2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fontos információk a nyelvi képzésekről

Hosz  |  2013. 03. 14., 16:52

Újabb rossz hírt kaptunk a TÁMOP 2.1.2-es pályázatok háza tájáról. Információink szerint, a tagság által csak ,,nyelvi képzés\"-ként ismert projekt sokadik buktatójaként a projekt gazdája, a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektirodája” országos szinten, minden még nem elfogadott március 15 után tervezett nyelvi képzést visszavont, és április 10-május 20. közötti időpontra újra benyújtásra kötelezte a képzést indítani tervező intézményeket... 

A TÁMOP 2.1.2-es pályázati rendszer müködésének súlyos zavarai egyre több elégedetlenséget váltanak ki mind a civil, mind a katonatársadalom köreiben. A 2012. év végén meghirdetett pályázattal eredetileg 100.000 ember nyelvi képzését kívánta az állam támogatni. Ebből 33.000 fős keretet nyitott végül meg a kormányzati projektiroda. Nem sokkal ezután a képzőintézmények között a „túlpörgetett” jelentkezések és a szükített létszámkeret miatt komoly feszültségek és érdekellentétek alakultak ki, amelynek következményeként az internetes sajtó is többször foglalkozott a vélt visszaélésekkel, a feltételezetten privilegizált cégek kipellengérezésével, melynek végül kölcsönös vádaskodásba torkolló részletei is akadtak. A szakszervezeti tagokat is érintő alapvető problémákat tetézte, hogy a tagság körében szerveződő „zárt csoportos” képzések feltételei, előttünk nem pontosan ismert okokból többször megváltoztak. A pályázati előjelentkezés feltételeitől kezdve, egészen a képzési óraszámok mértékéig folyamatosan és többször változtak a feltételek és a határidők. Az emberekben így, ebben a kérdésben - érthető módon - szépen lassan a bizonytalanság lett az egyetlen biztos pont. Ennek megfelelően szükségessé vált egyfajta „gyors” áttekintése a helyzetnek, amelyet az alábbiakban próbálunk megtenni a rendelkezésünkre álló adatok birtokában.

A TÁMOP 2.1.2 pályázat legfőbb, jelenleg érvényes ismérvei a következők:

1.      Kizárólag magánszemélyek pályázhatnak.

2.      A pályázati keretösszeg összesen 90.000;- Ft, amely tetszés szerint a magánszemély döntésének megfelelően költhető el a képzésekre.

3.      Zárt csoportos képzés hivatalosan nem indul! Minden ilyen típusú megoldást a képző intézmények és a pályázók maguk kezelhetnek, pl. a helyszín meghatározásával. (Tehát laktanyában tartott képzésre hiába is jelentkezik külsős, hisz oda nem jut be.)

4. Az angol nyelvi képzések a rendelkezésre álló információk szerint nem 90, hanem 120 órás kerettel indulnak.

5.      A március 15. utáni időpontokra tervezett képzéseket törölte a projektiroda, és április 10-május 20 közötti kezdési időponttal új benyújtásra kötelezte a képzési intézményeket. Ennek a legfrissebb információk szerint a mai napon folyamatosan és kiemelt feladatként tesz eleget a Dft. Hungária Kft.

6.      A képzésre egyénileg is lehet jelentkezni a www.tudasodajovod.hu weboldalon.

7.      A katonákat is érintő, Dft. Hungária Kft. által tervezett képzések átütemezésre kerülnek áprilisra. Azt a Kft. továbbra is indítani tervezi.

8.      Azon személyek, akik nem jutottak be a képzésre, vagy a felmerült problémák miatt egyénileg, a laktanyán belüli képzési lehetőséget elvetve kívánnak a továbbiakban a pályázaton részt venni, azoknak a 6. pontban megjelölt weboldalon keresztül erre lehetőségük van.

9.      Szakszervezetünk továbbra is úgy látja, hogy a nyelvi pályázaton való részvétel minden felmerült probléma ellenére minden egyén számára előnyös, ezért kapacitálja a tagjait arra, hogy bármilyen formában, és bármilyen képző intézményen keresztül ebben részt vegyenek.

10.      Korlátozott lehetőségeinkkel élve mindent megteszünk azért, hogy a Honvédszakszervezeten keresztül előjelentkezést leadó személyek képzéseit minél szélesebb körben megszervezze a Dft. Hungária Kft.

11.      A Vezérkar mind a HM csatornáin keresztül, mind a Hosz-on keresztül látótérbe került intézményeknek biztosította a támogatását ahhoz, hogy a laktanyákon belül engedélyezett legyen a képzések lefolytatása. Ennek megfelelően, ha helyi szinten a 10-12 fős csoportok fenntartják igényüket a képzések megtartására és a képzési intézményekkel a kapcsolatot folyamatosan fenntartják, továbbra is reális esélye látszik annak, hogy  a tanfolyamok elindulnak.

12.      Előre láthatólag 2013. május, június hónapjában újabb 33.000 fős pályázati keretlétszám kerül megnyitásra, amelyre szintén lehet pályázni a fentiek szerinti módozatokban.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az esetenként átláthatatlan helyzet továbbra is megköveteli a nyelvi pályázatokra irányuló kiemelt figyelmet. Ennek megfelelően a Honvédszakszervezet a tagjai érdekében továbbra is egyoldalúan és önként vállalja, hogy a felmerülő kérdések megválaszolása, valamint a problémák megoldása érdekében (az adott szükös keretek között is) eljár, és igyekszik a tagság érdekeit maximálisan érvényesíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.