2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a közszolgálat

Hosz  |  2013. 02. 15., 22:31

Katonák, rendőrök, orvosok és pedagógusok találkoztak – február 15-16-án – Balatonalmádiban, a Ramada Hotelben. A Liga Szakszervezetek közszolgálati szakszervezeteinek képviselői számára szervezett konferencián a mintegy száz résztvevő között harminc Hosz tag is megjelent. A cél az összefogás, az érdekérvényesítés megerősítése és a kapcsolatépítés volt. A mieink szekcióülések keretében beszélték meg a katonákat és a Honvédszakszervezetet érintő aktuális ügyeket…

A balatonalmádi Ramada Hotelben megrendezett program főszervezője Pongó Géza köszöntőjében elmondta: azért dolgozunk, hogy a halvány színek tónusossá, a jogszabályok érthetővé váljanak a munkavállalók számára.

Miután a Liga Szakszervezetek társelnöke, az FRSZ főtitkára emlékeztetett az eddigi közszolgálati-szakszervezeti múltra, Gaskó István mondott megnyitó beszédet.

A Liga Szakszervezetek elnöke miután az elmúlt évek demonstráció-sorozataira emlékeztetett, kiemelte: kiváló célja lehet ennek a konferenciának, hogy perspektívát fessen a közszférás szakszervezetek és tagjai számára. Tudvalévő, hogy a közszférában dolgozók szociális és anyagi helyzete egyre rosszabb, ezért is szükséges az összefogás, az érdekérvényesítés megerősítése. A magyar szakszervezeti mozgalomnak súlyos a felelőssége, hiszen a hat konföderáció az elmúlt években csupán egymással küzdött és nem együttmüködött.

Noha a Liga Szakszervezetek két ízben is ajánlattal élt a többiek felé, ám a szakszervezeti elit igénye erősebb volt, mint a munkavállalók igénye. A hatékonyan müködő ágazati szakszervezetekkel egyre eredményesebb a Liga kapcsolata, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt időszakban több jelentős taglétszámú érdekképviselet is hozzánk csatlakozott. A Liga mindennapjai az elfogadott stratégia szerint zajlik, ennek realizálásában pedig az EU-s pályázatok nyújtanak segítséget. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, ennek megváltoztatásán kell dolgozni mindenkinek.

Ezt követően az egyes ágazati szakszervezetek által meghívott szakértők, a szakminisztériumokhoz tartozó tisztségviselők tartottak előadásokat.

Elsőként az egészségügy és az oktatás volt a téma, az előadó pedig az Emmi helyettes államtitkára volt. Ő az egészségügyi és az oktatási rendszer specialitásairól, majd az érdekvédelem, valamint a tárca kapcsolatáról szólt. A helyettes államtitkár asszony az egészségügyi rendszer átalakítását és a kilencvenezer munkavállalót érintő 2012-es bérrendezést is az elmúlt 2 év nagyon fontos tevékenységének nevezte.Miután kijelentette, hogy a bekövetkezett strukturális és személyi változások miatt a felsőoktatásról az új államtitkár hivatott nyilatkozni, a közoktatással kapcsolatban a nemzeti köznevelési törvényről, és a Nemzeti Alaptantervről is beszélt. Az előadó a pedagógus-szakszervezetek által életre hívott sztrájkbizottság és a kormány közötti egyeztetésekről, a PDSZ kivételével aláírt megállapodásról, majd a jelenlegi helyzetről is szót ejtett.

A második előadó a rendőrség ügyeit állította beszéde középpontjába. Zsinka András, a BM humán szolgálatának vezetője a közigazgatási szféra átalakításáról, a különböző hivatásrendekre vonatkozó közös elvekről, az átjárhatóság megteremtéséről, a teljesítményértékelés rendszeréről, a közös életpályamodell kidolgozásáról, a közszolgálati és hivatásos állomány rendészeti alap- és szakvizsgáiról, valamint a BM humán szolgálata előtt álló 2013-as feladatokról beszélt.

Itt tett említést a munkakörök hierarchiájáról, az értékelésről, valamint az új illetmény-előmeneteli rendszerről is. Zsinka András sajnálatosnak nevezte, hogy a BM-nél müködő egyes szakszervezetek vezetői nyilatkozatai nem mentesek a pártpolitikai színezetü kijelentésektől. Ezt követően a BM-nél müködő 13 szakszervezetről a BÉT müködéséről, az ágazati és alágazati érdekegyeztetésről és a Magyar Rendvédelmi Karról (MRK) tájékoztatott.

Ezt követően a közigazgatási életpálya-modellről, az elismerésekről, valamint a kormányzati látványkommunikációról tettek fel kérdéseket a megjelentek. A PDSZ országos választmányának tagjai a pedagógus életpálya-modell részleteiről, a továbbképzések finanszírozásáról, a szakképző iskolák jövőjéről, a TISZK-ekről, és a KLIK költségvetéséről tettek fel érdeklődő kérdéseket.

Ezután a Liga Szakszervezetek jogászai, dr. Migács Tibor és dr. Schnider Marianna a Munka törvénykönyvéről tartottak előadást. A központi fórum után szekcióüléseket tartottak a katonák, a rendőrök, az orvosok és a pedagógusok is.

A Honvédszakszervezet által szervezett szekcióülés első előadója Szívos István ezredes, az MH ÖHP személyügyi főnöke volt. A főtiszt először a 2012. december 11-én elfogadott új Hjt.-ről beszélt. Szót ejtett a törvény lépcsőzetes hatályba lépéséről, az állományba vétel módjáról, a kezdő rendfokozatok megállapításáról, a kinevezés és az előléptetés szétválasztásáról, a ,,mozgó” rendfokozatról, a várakozási idők megváltozásáról, valamint az állománytábla eltérítés lehetőségéről is. Az ezredes beszélt még a szabadságokról, a visszafoglalkoztatás megváltozott szabályairól is.

A második előadónk Kovács Tamás volt. A HM humánpolitikai főosztályvezetőjének előadása a katonai pályamodell és közszolgálati átjárhatóság címet viselte. Az előmeneteli rendszer átalakítása kapcsán a hosszabb pályaívről, a katonai végzettséget igénylő beosztások sajátosságairól, a rugalmasságról, a következetességről, a közszolgálati átjárhatóságról és a rendszer hatékonyságáról is szót ejtett.

A főosztályvezető a Hjt. főbb változásai között az általános és speciális előmeneteli rendről, a hivatásos és a szerződéses pálya közötti átmenetről, a tisztek, az altisztek és a legénységi állomány általános előmeneteli rendjéről, valamint a Katonai Vizsgaközpontról is részletesen tájékoztatott. Kovács Tamás miközben az illetményrendszerről beszélt, kijelentette: a nyelvpótlék nem szünik meg és a munkaköri pótlékot is bevezetik. A közszolgálatok közötti átjárhatóság témájáról szólva a teljesítmény-értékelés rendszerének (TÉR) újragondolásáról, valamint a munkakör alapú rendszerről (MAR) informálta tisztségviselőinket.

Harmadik előadónk dr. Szekendi Gyöngyvér volt. A HM jogi főosztályának helyettes vezetője a honvédek jogállásáról szóló törvény előkészítéséről, a tárca célkitüzéseiről, valamint a Hjt.-vel összefüggő miniszteri rendeletekről is tájékoztatott.

Ezt követően a bürokrácia csökkentésének szükségességéről, a szabályozási környezet hatásairól, a jogi főosztály 2013. első féléves feladatairól, így a szabályok értelmezéséről, a végrehajtási utasítások kidolgozásáról, és a törvényi szabályok korrekciójával kapcsolatos elsődleges finomhangolásokról adott hasznos információkat a megjelent tisztségviselőinknek.

Az előadások után – fórum keretében – kérdésekre válaszoltak a meghívott szakértők.

A második napon tovább folytatódtak a szekcióülések. Katonák, rendőrök, orvosok és pedagógusok külön-külön tárgyaltak meg szakmájuk aktuális problémáit.

A mieinknél Czövek János elnök adott áttekintést az elmúlt időszakról. Szakszervezetünk vezetője a bértárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szakértői szintü, de a miniszterrel, az államtitkárral, valamint a HÉF-en zajló egyeztetéseken is világossá vált, hogy jelenleg nincs költségvetési fedezete a 2013. évi illetményemelésnek.Az elnök arról is beszélt, hogy az OKÉT munkavállalói oldala 2013-2014-re 20%-os bértarifa-emelést kér – a pályamodellek bevezetésével egy időben.

Amennyiben a béreket vizsgáljuk, a tiszteknél és az altisztek esetében stagnálás, a szerződéses legénységi állomány esetében pedig egyértelmü csökkenés érhető tetten - tette hozzá az elnök. A béren kívüli juttatásokról Czövek János a hatályos törvényt idézve, elmondta: ,,a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves kafetéria kerete, illetve kafetéria rendszert nem alkalmazó szervek esetében egy foglalkoztatottnak éves szinten maximum bruttó 200.000 forintnyi juttatás adható. A konzultáció során többen is megfogalmazták, hogy a honvédelmi tárcának kell kommunikálni ezeket a kedvezőtlen híreket és nem a Honvédszakszervezetnek.

Az elnök mellett Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök arról is tájékoztatást adtak, hogy mely elemek tartoznak a 35,7%-os adó alá. Elhangzott, hogy az étkezés támogatása, az önkéntes nyugdíjpénztár, az iskolakezdési támogatás, az Erzsébet utalvány, a helyi bérlet támogatása, az egészségpénztár, valamint Széchenyi Pihenő Kártya (Szép) tartoznak e körbe. Ezt követően a szociális jellegü üdülési pályázatról, az üdülők kihasználási lehetőségéről, valamint a BRDSZ-szel és a HTFSZ-szel kötött együttmüködésünkről is szó esett. A TÁMOP 2.5.1 páláyzaton keresztül, a DFT. Hungária Kft. által szervezett nyelvtanfolyamokról vezető tisztségviselőink elmondták: 900 fő jelentkezett, a HM és az MH támogatja a tanteremek és a munkaidő-kedvezmény biztosítását. Az első turnusok március-áprilisban indul, összesen 225 fővel. A további tanfolyamok pedig 2013 második felében veszik kezdetüket.

A kétnapos rendezvény végén szó volt még az első és a második féléves szakszervezeti programokról is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.