2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A gyereknek látnia kell, hogy a szülő munkába jár!

Hosz  |  2012. 11. 30., 13:31

Foglalkoztatásról, az alapvető jogok biztosának hivataláról, de a nők és a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről is szó volt azon a konferencián, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervezett. A ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás\" címet viselő, november 30-i interaktív fórumon Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Horkayné Bozzay Renáta katonanői- és Szijártó Zsolt szerződéses szekcióvezető képviselte szakszervezetünket… 

Az álom valóra vált, hiszen a 2009-es megalakulás óta, ez már a negyedik konferencia, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervez és bonyolít le - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a november 30-i eseményt dr. Dancsóné dr. Soós Ilona. A tagozat elnöke ezt követően megfogalmazta a legfőbb célt is: a Liga Szakszervezetek képviselete a hazai és nemzetközi fórumokon.

A konferencia rendhagyó módon nem előadással, hanem konzultációval kezdődött, melyen a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják, mit is ébresztett bennük a téma, a ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás". Ekkor fogalmazták meg többen is aggodalmukat, miszerint ,,mi lesz az egyetemekről, főiskolákról kikerülő fiatalokkal?".  

Az Esélyegyenlőségi Tagozat prominensei, Tóth Tiborné, majd Salagvárdi Gábor is kiemelte, hogy jó volna, ,,ha az unoka látná, mit csinál a nagymama, illetve, hogy a gyermek azt látná, ha a szülő minden nap munkába jár". A kazincbarcikai szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy az utolsó utáni percben járunk, hiszen a Munka Világában lassan nem lesz képzett, szakmai munkaerő. S ezért is fontos, hogy a Liga Szakszervezeteken belül van egy csapat - ez a Tagozat - mely jelzéseket ad, ha baj van.

Ezt követően dr. Zemplényi Adrienne az Alapvető Jogok Biztosának Hivataláról (AJBH) tartott előadást. A szakmai tanácsadó miután a hivatal hatásköréről, a hozzájuk benyújtott panaszokról és a számtalan diszkrminációs (identitással, származással, szexuális gondolkodással összefüggő) esetről beszélt, az AJBH idei projektjéről, a Munka Méltósága projektről is részletesen szólt. Elmondta, hogy 2011-óta az ombudsman az állampolgárok nagyobb csoportját érintő, projekt alapú vizsgálatokat indít. Tavaly az idősekkel, idén pedig ahogy a címéből is kiderül, a munkával, a foglalkoztatással foglalkozik a projekt. A szakmai tanácsadó a nők és a kisgyermekes anyák elhelyezkedésének elősegítésére vonatkozó javaslatokat is megfogalmazott, majd a fiatalok és a fogyatékkal élők foglalkoztatásának és kirekesztettségének sajátosságairól is érdekes és néha meglepő információkkal szolgált.

A résztvevők ezt követően a nők munkaerőpiaci helyzetéről hallhattak. Az előadó, dr. Laczkó Zsuzsanna, az mtd.Tanácsadói Közösség szakértője a hölgyek lehetőségeiről és korlátairól is beszélt.

A női foglalkoztatás tendenciáiról pedig Varga Zsoltné Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa tartott előadást. Ezt követően kérdésekre válaszoltak a témák előadói.

A konferencia második részében érzékenyítő gyakorlatokat tartott dr. Pánczél Márta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság projektvezetője.

A konferenciát követő napon, december 1-jén ,,A munkahelyi stressz és pszichoterror megelőzésének és kezelésének lehetséges módszerei" címmel Virág László pszichológus tartott tréninget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.