2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fontos információk a nyelvi képzésekről

Hosz  |  2013. 03. 14., 16:52

Újabb rossz hírt kaptunk a TÁMOP 2.1.2-es pályázatok háza tájáról. Információink szerint, a tagság által csak ,,nyelvi képzés\"-ként ismert projekt sokadik buktatójaként a projekt gazdája, a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektirodája” országos szinten, minden még nem elfogadott március 15 után tervezett nyelvi képzést visszavont, és április 10-május 20. közötti időpontra újra benyújtásra kötelezte a képzést indítani tervező intézményeket... 

A TÁMOP 2.1.2-es pályázati rendszer müködésének súlyos zavarai egyre több elégedetlenséget váltanak ki mind a civil, mind a katonatársadalom köreiben. A 2012. év végén meghirdetett pályázattal eredetileg 100.000 ember nyelvi képzését kívánta az állam támogatni. Ebből 33.000 fős keretet nyitott végül meg a kormányzati projektiroda. Nem sokkal ezután a képzőintézmények között a „túlpörgetett” jelentkezések és a szükített létszámkeret miatt komoly feszültségek és érdekellentétek alakultak ki, amelynek következményeként az internetes sajtó is többször foglalkozott a vélt visszaélésekkel, a feltételezetten privilegizált cégek kipellengérezésével, melynek végül kölcsönös vádaskodásba torkolló részletei is akadtak. A szakszervezeti tagokat is érintő alapvető problémákat tetézte, hogy a tagság körében szerveződő „zárt csoportos” képzések feltételei, előttünk nem pontosan ismert okokból többször megváltoztak. A pályázati előjelentkezés feltételeitől kezdve, egészen a képzési óraszámok mértékéig folyamatosan és többször változtak a feltételek és a határidők. Az emberekben így, ebben a kérdésben - érthető módon - szépen lassan a bizonytalanság lett az egyetlen biztos pont. Ennek megfelelően szükségessé vált egyfajta „gyors” áttekintése a helyzetnek, amelyet az alábbiakban próbálunk megtenni a rendelkezésünkre álló adatok birtokában.

A TÁMOP 2.1.2 pályázat legfőbb, jelenleg érvényes ismérvei a következők:

1.      Kizárólag magánszemélyek pályázhatnak.

2.      A pályázati keretösszeg összesen 90.000;- Ft, amely tetszés szerint a magánszemély döntésének megfelelően költhető el a képzésekre.

3.      Zárt csoportos képzés hivatalosan nem indul! Minden ilyen típusú megoldást a képző intézmények és a pályázók maguk kezelhetnek, pl. a helyszín meghatározásával. (Tehát laktanyában tartott képzésre hiába is jelentkezik külsős, hisz oda nem jut be.)

4. Az angol nyelvi képzések a rendelkezésre álló információk szerint nem 90, hanem 120 órás kerettel indulnak.

5.      A március 15. utáni időpontokra tervezett képzéseket törölte a projektiroda, és április 10-május 20 közötti kezdési időponttal új benyújtásra kötelezte a képzési intézményeket. Ennek a legfrissebb információk szerint a mai napon folyamatosan és kiemelt feladatként tesz eleget a Dft. Hungária Kft.

6.      A képzésre egyénileg is lehet jelentkezni a www.tudasodajovod.hu weboldalon.

7.      A katonákat is érintő, Dft. Hungária Kft. által tervezett képzések átütemezésre kerülnek áprilisra. Azt a Kft. továbbra is indítani tervezi.

8.      Azon személyek, akik nem jutottak be a képzésre, vagy a felmerült problémák miatt egyénileg, a laktanyán belüli képzési lehetőséget elvetve kívánnak a továbbiakban a pályázaton részt venni, azoknak a 6. pontban megjelölt weboldalon keresztül erre lehetőségük van.

9.      Szakszervezetünk továbbra is úgy látja, hogy a nyelvi pályázaton való részvétel minden felmerült probléma ellenére minden egyén számára előnyös, ezért kapacitálja a tagjait arra, hogy bármilyen formában, és bármilyen képző intézményen keresztül ebben részt vegyenek.

10.      Korlátozott lehetőségeinkkel élve mindent megteszünk azért, hogy a Honvédszakszervezeten keresztül előjelentkezést leadó személyek képzéseit minél szélesebb körben megszervezze a Dft. Hungária Kft.

11.      A Vezérkar mind a HM csatornáin keresztül, mind a Hosz-on keresztül látótérbe került intézményeknek biztosította a támogatását ahhoz, hogy a laktanyákon belül engedélyezett legyen a képzések lefolytatása. Ennek megfelelően, ha helyi szinten a 10-12 fős csoportok fenntartják igényüket a képzések megtartására és a képzési intézményekkel a kapcsolatot folyamatosan fenntartják, továbbra is reális esélye látszik annak, hogy  a tanfolyamok elindulnak.

12.      Előre láthatólag 2013. május, június hónapjában újabb 33.000 fős pályázati keretlétszám kerül megnyitásra, amelyre szintén lehet pályázni a fentiek szerinti módozatokban.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az esetenként átláthatatlan helyzet továbbra is megköveteli a nyelvi pályázatokra irányuló kiemelt figyelmet. Ennek megfelelően a Honvédszakszervezet a tagjai érdekében továbbra is egyoldalúan és önként vállalja, hogy a felmerülő kérdések megválaszolása, valamint a problémák megoldása érdekében (az adott szükös keretek között is) eljár, és igyekszik a tagság érdekeit maximálisan érvényesíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.