2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Illetmények: A honvédelmi tárca ajánlata jelenleg elfogadhatatlan!

Hosz  |  2013. 01. 24., 14:32

A HM a bértárgyalások első fordulója során megfogalmazta, hogy jelenleg nincs lehetőség az illetményemelésre. Emellett az sem jó hír, hogy 200 ezer forintban állapította a parlament a béren kívüli juttatások maximális összegét. A szakszervezetünk képviseletében többször is élesen fogalmazó Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök hangsúlyozták, hogy a tárca jelenlegi ajánlata elfogadhatatlan. A január 24-i egyeztetésen Fodor Péter ezredes, a HM KPH főigazgatója vezette a HM tárgyaló delegációját…

 

Optimista várakozással tekintettek a bértárgyalások elé a HM égisze alá tartozó szakszervezetek. Mint a másfél órás első körös egyeztetés után kiderült, a történések sajnos nem bennünket igazoltak.

Vezető tisztségviselőink mellett, a Hodosz képviseletében dr. Zsiga Imre elnök és Varga István alelnök, míg a BEOSZ részéről Galló István alelnök vett részt az egyeztetésen. A HM részéről dr. Bársony Krisztina ezredes asszony, Mészáros Gabriella alezredes asszony és Szécsi László őrnagy vett részt az első fordulós tárgyaláson.

 

Alapvetően három téma köré kell csoportosítani a mai tárgyalásokat: az illetmények, a béren kívüli juttatások és a kétoldalú megállapodások kérdése – mondta el az egyeztetések bevezetőjében Fodor Péter ezredes.

A HM tárgyaló delegációja bejelentette: a béren kívüli juttatásokat a HM a tavalyi szinten szeretné biztosítani továbbra is. Mivel jogszabályi változás történt január 1-től, és a HM mozgástere szinte minimális, ezért 200 ezer forintban maximalizálták ezt a (költségvetési törvényben rögzített) juttatást.

A Hosz azt kérte, hogy a bevezetéssel kapcsolatban készüljenek hatásvizsgálatok, elemzések, s a HM ezek alapján készítse el javaslatát a 2013. évi béren kívüli juttatások rendszerére. Erről pedig minél gyorsabban kezdődjenek meg az egyeztetések.  

 

 

Czövek János elnök hozzátette: az emberek mára olyan helyzetbe kerültek, hogy a megélhetés és az élelem lett a legfontosabb számukra. Azt a pénzt, amit megkapnak, azt el is költik. Az ajánlat következményeként félő, hogy az eddigieknél is gyakoribb elvándorlás indul be.

 

 

 

Bazsik István alelnök élesen fogalmazott, amikor kijelentette: A helyzetet nem lehet azzal legitimálni, hogy a tárca a szakszervezetektől várja a javaslatot. Ez az ajánlat elfogadhatatlan. Kérjük, hogy a HM tegyen javaslatot a megoldásra. Addig is mindenkinek arra kell készülni, hogy ez milyen hangulatot okozhat.

A HM KPH főigazgatója válaszában elmondta, hogy a hivatal kidolgozza javaslatát, majd hozzátette, hogy arra törekednek, hogy a katona-állomány megfelelő ellátást kapjon 2013-ban is.   

 

Az illetmények jövőbeni alakulásáról szóló napirendi téma során a HM részéről elhangzott: A tárca költségvetési nehézségei miatt (a személyi juttatásokra nem jut több forrás, mint tavaly 115 milliárd forint) a HM büdzséjében nincs fedezet az illetmények emelésére.

A munkavállalói oldalon helyet foglaló szervezetek – Hosz, Hodosz, BEOSZ – mindegyike aggodalmát fejezte ki az ajánlattal kapcsolatban. Kiemelték, hogy 11 éve nem volt érdemi illetményemelés, a bérek reálértéke pedig közel 40%-kal csökkent.

Az OKÉT megállapodásnak megfelelően továbbra is a 20%-os illetményemelést követelünk! Le lettünk forrázva, ezért időt kérünk, bár lehetőleg napokon belül szeretnénk újra asztalhoz ülni – javasolta Szendrei Zoltán alelnök.

A HM tárgyaló delegációja nem győzte hangsúlyozni, hogy a honvédelmi tárca továbbra is fenn tudta tartani azt a kivételezett helyzetét, hogy nem tartozik a kafetéria körébe.  A bérkompenzáció a tavalyihoz hasonlóan fog idén is megtörténni.

 

 

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) a közszférás bérekről január 25-én tárgyal, míg a HM és a tárca égisze alá tartozó szakszervezetek közötti egyeztetések január 30-án folytatódnak. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.