2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A bértárgyalások újabb fordulója előtt

Hosz  |  2013. 03. 05., 16:48

A Fővárosi Törvényszék végzése részletesen indokolta, hogy milyen kiegészítéseket és módosításokat kér a benyújtott Alapszabállyal kapcsolatban. Ezért újra feláll a szerkesztő-bizottság és májusban újabb kongresszust is tartani kell - hangzott el a március 5-i elnökségi ülésünkön. Napirenden szerepelt még a bértárgyalások újabb fordulóján képviselendő álláspont, a Katonákért Alapítvány pályázati lehetősége, valamint a szakszervezetünk nyári közösségi programjai is...

Az elnök köszöntő szavai és a napirend elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök emlékeztetett a legutóbbi HÉF ülésen történtekre, majd a bértárgyalások elmúlt havi történéseire, az új Hjt. végrehajtási utasításainak kidolgozási munkálataiban történő részvételre és az OKÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek legutóbbi egyeztetésén történtekre tért ki.

Ezt követően tájékoztató hangzott el a Magyar Hadtudományi Társasággal (MHTT) kötött együttmüködésről, majd a BRDSZ-szel és a HTFSZ-szel való kontraktusról informálta az elnök és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező a megjelenteket.

Bazsik István alelnök a nyelvképzésről elmondta: ezer sebből vérzik az országosan meghirdetett nyelvképzési projekt. Az eredetileg országosan meghirdetett 100 ezerről 33 ezerre csökkent a lehetséges résztvevők száma. Sajnos a honvédségnél sem jobb a helyzet, a DFT. Hungária Kft. által lebonyolított tanfolyamok a honvédségnél is problémákat okoznak, van, ahol el sem indult még a képzés, de olyan is, ahol a megkésve indulnak majd el. A Honvédszakszervezet továbbra is segíti a tanfolyamok szervezést és beindulását.

Ezután arról tájékoztatott az elnök, hogy a Fővárosi Törvényszék megküldte a végzését a kongresszuson elfogadott Alapszabályunkkal kapcsolatban. Az üggyel összefüggésben szakszervezetünk ügyvédje, dr. Fodor Zita elmondta: noha a szükséges hiánypótlásokat elvégeztük, most tartalmi és jogi problémákat vetett fel a bírói végzés. A módosítások csak a régi alapszabállyal kapcsolatos eljárási rendben végezhetők el.

A Liga Szakszervezetektől meghívott vezető jogász, dr. Mészáros Melinda kiemelte: a bíróságnak benyújtott Alapszabály nincs összhangban a Ptk.-val. Javaslom, hogy ezt követően minden évben küldöttgyülést tartson a Honvédszakszervezet.

A tartalmas vita, majd az elnök szakszervezet-politikai indokokat sem nélkülöző javaslata után az elnökség a feladatok ütemezéséről hozott döntést. Eszerint az április 2-i elnökségi ülésen még tovább koordinálják az Alapszabály megváltoztatásával kapcsolatos feladatokat, április 18-ig el kell készülni az Alapszabálynak, április 23-24-re, csopaki helyszínre pedig nem tavaszi választmányi ülést, hanem kongresszust előkészítő szakszervezeti továbbképzést hívnak össze. Május 2-án elnökségi ülést tartanak a döntéshozók, május 6-ig minden kongresszusi anyagot kiküldenek, míg május 15-re rendkívüli kongresszust hív majd össze az elnök. A döntéshozó fórum témája a jelenlegi Hosz Alapszabály jogszabályokhoz történő igazítása lesz.

Azt is elhatározták, hogy az Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai a haderőnemi képviseletek delegáltjai és dr. Fodor Zita lesznek. A tevékenységet Katócs Zsolt EB elnök fogja majd össze.

Ezután a Honvédkórház igénybevételi rendjéről, átszervezéséről, illetve a kórházhoz tartozó intézmények jövőjéről esett szó.

Az is elhangzott az aktuális tájékoztató során, hogy a balatonalmádi Liga konferenciának és a HM-ből érkezett szakértők előadásainak jó volt a visszhangja. A téma tárgyalása folytatódik, a tervek szerint ősszel a Liga újabb rendezvényt szervez a közszolgálatban érintett szakszervezetek tisztségviselőinek.

Ezt követően Somogyváriné Pallaga Andrea pártoló tagi felvételéről döntött az elnökség.

A szövetségi és nemzetközi kapcsolatokról szóló napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök a balatonalmádi konferencia folytatásának fontosságát indokolta, majd a hat rendvédelmi társszervezettel történő együttmüködésről számolt be. Arról is tájékoztatott az alelnök, hogy háromfős Hosz delegáció vesz majd részt a Visegrádi Négyek májusi krakkói találkozóján.

A napirendi téma egyeztetése végén a hat szakszervezettel való kapcsolattartás folytatásának szükségességét emelte ki Bazsik István alelnök is.

A Honvédszakszervezet munkavállalóinak kafetériájának módosításáról szóló napirendi téma során Bazsik István alelnök terjesztett be javaslatot, mely már az új törvényhez igazodva 200 ezer forintban állapítja meg, illetve maximalizálja a béren kívüli juttatásokat.

A Katonákért Alapítvány tájékoztatója során Szekeres István először a 2012. évi pénzügyi támogatás felhasználásáról, az önsegélyező és szolidaritási alapról számolt be. A kuratórium elnöke szólt a volt szolgálati nyugdíjasok érdekében létrehozott pertársaságról, és a civil törvényről is. Itt mondta el, hogy a korábban lemondott elnök és egy tag helyett az alapítvány felügyelő bizottsági (FB) elnökének Sásik Lászlót, míg az FB tagjának Lippai Csabát javasolja. Titkos szavazással az elnökség egyhangúan támogatta a két új tisztségviselőt.

A kuratórium elnöke ezt követően a korábbi norvég projekt teljesüléséről, majd az új norvég pályázaton történő részvételi lehetőségről is tájékoztatott. A szoros határidő miatt azt kérte, hogy az elnökség döntsön az önrész biztosításáról. A javaslat és az azt követő kérdés-felelet után az elnökség nem támogatta az alapítvány kérését.

A Hosz tavaszi és nyári programjaival kapcsolatban (kalandparki rendezvények, üdülők, aquapark, táborok) Szendrei Zoltán alelnök adott tájékoztatást. A szakszervezet szolgáltatás- és tagszervezője, dr. Hajós Dezső pedig a kecskeméti repülőnap lebonyolításáról adott hasznos információkat.

Az egyebekben elsőként az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a cég 2013. évi üzleti tervéről tájékoztatott, majd a békésszentandrási pihenőhely idei költségeiről adott számszaki információkat. Miután az ügyvezető a helyi faházak állapotáról is részletesen szólt, azt javasolta, hogy az üzemeltetést tartsa fenn 2013 októberéig az Egység 2002 Kft. Az üggyel kapcsolatban az elnökség úgy határozott, hogy az idén a Kőrösök partján továbbra is pihenhetnek, kikapcsolódhatnak a Hosz tagjai.

A második téma a béren kívüli juttatások témaköre volt. Czövek János elnök miután újra a legutóbbi HÉF ülésen elhangzottakra emlékeztetett, a bruttó 200 ezer forintban maximalizált keret egyes tételeit vette górcső alá. Elhangzott, hogy a bérekről és a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások március 7-én folytatódnak.

Az elnökség legközelebb április 2-án ül össze.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.