2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A tagság hozza a döntéseket - Évzáró továbbképzés volt Balatonkenesén

Hosz  |  2012. 12. 05., 19:44

Nincsenek már egyéni ambíciók, a tagság hozza meg a döntéseket. Az egység és az összefogás megteremtése a legfontosabb - hangzott el kétnapos szakszervezeti továbbképzésünk elején. A balatonkenesei Honvéd Üdülőben megtartott évzáró program során Czövek János elnök köszöntötte a megjelent mintegy hetvenöt tisztségviselőt, közöttük külön is a rendezvény napján 50. születésnapját ünneplő Hefler István kecskeméti nyugállományú alapszervezeti vezetőt... 

Az esemény elején Czövek János elnök ismertette a kétnapos továbbképzés programját, majd az elnökség tájékoztatója hangzott el. Szakszervezetünk elnöke minden kongresszusi küldöttnek, tisztségviselőnek megköszönte a legfőbb döntéshozó fórumon történő aktív részvételt és az új Alapszabály, az új SzMSz és az új ügyrend előkészítését és egyhangú elfogadását. Az elnök megfogalmazta azt is, hogy az egyedülálló részvételi arány és hatékony szakszervezeti munka a jövőre nézve is meghatározó.

Nincsenek már egyéni ambíciók, a többség, a tagság véleménye a döntő. Ez a kongresszus lezárta a vitákat, az egység, az összefogás fontosságát fogalmazta meg a jövőre tekintettel – tette hozzá az elnök.

Ezt követően az elnök beszélt szakszervezetünk által hirdetett kedvezményes tartós élelmiszervásár népszerüségéről, valamint a karácsony előtti karitatív tevékenységről is. Itt köszönte meg a tatai alapszervezet és vezetője figyelemfelkeltő ötletét, mellyel ráirányította a tagság figyelmét a kiváló lehetőségre.

Az elnökség tájékoztatója keretében Bazsik István alelnök a tagság aktivitásáról adott képet. Beszélt az aquaparki, az állatkerti és a cirkuszi rendezvényeken való részvételről, de a horgászversenyek, vidéki családi napok szervezettségéről, a mintegy tízezres megjelenésről, valamint a kedvezményes TÁMOP nyelvi és számítógépes kurzusokról is informálta a megjelenteket.

Mindent egybevéve összesen mintegy százmillió forintos kedvezményt biztosítottunk a tagságnak, illetve a családtagoknak - hangsúlyozta az alelnök. 

Az érdekképviseleti-érdekvédelmi munkát összefoglalva az alelnök rendkívül fontosnak nevezte a katonai szervezeteknél való jelentős számú és hatékony megjelenést. Az alelnök a HÉF-en zajló egész éves munkáról, a különböző HM szervekkel történő egyeztetésekről, valamint a Liga konföderációhoz való csatlakozásról és a társszervezetekkel való jelenlegi és jövőbeni együttmüködésről is szót ejtett.

Ezt követően újra az elnöké volt a szó. Czövek János a HM-Hosz közötti kétoldalú megállapodás egyes fejezeteinek teljesüléséről, a bérmegállapodásról, a honvédségi autóbuszjáratok kulturális célra történő igényléséről és igénybevételéről adott képet.   

A katonák elszomorító anyagi helyzetéről elhangzott, hogy a szerződéses állományú kollégáknak több helyen már arra sincs pénze, hogy a hétvégén hazautazhassanak. A tárca vezetőivel zajló tárgyalásokon napvilágot látott, hogy a munkabér maradványból származó összeg nem áll rendelkezésre. A szolgálati helyeken a katonák azzal takarékoskodnak, hogy szolgálat után vagy hétvégén is a laktanyában maradnak és az étkezdéből kenyeret kérve, puritán módon gondoskodnak saját ellátásukról.

A jövőről szólva elhangzott: Nehéz tárgyalások várnak ránk – tette hozzá az elnök a jövő évi bértárgyalásokra utalva.   

Bazsik alelnök pedig a tagtoborzást, az illetményemelés elérését, a szolgáltatások, így az Egység 2002 Kft. tevékenységi körének bővítését, a szolgálati nyugdíjrendszer visszaállításának szükségességét, a veterán-ellátás fontosságát, az új Hjt. bevezetését és végrehajtását segítő kormányrendeletek megalkotásában és szakértő véleményezésében való részvételt nevezte a 2013-as esztendő legnagyobb kihívásának.

A tájékoztató után – fórum keretében – kérdésekre válaszoltak a vezető tisztségviselők. A megjelentek elsősorban az illetményemeléssel, a beosztásban rögzített feladatok feletti többletmunka, túlmunka elvégzésével, az ügyeleti és készenléti jellegü beosztások ellátásával, valamint a gépkocsivezetőkre vonatkozó háromhavi munkaidőkerettel (516 óra) és a hétvégi elszámolással kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket.   

A továbbképzés első napjának délutánján tájékoztató előadások hangzottak el.

Először a Gazdálkodási szabályokról esett szó. Szakszervezetünk pénzügyi munkatársa, Nagy-Horváth Katalin egyebek mellett az alapszervezetek támogatási rendszeréről, a támogatási célfelhasználásról, a kiküldetések pontos regisztrálásáról, a tárgyjutalmak adományozásának szabályairól, ezek adótartamáról adott hasznos információkat.   

 

 

Az egészségmegőrzésről dr. Szénai László, dr. Gróf Ilona, az MH ÖHP volt orvosai, valamint Móricz Edit szocio-terapeuta adtak elő.

Az előadók a 2020-ig tartó Nemzeti Egészségvédelmi Programról, az ezzel összefüggő prevencióról és prevenciós termékek forgalmazásáról ejtett szót.

A Forever Living Products széles palettáján található termékek által nyújtott előnyök, illetve a megelőzés fontosságát hangsúlyozó szakemberek a leggyakoribb népbetegségek megelőzéséről, de az antioxidánsok és a szabad gyökök beviteléről, valamint az egészséges táplálkozás szükségességéről is lényeges információkat adtak.

Az Egység 2002 Kft. szolgáltatásairól, a cég jelenlegi helyzetéről, konszolidációjáról és jövőképéről Bódis Sándor ügyvezető tartott tájékoztatót. Beszélt a Kft. munkatársainak feladatairól, a 2012-ben elvégzett tevékenységről, az új ügyviteli rendről, az idei központi és alapszervezeti rendezvények megszervezéséről, valamint az egyéb szolgáltatások (újságkigyártás, oktatás, stb.) teljesítéséről is.

A Vodafone Magyarország Zrt. és az Egység 2002 Kft. közötti, 2003-óta fennálló szerződésről elhangzott, hogy a Vodafone mobiltelefonok rendszerből történő kivezetése még e hónapban, december 23-án megtörténik - hangzott el.

Az Egység 2002 Kft. önálló piaci pozícióba helyezésével kapcsolatban a pozitív null szaldó elérése, majd a piacképesség megteremtése a cél. A reorganizálás értéke 2014-től akár nettó 4 millió forintot is elérheti, úgy gondolom tehát 2 év múlva érhetjük el kitüzött céljainkat – tette hozzá Bódis Sándor ügyvezető. 

Az előadásokkal azonos időben a szerződéses és a katonanői szekció is ülést tartott. Bozzayné Horkay Renáta és Szijártó Zsolt vezetésével az aktuális témákat tekintették át, majd dr. Szőcs Ferenc jogsegélyszolgálat-vezető tájékoztatott az adott állománykategóriát leginkább érintő kérdésekről.

 

A szárazföldi képviselet pedig ajándéktárggyal köszönte meg a leköszönő képviseleti titkár munkáját. Bálint Ákos elnökségi tag kedves szavak kíséretében adta át Jakubik András kelet-magyarországi érdekvédelmi ügyvivőnek a képviselet ajándékát. 

Az előadások sorát a Fundamenta Lakáskassza Zrt. prominense, Sziksz Attila szervezeti igazgató folytatta. Az előadás során a cég által ajánlott állami támogatásról, az árfolyamgátról, a lakásvásárlás,- felújítás,- bővítés és korszerüsítés lehetőségeiről, majd a hitelek helyetti kölcsönről adott nagy érdeklődésre számot tartó tájékoztatót. A 98%-os ügyfél-elégedettséggel bíró megbízható pénzintézet igazgatója a lakásszámláról, a megtakarításokról, majd a vagyongyarapodásról is hasznos információkat adott.

A Katonákért Közhasznú Alapítvány tájékoztatója során Szekeres István kuratóriumi elnök elmondta: a 2014-ben immár a huszadik születésnapjára készülő Alapítványunk a klasszikus érdekvédelem mellett ismét a törvényességért és jogbiztonságért is küzd. A befizetésekből és az szja 1%-os bevételeiből fedezni tudjuk a müködésünket. Idén háromszorosára nőttek az 1%-okból adódó forrásaink. A szolgálati nyugdíjasaink ügyében tett erőfeszítéseink kapcsán úgy gondoljuk, hogy minden jogalapot nélkülözött és törvénytelen volt a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése, a visszamenőleges törvényalkotás. A mintegy nyolcezer érintett negyede, aminek kb. 1/3-a Hosz tag csatlakozott mindezidáig a pertársaságunkhoz. Amennyiben 2013-ban sem születik ítélet Starsbourgban, akkor további adományokat kérünk majd tagjainktól – tette hozzá Szekeres István kuratóriumi elnök.

A kuratórium elnöke miután a vállalkozási tevékenység további szükségességéről és fenntartásáról beszélt, azt is elmondta, hogy a civil törvény megnehezíti az Alapítványok müködését, ezért meg kell újítani, át kell alakítani a szabályzatokat. Pusztai Lajos, a kuratórium titkára azt kérte, hogy az alapszervezeti vezetők, aktivisták gyüjtsék össze az 1%-os felajánlásokat és az Alapítvány továbbra is azt garantálja, hogy a teljes összeget segélyezésre fordítja.   

A Jogsegélyszolgálat tájékoztatóját dr. Szőcs Ferenc tartotta. A jogtanácsos a Hosz folyamatban lévő peres ügyeiről, majd a szolgálati panasszal összefüggő kérdésekről, az új Hjt. megalkotásával összefüggő problémakörökről, így a szakszervezetünktől befogadott javaslatokról – a jogorvoslat módjának szabályzásáról, a személyi szabadság korlátozásának jogszabályi pontosításáról, a tartózkodási hely jogszabályi meghatározása fogalmáról, a szabadságról történő visszarendelés jogszabályi korlátozásáról, a teljesítményértékelés rendjéről, és az adatvédelemről – majd a be nem fogadott Hosz javaslatokról, így az illetmények emeléséről, az életpályamodell hiányáról, az általános és speciális előmeneteli rendről is, valamint a záró és átmeneti rendelkezésekről is tájékoztatott.

Szó esett még a törvénnyel kapcsolatos kormányrendeletekről, a jövő nyári hatálybalépésről, valamint a K01-es nyomtatványról szükséges tudnivalókról, az egyes állománykategóriákra vonatkozó kitöltési rendről is.   

Valamennyi előadás után kérdésekre válaszoltak a téma felelősei. A jogi előadást követően a szolgálati idő megállapításának hatályos rendjéről többen is érdeklődtek.   

A kulturális program során a ,,Lehet egy csillaggal több?” – címü tehetségkutató verseny gálaestjének néhány produkcióját tekintették meg a Hosz meghívott tisztségviselői. A program során először Nagy Jusztina, a balatonfüredi Szívszanatórium szociális munkása Reményik Sándor ,,Kegyelem” címü versét mondta el,

majd a pusztavacsi Andó István és Sallai György katonaparódiákat adtak elő. 

Mindenki jól szórakozott, szerintem - ha jelen lettek volna - még a két legendás humoristának, Markos Györgynek és Nádas Györgynek is tetszett volna.

Ezt követően pedig a veszprémi szakszervezeti Mikulás ünnepségről a balatonkenesei Honvéd Üdülőbe érkezett Kádárné Hegedüs Veronika énekelt. A rendkívül kedves kollegina operett slágereket adott elő.

A szabadidős tevékenység kötetlen baráti beszélgetéssel és zenei programmal zárult. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.