2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hajós-Lippai páros jelenti: áttekertünk a Balaton körül!

Hosz  |  2013. 05. 12., 18:20

A Honvédelmi Minisztérium és a Hososz idén is megrendezte a Tekerj a sereggel elnevezésű biciklitúrát a Katonák Hősök programsorozat keretében. A szervezők elsősorban azok jelentkezését várták, akik éreztek magukban erőt és kitartást ahhoz, hogy két nap alatt teljesítsék a Balaton körüli kétszáz kilométeres távot, de egy-egy szakasz megtételére is lehetett csatlakozni a biciklisekhez. A Honvédszakszervezet színeiben ezúttal is Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező vágott neki a nem mindennapi túrának...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség hétvégi kulturális, szabadidős programot kínált mindazok számára, akik szeretik az aktív, sportos pihenést, a katonákhoz méltó kihívást, továbbá ápolják, és becsülik a katonai hagyományokat.

 

Klasszikus táv, kellemes, de teljesíthető kihívás elé nézett az a közel háromszáz kerékpáros, aki a múlt évben jól sikerült sportesemény után idén is nekivágott a - honvédelmi miniszter által vezetett - Balaton körüli túrának. Ez alkalommal a szervezők változtattak egy fontos szabályon, ,,amennyiben a Balatont nem a bal oldalon látod, akkor rossz irányban tekersz, tehát nyergelj, fordulj!"

Az esemény rajtja előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter egy kerékpárral ajándékozott meg egy keszthelyi kisfiút, majd a programot a szigligeti várkapitány ágyúszóval indította el. A túrát a Balaton körüli kerékpárúton teljesítették a résztvevők, akik önállóan, saját képességeiknek megfelelően, a KRESZ-t betartva, másokra figyelemmel hajtották a biciklijüket.

 

 

A ,,Tekerj a Sereggel" nem verseny, minden résztvevő csak önmagát győzheti le - állt a sportesemény kiírásában. Az esemény első napján a kerékpárosok Keszthely-Balatonfenyves-Balatonföldvár-Siófok útvonalon haladtak Balatonkeneséig. Az első nap végállomása a Honvéd Üdülőben volt.

Itt találkoztunk a második világháborús kerékpáros hagyományok szerelmeseivel, a Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület tagjaival is. A velük készült interjúnkat az Egység újság júniusi számában olvashatják majd - a szerk.

 

A mieink, Lippai Csaba és dr. Hajós Dezső szombaton délután rendben elérték a kitüzött célt.

A túrát a második napon az északi parton folytatták. Mindez azt is jelentette, hogy a kedvezőtlen, szeles, esős időjárás mellett a keményebb, dimbes-dombosabb szakasz is a második etápra jutott.

Megjelentek az első bőrkeményedések, a végtagfájdalmak, az izmok érzékenysége, de a természetes fáradtság mellett egyre több nehézség is akadályozta a táv teljesítését, a kitartás azonban ez alkalommal is győzelmet ért.

 

 

A második napon a biciklisek az északi partot meghódítva - a Csopak-Zánka-Ábrahámhegy-Szigliget útvonalon - késő délután érkeztek vissza az előző napi start helyére, Keszthelyre.

A kerekezéshez még megfelelőnek mondható szombati időjárás után, vasárnap már szeles, esős idő nehezítette útunkat - mondták még útközben a mieink.

 

Elképesztően rosszak voltak a körülmények, ami az időjárást illeti és elképesztően jók, amelyeket a szervezők megteremtettek számunkra. A második napon végig 50-60 kilométeres széllökésekkel tarkított szembeszelet kaptunk, és aki próbált már ilyen körülmények között száz kilométert biciklizni, csak azt tudja, hogy ez mit jelent. Az, hogy többször eleredt az eső, különösen kellemetlen volt. De ennek ellenére nagyon sikeres rendezvény volt – fogalmazott a honvedelem.hu kérdésére a tárcavezető.

 

A mi kérdésünkre pedig azt mondta el a miniszter, hogy a kerékpározás közben végig nagyon jól érezte magát, és ez alkalommal is azt tartotta fontosnak, hogy a honvédség és a civil társadalom kapcsolata - a mozgás és a Balaton, mint turisztikai desztináció népszerüsítése által is - még szorosabbá váljon.  

A kerékpártúráról szóló részletes helyszíni tudósításunkat a HoszTv rendkívüli kiadásában tekinthetik majd meg - a szerk.

A Lippai Csaba-Hajós Dezső kerék(páros) kiegészülve kollégánk kedves lányával, Hajós Zsuzsával vasárnap késő délután, 16 óra 30 perckor szerencsésen beérkeztek a keszthelyi célba. A bal oldali fotón, a mieink mellett Lippai Mihály, a Critical Mass egyik alapítója látható. Gratulálunk nekik, szép volt fiúk, szép volt Zsuzsa! A túrát teljesítők emléklapot és ajándéktárgyakat vehettek át.

 

A folytatásról megtudtuk, hogy 2014-ben ismét megtartják a kerékpártúrát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.