2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megjöttek a katonák, itt a víz!

Hosz  |  2013. 01. 24., 07:38

Magyarország 123 településén nagyobb az ivóvíz arzénszennyezettsége az Európai Unió által meghatározott literenkénti 10 milligrammos mértéknél, s ez 340 ezer ember egészségét veszélyezteti. Január 23-án Polgárdi-Tekerespusztán jártunk, ahol a székesfehérvári katonák - közöttük Hosz-tagok - minden másnap az Izsákon előre csomagolt zacskós ivóvizet szállítják ki a településen lévő ápoló és gondozó otthon mintegy kettőszázötven lakója és hetvenöt dolgozója számára. A kezdeti szorongás ma már rutinná vált, a gondozottak és a katonák között kiváló a munkakapcsolat... 

Egy kormányhatározat szerint az ivóvízminőség-javító program keretében fel kell gyorsítani a beruházásokat. Eszerint a nemzeti fejlesztési miniszternek és a belügyminiszternek kell felülvizsgálnia a projektek ütemtervét, feltárni a gyorsítási lehetőségeket. A határozat szerint a Honvédelmi Minisztériumnak pedig a rendelkezésére álló eszközökkel kell gondoskodnia az ivóvízellátásról az érintett településeken addig, amíg a végleges megoldást jelentő konténeres szürőberendezések telepítése be nem fejeződik.

Közismert, hogy január elsejétől a Magyar Honvédség szállítja az ivóvizet azokra településekre, ahol a víz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott határértéket. A Vízforrás-2013 feladat végrehajtására az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alakulataitól több mint kétszázötven katonát vezényeltek. Ők kilencvenöt vízutánfutóval, tizennyolc vízszállító teherautóval és öt, óránként 900 liter kapacitású automata csomagoló berendezéssel biztosítják a veszélyeztetett körzetekben élőnek az egészséges ivóvizet.

A polgárdi-tekerespusztai ápoló és gondozó otthon lakói - a kezdeti szorongást levetkőzve - minden másnap nagy izgalommal és jókedvüen várják a katonákat és az egészséges ivóvízet. Az ellátást biztosító MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái pedig hatalmas empátiával és kellő rugalmassággal végzik feladatukat. Az otthon lakói napi 2 liter friss, egészséges ivóvízet kapnak és az átvétel után rögtön el is fogyasztanak belőle legalább egy pohárral.

Teljes cikkünket az Egység újság következő, márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.