2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A célok nem változnak, 2013-ban is helyt kell állni!

Hosz  |  2013. 01. 31., 19:13

2012-ben helytálltunk – ez az elmúlt év rövid summája. Elvégeztük mindazt, amit a nemzet ránk bízott és azokkal az eszközökkel tettük mindezt, amivel rendelkeztünk – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Hende Csaba az éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezleten. A honvédelmi miniszter – a köztársasági elnökre hivatkozva – nyomatékosította, hogy a magyar honvédek missziós feladat-teljesítése elismerésre méltó. Sajnos azonban mindez nem köszön vissza az illetmények emelésében, hiszen e sorok írójának kérdésére válaszolva a tárca vezetője elmondta: a közszférában a 2013-as költségvetési törvény nem tartalmaz fedezetet a bérek emelésére...

 

A honvédelmi miniszter az értekezleten kiemelte: az elvégzett közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 3,1% értékelte elégtelenre a honvédség munkáját, a többség közepesen elégedett, illetve elégedett volt a teljesítménnyel.

A tavalyi, 2012-es esztendő egyik igen fontos megállapítása, hogy amit az ország gazdasága tud vállalni, azt minden körülmények között meg is tesszük. Megőrizzük a képességeket, lecseréljük a kifutó technikai eszközeinket – mondta a honvédelmi miniszter, majd hozzátette:  kemény és elkötelezett munkával tesszük majd dolgunkat 2013-ban is.

A 2013-as költségvetésről Hende Csaba elmondta: a kormány több mint 7 milliárddal emeli a tavalyi költségvetésünket, így a kiadási főösszeg 241.367 milliárd forint lesz, ez a GDP 0,7 %-ának felel meg.

Ezt követően a miniszter által csak fogaskerekeknek nevezett, modernizációs törekvésekről beszélt, ekkor szólt a radarháló korszerüsítéséről, a Gripen program folytatásáról, valamint a missziós sikerekről is.

A 2013-as esztendő fő feladatai között a balkáni szerepvállalás és a missziókban való rugalmas jelenlét fontosságáról beszélt. A miniszter elmondta, hogy ezekben a napokban körvonalazódnak a mali misszió feladatai, szerinte mintegy tíz magyar katona vesz majd részt a küldetésben.

Kiemelten szólt arról is, hogy keresztül kell vinni a nemzeti helikopter-képesség megerősítését. Hozzátette: igen tartalékos gazdálkodás szükséges, zárolni fogjuk a költségvetés egy részét, ez a háttérintézményeknél 20%-os, a csapatoknál 10%-os zárolást jelent, a részleteket pedig a tervezési körlevél tartalmazza majd. Aláhúzta: nem győzöm hangsúlyozni a takarékosság fontosságát, a honvédség egészének érdekét kell figyelembe venni, csak egy költségvetés létezik, a többletet semmi esetre sem szabad elkölteni, vissza kell azt adni!

Elmondta azt is, hogy a törvényi háttér átalakításaként a parlament elfogadta az új Hjt.-t, majd hozzáfüzte: folytatni kell az MH által már nem használt ingatlanok visszajuttatását, a Hadik-tervet, de a HM Ei. Zrt. által előállított világszabadalom alapján biztosítjuk az egész országrészek számára tiszta és egészséges ivóvizet.

Hende Csaba kiemelte: Nincsen haderő tartalék nélkül, jelenleg 4300 önkéntes tartalékos katona áll rendelkezésre, készen állnak a szolgálatra, de sok még a tennivaló, hiszen 2014-ig 8 ezer katonával szeretnénk rendelkezni.

Valósághü kommunikációval szeretnénk tovább építeni a honvédség és a társadalom kapcsolatát. ,,A honvédelmi kötelék” új kezdeményezés, mely azokkal a civil szervezetekkel, sportegyesületekkel kíván együttmüködni, melyek elsősorban a küzdősportok,  a rádióamatőr sportok terén nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget a fiataloknak. Minden parancsnokot arra kérek, hogy támogassa a kezdeményezést – tette hozzá.

Közelednek a választások. Semmiféle pártoskodást, véleménynyilvánítást nem türök el. A jó ízlés mindenkit kötelez, már a nemzet minden tagjának védelmében. Szolgálatban és egyenruhában mindenki a honvédséggel kell, hogy foglalkozzon. Képes-e a honvédség nemzeti intézményként viselkedni – ez a jövő kérdése – fogalmazta meg Hende Csaba.

A miniszter azt is nyomatékosította, hogy 2013-ban sem jutunk el a végcélhoz, de, ha a nemzet azt érzékeli, hogy illően szolgálunk, akkor emelkedik a honvédok becsülete. Örömét fejezte ki, hogy a köztársasági elnöknél tett látogatás kapcsán dr. Áder János olyan meleg szavakkal ecsetelte elismerését az afganisztáni misszió meglátogatása kapcsán, ami a jövő számára is pozitív.

Összefoglalva: az idei esztendő is nehéz lesz, munkával lesz tele, és mi ezt el is végezzük. Célunk az MH és a Magyarország teljes megújítása, célokat, de még részcélokat sem adunk fel. A cél nem változik, 2013-ban is álljunk helyt – fejezte be gondolatait a honvédelmi tárca irányítója.

Az értekezlet végén, a köztársasági elnöki határozatok ismertetése során bejelentették, hogy Fodor Lajos közigazgatási államtitkár távozik, helyét február 1-jei hatállyal dr. Dankó István eddigi jogi helyettes államtitkár foglalja el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.