2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elit csapat elit technikával

Hosz  |  2013. 02. 07., 15:38

Megtartották az MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) épületének és telephelyének ünnepélyes átadását. A DCM a Magyar Honvédség egy olyan új képessége, ahol a katonák a XXI. századi információtechnológiai tudás birtokában a NATO korszerű hradó és informatikai eszközeit kezelik, s ezzel hozzájárulnak a szövetség magas szintű védelmi képességéhez. A február 8-i eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter elit csapat elit embereinek nevezte a DCM század tagjait..  

A honvédelmi miniszter, a parlamenti államtitkár, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, a vezérkar főnöke és az MH ÖHP parancsnokának fogadása után tantermi előadás hangzott el.

Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka kiemelte: Ünnep ez a nap, hiszen február 8. az informatikai szolgálat napja a Magyar Honvédségnél. A fejlődés elkerülhetetlen, 4 éves fejlődés eredménye pedig ez a nap.

Ezt követően Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM század parancsnokának jelentése hangzott el. Miután bemutatkozott és röviden ismertette szakmai életútját, áttekintette a magyar DCM század eddigi történetét, majd a század nemzeti szerepéről és feladatrendszeréről is beszélt. Elmondta: a század specialitása, hogy nemzeti célokra, köztük katasztrófavédelmi feladatokra is igénybe vehető. A század elérte a megfelelő személyi feltöltöttséget, a DCM század katonáinak nyelvismerete kiváló (15% felső, 60% középfokú nyelvismerettel rendelkezik, a többiek nyelvtanfolyamon vannak, de C és E kategóriás jogosítvánnyal is rendelkeznek).

Ezt követően a honvédelmi miniszter a NATO tagság általi biztonságunkról, a XXI. századi infokommunikáció, így a magyar DCM század szükségességéről, mint új képességről, majd a személykiválasztás fontosságáról is beszélt. Hende Csaba kiemelte a Magyar Honvédség kiemelkedő nemzetközi szerepvállalását, illetve a DCM század által biztosított világszínvonalú képességet, mely az új hadszíntereken, a távoli missziók teljesítése során rendkívül fontos lehet. Hozzátette: Megeshet, hogy nemsokára a DCM századnak is éles helyzetben kell helyt állni.

A székesfehérvári eseményen megtudtuk, hogy a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (Deployable Communications and Information Systems /CIS/ Module DCM) olyan katonai egység, amely képes biztosítani a különböző telepített erők zavartalan kommunikációját és az információáramlást müveleti területen. A magyar DCM a NATO-nak felajánlott új képesség a Magyar Honvédségben, amely a 3. NATO Híradózászlóalj (3.NATO Signal Battalion, 3.NSB) alárendeltségében dolgozik. A század állományát mintegy félszáz magyar katona alkotja, zömében híradó és informatikai szakemberek.

A magyar DCM az MH egy magasan képzett alegysége, amit missziós tapasztalattal, minimum középfokú nyelvvizsgával és magas szakmai tudással rendelkező katonák alkotnak. A 3.NATO Híradózászlóalj vezetése a lengyelországi Bydgoszczban található. A zászlóaljban a magyar mellett van még egy-egy lengyel, cseh, szlovák, litván és török DCM század is.

A DCM magyarországi történetét ismertető századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy elmondta, hogy a század részt vett már több NATO gyakorlaton, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett a végrehajtó állomány. A századparancsnok hozzátette: Tavaly október 1-jén a DCM század elérte az úgynevezett ,,nemzeti fogadókészség”-et, mely alapján a személyi állomány feltöltésre került, és az alegység készen áll a NATO által átadásra tervezett technika átvételére és üzemeltetésére.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy a NATO biztosítja az infrastruktúrát, a kialakítás mintegy 600 millió forintos költségeit visszatéríti, emellett a teljes technikai eszközparkot (híradó és informatikai eszközpark, szállító eszközök), és az üzemeltetés költségeit is állja. 

Ezt követően a század egyik legkiválóbb katonája, Kostyál Ferenc őrmester - számára is meglepetésként - kitüntetést vehetett át a honvédelmi minisztertől. A tárca irányítója a parlamenti államtitkárral és a vezérkar-főnökkel közösen felavatta az épületet, és a telephelyet.

A szalagot átvevő századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy honlapunknak elmondta: azt gondolom, hogy az elit csapat elit technikát is érdemel. A legmodernebb csúcstechnológia átvétele talán még az első félévben megtörténhet. Ez akkor valósulhat meg, ha a technikához szükséges akkreditált létesítmény majd rendelkezésre áll.

A DCM századról szóló bővebb írásunkat az Egység újság márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.