2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazaszeretet és hűség

Hosz  |  2013. 01. 14., 19:07

Az ötszáz éve még többségében horvát nemzetiség által lakott Horvátlövőt a trianoni békeszerződés megkötésével Ausztriához csatolták, de tizenegy vasi község 5258 lakója még akkor is kiállt Magyarország mellett, amikor minden veszni látszott, amikor úgy tűnt, hiába volt minden áldozat. A kis vasi község Magyarországhoz történő visszatérésének 90 éves trianoni jubileumi ünnepségén – január 13-án – a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester emlékezett a helyi hősökre...

A mai nap üzenete, hogy ,,hazádnak rendületlenül légy híve óh magyar” – ezzel a jól ismert idézettel kezdte megemlékezését Hende Csaba. A honvédelmi miniszter így folytatta: a Vas megyei Horvátlövő lakói hazaszeretetüket, hüségüket és a szabadsághoz való töretlen ragaszkodásukat bizonyították, és ezzel a trianoni békerendszert is legyőzték 1923 januárjában, amikor egyöntetüen kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni. Utolsó szalmaszálként ragadták meg a lehetőséget, tiltakoztak, és tiltakozásuk eredményeként a határmegállapító bizottság 1923. január 10-én Horvátlövőt visszacsatolta Magyarországhoz. A hazaszeretet, a hüség, a bátorság és az összetartozás olyan tanújelét adták 90 évvel ezelőtt, amelyre napjainkban is szükség van.

A horvátlövői Szent Anna templomban tartott szentmisén a miniszter kiemelte: őseinknek köszönhetően ez a mi hazánk, „nekünk ide szól a jegyünk.” Rajtunk áll, hogy milyen életet teremtünk itt magunknak és egymásnak; valamint rajtunk áll, hogy meg tudjuk-e védeni. A kormány igyekszik felépíteni azt az országot, amelyet látni szeretnénk, úgy a lelkekben, mint a maga valóságában. Összetartozunk azokkal, akik megtapasztalták; és manapság is megtapasztalják a nemzetiségi elnyomás valamilyen formáját. Gondoljunk csak a Felvidéken élő nemzettestvéreinkre, akiknek az Európai Unió polgáraiként ma is a hatósági zaklatás és a büntetések sora jut osztályrészül.

A honvédelmi tárca irányítója, aki egyben a térség országgyülési képviselője beszéde végén a szabadság, a tisztelet, a közös munka, és az együttmüködés fontosságát hangsúlyozta.

Kovács László, Horvátlövő független polgármestere pedig miután megemlékezett a mártír plébánosokról, azt emelte ki, hogy a községben és a környező településeken évszázadok óta békében élnek egymással magyarok, németek és horvátok, befogadva, elismerve egymás értékeit és kultúráját. Hozzátette: ötszáz év tapasztalata azt mondatja, hogy a török elől menekülő horvátok tántorítatlan hazaszeretete, hüsége, szorgossága ma is példamutató.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott – aki maga is horvát nemzetiségünek vallja magát – magyar és horvát nyelven is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: az itteni lakosok, de a magyar őrállók is sokféle atrocitást és szenvedést élték át, hiszen az aknazár, a vasfüggöny, a határzár mind-mind megkeserítette a horvátlövőiek sorsát.  

A szentmisét követően a honvédelmi miniszter, a kormánymegbízott és a polgármester megkoszorúzta a hüség tábláját is magában foglaló horvátlövői hősi emlékmüvet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.