2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A gyereknek látnia kell, hogy a szülő munkába jár!

Hosz  |  2012. 11. 30., 13:31

Foglalkoztatásról, az alapvető jogok biztosának hivataláról, de a nők és a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről is szó volt azon a konferencián, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervezett. A ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás\" címet viselő, november 30-i interaktív fórumon Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Horkayné Bozzay Renáta katonanői- és Szijártó Zsolt szerződéses szekcióvezető képviselte szakszervezetünket… 

Az álom valóra vált, hiszen a 2009-es megalakulás óta, ez már a negyedik konferencia, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervez és bonyolít le - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a november 30-i eseményt dr. Dancsóné dr. Soós Ilona. A tagozat elnöke ezt követően megfogalmazta a legfőbb célt is: a Liga Szakszervezetek képviselete a hazai és nemzetközi fórumokon.

A konferencia rendhagyó módon nem előadással, hanem konzultációval kezdődött, melyen a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják, mit is ébresztett bennük a téma, a ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás". Ekkor fogalmazták meg többen is aggodalmukat, miszerint ,,mi lesz az egyetemekről, főiskolákról kikerülő fiatalokkal?".  

Az Esélyegyenlőségi Tagozat prominensei, Tóth Tiborné, majd Salagvárdi Gábor is kiemelte, hogy jó volna, ,,ha az unoka látná, mit csinál a nagymama, illetve, hogy a gyermek azt látná, ha a szülő minden nap munkába jár". A kazincbarcikai szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy az utolsó utáni percben járunk, hiszen a Munka Világában lassan nem lesz képzett, szakmai munkaerő. S ezért is fontos, hogy a Liga Szakszervezeteken belül van egy csapat - ez a Tagozat - mely jelzéseket ad, ha baj van.

Ezt követően dr. Zemplényi Adrienne az Alapvető Jogok Biztosának Hivataláról (AJBH) tartott előadást. A szakmai tanácsadó miután a hivatal hatásköréről, a hozzájuk benyújtott panaszokról és a számtalan diszkrminációs (identitással, származással, szexuális gondolkodással összefüggő) esetről beszélt, az AJBH idei projektjéről, a Munka Méltósága projektről is részletesen szólt. Elmondta, hogy 2011-óta az ombudsman az állampolgárok nagyobb csoportját érintő, projekt alapú vizsgálatokat indít. Tavaly az idősekkel, idén pedig ahogy a címéből is kiderül, a munkával, a foglalkoztatással foglalkozik a projekt. A szakmai tanácsadó a nők és a kisgyermekes anyák elhelyezkedésének elősegítésére vonatkozó javaslatokat is megfogalmazott, majd a fiatalok és a fogyatékkal élők foglalkoztatásának és kirekesztettségének sajátosságairól is érdekes és néha meglepő információkkal szolgált.

A résztvevők ezt követően a nők munkaerőpiaci helyzetéről hallhattak. Az előadó, dr. Laczkó Zsuzsanna, az mtd.Tanácsadói Közösség szakértője a hölgyek lehetőségeiről és korlátairól is beszélt.

A női foglalkoztatás tendenciáiról pedig Varga Zsoltné Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa tartott előadást. Ezt követően kérdésekre válaszoltak a témák előadói.

A konferencia második részében érzékenyítő gyakorlatokat tartott dr. Pánczél Márta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság projektvezetője.

A konferenciát követő napon, december 1-jén ,,A munkahelyi stressz és pszichoterror megelőzésének és kezelésének lehetséges módszerei" címmel Virág László pszichológus tartott tréninget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.