2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elit csapat elit technikával

Hosz  |  2013. 02. 07., 15:38

Megtartották az MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) épületének és telephelyének ünnepélyes átadását. A DCM a Magyar Honvédség egy olyan új képessége, ahol a katonák a XXI. századi információtechnológiai tudás birtokában a NATO korszerű hradó és informatikai eszközeit kezelik, s ezzel hozzájárulnak a szövetség magas szintű védelmi képességéhez. A február 8-i eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter elit csapat elit embereinek nevezte a DCM század tagjait..  

A honvédelmi miniszter, a parlamenti államtitkár, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, a vezérkar főnöke és az MH ÖHP parancsnokának fogadása után tantermi előadás hangzott el.

Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka kiemelte: Ünnep ez a nap, hiszen február 8. az informatikai szolgálat napja a Magyar Honvédségnél. A fejlődés elkerülhetetlen, 4 éves fejlődés eredménye pedig ez a nap.

Ezt követően Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM század parancsnokának jelentése hangzott el. Miután bemutatkozott és röviden ismertette szakmai életútját, áttekintette a magyar DCM század eddigi történetét, majd a század nemzeti szerepéről és feladatrendszeréről is beszélt. Elmondta: a század specialitása, hogy nemzeti célokra, köztük katasztrófavédelmi feladatokra is igénybe vehető. A század elérte a megfelelő személyi feltöltöttséget, a DCM század katonáinak nyelvismerete kiváló (15% felső, 60% középfokú nyelvismerettel rendelkezik, a többiek nyelvtanfolyamon vannak, de C és E kategóriás jogosítvánnyal is rendelkeznek).

Ezt követően a honvédelmi miniszter a NATO tagság általi biztonságunkról, a XXI. századi infokommunikáció, így a magyar DCM század szükségességéről, mint új képességről, majd a személykiválasztás fontosságáról is beszélt. Hende Csaba kiemelte a Magyar Honvédség kiemelkedő nemzetközi szerepvállalását, illetve a DCM század által biztosított világszínvonalú képességet, mely az új hadszíntereken, a távoli missziók teljesítése során rendkívül fontos lehet. Hozzátette: Megeshet, hogy nemsokára a DCM századnak is éles helyzetben kell helyt állni.

A székesfehérvári eseményen megtudtuk, hogy a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (Deployable Communications and Information Systems /CIS/ Module DCM) olyan katonai egység, amely képes biztosítani a különböző telepített erők zavartalan kommunikációját és az információáramlást müveleti területen. A magyar DCM a NATO-nak felajánlott új képesség a Magyar Honvédségben, amely a 3. NATO Híradózászlóalj (3.NATO Signal Battalion, 3.NSB) alárendeltségében dolgozik. A század állományát mintegy félszáz magyar katona alkotja, zömében híradó és informatikai szakemberek.

A magyar DCM az MH egy magasan képzett alegysége, amit missziós tapasztalattal, minimum középfokú nyelvvizsgával és magas szakmai tudással rendelkező katonák alkotnak. A 3.NATO Híradózászlóalj vezetése a lengyelországi Bydgoszczban található. A zászlóaljban a magyar mellett van még egy-egy lengyel, cseh, szlovák, litván és török DCM század is.

A DCM magyarországi történetét ismertető századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy elmondta, hogy a század részt vett már több NATO gyakorlaton, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett a végrehajtó állomány. A századparancsnok hozzátette: Tavaly október 1-jén a DCM század elérte az úgynevezett ,,nemzeti fogadókészség”-et, mely alapján a személyi állomány feltöltésre került, és az alegység készen áll a NATO által átadásra tervezett technika átvételére és üzemeltetésére.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy a NATO biztosítja az infrastruktúrát, a kialakítás mintegy 600 millió forintos költségeit visszatéríti, emellett a teljes technikai eszközparkot (híradó és informatikai eszközpark, szállító eszközök), és az üzemeltetés költségeit is állja. 

Ezt követően a század egyik legkiválóbb katonája, Kostyál Ferenc őrmester - számára is meglepetésként - kitüntetést vehetett át a honvédelmi minisztertől. A tárca irányítója a parlamenti államtitkárral és a vezérkar-főnökkel közösen felavatta az épületet, és a telephelyet.

A szalagot átvevő századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy honlapunknak elmondta: azt gondolom, hogy az elit csapat elit technikát is érdemel. A legmodernebb csúcstechnológia átvétele talán még az első félévben megtörténhet. Ez akkor valósulhat meg, ha a technikához szükséges akkreditált létesítmény majd rendelkezésre áll.

A DCM századról szóló bővebb írásunkat az Egység újság márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.