2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A gyereknek látnia kell, hogy a szülő munkába jár!

Hosz  |  2012. 11. 30., 13:31

Foglalkoztatásról, az alapvető jogok biztosának hivataláról, de a nők és a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről is szó volt azon a konferencián, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervezett. A ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás\" címet viselő, november 30-i interaktív fórumon Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő, Horkayné Bozzay Renáta katonanői- és Szijártó Zsolt szerződéses szekcióvezető képviselte szakszervezetünket… 

Az álom valóra vált, hiszen a 2009-es megalakulás óta, ez már a negyedik konferencia, melyet a Liga Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Tagozata szervez és bonyolít le - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a november 30-i eseményt dr. Dancsóné dr. Soós Ilona. A tagozat elnöke ezt követően megfogalmazta a legfőbb célt is: a Liga Szakszervezetek képviselete a hazai és nemzetközi fórumokon.

A konferencia rendhagyó módon nem előadással, hanem konzultációval kezdődött, melyen a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják, mit is ébresztett bennük a téma, a ,,Nemzedékeken átívelő foglalkoztatás". Ekkor fogalmazták meg többen is aggodalmukat, miszerint ,,mi lesz az egyetemekről, főiskolákról kikerülő fiatalokkal?".  

Az Esélyegyenlőségi Tagozat prominensei, Tóth Tiborné, majd Salagvárdi Gábor is kiemelte, hogy jó volna, ,,ha az unoka látná, mit csinál a nagymama, illetve, hogy a gyermek azt látná, ha a szülő minden nap munkába jár". A kazincbarcikai szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy az utolsó utáni percben járunk, hiszen a Munka Világában lassan nem lesz képzett, szakmai munkaerő. S ezért is fontos, hogy a Liga Szakszervezeteken belül van egy csapat - ez a Tagozat - mely jelzéseket ad, ha baj van.

Ezt követően dr. Zemplényi Adrienne az Alapvető Jogok Biztosának Hivataláról (AJBH) tartott előadást. A szakmai tanácsadó miután a hivatal hatásköréről, a hozzájuk benyújtott panaszokról és a számtalan diszkrminációs (identitással, származással, szexuális gondolkodással összefüggő) esetről beszélt, az AJBH idei projektjéről, a Munka Méltósága projektről is részletesen szólt. Elmondta, hogy 2011-óta az ombudsman az állampolgárok nagyobb csoportját érintő, projekt alapú vizsgálatokat indít. Tavaly az idősekkel, idén pedig ahogy a címéből is kiderül, a munkával, a foglalkoztatással foglalkozik a projekt. A szakmai tanácsadó a nők és a kisgyermekes anyák elhelyezkedésének elősegítésére vonatkozó javaslatokat is megfogalmazott, majd a fiatalok és a fogyatékkal élők foglalkoztatásának és kirekesztettségének sajátosságairól is érdekes és néha meglepő információkkal szolgált.

A résztvevők ezt követően a nők munkaerőpiaci helyzetéről hallhattak. Az előadó, dr. Laczkó Zsuzsanna, az mtd.Tanácsadói Közösség szakértője a hölgyek lehetőségeiről és korlátairól is beszélt.

A női foglalkoztatás tendenciáiról pedig Varga Zsoltné Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa tartott előadást. Ezt követően kérdésekre válaszoltak a témák előadói.

A konferencia második részében érzékenyítő gyakorlatokat tartott dr. Pánczél Márta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság projektvezetője.

A konferenciát követő napon, december 1-jén ,,A munkahelyi stressz és pszichoterror megelőzésének és kezelésének lehetséges módszerei" címmel Virág László pszichológus tartott tréninget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.