2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hajós-Lippai páros jelenti: áttekertünk a Balaton körül!

Hosz  |  2013. 05. 12., 18:20

A Honvédelmi Minisztérium és a Hososz idén is megrendezte a Tekerj a sereggel elnevezésű biciklitúrát a Katonák Hősök programsorozat keretében. A szervezők elsősorban azok jelentkezését várták, akik éreztek magukban erőt és kitartást ahhoz, hogy két nap alatt teljesítsék a Balaton körüli kétszáz kilométeres távot, de egy-egy szakasz megtételére is lehetett csatlakozni a biciklisekhez. A Honvédszakszervezet színeiben ezúttal is Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező vágott neki a nem mindennapi túrának...

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség hétvégi kulturális, szabadidős programot kínált mindazok számára, akik szeretik az aktív, sportos pihenést, a katonákhoz méltó kihívást, továbbá ápolják, és becsülik a katonai hagyományokat.

 

Klasszikus táv, kellemes, de teljesíthető kihívás elé nézett az a közel háromszáz kerékpáros, aki a múlt évben jól sikerült sportesemény után idén is nekivágott a - honvédelmi miniszter által vezetett - Balaton körüli túrának. Ez alkalommal a szervezők változtattak egy fontos szabályon, ,,amennyiben a Balatont nem a bal oldalon látod, akkor rossz irányban tekersz, tehát nyergelj, fordulj!"

Az esemény rajtja előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter egy kerékpárral ajándékozott meg egy keszthelyi kisfiút, majd a programot a szigligeti várkapitány ágyúszóval indította el. A túrát a Balaton körüli kerékpárúton teljesítették a résztvevők, akik önállóan, saját képességeiknek megfelelően, a KRESZ-t betartva, másokra figyelemmel hajtották a biciklijüket.

 

 

A ,,Tekerj a Sereggel" nem verseny, minden résztvevő csak önmagát győzheti le - állt a sportesemény kiírásában. Az esemény első napján a kerékpárosok Keszthely-Balatonfenyves-Balatonföldvár-Siófok útvonalon haladtak Balatonkeneséig. Az első nap végállomása a Honvéd Üdülőben volt.

Itt találkoztunk a második világháborús kerékpáros hagyományok szerelmeseivel, a Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület tagjaival is. A velük készült interjúnkat az Egység újság júniusi számában olvashatják majd - a szerk.

 

A mieink, Lippai Csaba és dr. Hajós Dezső szombaton délután rendben elérték a kitüzött célt.

A túrát a második napon az északi parton folytatták. Mindez azt is jelentette, hogy a kedvezőtlen, szeles, esős időjárás mellett a keményebb, dimbes-dombosabb szakasz is a második etápra jutott.

Megjelentek az első bőrkeményedések, a végtagfájdalmak, az izmok érzékenysége, de a természetes fáradtság mellett egyre több nehézség is akadályozta a táv teljesítését, a kitartás azonban ez alkalommal is győzelmet ért.

 

 

A második napon a biciklisek az északi partot meghódítva - a Csopak-Zánka-Ábrahámhegy-Szigliget útvonalon - késő délután érkeztek vissza az előző napi start helyére, Keszthelyre.

A kerekezéshez még megfelelőnek mondható szombati időjárás után, vasárnap már szeles, esős idő nehezítette útunkat - mondták még útközben a mieink.

 

Elképesztően rosszak voltak a körülmények, ami az időjárást illeti és elképesztően jók, amelyeket a szervezők megteremtettek számunkra. A második napon végig 50-60 kilométeres széllökésekkel tarkított szembeszelet kaptunk, és aki próbált már ilyen körülmények között száz kilométert biciklizni, csak azt tudja, hogy ez mit jelent. Az, hogy többször eleredt az eső, különösen kellemetlen volt. De ennek ellenére nagyon sikeres rendezvény volt – fogalmazott a honvedelem.hu kérdésére a tárcavezető.

 

A mi kérdésünkre pedig azt mondta el a miniszter, hogy a kerékpározás közben végig nagyon jól érezte magát, és ez alkalommal is azt tartotta fontosnak, hogy a honvédség és a civil társadalom kapcsolata - a mozgás és a Balaton, mint turisztikai desztináció népszerüsítése által is - még szorosabbá váljon.  

A kerékpártúráról szóló részletes helyszíni tudósításunkat a HoszTv rendkívüli kiadásában tekinthetik majd meg - a szerk.

A Lippai Csaba-Hajós Dezső kerék(páros) kiegészülve kollégánk kedves lányával, Hajós Zsuzsával vasárnap késő délután, 16 óra 30 perckor szerencsésen beérkeztek a keszthelyi célba. A bal oldali fotón, a mieink mellett Lippai Mihály, a Critical Mass egyik alapítója látható. Gratulálunk nekik, szép volt fiúk, szép volt Zsuzsa! A túrát teljesítők emléklapot és ajándéktárgyakat vehettek át.

 

A folytatásról megtudtuk, hogy 2014-ben ismét megtartják a kerékpártúrát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.