2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fontos információk a nyelvi képzésekről

Hosz  |  2013. 03. 14., 16:52

Újabb rossz hírt kaptunk a TÁMOP 2.1.2-es pályázatok háza tájáról. Információink szerint, a tagság által csak ,,nyelvi képzés\"-ként ismert projekt sokadik buktatójaként a projekt gazdája, a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektirodája” országos szinten, minden még nem elfogadott március 15 után tervezett nyelvi képzést visszavont, és április 10-május 20. közötti időpontra újra benyújtásra kötelezte a képzést indítani tervező intézményeket... 

A TÁMOP 2.1.2-es pályázati rendszer müködésének súlyos zavarai egyre több elégedetlenséget váltanak ki mind a civil, mind a katonatársadalom köreiben. A 2012. év végén meghirdetett pályázattal eredetileg 100.000 ember nyelvi képzését kívánta az állam támogatni. Ebből 33.000 fős keretet nyitott végül meg a kormányzati projektiroda. Nem sokkal ezután a képzőintézmények között a „túlpörgetett” jelentkezések és a szükített létszámkeret miatt komoly feszültségek és érdekellentétek alakultak ki, amelynek következményeként az internetes sajtó is többször foglalkozott a vélt visszaélésekkel, a feltételezetten privilegizált cégek kipellengérezésével, melynek végül kölcsönös vádaskodásba torkolló részletei is akadtak. A szakszervezeti tagokat is érintő alapvető problémákat tetézte, hogy a tagság körében szerveződő „zárt csoportos” képzések feltételei, előttünk nem pontosan ismert okokból többször megváltoztak. A pályázati előjelentkezés feltételeitől kezdve, egészen a képzési óraszámok mértékéig folyamatosan és többször változtak a feltételek és a határidők. Az emberekben így, ebben a kérdésben - érthető módon - szépen lassan a bizonytalanság lett az egyetlen biztos pont. Ennek megfelelően szükségessé vált egyfajta „gyors” áttekintése a helyzetnek, amelyet az alábbiakban próbálunk megtenni a rendelkezésünkre álló adatok birtokában.

A TÁMOP 2.1.2 pályázat legfőbb, jelenleg érvényes ismérvei a következők:

1.      Kizárólag magánszemélyek pályázhatnak.

2.      A pályázati keretösszeg összesen 90.000;- Ft, amely tetszés szerint a magánszemély döntésének megfelelően költhető el a képzésekre.

3.      Zárt csoportos képzés hivatalosan nem indul! Minden ilyen típusú megoldást a képző intézmények és a pályázók maguk kezelhetnek, pl. a helyszín meghatározásával. (Tehát laktanyában tartott képzésre hiába is jelentkezik külsős, hisz oda nem jut be.)

4. Az angol nyelvi képzések a rendelkezésre álló információk szerint nem 90, hanem 120 órás kerettel indulnak.

5.      A március 15. utáni időpontokra tervezett képzéseket törölte a projektiroda, és április 10-május 20 közötti kezdési időponttal új benyújtásra kötelezte a képzési intézményeket. Ennek a legfrissebb információk szerint a mai napon folyamatosan és kiemelt feladatként tesz eleget a Dft. Hungária Kft.

6.      A képzésre egyénileg is lehet jelentkezni a www.tudasodajovod.hu weboldalon.

7.      A katonákat is érintő, Dft. Hungária Kft. által tervezett képzések átütemezésre kerülnek áprilisra. Azt a Kft. továbbra is indítani tervezi.

8.      Azon személyek, akik nem jutottak be a képzésre, vagy a felmerült problémák miatt egyénileg, a laktanyán belüli képzési lehetőséget elvetve kívánnak a továbbiakban a pályázaton részt venni, azoknak a 6. pontban megjelölt weboldalon keresztül erre lehetőségük van.

9.      Szakszervezetünk továbbra is úgy látja, hogy a nyelvi pályázaton való részvétel minden felmerült probléma ellenére minden egyén számára előnyös, ezért kapacitálja a tagjait arra, hogy bármilyen formában, és bármilyen képző intézményen keresztül ebben részt vegyenek.

10.      Korlátozott lehetőségeinkkel élve mindent megteszünk azért, hogy a Honvédszakszervezeten keresztül előjelentkezést leadó személyek képzéseit minél szélesebb körben megszervezze a Dft. Hungária Kft.

11.      A Vezérkar mind a HM csatornáin keresztül, mind a Hosz-on keresztül látótérbe került intézményeknek biztosította a támogatását ahhoz, hogy a laktanyákon belül engedélyezett legyen a képzések lefolytatása. Ennek megfelelően, ha helyi szinten a 10-12 fős csoportok fenntartják igényüket a képzések megtartására és a képzési intézményekkel a kapcsolatot folyamatosan fenntartják, továbbra is reális esélye látszik annak, hogy  a tanfolyamok elindulnak.

12.      Előre láthatólag 2013. május, június hónapjában újabb 33.000 fős pályázati keretlétszám kerül megnyitásra, amelyre szintén lehet pályázni a fentiek szerinti módozatokban.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az esetenként átláthatatlan helyzet továbbra is megköveteli a nyelvi pályázatokra irányuló kiemelt figyelmet. Ennek megfelelően a Honvédszakszervezet a tagjai érdekében továbbra is egyoldalúan és önként vállalja, hogy a felmerülő kérdések megválaszolása, valamint a problémák megoldása érdekében (az adott szükös keretek között is) eljár, és igyekszik a tagság érdekeit maximálisan érvényesíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.