2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A bértárgyalások újabb fordulója előtt

Hosz  |  2013. 03. 05., 16:48

A Fővárosi Törvényszék végzése részletesen indokolta, hogy milyen kiegészítéseket és módosításokat kér a benyújtott Alapszabállyal kapcsolatban. Ezért újra feláll a szerkesztő-bizottság és májusban újabb kongresszust is tartani kell - hangzott el a március 5-i elnökségi ülésünkön. Napirenden szerepelt még a bértárgyalások újabb fordulóján képviselendő álláspont, a Katonákért Alapítvány pályázati lehetősége, valamint a szakszervezetünk nyári közösségi programjai is...

Az elnök köszöntő szavai és a napirend elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök emlékeztetett a legutóbbi HÉF ülésen történtekre, majd a bértárgyalások elmúlt havi történéseire, az új Hjt. végrehajtási utasításainak kidolgozási munkálataiban történő részvételre és az OKÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek legutóbbi egyeztetésén történtekre tért ki.

Ezt követően tájékoztató hangzott el a Magyar Hadtudományi Társasággal (MHTT) kötött együttmüködésről, majd a BRDSZ-szel és a HTFSZ-szel való kontraktusról informálta az elnök és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező a megjelenteket.

Bazsik István alelnök a nyelvképzésről elmondta: ezer sebből vérzik az országosan meghirdetett nyelvképzési projekt. Az eredetileg országosan meghirdetett 100 ezerről 33 ezerre csökkent a lehetséges résztvevők száma. Sajnos a honvédségnél sem jobb a helyzet, a DFT. Hungária Kft. által lebonyolított tanfolyamok a honvédségnél is problémákat okoznak, van, ahol el sem indult még a képzés, de olyan is, ahol a megkésve indulnak majd el. A Honvédszakszervezet továbbra is segíti a tanfolyamok szervezést és beindulását.

Ezután arról tájékoztatott az elnök, hogy a Fővárosi Törvényszék megküldte a végzését a kongresszuson elfogadott Alapszabályunkkal kapcsolatban. Az üggyel összefüggésben szakszervezetünk ügyvédje, dr. Fodor Zita elmondta: noha a szükséges hiánypótlásokat elvégeztük, most tartalmi és jogi problémákat vetett fel a bírói végzés. A módosítások csak a régi alapszabállyal kapcsolatos eljárási rendben végezhetők el.

A Liga Szakszervezetektől meghívott vezető jogász, dr. Mészáros Melinda kiemelte: a bíróságnak benyújtott Alapszabály nincs összhangban a Ptk.-val. Javaslom, hogy ezt követően minden évben küldöttgyülést tartson a Honvédszakszervezet.

A tartalmas vita, majd az elnök szakszervezet-politikai indokokat sem nélkülöző javaslata után az elnökség a feladatok ütemezéséről hozott döntést. Eszerint az április 2-i elnökségi ülésen még tovább koordinálják az Alapszabály megváltoztatásával kapcsolatos feladatokat, április 18-ig el kell készülni az Alapszabálynak, április 23-24-re, csopaki helyszínre pedig nem tavaszi választmányi ülést, hanem kongresszust előkészítő szakszervezeti továbbképzést hívnak össze. Május 2-án elnökségi ülést tartanak a döntéshozók, május 6-ig minden kongresszusi anyagot kiküldenek, míg május 15-re rendkívüli kongresszust hív majd össze az elnök. A döntéshozó fórum témája a jelenlegi Hosz Alapszabály jogszabályokhoz történő igazítása lesz.

Azt is elhatározták, hogy az Alapszabály-szerkesztő bizottság tagjai a haderőnemi képviseletek delegáltjai és dr. Fodor Zita lesznek. A tevékenységet Katócs Zsolt EB elnök fogja majd össze.

Ezután a Honvédkórház igénybevételi rendjéről, átszervezéséről, illetve a kórházhoz tartozó intézmények jövőjéről esett szó.

Az is elhangzott az aktuális tájékoztató során, hogy a balatonalmádi Liga konferenciának és a HM-ből érkezett szakértők előadásainak jó volt a visszhangja. A téma tárgyalása folytatódik, a tervek szerint ősszel a Liga újabb rendezvényt szervez a közszolgálatban érintett szakszervezetek tisztségviselőinek.

Ezt követően Somogyváriné Pallaga Andrea pártoló tagi felvételéről döntött az elnökség.

A szövetségi és nemzetközi kapcsolatokról szóló napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök a balatonalmádi konferencia folytatásának fontosságát indokolta, majd a hat rendvédelmi társszervezettel történő együttmüködésről számolt be. Arról is tájékoztatott az alelnök, hogy háromfős Hosz delegáció vesz majd részt a Visegrádi Négyek májusi krakkói találkozóján.

A napirendi téma egyeztetése végén a hat szakszervezettel való kapcsolattartás folytatásának szükségességét emelte ki Bazsik István alelnök is.

A Honvédszakszervezet munkavállalóinak kafetériájának módosításáról szóló napirendi téma során Bazsik István alelnök terjesztett be javaslatot, mely már az új törvényhez igazodva 200 ezer forintban állapítja meg, illetve maximalizálja a béren kívüli juttatásokat.

A Katonákért Alapítvány tájékoztatója során Szekeres István először a 2012. évi pénzügyi támogatás felhasználásáról, az önsegélyező és szolidaritási alapról számolt be. A kuratórium elnöke szólt a volt szolgálati nyugdíjasok érdekében létrehozott pertársaságról, és a civil törvényről is. Itt mondta el, hogy a korábban lemondott elnök és egy tag helyett az alapítvány felügyelő bizottsági (FB) elnökének Sásik Lászlót, míg az FB tagjának Lippai Csabát javasolja. Titkos szavazással az elnökség egyhangúan támogatta a két új tisztségviselőt.

A kuratórium elnöke ezt követően a korábbi norvég projekt teljesüléséről, majd az új norvég pályázaton történő részvételi lehetőségről is tájékoztatott. A szoros határidő miatt azt kérte, hogy az elnökség döntsön az önrész biztosításáról. A javaslat és az azt követő kérdés-felelet után az elnökség nem támogatta az alapítvány kérését.

A Hosz tavaszi és nyári programjaival kapcsolatban (kalandparki rendezvények, üdülők, aquapark, táborok) Szendrei Zoltán alelnök adott tájékoztatást. A szakszervezet szolgáltatás- és tagszervezője, dr. Hajós Dezső pedig a kecskeméti repülőnap lebonyolításáról adott hasznos információkat.

Az egyebekben elsőként az Egység 2002 Kft. ügyvezetője a cég 2013. évi üzleti tervéről tájékoztatott, majd a békésszentandrási pihenőhely idei költségeiről adott számszaki információkat. Miután az ügyvezető a helyi faházak állapotáról is részletesen szólt, azt javasolta, hogy az üzemeltetést tartsa fenn 2013 októberéig az Egység 2002 Kft. Az üggyel kapcsolatban az elnökség úgy határozott, hogy az idén a Kőrösök partján továbbra is pihenhetnek, kikapcsolódhatnak a Hosz tagjai.

A második téma a béren kívüli juttatások témaköre volt. Czövek János elnök miután újra a legutóbbi HÉF ülésen elhangzottakra emlékeztetett, a bruttó 200 ezer forintban maximalizált keret egyes tételeit vette górcső alá. Elhangzott, hogy a bérekről és a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások március 7-én folytatódnak.

Az elnökség legközelebb április 2-án ül össze.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.