2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bértárgyalások előtt: elodázhatatlan az illetményemelés!

Hosz  |  2013. 01. 17., 09:25

Napokon belül elkezdődnek a honvédelmi tárcánál is az idei bértárgyalások. Mivel január 21-én Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadja szakszervezetünk vezető tisztségviselőit, ezért aztán gőzerővel készülünk a korrekt, tényeket és pénzügyi anomáliákat feltáró tárgyalásokra. És, hogy miért is szükséges és elodázhatatlan már az illetményemelés, ezt összegeztük Czövek Jánossal, szakszervezetünk elnökével...

- Elnök úr! A Hjt. 2002-es életbe lépése óta a katonák illetményei érdemben nem emelkedtek. Napjainkra sok kolléga teljesen eladósodott, az illetmények már nem elegendőek a napi megélhetés biztosításához…

- Valóban, a katonák túlnyomó többsége a reálkeresetek, és a jogszabályi változások következtében az elmúlt tizenegy évben folyamatosan a vesztesek kenyerét volt kénytelen enni. A 2006-os évben elvették a 13. havi illetményünket is. Ugyanakkor a KSH adatai szerint, ha kis mértékben is, de folyamatosan nőttek a ,,civil” bérek. A katonáink illetményeinek reálértéke időközben mintegy 40-45%-kal csökkent.

- Lehetséges, hogy az alacsony illetmények is közrejátszottak az elvándorláshoz?

- Tény, hogy az elmúlt években folyamatos szervezeti változások tizedelték a Magyar Honvédség létszámát, nem beszélve a fluktuációról. Azok a kollégák, akik 25 év szolgálati idővel rendelkeztek, azok vagy nyugállományba vonultak, vagy találtak maguknak más, jobban fizető foglalkozást, s így folyamatosan távoztak a haderőből. A kiképzett szakemberek pótlása, a beosztások újbóli feltöltése pedig óriási energiákat és pénzforrásokat emészt fel a tárca költségvetéséből.

Egyébként a bérek egyre csökkenő vásárló értéke miatt egyre nehezebb beosztásba helyezni a speciális beosztású szakembereket. Nagyon nehéz az informatikus, az orvos, a jogász munkakörök feltöltése.

- Ön szerint milyen bérszínvonalat kell elérni a szerződéses legénységi állomány esetében?

- Sajnos a szerződéses legénységi állomány egy jelentős része már hétvégére sem utazik haza. Nincs rá pénzük, többeknek a napi élelmiszerre sem jut, így kénytelenek a jóindulatra hagyatkozva a „gyors segélyként” kiosztott zsíros kenyeret elfogyasztani. A 2012-ben bevonult legénységi katona fizetése mindössze nettó 65-70 ezer forint. Ez elfogadhatatlan!

A kormány, illetve a parlament döntése értelmében január elsejétől emelkedtek a minimálbérek. A szakmunkás minimálbér 114 ezer forint lett. Szerintünk ezt a szintet el kell érni a szerződéses legénységi állomány illetményeinél is. Tudni kell, hogy jelenleg 106 ezer forint a kezdő szerződéses katona bruttó bére. Ez mintegy 10%-kal alacsonyabb a fenti bérszínvonalnál.

- Mi a helyzet az altisztek illetményeivel?

- Még a tapasztalt, jól képzett altisztek is, akik hosszú évek óta szolgálják hazánkat, egyre többször azzal szembesülnek, hogy a fizetésükből nem tudják eltartani családjukat.

Az altisztek esetében is a minimálbér a jellemző kereset, ugyanakkor ők a Magyar Honvédség igazi teherhordozói. Szerintünk nekik kellene olyan jövőt biztosítani, amellyel elismerjük hosszú távon is kiemelkedő teljesítményüket.

- A tisztek esetében az elmúlt időszak ugyan sok pozitív változást hozott, ám az ő életük sem gondtalan…

- Ez igaz, hiszen az alacsonyabb rendfokozatúak esetében megjelennek a megélhetési problémák. Ezért már ők is a civil életben keresik a jobb kereseti lehetőségeket. Érdemes megjegyezni, hogy a tisztek zömének csak azért magasabb a fizetése, mert a beosztásukhoz szükséges idegen nyelvismeretet pótlékfizetéssel ismeri el az állam.

- A Magyar Honvédség esetében az a legdrágább katona, aki jól kiképzett, több missziót is megjárt, ugyanakkor az alacsonyabb fizetés miatt elhagyná a pályát, és így a pótlásáról majd gondoskodni kell.

- Ez tény, valóban az a legdrágább katona, akit kiképzünk, aztán kénytelenek vagyunk elengedni. Ezért is elfogadhatatlan számunkra, hogy a civil életből ne a legrátermettebb fizikai és szellemi képességgel rendelkezők jöjjenek be, hanem, akiket a munkaügyi központok már sehová sem tudnak kiajánlani. Az is elfogadhatatlan, hogy a sorozó központok azzal a kommunikációval próbálnak minél több katonát toborozni a rendszerbe, hogy ,,majd a külszolgálat idején mennyi többletkeresetre tesznek majd szert”. Ugyanakkor tudjuk, hogy külszolgálatra maximum ezer katona mehet ki évente. Emellett vannak olyan beosztású katonák is, akik külszolgálaton egyáltalán nem vehetnek részt.  

- Elnök úr! Összefoglalva a beszélgetést, mit követel a Honvédszakszervezet?     

- Az állomány megbecsüléséhez szükséges – a szakszervezetek által a közszférában megfogalmazott igényeknek megfelelően – az illetmények azonnali 20%-os emelése. Ennek érdekében pedig azt követeljük, hogy a honvédelmi tárcánál azonnal kezdődjenek meg a 2013. évi bértárgyalások. Meggyőződésünk, hogy a honvédelemre jellemző munkabéke társadalmunk fontos értéke, közös érdekünk annak megőrzése.

                                                               
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.