2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A célok nem változnak, 2013-ban is helyt kell állni!

Hosz  |  2013. 01. 31., 19:13

2012-ben helytálltunk – ez az elmúlt év rövid summája. Elvégeztük mindazt, amit a nemzet ránk bízott és azokkal az eszközökkel tettük mindezt, amivel rendelkeztünk – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Hende Csaba az éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezleten. A honvédelmi miniszter – a köztársasági elnökre hivatkozva – nyomatékosította, hogy a magyar honvédek missziós feladat-teljesítése elismerésre méltó. Sajnos azonban mindez nem köszön vissza az illetmények emelésében, hiszen e sorok írójának kérdésére válaszolva a tárca vezetője elmondta: a közszférában a 2013-as költségvetési törvény nem tartalmaz fedezetet a bérek emelésére...

 

A honvédelmi miniszter az értekezleten kiemelte: az elvégzett közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 3,1% értékelte elégtelenre a honvédség munkáját, a többség közepesen elégedett, illetve elégedett volt a teljesítménnyel.

A tavalyi, 2012-es esztendő egyik igen fontos megállapítása, hogy amit az ország gazdasága tud vállalni, azt minden körülmények között meg is tesszük. Megőrizzük a képességeket, lecseréljük a kifutó technikai eszközeinket – mondta a honvédelmi miniszter, majd hozzátette:  kemény és elkötelezett munkával tesszük majd dolgunkat 2013-ban is.

A 2013-as költségvetésről Hende Csaba elmondta: a kormány több mint 7 milliárddal emeli a tavalyi költségvetésünket, így a kiadási főösszeg 241.367 milliárd forint lesz, ez a GDP 0,7 %-ának felel meg.

Ezt követően a miniszter által csak fogaskerekeknek nevezett, modernizációs törekvésekről beszélt, ekkor szólt a radarháló korszerüsítéséről, a Gripen program folytatásáról, valamint a missziós sikerekről is.

A 2013-as esztendő fő feladatai között a balkáni szerepvállalás és a missziókban való rugalmas jelenlét fontosságáról beszélt. A miniszter elmondta, hogy ezekben a napokban körvonalazódnak a mali misszió feladatai, szerinte mintegy tíz magyar katona vesz majd részt a küldetésben.

Kiemelten szólt arról is, hogy keresztül kell vinni a nemzeti helikopter-képesség megerősítését. Hozzátette: igen tartalékos gazdálkodás szükséges, zárolni fogjuk a költségvetés egy részét, ez a háttérintézményeknél 20%-os, a csapatoknál 10%-os zárolást jelent, a részleteket pedig a tervezési körlevél tartalmazza majd. Aláhúzta: nem győzöm hangsúlyozni a takarékosság fontosságát, a honvédség egészének érdekét kell figyelembe venni, csak egy költségvetés létezik, a többletet semmi esetre sem szabad elkölteni, vissza kell azt adni!

Elmondta azt is, hogy a törvényi háttér átalakításaként a parlament elfogadta az új Hjt.-t, majd hozzáfüzte: folytatni kell az MH által már nem használt ingatlanok visszajuttatását, a Hadik-tervet, de a HM Ei. Zrt. által előállított világszabadalom alapján biztosítjuk az egész országrészek számára tiszta és egészséges ivóvizet.

Hende Csaba kiemelte: Nincsen haderő tartalék nélkül, jelenleg 4300 önkéntes tartalékos katona áll rendelkezésre, készen állnak a szolgálatra, de sok még a tennivaló, hiszen 2014-ig 8 ezer katonával szeretnénk rendelkezni.

Valósághü kommunikációval szeretnénk tovább építeni a honvédség és a társadalom kapcsolatát. ,,A honvédelmi kötelék” új kezdeményezés, mely azokkal a civil szervezetekkel, sportegyesületekkel kíván együttmüködni, melyek elsősorban a küzdősportok,  a rádióamatőr sportok terén nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget a fiataloknak. Minden parancsnokot arra kérek, hogy támogassa a kezdeményezést – tette hozzá.

Közelednek a választások. Semmiféle pártoskodást, véleménynyilvánítást nem türök el. A jó ízlés mindenkit kötelez, már a nemzet minden tagjának védelmében. Szolgálatban és egyenruhában mindenki a honvédséggel kell, hogy foglalkozzon. Képes-e a honvédség nemzeti intézményként viselkedni – ez a jövő kérdése – fogalmazta meg Hende Csaba.

A miniszter azt is nyomatékosította, hogy 2013-ban sem jutunk el a végcélhoz, de, ha a nemzet azt érzékeli, hogy illően szolgálunk, akkor emelkedik a honvédok becsülete. Örömét fejezte ki, hogy a köztársasági elnöknél tett látogatás kapcsán dr. Áder János olyan meleg szavakkal ecsetelte elismerését az afganisztáni misszió meglátogatása kapcsán, ami a jövő számára is pozitív.

Összefoglalva: az idei esztendő is nehéz lesz, munkával lesz tele, és mi ezt el is végezzük. Célunk az MH és a Magyarország teljes megújítása, célokat, de még részcélokat sem adunk fel. A cél nem változik, 2013-ban is álljunk helyt – fejezte be gondolatait a honvédelmi tárca irányítója.

Az értekezlet végén, a köztársasági elnöki határozatok ismertetése során bejelentették, hogy Fodor Lajos közigazgatási államtitkár távozik, helyét február 1-jei hatállyal dr. Dankó István eddigi jogi helyettes államtitkár foglalja el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.