2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az illetményemelés és a lét a tét

Hosz  |  2013. 03. 19., 17:31

Aktuális tájékoztató, az alapszervezet 2013. évi költségvetése, idei feladatai és a személyi kérdések is napirenden szerepeltek az immár több mint ötszáz fős veszprémi Radar alapszervezet küldöttgyűlésén. A március 19-i szakszervezeti eseményen – melyet Justin János alapszervezeti vezető vezetett le – részt vett Czövek János elnök, Bácskai István légierő haderőnemi képviselő (elnökségi tag) és Németh Nándor nyugat-magyarországi érdekvédelmi ügyvivő is…

Justin János köszöntő szavai után a levezető elnököt és a jegyzőkönyvvezetőt választották meg, majd a napirendi témákat fogadták el. Ezt követően Czövek János aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mindig nagy öröm, hogy közöttetek lehetek, külön elismerés, ha ilyen országosan elhelyezkedő és müködő alapszervezet küldöttgyülésen tájékoztathatlak benneteket – mondta el bevezetőjében Czövek János.

Az elnök miközben a katonák egyre sanyarúbb sorsáról beszélt, kijelentette: szükséges a bérek, illetmények felzárkóztatása és ezzel egy időben meg kell akadályozni a pálya elhagyását, az elvándorlást, hiszen a fluktuáció miatt a katonák kiképzése sokkal több pénzt igényelne, mint a magtartás.

Hozzáfüzte: évente 9-10 millió forintot költ a Hosz a katonák és családtagjaik segélyezésére.

A Hosz elnöke ezután kijelentette: van remény a bérek fejlesztésére, bár a Honvédszakszervezet sem tudta elérni 11 éve, hogy illetményemelést kapjanak a katonák. Most mindezt úgy kell megtennünk, hogy közben a Hosz léte, megmaradása is a tét. A rengeteg akadályozó tényező, a jogszabályi változások ellenére is mindeddig sikerült életben tartani és eredményesen müködtetni a katonák reprezentatív szakszervezetét.

Az új Hjt.-ről az elnök elmondta: több módosítás szükségessége, közöttük a készenléti szolgálatok ügye és a szakszervezeti jogok csorbítása miatt a Hjt. nyitva van, jelenleg a szakmával történő konzultáció zajlik és reményeink szerint pár hét alatt sikerül elvégezni a szükséges módosításokat.

Czövek János ezt követően a bértárgyalásokról, valamint a béren kívüli juttatások aktuális helyzetéről tájékoztatta az ország szinte minden szegletéből érkezett csoportvezetőket és vezetőségi tagokat. Az elnök beszélt a törvényi változások okozta 200 ezer forintos béren kívüli limitről, majd az ezzel kapcsolatos szakszervezeti javaslatainkról is.

A Hosz elnöke ezután az OKÉT munkavállalói oldalának követeléséről, a 20%-os bérfejlesztési igényről, a honvédelmi költségvetésről, majd a TÁMOP pályázat segítségével szervezett nyelvtanfolyamokról, illetve azok későbbi indításáról is szót ejtett.         

Ezt követően kérdések hangzottak el. A résztvevők főleg a béren kívüli juttatásokról, a szerződéses állomány étkeztetéséről, a szolgálati nyugdíj intézményrendszerének jövőjéről, a kedvezményes mobiltelefonálás lehetőségéről érdeklődtek.

Beszámolójában Justin János emlékeztetett a számos családi, közösségi programra (Busójárás, Kalandpark, Állatkert, Aquapark, horgászversenyek) és azok sikerére.

Mi mindig a tagjainkat fogjuk támogatni, aki nem tartozik a szakszervezet nagy családjába, az nem vehet részt programjainkon – tette hozzá az alapszervezeti vezető.

Justin János a 2012. évi feladatok végrehajtásáról, a segélyezésről, a taglétszám alakulásáról és az évek óta fennálló problémákról (váltásos rendszer) is tájékoztatott. Az alapszervezet beszámolót a küldöttgyülés elfogadta. Ezt követően az egyes csoportok - medinai, békéscsabai, jutai, kupi - beszámolói hangzottak el, ezeket szintén elfogadták a megjelent aktivisták.

Az alpaszervezet éves pénzfelhasználási tervének megtárgyalása és elfogadása után három határozatot hozott a Radar alapszervezet. Egyrészt csatlakoztak a szolidaritási alaphoz 300 Ft/fővel, majd a visszajuttatott tagdíjhányad 30%-ának 15%-át müködési költségre különítették el, illetve a küldöttgyülés pénzügyi fedezetéről döntöttek.

Az ülés végén személyi kérdésekben is határoztak. Solymosi Zsuzannát női szekcióvezetőnek, míg Benkő Brigittát a veszprémi Kossuth csoport vezetőjének választották meg.

Az egyeben napirendi téma során tovább folytatódott az elnök és a csoportvezetők közötti konzultáció, de arra is lehetőség nyílt, hogy Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredest, megbízott parancsnokot tájékoztassa Czövek János és Justin János.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.