2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A célok nem változnak, 2013-ban is helyt kell állni!

Hosz  |  2013. 01. 31., 19:13

2012-ben helytálltunk – ez az elmúlt év rövid summája. Elvégeztük mindazt, amit a nemzet ránk bízott és azokkal az eszközökkel tettük mindezt, amivel rendelkeztünk – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Hende Csaba az éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezleten. A honvédelmi miniszter – a köztársasági elnökre hivatkozva – nyomatékosította, hogy a magyar honvédek missziós feladat-teljesítése elismerésre méltó. Sajnos azonban mindez nem köszön vissza az illetmények emelésében, hiszen e sorok írójának kérdésére válaszolva a tárca vezetője elmondta: a közszférában a 2013-as költségvetési törvény nem tartalmaz fedezetet a bérek emelésére...

 

A honvédelmi miniszter az értekezleten kiemelte: az elvégzett közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 3,1% értékelte elégtelenre a honvédség munkáját, a többség közepesen elégedett, illetve elégedett volt a teljesítménnyel.

A tavalyi, 2012-es esztendő egyik igen fontos megállapítása, hogy amit az ország gazdasága tud vállalni, azt minden körülmények között meg is tesszük. Megőrizzük a képességeket, lecseréljük a kifutó technikai eszközeinket – mondta a honvédelmi miniszter, majd hozzátette:  kemény és elkötelezett munkával tesszük majd dolgunkat 2013-ban is.

A 2013-as költségvetésről Hende Csaba elmondta: a kormány több mint 7 milliárddal emeli a tavalyi költségvetésünket, így a kiadási főösszeg 241.367 milliárd forint lesz, ez a GDP 0,7 %-ának felel meg.

Ezt követően a miniszter által csak fogaskerekeknek nevezett, modernizációs törekvésekről beszélt, ekkor szólt a radarháló korszerüsítéséről, a Gripen program folytatásáról, valamint a missziós sikerekről is.

A 2013-as esztendő fő feladatai között a balkáni szerepvállalás és a missziókban való rugalmas jelenlét fontosságáról beszélt. A miniszter elmondta, hogy ezekben a napokban körvonalazódnak a mali misszió feladatai, szerinte mintegy tíz magyar katona vesz majd részt a küldetésben.

Kiemelten szólt arról is, hogy keresztül kell vinni a nemzeti helikopter-képesség megerősítését. Hozzátette: igen tartalékos gazdálkodás szükséges, zárolni fogjuk a költségvetés egy részét, ez a háttérintézményeknél 20%-os, a csapatoknál 10%-os zárolást jelent, a részleteket pedig a tervezési körlevél tartalmazza majd. Aláhúzta: nem győzöm hangsúlyozni a takarékosság fontosságát, a honvédség egészének érdekét kell figyelembe venni, csak egy költségvetés létezik, a többletet semmi esetre sem szabad elkölteni, vissza kell azt adni!

Elmondta azt is, hogy a törvényi háttér átalakításaként a parlament elfogadta az új Hjt.-t, majd hozzáfüzte: folytatni kell az MH által már nem használt ingatlanok visszajuttatását, a Hadik-tervet, de a HM Ei. Zrt. által előállított világszabadalom alapján biztosítjuk az egész országrészek számára tiszta és egészséges ivóvizet.

Hende Csaba kiemelte: Nincsen haderő tartalék nélkül, jelenleg 4300 önkéntes tartalékos katona áll rendelkezésre, készen állnak a szolgálatra, de sok még a tennivaló, hiszen 2014-ig 8 ezer katonával szeretnénk rendelkezni.

Valósághü kommunikációval szeretnénk tovább építeni a honvédség és a társadalom kapcsolatát. ,,A honvédelmi kötelék” új kezdeményezés, mely azokkal a civil szervezetekkel, sportegyesületekkel kíván együttmüködni, melyek elsősorban a küzdősportok,  a rádióamatőr sportok terén nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget a fiataloknak. Minden parancsnokot arra kérek, hogy támogassa a kezdeményezést – tette hozzá.

Közelednek a választások. Semmiféle pártoskodást, véleménynyilvánítást nem türök el. A jó ízlés mindenkit kötelez, már a nemzet minden tagjának védelmében. Szolgálatban és egyenruhában mindenki a honvédséggel kell, hogy foglalkozzon. Képes-e a honvédség nemzeti intézményként viselkedni – ez a jövő kérdése – fogalmazta meg Hende Csaba.

A miniszter azt is nyomatékosította, hogy 2013-ban sem jutunk el a végcélhoz, de, ha a nemzet azt érzékeli, hogy illően szolgálunk, akkor emelkedik a honvédok becsülete. Örömét fejezte ki, hogy a köztársasági elnöknél tett látogatás kapcsán dr. Áder János olyan meleg szavakkal ecsetelte elismerését az afganisztáni misszió meglátogatása kapcsán, ami a jövő számára is pozitív.

Összefoglalva: az idei esztendő is nehéz lesz, munkával lesz tele, és mi ezt el is végezzük. Célunk az MH és a Magyarország teljes megújítása, célokat, de még részcélokat sem adunk fel. A cél nem változik, 2013-ban is álljunk helyt – fejezte be gondolatait a honvédelmi tárca irányítója.

Az értekezlet végén, a köztársasági elnöki határozatok ismertetése során bejelentették, hogy Fodor Lajos közigazgatási államtitkár távozik, helyét február 1-jei hatállyal dr. Dankó István eddigi jogi helyettes államtitkár foglalja el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.