2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazaszeretet és hűség

Hosz  |  2013. 01. 14., 19:07

Az ötszáz éve még többségében horvát nemzetiség által lakott Horvátlövőt a trianoni békeszerződés megkötésével Ausztriához csatolták, de tizenegy vasi község 5258 lakója még akkor is kiállt Magyarország mellett, amikor minden veszni látszott, amikor úgy tűnt, hiába volt minden áldozat. A kis vasi község Magyarországhoz történő visszatérésének 90 éves trianoni jubileumi ünnepségén – január 13-án – a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester emlékezett a helyi hősökre...

A mai nap üzenete, hogy ,,hazádnak rendületlenül légy híve óh magyar” – ezzel a jól ismert idézettel kezdte megemlékezését Hende Csaba. A honvédelmi miniszter így folytatta: a Vas megyei Horvátlövő lakói hazaszeretetüket, hüségüket és a szabadsághoz való töretlen ragaszkodásukat bizonyították, és ezzel a trianoni békerendszert is legyőzték 1923 januárjában, amikor egyöntetüen kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni. Utolsó szalmaszálként ragadták meg a lehetőséget, tiltakoztak, és tiltakozásuk eredményeként a határmegállapító bizottság 1923. január 10-én Horvátlövőt visszacsatolta Magyarországhoz. A hazaszeretet, a hüség, a bátorság és az összetartozás olyan tanújelét adták 90 évvel ezelőtt, amelyre napjainkban is szükség van.

A horvátlövői Szent Anna templomban tartott szentmisén a miniszter kiemelte: őseinknek köszönhetően ez a mi hazánk, „nekünk ide szól a jegyünk.” Rajtunk áll, hogy milyen életet teremtünk itt magunknak és egymásnak; valamint rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e védeni. A kormány igyekszik felépíteni azt az országot, amelyet látni szeretnénk, úgy a lelkekben, mint a maga valóságában. Összetartozunk azokkal, akik megtapasztalták; és manapság is megtapasztalják a nemzetiségi elnyomás valamilyen formáját. Gondoljunk csak a Felvidéken élő nemzettestvéreinkre, akiknek az Európai Unió polgáraiként ma is a hatósági zaklatás és a büntetések sora jut osztályrészül.

A honvédelmi tárca irányítója, aki egyben a térség országgyülési képviselője beszéde végén a szabadság, a tisztelet, a közös munka, és az együttmüködés fontosságát hangsúlyozta.

Kovács László, Horvátlövő független polgármestere pedig miután megemlékezett a mártír plébánosokról, azt emelte ki, hogy a községben és a környező településeken évszázadok óta békében élnek egymással magyarok, németek és horvátok, befogadva, elismerve egymás értékeit és kultúráját. Hozzátette: ötszáz év tapasztalata azt mondatja, hogy a török elől menekülő horvátok tántorítatlan hazaszeretete, hüsége, szorgossága ma is példamutató.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott – aki maga is horvát nemzetiségünek vallja magát – magyar és horvát nyelven is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: az itteni lakosok, de a magyar őrállók is sokféle atrocitást és szenvedést élték át, hiszen az aknazár, a vasfüggöny, a határzár mind-mind megkeserítette a horvátlövőiek sorsát.  

A szentmisét követően a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester megkoszorúzta a hüség tábláját is magában foglaló horvátlövői hősi emlékmüvet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.