2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megjöttek a katonák, itt a víz!

Hosz  |  2013. 01. 24., 07:38

Magyarország 123 településén nagyobb az ivóvíz arzénszennyezettsége az Európai Unió által meghatározott literenkénti 10 milligrammos mértéknél, s ez 340 ezer ember egészségét veszélyezteti. Január 23-án Polgárdi-Tekerespusztán jártunk, ahol a székesfehérvári katonák - közöttük Hosz-tagok - minden másnap az Izsákon előre csomagolt zacskós ivóvizet szállítják ki a településen lévő ápoló és gondozó otthon mintegy kettőszázötven lakója és hetvenöt dolgozója számára. A kezdeti szorongás ma már rutinná vált, a gondozottak és a katonák között kiváló a munkakapcsolat... 

Egy kormányhatározat szerint az ivóvízminőség-javító program keretében fel kell gyorsítani a beruházásokat. Eszerint a nemzeti fejlesztési miniszternek és a belügyminiszternek kell felülvizsgálnia a projektek ütemtervét, feltárni a gyorsítási lehetőségeket. A határozat szerint a Honvédelmi Minisztériumnak pedig a rendelkezésére álló eszközökkel kell gondoskodnia az ivóvízellátásról az érintett településeken addig, amíg a végleges megoldást jelentő konténeres szürőberendezések telepítése be nem fejeződik.

Közismert, hogy január elsejétől a Magyar Honvédség szállítja az ivóvizet azokra településekre, ahol a víz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott határértéket. A Vízforrás-2013 feladat végrehajtására az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alakulataitól több mint kétszázötven katonát vezényeltek. Ők kilencvenöt vízutánfutóval, tizennyolc vízszállító teherautóval és öt, óránként 900 liter kapacitású automata csomagoló berendezéssel biztosítják a veszélyeztetett körzetekben élőnek az egészséges ivóvizet.

A polgárdi-tekerespusztai ápoló és gondozó otthon lakói - a kezdeti szorongást levetkőzve - minden másnap nagy izgalommal és jókedvüen várják a katonákat és az egészséges ivóvízet. Az ellátást biztosító MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái pedig hatalmas empátiával és kellő rugalmassággal végzik feladatukat. Az otthon lakói napi 2 liter friss, egészséges ivóvízet kapnak és az átvétel után rögtön el is fogyasztanak belőle legalább egy pohárral.

Teljes cikkünket az Egység újság következő, márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.