2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megjöttek a katonák, itt a víz!

Hosz  |  2013. 01. 24., 07:38

Magyarország 123 településén nagyobb az ivóvíz arzénszennyezettsége az Európai Unió által meghatározott literenkénti 10 milligrammos mértéknél, s ez 340 ezer ember egészségét veszélyezteti. Január 23-án Polgárdi-Tekerespusztán jártunk, ahol a székesfehérvári katonák - közöttük Hosz-tagok - minden másnap az Izsákon előre csomagolt zacskós ivóvizet szállítják ki a településen lévő ápoló és gondozó otthon mintegy kettőszázötven lakója és hetvenöt dolgozója számára. A kezdeti szorongás ma már rutinná vált, a gondozottak és a katonák között kiváló a munkakapcsolat... 

Egy kormányhatározat szerint az ivóvízminőség-javító program keretében fel kell gyorsítani a beruházásokat. Eszerint a nemzeti fejlesztési miniszternek és a belügyminiszternek kell felülvizsgálnia a projektek ütemtervét, feltárni a gyorsítási lehetőségeket. A határozat szerint a Honvédelmi Minisztériumnak pedig a rendelkezésére álló eszközökkel kell gondoskodnia az ivóvízellátásról az érintett településeken addig, amíg a végleges megoldást jelentő konténeres szürőberendezések telepítése be nem fejeződik.

Közismert, hogy január elsejétől a Magyar Honvédség szállítja az ivóvizet azokra településekre, ahol a víz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott határértéket. A Vízforrás-2013 feladat végrehajtására az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alakulataitól több mint kétszázötven katonát vezényeltek. Ők kilencvenöt vízutánfutóval, tizennyolc vízszállító teherautóval és öt, óránként 900 liter kapacitású automata csomagoló berendezéssel biztosítják a veszélyeztetett körzetekben élőnek az egészséges ivóvizet.

A polgárdi-tekerespusztai ápoló és gondozó otthon lakói - a kezdeti szorongást levetkőzve - minden másnap nagy izgalommal és jókedvüen várják a katonákat és az egészséges ivóvízet. Az ellátást biztosító MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái pedig hatalmas empátiával és kellő rugalmassággal végzik feladatukat. Az otthon lakói napi 2 liter friss, egészséges ivóvízet kapnak és az átvétel után rögtön el is fogyasztanak belőle legalább egy pohárral.

Teljes cikkünket az Egység újság következő, márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.