2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyelőre csak kármentés

Hosz  |  2013. 03. 07., 14:05

Folytatódtak a 2013. évi bértárgyalások a Honvédelmi Minisztérium és a tárca égisze alá tartozó szakszervezetek között. A március 7-i egyeztetésen elhangzott, hogy jogi és költségvetési akadályok miatt nem tud bérajánlatot tenni a honvédelmi vezetés. A béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban pedig kármentésnek értékelte a megtapasztalt ,,elmozdulást” a szakszervezetünket képviselő Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök. A tárca delegációját Fodor Péter ezredes, a HM KPH vezérigazgatója vezette, tagjai Balla Tibor ezredes, dr. Bársony Krisztina ezredes, Mészáros Gabriella alezredes és Szécsi László őrnagy voltak. További részleteket az alábbiakban olvashatnak…

A bérekről szóló minisztériumi ,,ajánlatra”, miszerint ,,jogi és költségvetési akadályai” vannak az idei illetményemelésnek, a szakszervezetek vezetői kijelentették, hogy a munkavállalói oldal szervezetei (Hosz, Hodosz és a BEOSZ) továbbra is fenntartják korábban megfogalmazott bérigényüket, de a 20%-os bérfejlesztést ezt követően már az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) plenáris ülésén képviselik tovább.

A béren kívüli juttatásokról szóló egyeztetés során javaslatot tett a munkáltató a bruttó 200 ezer forintos limit okozta problémakör feloldására: eszerint az eddigi 2%-os helyett 4200 Ft-os fix összegü nyugdíjpénztári támogatást fog a HM biztosítani, az iskolakezdési támogatás helyett pedig univerzális kártyaegyenleg feltöltést alkalmaznak majd, azonos összeggel.

Ezek figyelembe vételével a béren kívüli juttatások mértéke az állomány túlnyomó többségénél a bruttó 200 ezer forintos limit alá kerül úgy, hogy eközben a juttatások mértéke az állomány túlnyomó többségénél nem csökken, sőt, a szerződéses legénységi és az altiszti állomány esetében kis mértékben még nőhet is.

A fenti tárca-ajánlatot a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezetek képviselői kármentésként értékelték. Ezután a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban további igényeket fogalmazott meg a Hosz. Szakszervezetünk a ruházati illetménykeret terhére 15+35 ezer forintos készpénz kifizetést kért, a Hodosz-szal közösen pedig havi rendszeres 10 ezer forintos univerzális kártyaegyenleg feltöltést is kértünk. A követelés alapját a munkavállalói oldal álláspontja szerint elsősorban a honvédségi költségvetési létszámkeretek és a valós létszám között jelenleg fennálló jelentős eltérés (hiány) mögött álló pénzügyi fedezet képezi. Ez a forrás, a számítások szerint biztosítaná a személyi jellegü juttatások emelésének nagy részét. A ruházati illetmény minél nagyobb összegü pénzbeli kifizetését (mint dologi kifizetést) az akadozó ruházati ellátás, és az ezzel párhuzamosan jelentkező egyre súlyosabb egyenruházati hiányosságok kizárólag külső (civil) forrásokból megoldható pótlása indokolja.

A március 7-i tárgyalások végén a HM KPH vezérigazgatója elmondta, hogy a minisztert tájékoztatni fogják a szakszervezetek követeléseiről. Az egyeztetések e hónap közepén folytatódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.