési igazgató elmondta: képesnek kell lennünk a jövőben, hogy saját magunk üzemeltessünk, ne kelljen bevonnunk alvállalkozókat. Eddig sokkal többet költöttünk az ingatlanjainkra, mint terveztük.

A HÉF legközelebb 2013-ban tart majd ülést.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.