2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az illetményemelés és a lét a tét

Hosz  |  2013. 03. 19., 17:31

Aktuális tájékoztató, az alapszervezet 2013. évi költségvetése, idei feladatai és a személyi kérdések is napirenden szerepeltek az immár több mint ötszáz fős veszprémi Radar alapszervezet küldöttgyűlésén. A március 19-i szakszervezeti eseményen – melyet Justin János alapszervezeti vezető vezetett le – részt vett Czövek János elnök, Bácskai István légierő haderőnemi képviselő (elnökségi tag) és Németh Nándor nyugat-magyarországi érdekvédelmi ügyvivő is…

Justin János köszöntő szavai után a levezető elnököt és a jegyzőkönyvvezetőt választották meg, majd a napirendi témákat fogadták el. Ezt követően Czövek János aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mindig nagy öröm, hogy közöttetek lehetek, külön elismerés, ha ilyen országosan elhelyezkedő és müködő alapszervezet küldöttgyülésen tájékoztathatlak benneteket – mondta el bevezetőjében Czövek János.

Az elnök miközben a katonák egyre sanyarúbb sorsáról beszélt, kijelentette: szükséges a bérek, illetmények felzárkóztatása és ezzel egy időben meg kell akadályozni a pálya elhagyását, az elvándorlást, hiszen a fluktuáció miatt a katonák kiképzése sokkal több pénzt igényelne, mint a magtartás.

Hozzáfüzte: évente 9-10 millió forintot költ a Hosz a katonák és családtagjaik segélyezésére.

A Hosz elnöke ezután kijelentette: van remény a bérek fejlesztésére, bár a Honvédszakszervezet sem tudta elérni 11 éve, hogy illetményemelést kapjanak a katonák. Most mindezt úgy kell megtennünk, hogy közben a Hosz léte, megmaradása is a tét. A rengeteg akadályozó tényező, a jogszabályi változások ellenére is mindeddig sikerült életben tartani és eredményesen müködtetni a katonák reprezentatív szakszervezetét.

Az új Hjt.-ről az elnök elmondta: több módosítás szükségessége, közöttük a készenléti szolgálatok ügye és a szakszervezeti jogok csorbítása miatt a Hjt. nyitva van, jelenleg a szakmával történő konzultáció zajlik és reményeink szerint pár hét alatt sikerül elvégezni a szükséges módosításokat.

Czövek János ezt követően a bértárgyalásokról, valamint a béren kívüli juttatások aktuális helyzetéről tájékoztatta az ország szinte minden szegletéből érkezett csoportvezetőket és vezetőségi tagokat. Az elnök beszélt a törvényi változások okozta 200 ezer forintos béren kívüli limitről, majd az ezzel kapcsolatos szakszervezeti javaslatainkról is.

A Hosz elnöke ezután az OKÉT munkavállalói oldalának követeléséről, a 20%-os bérfejlesztési igényről, a honvédelmi költségvetésről, majd a TÁMOP pályázat segítségével szervezett nyelvtanfolyamokról, illetve azok későbbi indításáról is szót ejtett.         

Ezt követően kérdések hangzottak el. A résztvevők főleg a béren kívüli juttatásokról, a szerződéses állomány étkeztetéséről, a szolgálati nyugdíj intézményrendszerének jövőjéről, a kedvezményes mobiltelefonálás lehetőségéről érdeklődtek.

Beszámolójában Justin János emlékeztetett a számos családi, közösségi programra (Busójárás, Kalandpark, Állatkert, Aquapark, horgászversenyek) és azok sikerére.

Mi mindig a tagjainkat fogjuk támogatni, aki nem tartozik a szakszervezet nagy családjába, az nem vehet részt programjainkon – tette hozzá az alapszervezeti vezető.

Justin János a 2012. évi feladatok végrehajtásáról, a segélyezésről, a taglétszám alakulásáról és az évek óta fennálló problémákról (váltásos rendszer) is tájékoztatott. Az alapszervezet beszámolót a küldöttgyülés elfogadta. Ezt követően az egyes csoportok - medinai, békéscsabai, jutai, kupi - beszámolói hangzottak el, ezeket szintén elfogadták a megjelent aktivisták.

Az alpaszervezet éves pénzfelhasználási tervének megtárgyalása és elfogadása után három határozatot hozott a Radar alapszervezet. Egyrészt csatlakoztak a szolidaritási alaphoz 300 Ft/fővel, majd a visszajuttatott tagdíjhányad 30%-ának 15%-át müködési költségre különítették el, illetve a küldöttgyülés pénzügyi fedezetéről döntöttek.

Az ülés végén személyi kérdésekben is határoztak. Solymosi Zsuzannát női szekcióvezetőnek, míg Benkő Brigittát a veszprémi Kossuth csoport vezetőjének választották meg.

Az egyeben napirendi téma során tovább folytatódott az elnök és a csoportvezetők közötti konzultáció, de arra is lehetőség nyílt, hogy Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredest, megbízott parancsnokot tájékoztassa Czövek János és Justin János.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.