2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A gyereknek látnia kell, hogy a szülő munkába jár!

Hosz  |  2012. 11. 30., 13:31

Foglalkoztatásról, az alapvető jogok biztosának hivataláról, de a nők és a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről is szó volt azon a konferencián, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervezett. A ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás\" címet viselő, november 30-i interaktív fórumon Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Horkayné Bozzay Renáta katonanői- és Szijártó Zsolt szerződéses szekcióvezető képviselte szakszervezetünket… 

Az álom valóra vált, hiszen a 2009-es megalakulás óta, ez már a negyedik konferencia, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervez és bonyolít le - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a november 30-i eseményt dr. Dancsóné dr. Soós Ilona. A tagozat elnöke ezt követően megfogalmazta a legfőbb célt is: a Liga Szakszervezetek képviselete a hazai és nemzetközi fórumokon.

A konferencia rendhagyó módon nem előadással, hanem konzultációval kezdődött, melyen a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják, mit is ébresztett bennük a téma, a ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás". Ekkor fogalmazták meg többen is aggodalmukat, miszerint ,,mi lesz az egyetemekről, főiskolákról kikerülő fiatalokkal?".  

Az Esélyegyenlőségi Tagozat prominensei, Tóth Tiborné, majd Salagvárdi Gábor is kiemelte, hogy jó volna, ,,ha az unoka látná, mit csinál a nagymama, illetve, hogy a gyermek azt látná, ha a szülő minden nap munkába jár". A kazincbarcikai szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy az utolsó utáni percben járunk, hiszen a Munka Világában lassan nem lesz képzett, szakmai munkaerő. S ezért is fontos, hogy a Liga Szakszervezeteken belül van egy csapat - ez a Tagozat - mely jelzéseket ad, ha baj van.

Ezt követően dr. Zemplényi Adrienne az Alapvető Jogok Biztosának Hivataláról (AJBH) tartott előadást. A szakmai tanácsadó miután a hivatal hatásköréről, a hozzájuk benyújtott panaszokról és a számtalan diszkrminációs (identitással, származással, szexuális gondolkodással összefüggő) esetről beszélt, az AJBH idei projektjéről, a Munka Méltósága projektről is részletesen szólt. Elmondta, hogy 2011-óta az ombudsman az állampolgárok nagyobb csoportját érintő, projekt alapú vizsgálatokat indít. Tavaly az idősekkel, idén pedig ahogy a címéből is kiderül, a munkával, a foglalkoztatással foglalkozik a projekt. A szakmai tanácsadó a nők és a kisgyermekes anyák elhelyezkedésének elősegítésére vonatkozó javaslatokat is megfogalmazott, majd a fiatalok és a fogyatékkal élők foglalkoztatásának és kirekesztettségének sajátosságairól is érdekes és néha meglepő információkkal szolgált.

A résztvevők ezt követően a nők munkaerőpiaci helyzetéről hallhattak. Az előadó, dr. Laczkó Zsuzsanna, az mtd.Tanácsadói Közösség szakértője a hölgyek lehetőségeiről és korlátairól is beszélt.

A női foglalkoztatás tendenciáiról pedig Varga Zsoltné Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa tartott előadást. Ezt követően kérdésekre válaszoltak a témák előadói.

A konferencia második részében érzékenyítő gyakorlatokat tartott dr. Pánczél Márta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság projektvezetője.

A konferenciát követő napon, december 1-jén ,,A munkahelyi stressz és pszichoterror megelőzésének és kezelésének lehetséges módszerei" címmel Virág László pszichológus tartott tréninget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.