2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elit csapat elit technikával

Hosz  |  2013. 02. 07., 15:38

Megtartották az MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) épületének és telephelyének ünnepélyes átadását. A DCM a Magyar Honvédség egy olyan új képessége, ahol a katonák a XXI. századi információtechnológiai tudás birtokában a NATO korszerű hradó és informatikai eszközeit kezelik, s ezzel hozzájárulnak a szövetség magas szintű védelmi képességéhez. A február 8-i eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter elit csapat elit embereinek nevezte a DCM század tagjait..  

A honvédelmi miniszter, a parlamenti államtitkár, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, a vezérkar főnöke és az MH ÖHP parancsnokának fogadása után tantermi előadás hangzott el.

Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka kiemelte: Ünnep ez a nap, hiszen február 8. az informatikai szolgálat napja a Magyar Honvédségnél. A fejlődés elkerülhetetlen, 4 éves fejlődés eredménye pedig ez a nap.

Ezt követően Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM század parancsnokának jelentése hangzott el. Miután bemutatkozott és röviden ismertette szakmai életútját, áttekintette a magyar DCM század eddigi történetét, majd a század nemzeti szerepéről és feladatrendszeréről is beszélt. Elmondta: a század specialitása, hogy nemzeti célokra, köztük katasztrófavédelmi feladatokra is igénybe vehető. A század elérte a megfelelő személyi feltöltöttséget, a DCM század katonáinak nyelvismerete kiváló (15% felső, 60% középfokú nyelvismerettel rendelkezik, a többiek nyelvtanfolyamon vannak, de C és E kategóriás jogosítvánnyal is rendelkeznek).

Ezt követően a honvédelmi miniszter a NATO tagság általi biztonságunkról, a XXI. századi infokommunikáció, így a magyar DCM század szükségességéről, mint új képességről, majd a személykiválasztás fontosságáról is beszélt. Hende Csaba kiemelte a Magyar Honvédség kiemelkedő nemzetközi szerepvállalását, illetve a DCM század által biztosított világszínvonalú képességet, mely az új hadszíntereken, a távoli missziók teljesítése során rendkívül fontos lehet. Hozzátette: Megeshet, hogy nemsokára a DCM századnak is éles helyzetben kell helyt állni.

A székesfehérvári eseményen megtudtuk, hogy a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (Deployable Communications and Information Systems /CIS/ Module DCM) olyan katonai egység, amely képes biztosítani a különböző telepített erők zavartalan kommunikációját és az információáramlást müveleti területen. A magyar DCM a NATO-nak felajánlott új képesség a Magyar Honvédségben, amely a 3. NATO Híradózászlóalj (3.NATO Signal Battalion, 3.NSB) alárendeltségében dolgozik. A század állományát mintegy félszáz magyar katona alkotja, zömében híradó és informatikai szakemberek.

A magyar DCM az MH egy magasan képzett alegysége, amit missziós tapasztalattal, minimum középfokú nyelvvizsgával és magas szakmai tudással rendelkező katonák alkotnak. A 3.NATO Híradózászlóalj vezetése a lengyelországi Bydgoszczban található. A zászlóaljban a magyar mellett van még egy-egy lengyel, cseh, szlovák, litván és török DCM század is.

A DCM magyarországi történetét ismertető századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy elmondta, hogy a század részt vett már több NATO gyakorlaton, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett a végrehajtó állomány. A századparancsnok hozzátette: Tavaly október 1-jén a DCM század elérte az úgynevezett ,,nemzeti fogadókészség”-et, mely alapján a személyi állomány feltöltésre került, és az alegység készen áll a NATO által átadásra tervezett technika átvételére és üzemeltetésére.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy a NATO biztosítja az infrastruktúrát, a kialakítás mintegy 600 millió forintos költségeit visszatéríti, emellett a teljes technikai eszközparkot (híradó és informatikai eszközpark, szállító eszközök), és az üzemeltetés költségeit is állja. 

Ezt követően a század egyik legkiválóbb katonája, Kostyál Ferenc őrmester - számára is meglepetésként - kitüntetést vehetett át a honvédelmi minisztertől. A tárca irányítója a parlamenti államtitkárral és a vezérkar-főnökkel közösen felavatta az épületet, és a telephelyet.

A szalagot átvevő századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy honlapunknak elmondta: azt gondolom, hogy az elit csapat elit technikát is érdemel. A legmodernebb csúcstechnológia átvétele talán még az első félévben megtörténhet. Ez akkor valósulhat meg, ha a technikához szükséges akkreditált létesítmény majd rendelkezésre áll.

A DCM századról szóló bővebb írásunkat az Egység újság márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.