2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a közszolgálat

Hosz  |  2013. 02. 15., 22:31

Katonák, rendőrök, orvosok és pedagógusok találkoztak – február 15-16-án – Balatonalmádiban, a Ramada Hotelben. A Liga Szakszervezetek közszolgálati szakszervezeteinek képviselői számára szervezett konferencián a mintegy száz résztvevő között harminc Hosz tag is megjelent. A cél az összefogás, az érdekérvényesítés megerősítése és a kapcsolatépítés volt. A mieink szekcióülések keretében beszélték meg a katonákat és a Honvédszakszervezetet érintő aktuális ügyeket…

A balatonalmádi Ramada Hotelben megrendezett program főszervezője Pongó Géza köszöntőjében elmondta: azért dolgozunk, hogy a halvány színek tónusossá, a jogszabályok érthetővé váljanak a munkavállalók számára.

Miután a Liga Szakszervezetek társelnöke, az FRSZ főtitkára emlékeztetett az eddigi közszolgálati-szakszervezeti múltra, Gaskó István mondott megnyitó beszédet.

A Liga Szakszervezetek elnöke miután az elmúlt évek demonstráció-sorozataira emlékeztetett, kiemelte: kiváló célja lehet ennek a konferenciának, hogy perspektívát fessen a közszférás szakszervezetek és tagjai számára. Tudvalévő, hogy a közszférában dolgozók szociális és anyagi helyzete egyre rosszabb, ezért is szükséges az összefogás, az érdekérvényesítés megerősítése. A magyar szakszervezeti mozgalomnak súlyos a felelőssége, hiszen a hat konföderáció az elmúlt években csupán egymással küzdött és nem együttmüködött.

Noha a Liga Szakszervezetek két ízben is ajánlattal élt a többiek felé, ám a szakszervezeti elit igénye erősebb volt, mint a munkavállalók igénye. A hatékonyan müködő ágazati szakszervezetekkel egyre eredményesebb a Liga kapcsolata, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt időszakban több jelentős taglétszámú érdekképviselet is hozzánk csatlakozott. A Liga mindennapjai az elfogadott stratégia szerint zajlik, ennek realizálásában pedig az EU-s pályázatok nyújtanak segítséget. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, ennek megváltoztatásán kell dolgozni mindenkinek.

Ezt követően az egyes ágazati szakszervezetek által meghívott szakértők, a szakminisztériumokhoz tartozó tisztségviselők tartottak előadásokat.

Elsőként az egészségügy és az oktatás volt a téma, az előadó pedig az Emmi helyettes államtitkára volt. Ő az egészségügyi és az oktatási rendszer specialitásairól, majd az érdekvédelem, valamint a tárca kapcsolatáról szólt. A helyettes államtitkár asszony az egészségügyi rendszer átalakítását és a kilencvenezer munkavállalót érintő 2012-es bérrendezést is az elmúlt 2 év nagyon fontos tevékenységének nevezte.Miután kijelentette, hogy a bekövetkezett strukturális és személyi változások miatt a felsőoktatásról az új államtitkár hivatott nyilatkozni, a közoktatással kapcsolatban a nemzeti köznevelési törvényről, és a Nemzeti Alaptantervről is beszélt. Az előadó a pedagógus-szakszervezetek által életre hívott sztrájkbizottság és a kormány közötti egyeztetésekről, a PDSZ kivételével aláírt megállapodásról, majd a jelenlegi helyzetről is szót ejtett.

A második előadó a rendőrség ügyeit állította beszéde középpontjába. Zsinka András, a BM humán szolgálatának vezetője a közigazgatási szféra átalakításáról, a különböző hivatásrendekre vonatkozó közös elvekről, az átjárhatóság megteremtéséről, a teljesítményértékelés rendszeréről, a közös életpályamodell kidolgozásáról, a közszolgálati és hivatásos állomány rendészeti alap- és szakvizsgáiról, valamint a BM humán szolgálata előtt álló 2013-as feladatokról beszélt.

Itt tett említést a munkakörök hierarchiájáról, az értékelésről, valamint az új illetmény-előmeneteli rendszerről is. Zsinka András sajnálatosnak nevezte, hogy a BM-nél müködő egyes szakszervezetek vezetői nyilatkozatai nem mentesek a pártpolitikai színezetü kijelentésektől. Ezt követően a BM-nél müködő 13 szakszervezetről a BÉT müködéséről, az ágazati és alágazati érdekegyeztetésről és a Magyar Rendvédelmi Karról (MRK) tájékoztatott.

Ezt követően a közigazgatási életpálya-modellről, az elismerésekről, valamint a kormányzati látványkommunikációról tettek fel kérdéseket a megjelentek. A PDSZ országos választmányának tagjai a pedagógus életpálya-modell részleteiről, a továbbképzések finanszírozásáról, a szakképző iskolák jövőjéről, a TISZK-ekről, és a KLIK költségvetéséről tettek fel érdeklődő kérdéseket.

Ezután a Liga Szakszervezetek jogászai, dr. Migács Tibor és dr. Schnider Marianna a Munka törvénykönyvéről tartottak előadást. A központi fórum után szekcióüléseket tartottak a katonák, a rendőrök, az orvosok és a pedagógusok is.

A Honvédszakszervezet által szervezett szekcióülés első előadója Szívos István ezredes, az MH ÖHP személyügyi főnöke volt. A főtiszt először a 2012. december 11-én elfogadott új Hjt.-ről beszélt. Szót ejtett a törvény lépcsőzetes hatályba lépéséről, az állományba vétel módjáról, a kezdő rendfokozatok megállapításáról, a kinevezés és az előléptetés szétválasztásáról, a ,,mozgó” rendfokozatról, a várakozási idők megváltozásáról, valamint az állománytábla eltérítés lehetőségéről is. Az ezredes beszélt még a szabadságokról, a visszafoglalkoztatás megváltozott szabályairól is.

A második előadónk Kovács Tamás volt. A HM humánpolitikai főosztályvezetőjének előadása a katonai pályamodell és közszolgálati átjárhatóság címet viselte. Az előmeneteli rendszer átalakítása kapcsán a hosszabb pályaívről, a katonai végzettséget igénylő beosztások sajátosságairól, a rugalmasságról, a következetességről, a közszolgálati átjárhatóságról és a rendszer hatékonyságáról is szót ejtett.

A főosztályvezető a Hjt. főbb változásai között az általános és speciális előmeneteli rendről, a hivatásos és a szerződéses pálya közötti átmenetről, a tisztek, az altisztek és a legénységi állomány általános előmeneteli rendjéről, valamint a Katonai Vizsgaközpontról is részletesen tájékoztatott. Kovács Tamás miközben az illetményrendszerről beszélt, kijelentette: a nyelvpótlék nem szünik meg és a munkaköri pótlékot is bevezetik. A közszolgálatok közötti átjárhatóság témájáról szólva a teljesítmény-értékelés rendszerének (TÉR) újragondolásáról, valamint a munkakör alapú rendszerről (MAR) informálta tisztségviselőinket.

Harmadik előadónk dr. Szekendi Gyöngyvér volt. A HM jogi főosztályának helyettes vezetője a honvédek jogállásáról szóló törvény előkészítéséről, a tárca célkitüzéseiről, valamint a Hjt.-vel összefüggő miniszteri rendeletekről is tájékoztatott.

Ezt követően a bürokrácia csökkentésének szükségességéről, a szabályozási környezet hatásairól, a jogi főosztály 2013. első féléves feladatairól, így a szabályok értelmezéséről, a végrehajtási utasítások kidolgozásáról, és a törvényi szabályok korrekciójával kapcsolatos elsődleges finomhangolásokról adott hasznos információkat a megjelent tisztségviselőinknek.

Az előadások után – fórum keretében – kérdésekre válaszoltak a meghívott szakértők.

A második napon tovább folytatódtak a szekcióülések. Katonák, rendőrök, orvosok és pedagógusok külön-külön tárgyaltak meg szakmájuk aktuális problémáit.

A mieinknél Czövek János elnök adott áttekintést az elmúlt időszakról. Szakszervezetünk vezetője a bértárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szakértői szintü, de a miniszterrel, az államtitkárral, valamint a HÉF-en zajló egyeztetéseken is világossá vált, hogy jelenleg nincs költségvetési fedezete a 2013. évi illetményemelésnek.Az elnök arról is beszélt, hogy az OKÉT munkavállalói oldala 2013-2014-re 20%-os bértarifa-emelést kér – a pályamodellek bevezetésével egy időben.

Amennyiben a béreket vizsgáljuk, a tiszteknél és az altisztek esetében stagnálás, a szerződéses legénységi állomány esetében pedig egyértelmü csökkenés érhető tetten - tette hozzá az elnök. A béren kívüli juttatásokról Czövek János a hatályos törvényt idézve, elmondta: ,,a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves kafetéria kerete, illetve kafetéria rendszert nem alkalmazó szervek esetében egy foglalkoztatottnak éves szinten maximum bruttó 200.000 forintnyi juttatás adható. A konzultáció során többen is megfogalmazták, hogy a honvédelmi tárcának kell kommunikálni ezeket a kedvezőtlen híreket és nem a Honvédszakszervezetnek.

Az elnök mellett Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök arról is tájékoztatást adtak, hogy mely elemek tartoznak a 35,7%-os adó alá. Elhangzott, hogy az étkezés támogatása, az önkéntes nyugdíjpénztár, az iskolakezdési támogatás, az Erzsébet utalvány, a helyi bérlet támogatása, az egészségpénztár, valamint Széchenyi Pihenő Kártya (Szép) tartoznak e körbe. Ezt követően a szociális jellegü üdülési pályázatról, az üdülők kihasználási lehetőségéről, valamint a BRDSZ-szel és a HTFSZ-szel kötött együttmüködésünkről is szó esett. A TÁMOP 2.5.1 páláyzaton keresztül, a DFT. Hungária Kft. által szervezett nyelvtanfolyamokról vezető tisztségviselőink elmondták: 900 fő jelentkezett, a HM és az MH támogatja a tanteremek és a munkaidő-kedvezmény biztosítását. Az első turnusok március-áprilisban indul, összesen 225 fővel. A további tanfolyamok pedig 2013 második felében veszik kezdetüket.

A kétnapos rendezvény végén szó volt még az első és a második féléves szakszervezeti programokról is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.