2017. 11. 24. péntek
Emma
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött az elnökség: Aláírjuk a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást

Hosz  |  2013. 04. 03., 18:18

A májusi kongresszus előkészítése és a béren kívüli juttatásokkal, valamint a 2014. évi illetményekkel kapcsolatos folyamatos egyeztetések lesznek a legfontosobb áprilisi feladataink – foglalta össze az elnökségi ülés esszenciáját Czövek János elnök. Az április 3-i döntéshozó fórum arról határozott, hogy szakszervezetünk elnöke írja alá a tárca vezetőjével a 2013. évi béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást...

Az ülés elején a vezető tisztségviselők tájékoztatója hangzott el az elmúlt időszak történéseiről. Czövek János a márciusi eseményeket összefoglalva beszélt azokról a folyamatos egyeztetésekről, amelyeknek a témája a béren kívüli juttatások, illetve a Hjt. végrehajtási utasításaival kapcsolatos egyeztetések, véleményezések és bedolgozások voltak.

Czövek János az alapszervezeteknél megtartott tájékoztatókról is informálta az elnökségi tagokat, ekkor köszönte meg a szolgálati viszonyát lemondással megszüntető, így az alapszervezeti vezetői posztjáról is lemondott Kiss Antal százados 6 éven keresztül végzett kiemelkedő közösségi tevékenységét.

A honvédelmi miniszter csapatlátogatás-sorozatáról az elnök elmondta: a Hosz javaslatának is köszönhető, hogy Hende Csaba eljutott a tüzszerészekhez és a légvédelmi rakétásokhoz és a helyszínen tudott értesülni az állományt foglalkoztató legégetőbb problémákról. 

Az elnök azt kérte, hogy a jövőbeni látogatások alkalmával vessék fel a résztvevő katonák az illetményemelés szükségességét.

A verőcei betegotthon problematikájával összefüggésben elhangzott: a betegotthont bezárják, a 105 érintett mintegy felének ellátását ideiglenesen a budakeszi szanatórium veszi át.

Sörös István elnökségi tag elszomorítónak nevezte, hogy a verőcei betegotthon ügyében a HÉF-en elhangzottakkal gyökeresen ellentétes tartalmú levelet továbbítottak az érintetteknek.

Ezt követően Szendrei Zoltán a katonanői szekció legutóbbi rendezvényén történtekről tájékoztatta a megjelenteket. Az alelnök a május 6-9 közötti krakkói V4-ek találkozóról is informálta az elnökség tagjait.

Az OKÉT plenáris üléséről Szendrei Zoltán elmondta: a bérkompenzáció és a kettős foglalkoztatás került fókuszba az érdekegyeztető tanácson.

A bértárgyalások aktuális helyzetéről szóló napirendi téma során Czövek János miután áttekintette az elmúlt időszak béren kívüli juttatásairól szóló egyeztetéseken történteket, elmondta, hogy a szerződéses legénységi állomány és a családosok tekintetében sikerült eredményeket elérni. Ezek: A gyermekek iskolakezdésével kapcsolatos támogatást a tavalyihoz hasonlóan idén is megkapják az érintettek. A szerződéses legénységi állomány meleg étkeztetése továbbra is biztosított, emellett a honvéd egészségpénztári támogatás a 2012. évi szinten, vagyis 3000 Ft/hó marad, míg a nyugdíjpénztári támogatás a béren kívüli juttatásokra vonatkozó bruttó 200 ezer forintos limit miatt 4200 Ft/hó lesz.

Problémát rejt magában, hogy a fenti változások csak április 1-től lépnek életbe, ezért a magasabb jövedelmü kollégák esetében az eddig biztosított béren kívüli juttatások a közeljövőben elérhetik a 200 ezer forintot limitet, emiatt pedig mindenkinek egyénileg kell gondoskodni arról, hogy ne lépje túl a törvény által maximalizált szintet. Elhangzott: Ennek érdekében további egyeztetések szükségesek a munkáltatóval, s ezért a Hosz felkéri a honvédelmi tárcát, hogy hivatalosan tájékoztassa a munkavállalókat a változásokról.

A Hosz elnöke hozzátette: most először sikerült különválasztani a bérekről és a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást.

El kell dönteni, hogy aláírjuk-e jelenlegi formájában a HM és a szakszervezetek közötti bérmegállapodást vagy ne - tette fel az előterjesztés után a kérdést Czövek János.

Bazsik István alelnök kármentésnek nevezte a 2013. évi megállapodás-tervezetet, majd azt javasolta, hogy írjuk alá a megállapodást, és azonnal kezdjünk egyeztetéseket a 2014.-ik évi bérekről. Miután Szendrei Zoltán szintén az aláírás mellett érvelt, az elnökség tagjai is elmondták véleményeiket. Bácskai István – a légierő képviselet alapszervezeteinek javaslatát tolmácsolva – elmondta, hogy jelen formájában nem fogadható el a megállapodás, mert nem teljesültek tagjaink igényei. 

A kibontakozó vita után az elnökség - egy ellenszavazattal - úgy döntött, hogy a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást a Hosz elnöke aláírhatja.

Ismeretes, hogy a fővárosi törvényszék arra utasította szakszervezetünket, hogy módosítsuk, illetve a Ptk.-val hozzuk összhangba az alapszabályunkat. Ezért a következő napirendi téma  az új alapszabály, illetve a májusi kongresszus előkészítéséről szólt. Miután a téma során a tervezet kidolgozásával megbízott Katócs Zsolt EB elnök részletesen is tájékoztatott a tervezetről, illetve a szükséges módosításokról (személyi kérdések, küldöttgyülés), az egyes változtatásokról, majd a teljes alapszabály kongresszus elé terjesztéséről is egyhangú döntést hozott az elnökség. Ezt követően a kongresszus előkészítéséről egyeztettek az elnökség tagjai.  

Az MNÜA által müködtetett üdültetési rendszerhez történő csatlakozásról Bódis Sándor tájékoztatott. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője - többek között - elmondta, hogy kedvezményes üdültetést szolgáltat rászorultak számára az MNÜA rendszere. A békésszentandrási pihenőhely az étkeztetés hiányosságai és az alacsony árkategória miatt sajnos nem tartozhat ehhez a szisztémához, ugyanakkor a hajdúszoboszlói apartmanjaink igen. Az Egység 2002 Kft. 2 millió forint értékü bruttó árbevételt ajánlott fel a programban. A digitális vaucherek 2013. december 31-ig vehetők igénybe. A kedvezményes üdültetéssel kapcsolatos részletes tájékoztatásunkat hamarosan elolvashatják honlapunkon.

A 2012. évi leltár helyzetéről Lippai Csaba tájékoztatott. A bizottság elnöke elmondta: a munka befejeződött, a jegyzőkönyv elkészült, a csatolandó mellékleteket ezen a héten pontosítjuk, a leltározás utáni 2012-es Hosz vagyon a május 15-i kongresszuson lesz ismertetve.

A beszámoló végén Gáspár Tamásné elnökségi tag megköszönte a bizottság tagjai és az érdekvédelmi ügyvivők által végzett munkát.

Ezt követően előzetes tájékoztatás hangzott el a 2012. évi költségvetés teljesüléséről. Bazsik István alelnök miután elmondta, hogy ,,dinamikus változások voltak a kiadási oldalon”, az egyes költségvetési tételeket vette górcső alá. Az alelnök külön tájékoztatott a bevételi forrásokról és a kiadási tételekről, majd a mérlegről is. 

A szükséges pontosítások után a májusi kongresszus tárgyalja meg a 2012. évi költségvetés teljesülését.

A központi rendezvényekről (aquapark, kalandpark, állatkert) szóló napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatott. Elmondta, hogy április 23-24-én lesz a csopaki továbbképzés, április 26-án a meghívásos kispályás focikupa, május 11-én az elsősorban gyermekek számára ajánlott Sóbri Kalandparkban szervezett program, május 11-12-én a Balaton kerülő ,,Tekerj a sereggel” címet viselő kerékpártúra, május 15-én pedig a kongresszus. Arról is beszélt, hogy június 1-2-án lesz a központi horgászverseny, július 6-án pedig az aquaparki eseményt szervezzük meg. 

Bódis Sándor ügyvezető pedig egyéb kulturális programok szervezésének lehetőségéről is beszélt.  

Az egyebekben elsőként a Signal Biztosítóval kötött támogatási megállapodásról tájékoztatott dr. Hajós Dezső. Szolgáltatás- és tagszervezőnk elmondta, hogy a befizetett árból 200 ezer forinttal támogatja a biztosító a Hosz ez évi munkáját. 

A nyelvképzéssel kapcsolatban Bazsik István alelnök kiemelte, hogy a projekt leállt. A részletekről már olvashattak honlapunkon és az Egység újság online kiadásában is - a szerk. 

A VASZ április 11-re tervezett demonstrációján történő szolidaritási részvételről Bazsik István alelnök azt javasolta, hogy a Hosz aktivistái és tagjai vegyenek részt a tilatkozáson. Szó volt még a közelgő nyugdíjpénztári küldöttválasztás előkészületeiről is.

Az elnökség május 8-án tart legközelebb ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokan kétkedve fogadták az elmúlt időszakban egyre gyakrabban felbukkanó hírt, mely szerint több évnyi üresjárat után ismét feltámadhat a magyar harci helikopteres képesség a korábban leállított Mi-24-es flotta néhány példányának nagyjavításával.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.