2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Méltó munkalehetőséget, garantált létbiztonságot kínálunk a katonáknak

Hosz  |  2013. 03. 19., 18:07

Csapatlátogatás-sorozata második állomására Győrbe látogatott a honvédelmi miniszter. A március 19-i esemény elején – a résztvevő mintegy háromszáz egyenruhás előtt – Hende Csaba megköszönte a katonáknak azt a kiemelkedő teljesítményt, melyet a múlt heti katasztrófahelyzet elhárítása során nyújtottak. Az állománygyűlésen a helyi városi közéleti személyiségek mellett Farkas Anikó, a HM kabinetfőnöke is részt vett...

Az állománygyülés elején a miniszter mellett Kovács Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka köszöntötte a résztvevő katonákat és a meghívott vendégeket. Ezt követően a Honvéd Vezérkar főnöke által – a katasztrófahelyzet elhárításában helyt állt katonák számára, elhivatott munkájuk elismeréséül – írt levelet ismertették. 

Köszönet és elismerés

Hende Csaba az állománygyülés elején elmondta: A mai állománygyülés eredeti célja az volt, hogy néhány közérdekü témáról tájékoztassam Önöket. Ugyanakkor különösen jó, hogy most itt, a hétvégi katasztrófa egyik fontos közeli helyszínén lehetek. Elmondhatom, hogy a tegnapi parlamenti ülésnapon – pártállástól függetlenül – a képviselőtársaim sokasága köszönte meg azt az áldozatos tevékenységet, melyet többek között Önök nyújtottak. Még egyszer: köszönet a múlt heti hősies feladat-ellátásért.

Csapatszemlélet és létbiztonság

A miniszter ezt követően az elmúlt három esztendő történéseit, honvédelmi sikereit szedte csokorba, de arra is rávilágított, hogy 2002 és 2010 között milyen súlyos, a katonai szervezeteket sújtó pazarlások, ésszerütlen intézkedések történtek.

Mi más úton járunk – folytatta a miniszter. Mi kivétel nélkül a vezetői tagozatban szüntettünk meg több mint ezerkettőszáz beosztást, és ez csak a bürokráciát, és nem a csapattagozatot érintette. Mindenkit megnyugtatok, létbiztonságot garantálok a csapatoknál szolgálóknak, de azt is hangsúlyozom, hogy belátható időn belül nem lesz leépítés a csapatoknál.

Hende Csaba hozzátette: Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a közszolgálatban méltó munkalehetőséget kínálunk mindenkinek, aki a Magyar Honvédségnél képzeli el a jövőjét. A rendkívüli szakértelem, a nyelvtudás, a szorgalom Önök mellett szól. Biztos, hogy nem tudnak negyvenes éveikben elmenni nyugdíjba, de garantáljuk, hogy minden katona méltó munkát végezhet vagy a Magyar Honvédségnél vagy a közszolgálat más munkaterületein.  

Ehhez, illetve a fentieket előfeltételező életpálya-modellhez szilárd haderő-struktúra, menedzser szemléletü személyügyi munka, és persze elvárható teljesítmény szükséges, a szubjektív elemeket szeretnénk teljesen kiiktatni. A szerződéses legénységi állomány tekintetében pedig az altiszti állományba vétel lehet a legfontosabb lehetőség. De a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kormányintézkedések is azt a célt szolgálják, hogy minél több maradjon az állampolgárok, így a magyar katonák zsebében is.

Lakhatás, felszerelés, kiképzés és pihentetés

Az adósságcsapda, a devizahitelezés ügyében Hende Csaba felhívta a figyelmet az árfolyamgát igénybevételének szükségességére, majd rátért a lakhatás témakörére is.

A honvédségi lakásállományt nem növeljük tovább, a jövőben a fő hangsúlyt a lakhatás pénzbeli támogatására, tehát a sokkal rugalmasabb megoldásokra, a lízingre és az albérleti támogatásra helyezzük – hangsúlyozta a miniszter.   

 

A felszerelés és a ruházat fontossága kapcsán aláhúzta: noha a következő években jelentős csökkentések lesznek a nálunk sokkal fejlettebb NATO országok honvédelmi költségvetései vonatkozásában, bennünket mindez nem érint, a magyar honvédség tekintetében emelkedni fog a védelemre fordítható büdzsé. Nincs zárolás, én tartalékolom a forrásokat, és ahol szükség lesz rá, oda fogjuk átcsoportosítani a szükséges pénzeket. Van tartalék a rendszerben, a csapatoknál 10%-ot tartalékoltam, a központi szerveknél pedig 20%-ot. Jelentős fejlesztésekre, haditechnikai modernizációra viszont csak 2016 után lesz lehetőség.

Tisztességesen szeretnénk felöltöztetni az állomány valamennyi tagját, tehát a ruházati ellátás is prioritást fog élvezni.

 

A kiképzés területén kisebb mértékü fejlődésre, fejlesztésre lehet számítani. A regenerálódás tekintetében – a KORK-okon keresztül – igyekszünk mindenkinek biztosítani a szükséges pihentetést – mondta Hende Csaba.

Presztízs

Nagyon mélyről indultunk, de a már említett teljesítmények – árvíz, vörösiszap-katasztrófa, rendkívüli hóvihar – során, a civil társadalom előtt is bizonyított eredmények azt mutatják, hogy emelkedik a katonák presztízse. A civil kapcsolatok, a beindított ,,honvédelmi kötelék” projekt minden bizonnyal még javíthatja is ezt. Lassan átérünk az alagúton, hiszen a GDP-ből történő egyre növekvő részesedés hatékonyan támogatja majd munkánkat. Lehet, hogy nem lesz csempe 2023-ban sem minden laktanyafalon, de a falak – az bizton ígérhetem – jó helyen fognak állni – fejezte be gondolatait Hende Csaba.

A miniszter után a katonák következtek volna, de ez alkalommal nem éltek a kérdezés lehetőségével. Az állománygyülés után tovább folytatódott a konzultáció. A honvédelmi miniszter állománykategóriánként két-két hivatásos és szerződéses állományú katonával beszélgetett a győrieket leginkább érdeklő problémákról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.