2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazaszeretet és hűség

Hosz  |  2013. 01. 14., 19:07

Az ötszáz éve még többségében horvát nemzetiség által lakott Horvátlövőt a trianoni békeszerződés megkötésével Ausztriához csatolták, de tizenegy vasi község 5258 lakója még akkor is kiállt Magyarország mellett, amikor minden veszni látszott, amikor úgy tűnt, hiába volt minden áldozat. A kis vasi község Magyarországhoz történő visszatérésének 90 éves trianoni jubileumi ünnepségén – január 13-án – a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester emlékezett a helyi hősökre...

A mai nap üzenete, hogy ,,hazádnak rendületlenül légy híve óh magyar” – ezzel a jól ismert idézettel kezdte megemlékezését Hende Csaba. A honvédelmi miniszter így folytatta: a Vas megyei Horvátlövő lakói hazaszeretetüket, hüségüket és a szabadsághoz való töretlen ragaszkodásukat bizonyították, és ezzel a trianoni békerendszert is legyőzték 1923 januárjában, amikor egyöntetüen kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni. Utolsó szalmaszálként ragadták meg a lehetőséget, tiltakoztak, és tiltakozásuk eredményeként a határmegállapító bizottság 1923. január 10-én Horvátlövőt visszacsatolta Magyarországhoz. A hazaszeretet, a hüség, a bátorság és az összetartozás olyan tanújelét adták 90 évvel ezelőtt, amelyre napjainkban is szükség van.

A horvátlövői Szent Anna templomban tartott szentmisén a miniszter kiemelte: őseinknek köszönhetően ez a mi hazánk, „nekünk ide szól a jegyünk.” Rajtunk áll, hogy milyen életet teremtünk itt magunknak és egymásnak; valamint rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e védeni. A kormány igyekszik felépíteni azt az országot, amelyet látni szeretnénk, úgy a lelkekben, mint a maga valóságában. Összetartozunk azokkal, akik megtapasztalták; és manapság is megtapasztalják a nemzetiségi elnyomás valamilyen formáját. Gondoljunk csak a Felvidéken élő nemzettestvéreinkre, akiknek az Európai Unió polgáraiként ma is a hatósági zaklatás és a büntetések sora jut osztályrészül.

A honvédelmi tárca irányítója, aki egyben a térség országgyülési képviselője beszéde végén a szabadság, a tisztelet, a közös munka, és az együttmüködés fontosságát hangsúlyozta.

Kovács László, Horvátlövő független polgármestere pedig miután megemlékezett a mártír plébánosokról, azt emelte ki, hogy a községben és a környező településeken évszázadok óta békében élnek egymással magyarok, németek és horvátok, befogadva, elismerve egymás értékeit és kultúráját. Hozzátette: ötszáz év tapasztalata azt mondatja, hogy a török elől menekülő horvátok tántorítatlan hazaszeretete, hüsége, szorgossága ma is példamutató.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott – aki maga is horvát nemzetiségünek vallja magát – magyar és horvát nyelven is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: az itteni lakosok, de a magyar őrállók is sokféle atrocitást és szenvedést élték át, hiszen az aknazár, a vasfüggöny, a határzár mind-mind megkeserítette a horvátlövőiek sorsát.  

A szentmisét követően a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester megkoszorúzta a hüség tábláját is magában foglaló horvátlövői hősi emlékmüvet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.