2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fontos információk a nyelvi képzésekről

Hosz  |  2013. 03. 14., 16:52

Újabb rossz hírt kaptunk a TÁMOP 2.1.2-es pályázatok háza tájáról. Információink szerint, a tagság által csak ,,nyelvi képzés\"-ként ismert projekt sokadik buktatójaként a projekt gazdája, a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektirodája” országos szinten, minden még nem elfogadott március 15 után tervezett nyelvi képzést visszavont, és április 10-május 20. közötti időpontra újra benyújtásra kötelezte a képzést indítani tervező intézményeket... 

A TÁMOP 2.1.2-es pályázati rendszer müködésének súlyos zavarai egyre több elégedetlenséget váltanak ki mind a civil, mind a katonatársadalom köreiben. A 2012. év végén meghirdetett pályázattal eredetileg 100.000 ember nyelvi képzését kívánta az állam támogatni. Ebből 33.000 fős keretet nyitott végül meg a kormányzati projektiroda. Nem sokkal ezután a képzőintézmények között a „túlpörgetett” jelentkezések és a szükített létszámkeret miatt komoly feszültségek és érdekellentétek alakultak ki, amelynek következményeként az internetes sajtó is többször foglalkozott a vélt visszaélésekkel, a feltételezetten privilegizált cégek kipellengérezésével, melynek végül kölcsönös vádaskodásba torkolló részletei is akadtak. A szakszervezeti tagokat is érintő alapvető problémákat tetézte, hogy a tagság körében szerveződő „zárt csoportos” képzések feltételei, előttünk nem pontosan ismert okokból többször megváltoztak. A pályázati előjelentkezés feltételeitől kezdve, egészen a képzési óraszámok mértékéig folyamatosan és többször változtak a feltételek és a határidők. Az emberekben így, ebben a kérdésben - érthető módon - szépen lassan a bizonytalanság lett az egyetlen biztos pont. Ennek megfelelően szükségessé vált egyfajta „gyors” áttekintése a helyzetnek, amelyet az alábbiakban próbálunk megtenni a rendelkezésünkre álló adatok birtokában.

A TÁMOP 2.1.2 pályázat legfőbb, jelenleg érvényes ismérvei a következők:

1.      Kizárólag magánszemélyek pályázhatnak.

2.      A pályázati keretösszeg összesen 90.000;- Ft, amely tetszés szerint a magánszemély döntésének megfelelően költhető el a képzésekre.

3.      Zárt csoportos képzés hivatalosan nem indul! Minden ilyen típusú megoldást a képző intézmények és a pályázók maguk kezelhetnek, pl. a helyszín meghatározásával. (Tehát laktanyában tartott képzésre hiába is jelentkezik külsős, hisz oda nem jut be.)

4. Az angol nyelvi képzések a rendelkezésre álló információk szerint nem 90, hanem 120 órás kerettel indulnak.

5.      A március 15. utáni időpontokra tervezett képzéseket törölte a projektiroda, és április 10-május 20 közötti kezdési időponttal új benyújtásra kötelezte a képzési intézményeket. Ennek a legfrissebb információk szerint a mai napon folyamatosan és kiemelt feladatként tesz eleget a Dft. Hungária Kft.

6.      A képzésre egyénileg is lehet jelentkezni a www.tudasodajovod.hu weboldalon.

7.      A katonákat is érintő, Dft. Hungária Kft. által tervezett képzések átütemezésre kerülnek áprilisra. Azt a Kft. továbbra is indítani tervezi.

8.      Azon személyek, akik nem jutottak be a képzésre, vagy a felmerült problémák miatt egyénileg, a laktanyán belüli képzési lehetőséget elvetve kívánnak a továbbiakban a pályázaton részt venni, azoknak a 6. pontban megjelölt weboldalon keresztül erre lehetőségük van.

9.      Szakszervezetünk továbbra is úgy látja, hogy a nyelvi pályázaton való részvétel minden felmerült probléma ellenére minden egyén számára előnyös, ezért kapacitálja a tagjait arra, hogy bármilyen formában, és bármilyen képző intézményen keresztül ebben részt vegyenek.

10.      Korlátozott lehetőségeinkkel élve mindent megteszünk azért, hogy a Honvédszakszervezeten keresztül előjelentkezést leadó személyek képzéseit minél szélesebb körben megszervezze a Dft. Hungária Kft.

11.      A Vezérkar mind a HM csatornáin keresztül, mind a Hosz-on keresztül látótérbe került intézményeknek biztosította a támogatását ahhoz, hogy a laktanyákon belül engedélyezett legyen a képzések lefolytatása. Ennek megfelelően, ha helyi szinten a 10-12 fős csoportok fenntartják igényüket a képzések megtartására és a képzési intézményekkel a kapcsolatot folyamatosan fenntartják, továbbra is reális esélye látszik annak, hogy  a tanfolyamok elindulnak.

12.      Előre láthatólag 2013. május, június hónapjában újabb 33.000 fős pályázati keretlétszám kerül megnyitásra, amelyre szintén lehet pályázni a fentiek szerinti módozatokban.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az esetenként átláthatatlan helyzet továbbra is megköveteli a nyelvi pályázatokra irányuló kiemelt figyelmet. Ennek megfelelően a Honvédszakszervezet a tagjai érdekében továbbra is egyoldalúan és önként vállalja, hogy a felmerülő kérdések megválaszolása, valamint a problémák megoldása érdekében (az adott szükös keretek között is) eljár, és igyekszik a tagság érdekeit maximálisan érvényesíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.