2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hajós-Lippai páros jelenti: áttekertünk a Balaton körül!

Hosz  |  2013. 05. 12., 18:20

A Honvédelmi Minisztérium és a Hososz idén is megrendezte a Tekerj a sereggel elnevezésű biciklitúrát a Katonák Hősök programsorozat keretében. A szervezők elsősorban azok jelentkezését várták, akik éreztek magukban erőt és kitartást ahhoz, hogy két nap alatt teljesítsék a Balaton körüli kétszáz kilométeres távot, de egy-egy szakasz megtételére is lehetett csatlakozni a biciklisekhez. A Honvédszakszervezet színeiben ezúttal is Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező vágott neki a nem mindennapi túrának...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség hétvégi kulturális, szabadidős programot kínált mindazok számára, akik szeretik az aktív, sportos pihenést, a katonákhoz méltó kihívást, továbbá ápolják, és becsülik a katonai hagyományokat.

 

Klasszikus táv, kellemes, de teljesíthető kihívás elé nézett az a közel háromszáz kerékpáros, aki a múlt évben jól sikerült sportesemény után idén is nekivágott a - honvédelmi miniszter által vezetett - Balaton körüli túrának. Ez alkalommal a szervezők változtattak egy fontos szabályon, ,,amennyiben a Balatont nem a bal oldalon látod, akkor rossz irányban tekersz, tehát nyergelj, fordulj!"

Az esemény rajtja előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter egy kerékpárral ajándékozott meg egy keszthelyi kisfiút, majd a programot a szigligeti várkapitány ágyúszóval indította el. A túrát a Balaton körüli kerékpárúton teljesítették a résztvevők, akik önállóan, saját képességeiknek megfelelően, a KRESZ-t betartva, másokra figyelemmel hajtották a biciklijüket.

 

 

A ,,Tekerj a Sereggel" nem verseny, minden résztvevő csak önmagát győzheti le - állt a sportesemény kiírásában. Az esemény első napján a kerékpárosok Keszthely-Balatonfenyves-Balatonföldvár-Siófok útvonalon haladtak Balatonkeneséig. Az első nap végállomása a Honvéd Üdülőben volt.

Itt találkoztunk a második világháborús kerékpáros hagyományok szerelmeseivel, a Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület tagjaival is. A velük készült interjúnkat az Egység újság júniusi számában olvashatják majd - a szerk.

 

A mieink, Lippai Csaba és dr. Hajós Dezső szombaton délután rendben elérték a kitüzött célt.

A túrát a második napon az északi parton folytatták. Mindez azt is jelentette, hogy a kedvezőtlen, szeles, esős időjárás mellett a keményebb, dimbes-dombosabb szakasz is a második etápra jutott.

Megjelentek az első bőrkeményedések, a végtagfájdalmak, az izmok érzékenysége, de a természetes fáradtság mellett egyre több nehézség is akadályozta a táv teljesítését, a kitartás azonban ez alkalommal is győzelmet ért.

 

 

A második napon a biciklisek az északi partot meghódítva - a Csopak-Zánka-Ábrahámhegy-Szigliget útvonalon - késő délután érkeztek vissza az előző napi start helyére, Keszthelyre.

A kerekezéshez még megfelelőnek mondható szombati időjárás után, vasárnap már szeles, esős idő nehezítette útunkat - mondták még útközben a mieink.

 

Elképesztően rosszak voltak a körülmények, ami az időjárást illeti és elképesztően jók, amelyeket a szervezők megteremtettek számunkra. A második napon végig 50-60 kilométeres széllökésekkel tarkított szembeszelet kaptunk, és aki próbált már ilyen körülmények között száz kilométert biciklizni, csak azt tudja, hogy ez mit jelent. Az, hogy többször eleredt az eső, különösen kellemetlen volt. De ennek ellenére nagyon sikeres rendezvény volt – fogalmazott a honvedelem.hu kérdésére a tárcavezető.

 

A mi kérdésünkre pedig azt mondta el a miniszter, hogy a kerékpározás közben végig nagyon jól érezte magát, és ez alkalommal is azt tartotta fontosnak, hogy a honvédség és a civil társadalom kapcsolata - a mozgás és a Balaton, mint turisztikai desztináció népszerüsítése által is - még szorosabbá váljon.  

A kerékpártúráról szóló részletes helyszíni tudósításunkat a HoszTv rendkívüli kiadásában tekinthetik majd meg - a szerk.

A Lippai Csaba-Hajós Dezső kerék(páros) kiegészülve kollégánk kedves lányával, Hajós Zsuzsával vasárnap késő délután, 16 óra 30 perckor szerencsésen beérkeztek a keszthelyi célba. A bal oldali fotón, a mieink mellett Lippai Mihály, a Critical Mass egyik alapítója látható. Gratulálunk nekik, szép volt fiúk, szép volt Zsuzsa! A túrát teljesítők emléklapot és ajándéktárgyakat vehettek át.

 

A folytatásról megtudtuk, hogy 2014-ben ismét megtartják a kerékpártúrát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.