2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazaszeretet és hűség

Hosz  |  2013. 01. 14., 19:07

Az ötszáz éve még többségében horvát nemzetiség által lakott Horvátlövőt a trianoni békeszerződés megkötésével Ausztriához csatolták, de tizenegy vasi község 5258 lakója még akkor is kiállt Magyarország mellett, amikor minden veszni látszott, amikor úgy tűnt, hiába volt minden áldozat. A kis vasi község Magyarországhoz történő visszatérésének 90 éves trianoni jubileumi ünnepségén – január 13-án – a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester emlékezett a helyi hősökre...

A mai nap üzenete, hogy ,,hazádnak rendületlenül légy híve óh magyar” – ezzel a jól ismert idézettel kezdte megemlékezését Hende Csaba. A honvédelmi miniszter így folytatta: a Vas megyei Horvátlövő lakói hazaszeretetüket, hüségüket és a szabadsághoz való töretlen ragaszkodásukat bizonyították, és ezzel a trianoni békerendszert is legyőzték 1923 januárjában, amikor egyöntetüen kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni. Utolsó szalmaszálként ragadták meg a lehetőséget, tiltakoztak, és tiltakozásuk eredményeként a határmegállapító bizottság 1923. január 10-én Horvátlövőt visszacsatolta Magyarországhoz. A hazaszeretet, a hüség, a bátorság és az összetartozás olyan tanújelét adták 90 évvel ezelőtt, amelyre napjainkban is szükség van.

A horvátlövői Szent Anna templomban tartott szentmisén a miniszter kiemelte: őseinknek köszönhetően ez a mi hazánk, „nekünk ide szól a jegyünk.” Rajtunk áll, hogy milyen életet teremtünk itt magunknak és egymásnak; valamint rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e védeni. A kormány igyekszik felépíteni azt az országot, amelyet látni szeretnénk, úgy a lelkekben, mint a maga valóságában. Összetartozunk azokkal, akik megtapasztalták; és manapság is megtapasztalják a nemzetiségi elnyomás valamilyen formáját. Gondoljunk csak a Felvidéken élő nemzettestvéreinkre, akiknek az Európai Unió polgáraiként ma is a hatósági zaklatás és a büntetések sora jut osztályrészül.

A honvédelmi tárca irányítója, aki egyben a térség országgyülési képviselője beszéde végén a szabadság, a tisztelet, a közös munka, és az együttmüködés fontosságát hangsúlyozta.

Kovács László, Horvátlövő független polgármestere pedig miután megemlékezett a mártír plébánosokról, azt emelte ki, hogy a községben és a környező településeken évszázadok óta békében élnek egymással magyarok, németek és horvátok, befogadva, elismerve egymás értékeit és kultúráját. Hozzátette: ötszáz év tapasztalata azt mondatja, hogy a török elől menekülő horvátok tántorítatlan hazaszeretete, hüsége, szorgossága ma is példamutató.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott – aki maga is horvát nemzetiségünek vallja magát – magyar és horvát nyelven is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: az itteni lakosok, de a magyar őrállók is sokféle atrocitást és szenvedést élték át, hiszen az aknazár, a vasfüggöny, a határzár mind-mind megkeserítette a horvátlövőiek sorsát.  

A szentmisét követően a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester megkoszorúzta a hüség tábláját is magában foglaló horvátlövői hősi emlékmüvet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.