2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elit csapat elit technikával

Hosz  |  2013. 02. 07., 15:38

Megtartották az MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) épületének és telephelyének ünnepélyes átadását. A DCM a Magyar Honvédség egy olyan új képessége, ahol a katonák a XXI. századi információtechnológiai tudás birtokában a NATO korszerű hradó és informatikai eszközeit kezelik, s ezzel hozzájárulnak a szövetség magas szintű védelmi képességéhez. A február 8-i eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter elit csapat elit embereinek nevezte a DCM század tagjait..  

A honvédelmi miniszter, a parlamenti államtitkár, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere, a vezérkar főnöke és az MH ÖHP parancsnokának fogadása után tantermi előadás hangzott el.

Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka kiemelte: Ünnep ez a nap, hiszen február 8. az informatikai szolgálat napja a Magyar Honvédségnél. A fejlődés elkerülhetetlen, 4 éves fejlődés eredménye pedig ez a nap.

Ezt követően Dózsa László mérnök őrnagy, a DCM század parancsnokának jelentése hangzott el. Miután bemutatkozott és röviden ismertette szakmai életútját, áttekintette a magyar DCM század eddigi történetét, majd a század nemzeti szerepéről és feladatrendszeréről is beszélt. Elmondta: a század specialitása, hogy nemzeti célokra, köztük katasztrófavédelmi feladatokra is igénybe vehető. A század elérte a megfelelő személyi feltöltöttséget, a DCM század katonáinak nyelvismerete kiváló (15% felső, 60% középfokú nyelvismerettel rendelkezik, a többiek nyelvtanfolyamon vannak, de C és E kategóriás jogosítvánnyal is rendelkeznek).

Ezt követően a honvédelmi miniszter a NATO tagság általi biztonságunkról, a XXI. századi infokommunikáció, így a magyar DCM század szükségességéről, mint új képességről, majd a személykiválasztás fontosságáról is beszélt. Hende Csaba kiemelte a Magyar Honvédség kiemelkedő nemzetközi szerepvállalását, illetve a DCM század által biztosított világszínvonalú képességet, mely az új hadszíntereken, a távoli missziók teljesítése során rendkívül fontos lehet. Hozzátette: Megeshet, hogy nemsokára a DCM századnak is éles helyzetben kell helyt állni.

A székesfehérvári eseményen megtudtuk, hogy a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (Deployable Communications and Information Systems /CIS/ Module DCM) olyan katonai egység, amely képes biztosítani a különböző telepített erők zavartalan kommunikációját és az információáramlást müveleti területen. A magyar DCM a NATO-nak felajánlott új képesség a Magyar Honvédségben, amely a 3. NATO Híradózászlóalj (3.NATO Signal Battalion, 3.NSB) alárendeltségében dolgozik. A század állományát mintegy félszáz magyar katona alkotja, zömében híradó és informatikai szakemberek.

A magyar DCM az MH egy magasan képzett alegysége, amit missziós tapasztalattal, minimum középfokú nyelvvizsgával és magas szakmai tudással rendelkező katonák alkotnak. A 3.NATO Híradózászlóalj vezetése a lengyelországi Bydgoszczban található. A zászlóaljban a magyar mellett van még egy-egy lengyel, cseh, szlovák, litván és török DCM század is.

A DCM magyarországi történetét ismertető századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy elmondta, hogy a század részt vett már több NATO gyakorlaton, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett a végrehajtó állomány. A századparancsnok hozzátette: Tavaly október 1-jén a DCM század elérte az úgynevezett ,,nemzeti fogadókészség”-et, mely alapján a személyi állomány feltöltésre került, és az alegység készen áll a NATO által átadásra tervezett technika átvételére és üzemeltetésére.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy a NATO biztosítja az infrastruktúrát, a kialakítás mintegy 600 millió forintos költségeit visszatéríti, emellett a teljes technikai eszközparkot (híradó és informatikai eszközpark, szállító eszközök), és az üzemeltetés költségeit is állja. 

Ezt követően a század egyik legkiválóbb katonája, Kostyál Ferenc őrmester - számára is meglepetésként - kitüntetést vehetett át a honvédelmi minisztertől. A tárca irányítója a parlamenti államtitkárral és a vezérkar-főnökkel közösen felavatta az épületet, és a telephelyet.

A szalagot átvevő századparancsnok, Dózsa László mérnök őrnagy honlapunknak elmondta: azt gondolom, hogy az elit csapat elit technikát is érdemel. A legmodernebb csúcstechnológia átvétele talán még az első félévben megtörténhet. Ez akkor valósulhat meg, ha a technikához szükséges akkreditált létesítmény majd rendelkezésre áll.

A DCM századról szóló bővebb írásunkat az Egység újság márciusi számában olvashatják majd el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.