2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött az elnökség: Aláírjuk a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást

Hosz  |  2013. 04. 03., 18:18

A májusi kongresszus előkészítése és a béren kívüli juttatásokkal, valamint a 2014. évi illetményekkel kapcsolatos folyamatos egyeztetések lesznek a legfontosobb áprilisi feladataink – foglalta össze az elnökségi ülés esszenciáját Czövek János elnök. Az április 3-i döntéshozó fórum arról határozott, hogy szakszervezetünk elnöke írja alá a tárca vezetőjével a 2013. évi béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást...

Az ülés elején a vezető tisztségviselők tájékoztatója hangzott el az elmúlt időszak történéseiről. Czövek János a márciusi eseményeket összefoglalva beszélt azokról a folyamatos egyeztetésekről, amelyeknek a témája a béren kívüli juttatások, illetve a Hjt. végrehajtási utasításaival kapcsolatos egyeztetések, véleményezések és bedolgozások voltak.

Czövek János az alapszervezeteknél megtartott tájékoztatókról is informálta az elnökségi tagokat, ekkor köszönte meg a szolgálati viszonyát lemondással megszüntető, így az alapszervezeti vezetői posztjáról is lemondott Kiss Antal százados 6 éven keresztül végzett kiemelkedő közösségi tevékenységét.

A honvédelmi miniszter csapatlátogatás-sorozatáról az elnök elmondta: a Hosz javaslatának is köszönhető, hogy Hende Csaba eljutott a tüzszerészekhez és a légvédelmi rakétásokhoz és a helyszínen tudott értesülni az állományt foglalkoztató legégetőbb problémákról. 

Az elnök azt kérte, hogy a jövőbeni látogatások alkalmával vessék fel a résztvevő katonák az illetményemelés szükségességét.

A verőcei betegotthon problematikájával összefüggésben elhangzott: a betegotthont bezárják, a 105 érintett mintegy felének ellátását ideiglenesen a budakeszi szanatórium veszi át.

Sörös István elnökségi tag elszomorítónak nevezte, hogy a verőcei betegotthon ügyében a HÉF-en elhangzottakkal gyökeresen ellentétes tartalmú levelet továbbítottak az érintetteknek.

Ezt követően Szendrei Zoltán a katonanői szekció legutóbbi rendezvényén történtekről tájékoztatta a megjelenteket. Az alelnök a május 6-9 közötti krakkói V4-ek találkozóról is informálta az elnökség tagjait.

Az OKÉT plenáris üléséről Szendrei Zoltán elmondta: a bérkompenzáció és a kettős foglalkoztatás került fókuszba az érdekegyeztető tanácson.

A bértárgyalások aktuális helyzetéről szóló napirendi téma során Czövek János miután áttekintette az elmúlt időszak béren kívüli juttatásairól szóló egyeztetéseken történteket, elmondta, hogy a szerződéses legénységi állomány és a családosok tekintetében sikerült eredményeket elérni. Ezek: A gyermekek iskolakezdésével kapcsolatos támogatást a tavalyihoz hasonlóan idén is megkapják az érintettek. A szerződéses legénységi állomány meleg étkeztetése továbbra is biztosított, emellett a honvéd egészségpénztári támogatás a 2012. évi szinten, vagyis 3000 Ft/hó marad, míg a nyugdíjpénztári támogatás a béren kívüli juttatásokra vonatkozó bruttó 200 ezer forintos limit miatt 4200 Ft/hó lesz.

Problémát rejt magában, hogy a fenti változások csak április 1-től lépnek életbe, ezért a magasabb jövedelmü kollégák esetében az eddig biztosított béren kívüli juttatások a közeljövőben elérhetik a 200 ezer forintot limitet, emiatt pedig mindenkinek egyénileg kell gondoskodni arról, hogy ne lépje túl a törvény által maximalizált szintet. Elhangzott: Ennek érdekében további egyeztetések szükségesek a munkáltatóval, s ezért a Hosz felkéri a honvédelmi tárcát, hogy hivatalosan tájékoztassa a munkavállalókat a változásokról.

A Hosz elnöke hozzátette: most először sikerült különválasztani a bérekről és a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást.

El kell dönteni, hogy aláírjuk-e jelenlegi formájában a HM és a szakszervezetek közötti bérmegállapodást vagy ne - tette fel az előterjesztés után a kérdést Czövek János.

Bazsik István alelnök kármentésnek nevezte a 2013. évi megállapodás-tervezetet, majd azt javasolta, hogy írjuk alá a megállapodást, és azonnal kezdjünk egyeztetéseket a 2014.-ik évi bérekről. Miután Szendrei Zoltán szintén az aláírás mellett érvelt, az elnökség tagjai is elmondták véleményeiket. Bácskai István – a légierő képviselet alapszervezeteinek javaslatát tolmácsolva – elmondta, hogy jelen formájában nem fogadható el a megállapodás, mert nem teljesültek tagjaink igényei. 

A kibontakozó vita után az elnökség - egy ellenszavazattal - úgy döntött, hogy a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást a Hosz elnöke aláírhatja.

Ismeretes, hogy a fővárosi törvényszék arra utasította szakszervezetünket, hogy módosítsuk, illetve a Ptk.-val hozzuk összhangba az alapszabályunkat. Ezért a következő napirendi téma  az új alapszabály, illetve a májusi kongresszus előkészítéséről szólt. Miután a téma során a tervezet kidolgozásával megbízott Katócs Zsolt EB elnök részletesen is tájékoztatott a tervezetről, illetve a szükséges módosításokról (személyi kérdések, küldöttgyülés), az egyes változtatásokról, majd a teljes alapszabály kongresszus elé terjesztéséről is egyhangú döntést hozott az elnökség. Ezt követően a kongresszus előkészítéséről egyeztettek az elnökség tagjai.  

Az MNÜA által müködtetett üdültetési rendszerhez történő csatlakozásról Bódis Sándor tájékoztatott. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője - többek között - elmondta, hogy kedvezményes üdültetést szolgáltat rászorultak számára az MNÜA rendszere. A békésszentandrási pihenőhely az étkeztetés hiányosságai és az alacsony árkategória miatt sajnos nem tartozhat ehhez a szisztémához, ugyanakkor a hajdúszoboszlói apartmanjaink igen. Az Egység 2002 Kft. 2 millió forint értékü bruttó árbevételt ajánlott fel a programban. A digitális vaucherek 2013. december 31-ig vehetők igénybe. A kedvezményes üdültetéssel kapcsolatos részletes tájékoztatásunkat hamarosan elolvashatják honlapunkon.

A 2012. évi leltár helyzetéről Lippai Csaba tájékoztatott. A bizottság elnöke elmondta: a munka befejeződött, a jegyzőkönyv elkészült, a csatolandó mellékleteket ezen a héten pontosítjuk, a leltározás utáni 2012-es Hosz vagyon a május 15-i kongresszuson lesz ismertetve.

A beszámoló végén Gáspár Tamásné elnökségi tag megköszönte a bizottság tagjai és az érdekvédelmi ügyvivők által végzett munkát.

Ezt követően előzetes tájékoztatás hangzott el a 2012. évi költségvetés teljesüléséről. Bazsik István alelnök miután elmondta, hogy ,,dinamikus változások voltak a kiadási oldalon”, az egyes költségvetési tételeket vette górcső alá. Az alelnök külön tájékoztatott a bevételi forrásokról és a kiadási tételekről, majd a mérlegről is. 

A szükséges pontosítások után a májusi kongresszus tárgyalja meg a 2012. évi költségvetés teljesülését.

A központi rendezvényekről (aquapark, kalandpark, állatkert) szóló napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatott. Elmondta, hogy április 23-24-én lesz a csopaki továbbképzés, április 26-án a meghívásos kispályás focikupa, május 11-én az elsősorban gyermekek számára ajánlott Sóbri Kalandparkban szervezett program, május 11-12-én a Balaton kerülő ,,Tekerj a sereggel” címet viselő kerékpártúra, május 15-én pedig a kongresszus. Arról is beszélt, hogy június 1-2-án lesz a központi horgászverseny, július 6-án pedig az aquaparki eseményt szervezzük meg. 

Bódis Sándor ügyvezető pedig egyéb kulturális programok szervezésének lehetőségéről is beszélt.  

Az egyebekben elsőként a Signal Biztosítóval kötött támogatási megállapodásról tájékoztatott dr. Hajós Dezső. Szolgáltatás- és tagszervezőnk elmondta, hogy a befizetett árból 200 ezer forinttal támogatja a biztosító a Hosz ez évi munkáját. 

A nyelvképzéssel kapcsolatban Bazsik István alelnök kiemelte, hogy a projekt leállt. A részletekről már olvashattak honlapunkon és az Egység újság online kiadásában is - a szerk. 

A VASZ április 11-re tervezett demonstrációján történő szolidaritási részvételről Bazsik István alelnök azt javasolta, hogy a Hosz aktivistái és tagjai vegyenek részt a tilatkozáson. Szó volt még a közelgő nyugdíjpénztári küldöttválasztás előkészületeiről is.

Az elnökség május 8-án tart legközelebb ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.