2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elit csapat elit technikával

Hosz  |  2013. 02. 07., 15:38

Megtartották az MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) épületének és telephelyének ünnepélyes átadását. A DCM a Magyar Honvédség egy olyan új képessége, ahol a katonák a XXI. századi információtechnológiai tudás birtokában a NATO korszerű hradó és informatikai eszközeit kezelik, s ezzel hozzájárulnak a szövetség magas szintű védelmi képességéhez. A február 8-i eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter elit csapat elit embereinek nevezte a DCM század tagjait..  

A honvédelmi miniszter, a parlamenti államtitkár, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, a vezérkar főnöke és az MH ÖHP parancsnokának fogadása után tantermi előadás hangzott el.

Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka kiemelte: Ünnep ez a nap, hiszen február 8. az informatikai szolgálat napja a Magyar Honvédségnél. A fejlődés elkerülhetetlen, 4 éves fejlődés eredménye pedig ez a nap.

Ezt követően Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM század parancsnokának jelentése hangzott el. Miután bemutatkozott és röviden ismertette szakmai életútját, áttekintette a magyar DCM század eddigi történetét, majd a század nemzeti szerepéről és feladatrendszeréről is beszélt. Elmondta: a század specialitása, hogy nemzeti célokra, köztük katasztrófavédelmi feladatokra is igénybe vehető. A század elérte a megfelelő személyi feltöltöttséget, a DCM század katonáinak nyelvismerete kiváló (15% felső, 60% középfokú nyelvismerettel rendelkezik, a többiek nyelvtanfolyamon vannak, de C és E kategóriás jogosítvánnyal is rendelkeznek).

Ezt követően a honvédelmi miniszter a NATO tagság általi biztonságunkról, a XXI. századi infokommunikáció, így a magyar DCM század szükségességéről, mint új képességről, majd a személykiválasztás fontosságáról is beszélt. Hende Csaba kiemelte a Magyar Honvédség kiemelkedő nemzetközi szerepvállalását, illetve a DCM század által biztosított világszínvonalú képességet, mely az új hadszíntereken, a távoli missziók teljesítése során rendkívül fontos lehet. Hozzátette: Megeshet, hogy nemsokára a DCM századnak is éles helyzetben kell helyt állni.

A székesfehérvári eseményen megtudtuk, hogy a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (Deployable Communications and Information Systems /CIS/ Module DCM) olyan katonai egység, amely képes biztosítani a különböző telepített erők zavartalan kommunikációját és az információáramlást müveleti területen. A magyar DCM a NATO-nak felajánlott új képesség a Magyar Honvédségben, amely a 3. NATO Híradózászlóalj (3.NATO Signal Battalion, 3.NSB) alárendeltségében dolgozik. A század állományát mintegy félszáz magyar katona alkotja, zömében híradó és informatikai szakemberek.

A magyar DCM az MH egy magasan képzett alegysége, amit missziós tapasztalattal, minimum középfokú nyelvvizsgával és magas szakmai tudással rendelkező katonák alkotnak. A 3.NATO Híradózászlóalj vezetése a lengyelországi Bydgoszczban található. A zászlóaljban a magyar mellett van még egy-egy lengyel, cseh, szlovák, litván és török DCM század is.

A DCM magyarországi történetét ismertető századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy elmondta, hogy a század részt vett már több NATO gyakorlaton, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett a végrehajtó állomány. A századparancsnok hozzátette: Tavaly október 1-jén a DCM század elérte az úgynevezett ,,nemzeti fogadókészség”-et, mely alapján a személyi állomány feltöltésre került, és az alegység készen áll a NATO által átadásra tervezett technika átvételére és üzemeltetésére.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy a NATO biztosítja az infrastruktúrát, a kialakítás mintegy 600 millió forintos költségeit visszatéríti, emellett a teljes technikai eszközparkot (híradó és informatikai eszközpark, szállító eszközök), és az üzemeltetés költségeit is állja. 

Ezt követően a század egyik legkiválóbb katonája, Kostyál Ferenc őrmester - számára is meglepetésként - kitüntetést vehetett át a honvédelmi minisztertől. A tárca irányítója a parlamenti államtitkárral és a vezérkar-főnökkel közösen felavatta az épületet, és a telephelyet.

A szalagot átvevő századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy honlapunknak elmondta: azt gondolom, hogy az elit csapat elit technikát is érdemel. A legmodernebb csúcstechnológia átvétele talán még az első félévben megtörténhet. Ez akkor valósulhat meg, ha a technikához szükséges akkreditált létesítmény majd rendelkezésre áll.

A DCM századról szóló bővebb írásunkat az Egység újság márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.