2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Méltó munkalehetőséget, garantált létbiztonságot kínálunk a katonáknak

Hosz  |  2013. 03. 19., 18:07

Csapatlátogatás-sorozata második állomására Győrbe látogatott a honvédelmi miniszter. A március 19-i esemény elején – a résztvevő mintegy háromszáz egyenruhás előtt – Hende Csaba megköszönte a katonáknak azt a kiemelkedő teljesítményt, melyet a múlt heti katasztrófahelyzet elhárítása során nyújtottak. Az állománygyűlésen a helyi városi közéleti személyiségek mellett Farkas Anikó, a HM kabinetfőnöke is részt vett...

Az állománygyülés elején a miniszter mellett Kovács Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka köszöntötte a résztvevő katonákat és a meghívott vendégeket. Ezt követően a Honvéd Vezérkar főnöke által – a katasztrófahelyzet elhárításában helyt állt katonák számára, elhivatott munkájuk elismeréséül – írt levelet ismertették. 

Köszönet és elismerés

Hende Csaba az állománygyülés elején elmondta: A mai állománygyülés eredeti célja az volt, hogy néhány közérdekü témáról tájékoztassam Önöket. Ugyanakkor különösen jó, hogy most itt, a hétvégi katasztrófa egyik fontos közeli helyszínén lehetek. Elmondhatom, hogy a tegnapi parlamenti ülésnapon – pártállástól függetlenül – a képviselőtársaim sokasága köszönte meg azt az áldozatos tevékenységet, melyet többek között Önök nyújtottak. Még egyszer: köszönet a múlt heti hősies feladat-ellátásért.

Csapatszemlélet és létbiztonság

A miniszter ezt követően az elmúlt három esztendő történéseit, honvédelmi sikereit szedte csokorba, de arra is rávilágított, hogy 2002 és 2010 között milyen súlyos, a katonai szervezeteket sújtó pazarlások, ésszerütlen intézkedések történtek.

Mi más úton járunk – folytatta a miniszter. Mi kivétel nélkül a vezetői tagozatban szüntettünk meg több mint ezerkettőszáz beosztást, és ez csak a bürokráciát, és nem a csapattagozatot érintette. Mindenkit megnyugtatok, létbiztonságot garantálok a csapatoknál szolgálóknak, de azt is hangsúlyozom, hogy belátható időn belül nem lesz leépítés a csapatoknál.

Hende Csaba hozzátette: Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a közszolgálatban méltó munkalehetőséget kínálunk mindenkinek, aki a Magyar Honvédségnél képzeli el a jövőjét. A rendkívüli szakértelem, a nyelvtudás, a szorgalom Önök mellett szól. Biztos, hogy nem tudnak negyvenes éveikben elmenni nyugdíjba, de garantáljuk, hogy minden katona méltó munkát végezhet vagy a Magyar Honvédségnél vagy a közszolgálat más munkaterületein.  

Ehhez, illetve a fentieket előfeltételező életpálya-modellhez szilárd haderő-struktúra, menedzser szemléletü személyügyi munka, és persze elvárható teljesítmény szükséges, a szubjektív elemeket szeretnénk teljesen kiiktatni. A szerződéses legénységi állomány tekintetében pedig az altiszti állományba vétel lehet a legfontosabb lehetőség. De a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kormányintézkedések is azt a célt szolgálják, hogy minél több maradjon az állampolgárok, így a magyar katonák zsebében is.

Lakhatás, felszerelés, kiképzés és pihentetés

Az adósságcsapda, a devizahitelezés ügyében Hende Csaba felhívta a figyelmet az árfolyamgát igénybevételének szükségességére, majd rátért a lakhatás témakörére is.

A honvédségi lakásállományt nem növeljük tovább, a jövőben a fő hangsúlyt a lakhatás pénzbeli támogatására, tehát a sokkal rugalmasabb megoldásokra, a lízingre és az albérleti támogatásra helyezzük – hangsúlyozta a miniszter.   

 

A felszerelés és a ruházat fontossága kapcsán aláhúzta: noha a következő években jelentős csökkentések lesznek a nálunk sokkal fejlettebb NATO országok honvédelmi költségvetései vonatkozásában, bennünket mindez nem érint, a magyar honvédség tekintetében emelkedni fog a védelemre fordítható büdzsé. Nincs zárolás, én tartalékolom a forrásokat, és ahol szükség lesz rá, oda fogjuk átcsoportosítani a szükséges pénzeket. Van tartalék a rendszerben, a csapatoknál 10%-ot tartalékoltam, a központi szerveknél pedig 20%-ot. Jelentős fejlesztésekre, haditechnikai modernizációra viszont csak 2016 után lesz lehetőség.

Tisztességesen szeretnénk felöltöztetni az állomány valamennyi tagját, tehát a ruházati ellátás is prioritást fog élvezni.

 

A kiképzés területén kisebb mértékü fejlődésre, fejlesztésre lehet számítani. A regenerálódás tekintetében – a KORK-okon keresztül – igyekszünk mindenkinek biztosítani a szükséges pihentetést – mondta Hende Csaba.

Presztízs

Nagyon mélyről indultunk, de a már említett teljesítmények – árvíz, vörösiszap-katasztrófa, rendkívüli hóvihar – során, a civil társadalom előtt is bizonyított eredmények azt mutatják, hogy emelkedik a katonák presztízse. A civil kapcsolatok, a beindított ,,honvédelmi kötelék” projekt minden bizonnyal még javíthatja is ezt. Lassan átérünk az alagúton, hiszen a GDP-ből történő egyre növekvő részesedés hatékonyan támogatja majd munkánkat. Lehet, hogy nem lesz csempe 2023-ban sem minden laktanyafalon, de a falak – az bizton ígérhetem – jó helyen fognak állni – fejezte be gondolatait Hende Csaba.

A miniszter után a katonák következtek volna, de ez alkalommal nem éltek a kérdezés lehetőségével. Az állománygyülés után tovább folytatódott a konzultáció. A honvédelmi miniszter állománykategóriánként két-két hivatásos és szerződéses állományú katonával beszélgetett a győrieket leginkább érdeklő problémákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.