2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Illetmények: A honvédelmi tárca ajánlata jelenleg elfogadhatatlan!

Hosz  |  2013. 01. 24., 14:32

A HM a bértárgyalások első fordulója során megfogalmazta, hogy jelenleg nincs lehetőség az illetményemelésre. Emellett az sem jó hír, hogy 200 ezer forintban állapította a parlament a béren kívüli juttatások maximális összegét. A szakszervezetünk képviseletében többször is élesen fogalmazó Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök hangsúlyozták, hogy a tárca jelenlegi ajánlata elfogadhatatlan. A január 24-i egyeztetésen Fodor Péter ezredes, a HM KPH főigazgatója vezette a HM tárgyaló delegációját…

 

Optimista várakozással tekintettek a bértárgyalások elé a HM égisze alá tartozó szakszervezetek. Mint a másfél órás első körös egyeztetés után kiderült, a történések sajnos nem bennünket igazoltak.

Vezető tisztségviselőink mellett, a Hodosz képviseletében dr. Zsiga Imre elnök és Varga István alelnök, míg a BEOSZ részéről Galló István alelnök vett részt az egyeztetésen. A HM részéről dr. Bársony Krisztina ezredes asszony, Mészáros Gabriella alezredes asszony és Szécsi László őrnagy vett részt az első fordulós tárgyaláson.

 

Alapvetően három téma köré kell csoportosítani a mai tárgyalásokat: az illetmények, a béren kívüli juttatások és a kétoldalú megállapodások kérdése – mondta el az egyeztetések bevezetőjében Fodor Péter ezredes.

A HM tárgyaló delegációja bejelentette: a béren kívüli juttatásokat a HM a tavalyi szinten szeretné biztosítani továbbra is. Mivel jogszabályi változás történt január 1-től, és a HM mozgástere szinte minimális, ezért 200 ezer forintban maximalizálták ezt a (költségvetési törvényben rögzített) juttatást.

A Hosz azt kérte, hogy a bevezetéssel kapcsolatban készüljenek hatásvizsgálatok, elemzések, s a HM ezek alapján készítse el javaslatát a 2013. évi béren kívüli juttatások rendszerére. Erről pedig minél gyorsabban kezdődjenek meg az egyeztetések.  

 

 

Czövek János elnök hozzátette: az emberek mára olyan helyzetbe kerültek, hogy a megélhetés és az élelem lett a legfontosabb számukra. Azt a pénzt, amit megkapnak, azt el is költik. Az ajánlat következményeként félő, hogy az eddigieknél is gyakoribb elvándorlás indul be.

 

 

 

Bazsik István alelnök élesen fogalmazott, amikor kijelentette: A helyzetet nem lehet azzal legitimálni, hogy a tárca a szakszervezetektől várja a javaslatot. Ez az ajánlat elfogadhatatlan. Kérjük, hogy a HM tegyen javaslatot a megoldásra. Addig is mindenkinek arra kell készülni, hogy ez milyen hangulatot okozhat.

A HM KPH főigazgatója válaszában elmondta, hogy a hivatal kidolgozza javaslatát, majd hozzátette, hogy arra törekednek, hogy a katona-állomány megfelelő ellátást kapjon 2013-ban is.   

 

Az illetmények jövőbeni alakulásáról szóló napirendi téma során a HM részéről elhangzott: A tárca költségvetési nehézségei miatt (a személyi juttatásokra nem jut több forrás, mint tavaly 115 milliárd forint) a HM büdzséjében nincs fedezet az illetmények emelésére.

A munkavállalói oldalon helyet foglaló szervezetek – Hosz, Hodosz, BEOSZ – mindegyike aggodalmát fejezte ki az ajánlattal kapcsolatban. Kiemelték, hogy 11 éve nem volt érdemi illetményemelés, a bérek reálértéke pedig közel 40%-kal csökkent.

Az OKÉT megállapodásnak megfelelően továbbra is a 20%-os illetményemelést követelünk! Le lettünk forrázva, ezért időt kérünk, bár lehetőleg napokon belül szeretnénk újra asztalhoz ülni – javasolta Szendrei Zoltán alelnök.

A HM tárgyaló delegációja nem győzte hangsúlyozni, hogy a honvédelmi tárca továbbra is fenn tudta tartani azt a kivételezett helyzetét, hogy nem tartozik a kafetéria körébe.  A bérkompenzáció a tavalyihoz hasonlóan fog idén is megtörténni.

 

 

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) a közszférás bérekről január 25-én tárgyal, míg a HM és a tárca égisze alá tartozó szakszervezetek közötti egyeztetések január 30-án folytatódnak. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.