2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A gyereknek látnia kell, hogy a szülő munkába jár!

Hosz  |  2012. 11. 30., 13:31

Foglalkoztatásról, az alapvető jogok biztosának hivataláról, de a nők és a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről is szó volt azon a konferencián, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervezett. A ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás\" címet viselő, november 30-i interaktív fórumon Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Horkayné Bozzay Renáta katonanői- és Szijártó Zsolt szerződéses szekcióvezető képviselte szakszervezetünket… 

Az álom valóra vált, hiszen a 2009-es megalakulás óta, ez már a negyedik konferencia, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervez és bonyolít le - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a november 30-i eseményt dr. Dancsóné dr. Soós Ilona. A tagozat elnöke ezt követően megfogalmazta a legfőbb célt is: a Liga Szakszervezetek képviselete a hazai és nemzetközi fórumokon.

A konferencia rendhagyó módon nem előadással, hanem konzultációval kezdődött, melyen a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják, mit is ébresztett bennük a téma, a ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás". Ekkor fogalmazták meg többen is aggodalmukat, miszerint ,,mi lesz az egyetemekről, főiskolákról kikerülő fiatalokkal?".  

Az Esélyegyenlőségi Tagozat prominensei, Tóth Tiborné, majd Salagvárdi Gábor is kiemelte, hogy jó volna, ,,ha az unoka látná, mit csinál a nagymama, illetve, hogy a gyermek azt látná, ha a szülő minden nap munkába jár". A kazincbarcikai szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy az utolsó utáni percben járunk, hiszen a Munka Világában lassan nem lesz képzett, szakmai munkaerő. S ezért is fontos, hogy a Liga Szakszervezeteken belül van egy csapat - ez a Tagozat - mely jelzéseket ad, ha baj van.

Ezt követően dr. Zemplényi Adrienne az Alapvető Jogok Biztosának Hivataláról (AJBH) tartott előadást. A szakmai tanácsadó miután a hivatal hatásköréről, a hozzájuk benyújtott panaszokról és a számtalan diszkrminációs (identitással, származással, szexuális gondolkodással összefüggő) esetről beszélt, az AJBH idei projektjéről, a Munka Méltósága projektről is részletesen szólt. Elmondta, hogy 2011-óta az ombudsman az állampolgárok nagyobb csoportját érintő, projekt alapú vizsgálatokat indít. Tavaly az idősekkel, idén pedig ahogy a címéből is kiderül, a munkával, a foglalkoztatással foglalkozik a projekt. A szakmai tanácsadó a nők és a kisgyermekes anyák elhelyezkedésének elősegítésére vonatkozó javaslatokat is megfogalmazott, majd a fiatalok és a fogyatékkal élők foglalkoztatásának és kirekesztettségének sajátosságairól is érdekes és néha meglepő információkkal szolgált.

A résztvevők ezt követően a nők munkaerőpiaci helyzetéről hallhattak. Az előadó, dr. Laczkó Zsuzsanna, az mtd.Tanácsadói Közösség szakértője a hölgyek lehetőségeiről és korlátairól is beszélt.

A női foglalkoztatás tendenciáiról pedig Varga Zsoltné Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa tartott előadást. Ezt követően kérdésekre válaszoltak a témák előadói.

A konferencia második részében érzékenyítő gyakorlatokat tartott dr. Pánczél Márta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság projektvezetője.

A konferenciát követő napon, december 1-jén ,,A munkahelyi stressz és pszichoterror megelőzésének és kezelésének lehetséges módszerei" címmel Virág László pszichológus tartott tréninget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.