2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az illetményemelés és a lét a tét

Hosz  |  2013. 03. 19., 17:31

Aktuális tájékoztató, az alapszervezet 2013. évi költségvetése, idei feladatai és a személyi kérdések is napirenden szerepeltek az immár több mint ötszáz fős veszprémi Radar alapszervezet küldöttgyűlésén. A március 19-i szakszervezeti eseményen – melyet Justin János alapszervezeti vezető vezetett le – részt vett Czövek János elnök, Bácskai István légierő haderőnemi képviselő (elnökségi tag) és Németh Nándor nyugat-magyarországi érdekvédelmi ügyvivő is…

Justin János köszöntő szavai után a levezető elnököt és a jegyzőkönyvvezetőt választották meg, majd a napirendi témákat fogadták el. Ezt követően Czövek János aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mindig nagy öröm, hogy közöttetek lehetek, külön elismerés, ha ilyen országosan elhelyezkedő és müködő alapszervezet küldöttgyülésen tájékoztathatlak benneteket – mondta el bevezetőjében Czövek János.

Az elnök miközben a katonák egyre sanyarúbb sorsáról beszélt, kijelentette: szükséges a bérek, illetmények felzárkóztatása és ezzel egy időben meg kell akadályozni a pálya elhagyását, az elvándorlást, hiszen a fluktuáció miatt a katonák kiképzése sokkal több pénzt igényelne, mint a magtartás.

Hozzáfüzte: évente 9-10 millió forintot költ a Hosz a katonák és családtagjaik segélyezésére.

A Hosz elnöke ezután kijelentette: van remény a bérek fejlesztésére, bár a Honvédszakszervezet sem tudta elérni 11 éve, hogy illetményemelést kapjanak a katonák. Most mindezt úgy kell megtennünk, hogy közben a Hosz léte, megmaradása is a tét. A rengeteg akadályozó tényező, a jogszabályi változások ellenére is mindeddig sikerült életben tartani és eredményesen müködtetni a katonák reprezentatív szakszervezetét.

Az új Hjt.-ről az elnök elmondta: több módosítás szükségessége, közöttük a készenléti szolgálatok ügye és a szakszervezeti jogok csorbítása miatt a Hjt. nyitva van, jelenleg a szakmával történő konzultáció zajlik és reményeink szerint pár hét alatt sikerül elvégezni a szükséges módosításokat.

Czövek János ezt követően a bértárgyalásokról, valamint a béren kívüli juttatások aktuális helyzetéről tájékoztatta az ország szinte minden szegletéből érkezett csoportvezetőket és vezetőségi tagokat. Az elnök beszélt a törvényi változások okozta 200 ezer forintos béren kívüli limitről, majd az ezzel kapcsolatos szakszervezeti javaslatainkról is.

A Hosz elnöke ezután az OKÉT munkavállalói oldalának követeléséről, a 20%-os bérfejlesztési igényről, a honvédelmi költségvetésről, majd a TÁMOP pályázat segítségével szervezett nyelvtanfolyamokról, illetve azok későbbi indításáról is szót ejtett.         

Ezt követően kérdések hangzottak el. A résztvevők főleg a béren kívüli juttatásokról, a szerződéses állomány étkeztetéséről, a szolgálati nyugdíj intézményrendszerének jövőjéről, a kedvezményes mobiltelefonálás lehetőségéről érdeklődtek.

Beszámolójában Justin János emlékeztetett a számos családi, közösségi programra (Busójárás, Kalandpark, Állatkert, Aquapark, horgászversenyek) és azok sikerére.

Mi mindig a tagjainkat fogjuk támogatni, aki nem tartozik a szakszervezet nagy családjába, az nem vehet részt programjainkon – tette hozzá az alapszervezeti vezető.

Justin János a 2012. évi feladatok végrehajtásáról, a segélyezésről, a taglétszám alakulásáról és az évek óta fennálló problémákról (váltásos rendszer) is tájékoztatott. Az alapszervezet beszámolót a küldöttgyülés elfogadta. Ezt követően az egyes csoportok - medinai, békéscsabai, jutai, kupi - beszámolói hangzottak el, ezeket szintén elfogadták a megjelent aktivisták.

Az alpaszervezet éves pénzfelhasználási tervének megtárgyalása és elfogadása után három határozatot hozott a Radar alapszervezet. Egyrészt csatlakoztak a szolidaritási alaphoz 300 Ft/fővel, majd a visszajuttatott tagdíjhányad 30%-ának 15%-át müködési költségre különítették el, illetve a küldöttgyülés pénzügyi fedezetéről döntöttek.

Az ülés végén személyi kérdésekben is határoztak. Solymosi Zsuzannát női szekcióvezetőnek, míg Benkő Brigittát a veszprémi Kossuth csoport vezetőjének választották meg.

Az egyeben napirendi téma során tovább folytatódott az elnök és a csoportvezetők közötti konzultáció, de arra is lehetőség nyílt, hogy Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredest, megbízott parancsnokot tájékoztassa Czövek János és Justin János.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.